Informationsmöten!

Det börjar hända saker i Idre. Family Mountain 365 håller informationsmöten i Idre, Särna och Älvdalens kyrkby i nästa vecka. Staffan Derning lovar att inte bjuda på korv och kaffe till den som tar med sig egen matsäck...

Tisdag den 6 november i Idre Kulturhus klockan 19.00. Dagen efter på Lomkällan i Särna och på torsdagen på Älvdalens hotell.

Idre Fjälls hela styrelse ställer upp på en information och diskussion om Idre Fjälls framtid den 20 november på Idre Kulturhus. Klockan 17.30 till cirka 20.00.

Intressant november i Idre alltså.

Den som vill läsa mer kan klicka in på http://www.fjallposten.se/ och läsa senaste annonsblad.

Snö idag. Ingen golf.

Igår blev det så småningom 25 olika besökare på bloggen. Kanske en del är samma personer från olika datorer, men rekordmånga blev det.

Och idag har jag inget intressant att berätta. Det började snöa efter att det var cirka 10 minusgrader i morse.
image217
Bild från balkongen vid tolvtiden.
Onödigt med tillfällig snö så här års. Imorgon lär det bli sol igen och mildare till helgen.

Häpnar. Men visst är det kul.

Antalet unika besökare på bloggen har ökat med  29 % sedan igår. Snart över 20 personer som kikar in ibland.
Kul!

Oj vilken ökning!

Minn blogg var tänkt som ett exempel på marknadsföring av en golfbana. Jag startade den mest på skoj.
 
Men samtidigt fick jag veta att det pågått hemliga överläggningar om att sälja banan till ett bolag som ville ta över banan för i stort sett noll kronor, och bygga spa, gym och hotell vid golfbanans parkering.

Hoppsan. Nu vaknade mina kunskaper  om marknadsföring och affärsutveckling till liv. Dessutom tyckte jag att det var kul att fortsätta en dagbok som många kan läsa men få känner till..

Nytt hotell vid parkeringen på golfbanan tycker jag är ett rent ut sagt tokigt, men väldigt väl genomtänkt förslag.

Väl genomtänkt eftersom det lockar medlemmar i golfklubben.

Tokigt eftersom det är en idé som inte kan bära sig ekonomiskt. Vem vill bo vid en stängd golfbana från oktober till maj?

Jag är inte motståndare till ett Aktiebolag som investerar i varumärket och i en befintlig anläggning.

Men jag tror inte på affärsidén med ett spa och lyxgym vid parkeringen ......

Reklam i bloggen.

Det är en kostnadsfri bloggtjänst som jag använder. Och då kan den användas för att publicera reklam som jag har noll koll på. Det ingår liksom i avtalet med "bloggtillhandahållaren".
Undrar om det ordet finns...

Det dyker numera upp färgglada annonser efter mina inlägg. Vilket tyder på att man tror att många läser det jag skriver. Och delvis är det sant. Ökningen i antal unika besökare på bloggen är stor.
En ökning på 23% sedan igår..

Här kommer lite egen reklam:

image216

En klubb med möjligheter!

Oves bilder från Skottland!

Ove och Sven var på en ny resa till Skottland för en dryg vecka sedan. Minns inte vilka banor dom skulle spela, men jag fick några bilder från en troligen typisk linksbana vid havet... jag har ju aldrig varit där.

Jo för länge sedan, när jag jobbade på IBM,  var jag i Skottland då och då. Men då spelade jag inte golf. Snyft...

image211
Ove missade varenda bunker. Det är jag säker på eftersom jag spelade med honom på Vidbynäs för ett par år sedan...

image213
Samma bana och ny mössa, eller...

image214
Sven känner ni väl? Duktig golfare och kiropraktor. Han har en reklamskylt på parkeringen med en ryggkota i loggan. Minns inte vad firman heter. Jag letade på golflubbens hemsida under rubriken sponsorer men hittade inte Svens kotfixare. Letade kanske slarvigt.
Och den här bilden är kanske tagen på en helt annan bana. Rena skogen i bakgrunden. Undrar om Sven ser så glad ut för att han gjort en Estländare. Tall in...

Tisdagsgolf med frost i skuggan och vindstilla.

Idag delade vi upp oss och Alf och jag spelade med familjen Dennis ;-)
D v s Roger, Annica och Dennis.

Inge hade med sig Gunnar och Piller (Arne heter han annars) och startade lite senare än oss.

Martin hade gått ut före oss med sin hund och vi mötte dom på hål 4. Martin tränar flitigt med flera bollar i spel. Han blir giftig nästa säsong...

Men solen lyste från en molnfri himmel och värmde oss redan på hål 2.
image204
Roger skickar på ett kanonslag och gör par på hål 2.

image205
Här är gänget samlat på hål 3. Fotografen syns inte ens som en skugga i bilden. Skickligt. :-)

image206
Efter fyra hål tog vi fikapaus i "halvvägshuset". Annica hade kaffeliknande varmvatten i en termos och det värmde gott. Alf hade te i egen termos. Jag tror att det hade mörkare färg än vårt kaffe... Men varm dryck, pepparkakor och chokladtårta är ingen dum kombination.

Nu väntade vi bara på att Inge, Piller och Gunnar skulle dyka upp och passera oss på hål 5.

image207
Och det gjorde dom. Undrar just om det blev birdie för Piller? Han lär som vanligt ha prickat nära flaggan.
Undrar också om Inge senare prickade flaggan på hål 14...

image208
Vi vandrade vidare i solskenet och Alf gjorde bogey på hål 7. Bra chipp, men svårputtad "green".

image209
Annica gjorde också bogey på hål 7. Det var skillnad mot igår. Kanonbra Annica!

image210
Hål 9 ligger i ständig skugga så här års. Frostigt värre alltså. Och väldigt tråkig placering av vintergreenen med mängder av hopp och studs hit och dit. Och oklippt förstås.

Men jag hade saxen med mig och Dennis gjorde en gedigen insats för att hyfsa till gräset närmast flaggan.

Jag skojade lite på nians tee och tog min pitchingwedge. Tog i och hamnade mitt i banan men med 140 kvar till flaggan. En pitch till och jag låg 20 meter kort. Chippade in och gjorde par. Stolt som en tupp tittade jag på när Alf efter en bra drive slog sitt andra slag nära flaggan och gjorde birdie.

Alf spelade kanonbra! Kanske för att Bea fyller år idag. Snygga blommor köpte han på Idrebua efter rundan.
Gratulerar Bea!

Med vårt sätt att räkna hcp på vintergreener så gick Alf på 30 slag netto på de nio hålen. Vi räknar alltså slagen och drar av exakt hcp efteråt. Inga slopetillägg alltså. Dessutom räknar vi bollar inom 60 centimeter från hål som hålade, men vi lägger på ett slag.

Roger spelade kanonbra och gick på 38 slag netto. Jag hade 35 och Annica vann över Dennis med strax över 40 slag netto.

Förutom de redan nämnda så såg vi Angela och Arne på banan. Och en ensam spelare som vi inte kände igen.

Tisdagsgolf blir det! Snart november...

Väderprognosen talar om hyggligt väder för golf.

Men jag måste förmedla en bild (utan tillstånd) från Ove som var i Skottland i förra veckan och spelade några banor efter havet.

image203
Copyright Ove

Visst är det vackert men platt.. och rackarns svårt att undvika bunkrar och buskar. Inga buskar just här, men på andra hål. Tyvärr vet jag inte vad banan heter, men visst är det en lockande bild?

Och det blev måndagsgolf!

Väderprognosen hade inte sett lovande ut, men här i fjällvärlden brukar fjälltopparna suga upp molnen och lämna golfbanan i fred. När jag kikade ut från balkongen vid halv tio såg jag en blå lucka i molnen åt Norgehållet.

Ringde genast Inge, SMS-ade till Dennis och mailade Alf... Jag trodde inte själv att vädret skulle bli bra så snabbt, så vi bestämde starten till halv tolv.

Varken långkalsonger eller överdargsbyxor behövdes. I alla fall inte när vi startade...
image195
Molnen i norr var mörka, men dels hade de redan passerat, dels blir färgen mer dramatiskt mörk när solen skiner.

image196

Det var Inge, Alf, Dennis och Annica som spelade. Och jag. En femboll hindrar ingen när banan är tom i övrigt.

Annica spelade väldigt bra de första 6 hålen. Jättefin lugn sving och bra bollträff. Men på hål 7 började hon längta efter kaffepaus tror jag... eller också ville hon vifta extra snyggt med håret i baksvingen och den blev lite yvig. Vi skojade om det på banan, så jag hoppas att Annica inte tar illa upp. Dessutom hittade hon tillbaka till en bra sving och bollträff redan på hål 9. Bra gjort! För mig brukar det ta tre dagar -  minst.

image197

Fika efter 9 hål med pepparkakor, muffins och chokladbollar. Annica bjöd, men hade annat för sig under dagen och steg av. Men vi tänkte fortsätta och fick nytt kvinnligt sällskap...

image198

Angela, Arne och ivrig vovve hade hunnit ifatt efter nio hål. Vi bytte helt enkelt Annica mot Angela på de sista nio. Arne hade precis som Annica annat för sig under dagen.

image199

Den som har läst tidigare inlägg på bloggen minns hur jag berättade att jag glömde att dokumentera en rekonstruktion av Angelas "nästan hole in one" på hål 11. Med vår placering av vintergreenen så är det en större prestation att få bollen nära hål än när vi har ordinarie greener.

Nu fick jag i alla fall chansen att göra en rekonstruktion.

image200

Dennis hade ett knepigt läge på hål 15 och fick balansera på två stora stenar. Jag har ingen erfarenhet av ett sådant läge och såg inte ens bollen. Men jag litade på Dennis och tog fram kameran. Han skickade upp bollen på green, men den rullade av en bit.

image201
Martin med kul vovve var ute och tränade. Jag ville inte störa genom att ta närbild.

Efter rundan dök även Tommy upp. Han hade spelat nio hål och var glad över att vi fortfarande kan spela golf i bra väder och sensommarvärme i Idre.
image202
Det där med sensommarvärme var min egen kommentar. Tommy ser så glad ut att jag är övertygad om att han hade långkalsonger.

Men imorgon blir det än bättre väder. Då blir vi nog fler som spelar. Vi startar vid 11-tiden och kan kanske ordnar en liten informell höst-vinter-KM-provisorisk tävling?

Jag tycker fortfarande att det är sorgligt att banan inte är fullt klimatanpassad än. Så länge det inte är frost kan ordinarie greener användas för golf om det finns ett hål eller en markering för ett hål... Men för att parera för frosten så kan det finnas en liten vintergreen framför ordinarie green.  

Vi har varken eller. 

Vi har vinterhål, och till och med flaggor. Men det är ett hån mot golfare att placera ut hål och flaggor utan att göra minsta ansträngning för att klippa av den värsta ruffen vid hålen. Och synbarligen utan minsta tanke på hur golf numera kan spelas på senhöst och förvinter.

Om snön täcker banan så spelas ingen golf. Allt verkar vara förberett för att tidig snö ska gömma hela skiten. Ursäkta min ilska som mer är ett uttryck för förvåning över brist på handlingskraft och flexibilitet i besluten. Ilskan kanske också beror på att jag avstod långkallingar och frös som en hund på slutet...

Kände mig dum för mitt oförutseende beslut helt enkelt. Men redan imorgon fattar jag ett bättre beslut.
Och imorgon tar jag med mig saxen igen. Vi ses!

Jovisst blev det golf!

Dennis och jag spelade 12 hål innan det började duggregna lite obehagligt.

Först kom Annica med kaffe och kladdkaka som Dennis och jag mumsade i oss efter 9 hål.image189
Mums och tack Annica!

Dennis såg som vanligt glad och förhoppningsfull ut. Och vi hade faktiskt små solglimtar trots att himlen var blåsvart runt oss.
image190
På grund av väderutsikterna så var Dennis välklädd från topp till tå...

image191

Svingen var lugn och avslappnad och han drev ut mig rejält på de två första hålen.
Några stilstudier från hål 6.
image192
En bra drive och ett kort järn till flaggan...
image193

Dennis inspirerade mig, och efter några hål så fick jag ordning på min egen sving för första gången på flera dagar. Tack för det Dennis!

På hål 8 hamnade Dennis i brydsamheter och valde att droppa istället för att riskera livet och sina klubbor.
image194

Men på hål 9 kompenserade han för missen genom att enkelt göra par!

Och jag fick som sagt var igång något som liknade golf igen och gjorde sex par på de tolv hålen, och det kan jag lova var bra mycket bättre än de senste dagarnas resultat.

Storm imorgon Söndag?

Vinden har börjat öka och ibland skakar det till i balkonräcket - i alla fall låter det så. Om regnet inte blir för ihärdigt så kan det bli en spännande golfdag imorgon.
image188
Sydlig hård vind. Det finns ingen mer spännande golf än när det är hård vind tycker jag. Inte för att jag brukar spela bra golf då, men det är roligare att försöka välja rätt klubba och försöka utnyttja vinden än att spela usel golf i strålande sol och vindstilla.

En järnsjua rätt ut över grustaget på hål 4 som blåser in mot green är mycket roligare än en hookad järnnia i grustaget i vindstilla och perfekt läge på fairway...

En låg drive mot vinden som rullar långt på hål 7 är roligare än en hög slice i Storån trots vindstilla...

Vi får se om regnet håller sig borta. Kanske fjälltopparna som så ofta förr tar hand om den mesta nederbörden.

Det skulle bli regn och blåst idag...

Därför planerade jag inte för golf. Men eftersom det varken blåste eller regnade tog jag ändå en tur till banan. Väl där såg jag två bilar på parkeringen. Björn och Angela tycktes vara på banan. Så jag plockade ut golfbagen och tänkte gå några hål ensam. Kanske hinna ifatt Björn eller Angela.

Men på väg upp till första tee ropade Angela på mig. Hon hade gått hål 10 till 12 och hörde när min SAAB anlände och frågade om jag ville ha sällskap. Givetvis ville jag det. Vi spelade båda från röd tee och Angela spelade riktigt bra. Jag led fortfarande av de två senaste dagarnas usla golfspel och hade minst fem olika funderingar på vad som kunde bli fel innan jag svingade. Och det fungerar aldrig.

Jag trodde att vi skulle drabbas av regn och blåst vilket ögonblick som helst och fortsatte att spela usel golf. Men när vi kom till hål 18 och jag förstod att vi skulle slippa både regn och blåst så fick jag till tre riktiga golfslag i rad, men missade birdieputten med någon decimeter. Par på sista hålet räddade dagen.

Men vi hade trevligt och det var kul att se hur lugnt och fint Angela svingade under större delen av rundan. Hon berättade att hon tidigare hade varit decimeter från "hole in one" på hål 11, och jag hade tänkt fotografera en rekonstruktion när vi kom dit, men blev så häpen över att jag själv nästan gjorde samma sak (visserligen stannade bollen ett par meter bakom flaggan, men det såg nära ut), så jag glömde bort rekonstruktionen.

Och vi hade tur med vädret. En halvtimmer efter avslutad golf kom både blåste och regn.
image187
Det här är en nytagen bild från min balkong som visar hur vädret utvecklade sig till det sämre.

Prognosen för morgondagen tyder på mer av både regn och blåst. Men fortsatt milt.

Då och då får jag kommentarer i bloggen.

Varje gång plingar det till i min mailbox eftersom jag bett att få godkänna alla inlägg. Kul att det blir dialog. Det var det som var tanken med dagboken.

Hittills har jag inte behövt stoppa någon i mitt tycke konstig kommentar. Alla är publicerade och oftast har jag svarat med en egen kommentar.

Men eftersom kommentarerna är redovisade vid de olika dagboksinläggen så syns det inte att det kan pågå en dialog om gamla inlägg. Lite synd tycker jag.

Men jag är ju nybörjarbloggare, och det finns kanske något sätt att tydligare visa att det pågår dialoger som kan vara intressanta för fler.

Men nu har jag i alla fall nämnt det. Längst ned under varje inlägg syns det hur många kommentarer som finns för tillfället.

Gruvdrift i Särna?

Idre samhälle uppstod väl i princip i nuvarande storlek tack vare gruvan i Vassbo. När gruvan lades ner tog turismen och Idre Fjäll över som arbetsgivare och ekonomisk "motor" i bygden.


Särna hade sin storhetstid när skogen avverkades manuellt och har efter mekaniseringen och effektiviseringen av skogsbruket stadigt minskat befolkningsmässigt.


Nu kan det bli gruvdrift i Särna också. Siksjöberget och Ekorråsen innehåller en mängd intressanta mineral. Inte för att jag vet vad dom kan användas till, men tydligen finns det få platser i världen som har rikliga mängder. Särna är en av dessa platser.


Mitt intresse för geologi är stort, men min kunskap är inte tillräcklig för att jag ska våga mig på en pedagogisk förklaring till vad det handlar om.

Men det går att läsa hur mycket som helst om Siksjöbergets mineraler om man söker på Internet. Bergarterna Särnait och Tinguait är unika och finns bara upptäckta på tre platser i Sverige. Men det är mineralerna som finns i bergarterna och i berggrunden i närheten som är intressant. Nefelit, Cancrinit och Pyroxen ingår. Men inte vet jag om det är just de som är intressanta


Men nu kommer frågan om naturvård att bli intressant att följa. Gruvdrift som ger tillväxt, framtidstro och skapar resurser för att i framtiden kunna försörja ett större antal fastboende på en ökad turism? Eller ett nej för att det kan skada turismen i området? Alltså skrämma bort de turister som besöker Siksjöberget och Ekorråsen?


Jag har ingen uppfattning om gruvdrift i Siksjöberget. Det beror väl som jag ser det mest på om det blir ett dagbrott eller en gruva under jord. Att Siksjöberget har landets högst belägna skog på sin topp är ju inget bestående rekord med tanke på klimatförändringen.
 

Jag tycker att linbana till Städjan är ett mindre ingrepp i naturen än en gruva i Särna. Men jag tänker inte protestera mot en gruva i Särna.


Ska bli spännande att följa tycker jag. Kanske vi får se nya helsidor på kultursidorna i DN och känslomässiga ledarinlägg i DD och FK av Göran Greider och Christer Gruhs..

Älvdalen har verkligen haft turen att få mycket uppmärksamhet sedan man fick Idre och Särna införlivade i kommunen.


En fredag med sol och golf igen.

Det såg bistert ut i morse med minus 6, men solen från en molnfri himmel värmde gott. Så gott som all frost var borta från banan när Alf, Inge och Ulf gick ut klockan 11.

Alf spelade suveränt bra de första nio hålen och låg 3 slag bättre än Inge. Men på hål 12 hade Alf otur och hamnade i ett ospelbart läge i skogen nedanför tee. Att droppa med plikt i det läget är inte kul. Vilket gjorde att Inge tog in hela Alfs försprång.

Jag slog bort bollen på andra slaget och gav upp hålet. Ägnade mig istället åt att plocka fram kameran...
image185
Tungt för Alf som hade spelat så bra fram hit.

image186
Inge ligger nu lika med Alf och jag ligger många slag efter de två i täten.

Inge plockade ett slag lite då och då på de 6 återstående hålen och vann med 3 slag över Alf.

Min enda golfprestation idag var att jag missade birdieputten på hål 18, men vann hålet på ett par. Ett skönt avslut efter att ha slagit bort bollar på hål 12, 13, 14 och 15...

Erling hade annat för sig idag, men vi var inte ensamma på banan. Angela och Björn såg vi. Tommy dök upp så småningom och Arne körde in bollar på rangen samtidigt som Bettan stökade i restaurangen. Ytterligare några spelare såg vi.

För övrigt så kan jag hälsa från Ove som spelat golf i Skottland en vecka med Sven. Han mailade igår några vackra sommarbilder från en linksbana som jag inte kan namnet på. Såg skönt ut. Jag ska fråga honom om jag får publicera några av bilderna här...

Snart vinter igen?

Den årstiden är härlig i våra trakter. Snövitt, kallt, klar luft och värmande sol.

Bilder från förra vintern...

image183
Bild från Idre Fjäll mot Norge. Rendalssölen med toppar över 1 700 meter ligger i väglöst land i Norge.

image184 

Fjätervålen når man lätt med bil ett par mil bakom Idre Fjäll och Städjan. Kanonfin skidåkning. Bäst i Dalarna!

Med en liten justering av alla ytor för skydd av småkryp och vanliga träd skulle det här kunna bli ett väldigt attraktivt område för människor i framtiden.

Konstruktivt eller bara gnäll?

Jag har framfört mina synpunkter om ett spa vid golfbanans parkering till Fredrik och Mats personligen.

Men även i den här bloggen.


Jag har välkomnat privata investeringar i golfbanan, men jag har tydligt visat att jag inte tror på affärsidén med ett spa och hotell vid parkeringen på golfbanan. Jag tror inte för ett ögonblick att det är en lönsam placering av den sorts hotell som presenterats.


Men jag har inte heller nämnt något bra alternativ för att utveckla golfen i Idre och utnyttja den goodwill som vi har.
Kanske dags nu.

Renovering av hela banan är inte nödvändig, men visst skulle vi behöva sära på hålen 4, 8 och 16. Där uppstår det trängsel och köer. John, som nu har slutat, hade idéer som jag tror på.


Nya hål, åtminstone 6 nya hål, vore välkommet. Det talas om att godkänna 12 hål som en full golfrunda. Bra tycker jag. Vi är en turistbana och få vill stressa runt på rekordtid. De flesta vill spela golf och njuta av sin semester eller en kul dag med kompisgänget.


Med 6 nya hål får vi både två olika 18-hålsslingor och två nya 12-hålsslingor .

Ett nytt hotell, spa och gym på någon av höjderna ovanför golfbanan vore en möjlig affärsidé för den som vågar satsa. Utsikt över fjällen vintertid och utsikt över fjäll och golfbana sommartid.
 

Utveckling av golfbanan tror jag att många medlemmar skulle vilja satsa en slant i.

Dessutom tror jag att de som idag vill köpa banan skulle vara intresserade av att delta med finansiering och delägarskap. Jag tror till och med att Idre Fjäll skulle vara intresserade.

Om kommunen visar intresse så tackar vi dock omedelbart nej. Men vi kan ju ge dom en eloge för sin framsynthet.
SIn framsynthet när banan byggdes menar jag.. Tillägg efter genomläsning..


Information?

Det är märkligt att golfklubben och stiftelsen haft hemliga diskussioner om planerna på en försäljning av banan och ett hotell med spa vid parkeringen ända sedan i våras.

Men än märkligare är det att vi måste läsa Mora Tidning för att få veta att vad som beslutas i styrelsen för klubben och stiftelsen.

Kanske beror informationsbristen på att vi som är medlemmar i golfklubben ska vara tacksamma för att vi har låga avgifter och en jättetrevlig turistbana med ett gott rykte.

Kanske beror informationsbristen på att vi som är klubbmedlemmar inte ska bry oss eftersom det är en stiftelse som äger banan och kan göra vad den vill utan att klubben har något som helst inflytande - enligt klubbstyrelsens avgående ordförande i samband med en resa till Ljusnedal för några veckor sedan...

Men någon vecka senare påstår samme avgående ordförande att klubbens representanter har avgörandet i stiftelsen och måste följa klubbstyrelsens beslut...

Brist på information bäddar för rykten och information som kan bli hur tokig som helst.

Kanske den här bloggen är ett exempel. Inte vet jag. Men jag funderar vidare...

Väderutsikter

Det har talats om sämre golfväder till helgen. Alf har ju en bit att åka från Norge, men vi håller kontakt via mail.
Men visst satsar vi på golf imorgon Alf?  Helgen ser ju inte så rolig ut, men imorgon tar jag med mig saxen igen.

Vi har några fler vinterhål att rensa och klippa.

image180

Vi ses imorgon alltså. Då vill jag ha revansch. Då ska jag spela klokt och på fairway!

Helgen ser mer tveksam ut om man kan tolka väderprognosen riktigt.
image181

Måste man börja längta efter snö och vinter redan?  Nej jag tror att jag ska satsa på bowling...

Idag fanns inget alternativ

Eftersom det var frost så kunde vi inte testa mitt förslag med en liten grop i det sandfyllda hålet på ordinarie greenerna.

Minusgrader och frostigt, men Ulf, Alf, Inge och Erling mötte upp klockan 11 för en ny runda. Jag föreslog att vi skulle spela oss fram genom skogen för att inte trampa för mycket på frostiga fairways. Kanske var det därför som jag hela dagen slog snett och vint från tee?

Inge har en ny driver som alltid går spikrakt. Men jag tror mer på att det är Inge som slår rakt med sin bowlingsving. Inspelen mot flaggan sitter alltid rätt i längd och oftast rakt på flaggan. Man borde kanske försöka kopiera hans sving... eller börja bowla.

Inge vann vår tävling stort. På hål 14 hade han en ny flaggträff. Nästan en kopia av slaget för någon dag sedan. Birdie igen efter en birdie på hål 13.

Jag hade tagit med mig en sax och vi hjälptes åt att klippa vintergreener på några hål. Pyttesmå greener på ett par kvadratdecimeter. Men hålen blev i alla fall synligare.

image177 

Jag klippte själv hål 1 och Alf ställde upp på hål 2.
image178

När vi närmade oss hål 16 och "Havet" så hoppades vi att den tunna isen skulle hålla för några låga studsar. Det blir ju enklare att ta sig över på andra slaget då.

image179

Erling testade och fick hur många studsar som helst på den tunna isen. Men lite för långt till vänster. Men vilket härligt ljud! Det sjöng i isen och lät nästan som fågelkvitter när bollen studsade fram med kortare och tätare studsar och studsar och studsar.

Vi testade alla att utnyttja isen. Jag hade tur och fick sista studsen upp på landbacken. Alfs boll ligger fortfarande kvar på isen i viken till vänster, och den kan han hämta om några dagar om det blir rejält kallt.
Inges andra slag från långt håll tog sig precis över, men snärjdes av gräset på andra sidan och blev kvar i "isbrynet" (vattenbrynet som var fruset)

Förutom oss fyra tappra golfidioterna så såg vi Martin, Astrid och Nappe från Särna, och ett par utifrån som har spelat flitigt de senaste dagarna. Arne och Angela saknade vi idag. Vi såg inte heller till Björn.

Älgen som har trampat runt den senaste veckan såg vi inte ens spåren av.
Ett alternativ?

Så länge våra sommargeener är frostfria kan vi troligen promenera över dom utan att det åstadkommer någon skada. Precis som på banorna söderöver.

Om vi gräver ur en pytteliten fördjupning i sanden som nu använts för att ersätta de bortplockade hålkopparna så åstadkommer vi ingen stor skada. Då kan vi spela golf med sommargreener även under hösten. Visserligen hålpipade (vilket vi ändå måste stå ut med ibland under högsäsong) och utan riktiga hålkoppar, men med klippt gräs och rätt avstånd för att kunna spela poängbogey.

Om vi gör det så har vi nästan klimatanpassat banan fullt ut, och vi kan få  ny och behövlig publicitet för höstgolf i fjällen.  Pengar att tjäna alltså.


Vintergreener.

Tror inte att det är mer än 30 personer som känner till att den här dagboken finns.


Varav kanske drygt hälften har bredband och slipper problemet med att ringa upp och betala per minut för att läsa mina högst personliga dagboksanteckningar. Men i genomsnitt är det 8 - 14 personer som läser varje dag. Några en gång, andra flera gånger per dag.
Givetvis vet jag inte vilka som läser, men det finns en statistikfunktion som visar antalet unika IP-adresser som tittat in varje dag.

Ibland skriver jag också privata mail till personer som är engagerade i verksamheten på banan. Innehållet i dom håller jag då för mig själv. Även svaren.

Men när det gäller vintergreener så kan jag berätta att vi får fortsätta med Inges fingrar eller min handsax.

Om vi inte vill låna den handgräsklippare som finns utanför banarbetarnas lokal. Den står till vårt förfogande.

Imorgon tar jag med mig handsaxen. Den är lättare att transportera. Dessutom kan det bli roligare bilder än om vi skulle använda en riktig gräsklippare. Men vi kan ju låna gräsklipparen vid hål 12. Där är det inte långt att gå. Och en kortklippt vintergreen är ju bättre än ingen.


Om vintergreener.

Inge har gjort en bra insats de senaste dagarna genom att slita bort gräset runt hålen med fingrarna. Även när motspelarna ska putta så har han hjälpt till att göra hålet synligt.

Imorgon tar jag med mig min hushållssax och klipper upp en rundel på någon decimeter kring hålen. Det blir troligen roligare då. Kanske inte golfen blir roligare, men det lär väl vara första gången man spelar golf med sax.

Senaste väderbilden inför morgondagen tyder på fortsatt mildväder och sol när dimmolnen lättat.

image176

Långkalsongerna får stanna hemma.
Och jag ska undvika att titta irriterat på våra fullt spelbara sommargreener...

Nej irriterad är jag inte, men kanske lite ledsen över att de senaste tio årens väder i oktober och november inte påverkat banans öppettider på senhösten.

Jag undrar vilken katastrof som drabbar banan om det kommer tidig snö som ligger kvar och greenerna är spelbara? Vi täcker ju ändå inte över greenerna med halm och plast som vissa andra banor gör.

Jag är ledsen över att vi inte kan ha hålkopparna kvar  på ordinarie greener över vintern. Jag är ledsen över att vi inte vill ifrågasätta hur banan förbereds inför vintern.

Att ha speciella vintergreener är en metod för banor söderöver som har öppet nästan året runt. För oss här uppe är det helt meningslöst att kopiera den metoden.


Om spa på golfbanan.

Läste nyss i Mora Tidning att golfklubbens styrelse som förväntat sagt ja  till fortsatta överläggningar inför en försäljning av banan. Det är bra tycker jag. 

Fortsatta överläggningar kan aldrig vara fel. 

Vi får se hur det går. Idre Fjäll vill ha mer information. Bra tycker jag.

Informationen har hittills mest handlat om hur kul det skulle vara för det nya bolaget att få förverkliga sin idé. Det är inte tilllräcklig information tycker jag.

Men det fanns en luddig skrivning i artikeln i Mora Tidning om hur mandaten i golfbanans stiftelse ska tolkas. Jag förstod den inte, men jag kanske måste läsa flera gånger...

Nu har jag läst igen, men förstår ändå inte. Har golfklubben rätt att besluta genom att ordförandeskapet ger utslagsröst för klubben eller krävs det en stadgeändring?

Hur som helst så verkar många vara positiva eftersom det lockas med investeringar på 150 - 200 miljoner. Jag är väldigt tveksam till projektet oavsett vilka juridiskt vattentäta avtal som skrivs.

Jag tror nämligen inte på lönsamheten i ett nytt och modernt spa och hotell vid parkeringen på golfbanan! Och jag tror inte på att en eventuell konkurs skulle gynna golfbanans goda rykte eller golfbanans medlemmar på sikt. Oavsett hur bra avtal som skrivs.

Men förhoppningsvis löser det här sig på ett sätt som även fortsättningsvis lockar golfturister till Idre under några korta sommarmånader.

Kanske kan också en fortsatt klimatanpassning av banan göra att vi har öppet längre på hösten i framtiden.

Idre mot resten av världen...

Med den rubriken kunde det här inlägget handla om miljöfundamentalisternas protester mot skidåkning på Städjan. Det kunde också handla om hur Länsstyrelsen kör över lokalbefolkningen och Älvdalens kommun genom att tillstyrka bildandet av ytterligare en nationalpark i vårt lilla hörn av världen.

Men det handlar bara om en golfmatch mella Idre och resten av världen.

Idre representerades av Erling och Ulf. Resten av världen representerades av Inge från Särna och Alf från Norge.

Inget av lagen ställde alltså upp med sina allra starkaste spelare, men eftersom Alf spelade bättre än igår och Inge som vanligt spelade bra, så var Idrelaget chanslöst. Matchen avgjordes redan på hål 12!

image174

Vinnarlaget spelade bra! Vi var chanslösa trots att vi spelade hyfsat bra. Därför kände vi att en ny match från hål 13 kunde vinnas av Idre.

Erling och jag var taggade och vann hål 13 lätt. Vi vann även hål 14. När vi gick ut på hål 18 var vi fortfarande 1 hål upp och en delning av hålet hade räckt för seger.

Erling har chippat bra i flera dagar, men på grund av den myckna solen och värmen under den slitsamma rundan valde han att putta från 20 meter, och Alf kunde vinna hålet trots att han låg i skogen på tredje slaget.

Inge och jag kunde inte bidra till ett avgörande eftersom vi spelat fram via skogen.

image175

Matchen över de sista 6 hålen blev alltså oavgjord. Erling visar segertecken inför morgondagens revansch. Jag visar tummen ner för mitt spel idag.

Det var som vanligt fler än vi som spelade golf idag. Vi var nog minst tio stycken som utnyttjade det milda och soliga vädret för en kul motionsrunda.Godnatt!

Kikade runt lite på den nya hemsidan om Himmelfjäll ("Family Mountain 365").

Staffan Derning har ju pratat om ett Spa på Hemmeråsen i 18 år såvitt jag förstått. Men nu ska spadarna i backen kan man läsa i lokalpressen. Samtidigt som han försöker sätta käppar i hjulen för tomtprojektet på andra sidan vägen.

Vid en genomläsning av Staffans planer och visioner så saknas det numera tydliga avsikter om att genomföra den ursprungliga tanken på ett Spa.

Har han gett upp planerna på grund av hotande konkurrens från ett Spa vid golfbanans parkering, eller är han intresserad av att delta i ett övertagande av golfbanan?

Sov gott.
Eller godmorgon!

Fortfarande den 23:dje oktober

Golfklubbens styrelse skulle, om jag inte förstått fel, fatta ett beslut idag. Ett beslut som innebär att golfklubbens representanter i stiftelsens styrelse måste besluta att upplösa stiftelsen och överlåta banan till ett projekt som är luddigt beskrivet. Men ett projekt som lockar med mängder av nya arbetstillfällen, ett tjusigt gråtonat Spa och hotell vid parkeringen och nio nya hål. Dessutom ska en renovering av greenerna på den befintliga banan genomföras.

Undrar hur det gick? Medlemmarna kanske inte behöver bry sig, och får information så småningom...

Men som en medlem sa: "Varför kan inte vi som är medlemmar och bor långt borta få information om möten, och vad som pågår via klubbens hemsida?" 

Eller som golfklubbens styrelseordförande sa vid mötet igår: "Jag har ju avsagt mig ordförandeskapet, men eftersom jag är kvar så kan jag berätta att jag länge var tveksam. Men efter brev från damkommittén och våra norska vänner så har jag ändrat uppfattning."

Ja vi får väl se vad som händer. Men vädret för golf imorgon verkar lovande.
image173
Då ska vi fokusera på en lungn sving och ha kul. Inget prat om allt annat konstigt som pågår på grund av av all positiv uppmärksamhet som golfbanan i Idre fått för några år sedan.

Och jag kommer att påminna Alf om det pyttelilla problem som han har och är så väl medveten om. Han står på bakfoten efter slaget. Det är jättepraktiskt i ett dike för att undvika vatensprutet, men inte så bra i andra lägen. ;-)

Jag fick en jättefin rekonstruktion av min sving en gång. Trond immiterade mig i samband med en prisutdelning där jag troligen kom sist. "Oj, gör jag så? Jo det känns som att det är jag. Det måste jag ändra på." Det såg roligt ut, men det var inte så bra vare sig för ryggen eller golfen.  

Jag jobbar på att arbeta bort den varianten. Men jag har ett tiotal andra konstiga golfsvingar som jag måste låta bli att använda.

Ett tips till andra golfare: "Leta inte efter den perfekta svingen. Försök att undvika dina egna."Klimatet, vädret och golf.

I år hade vi klimatanpassat banan och den var öppen med ordinarie greener någon vecka längre än vanligt. Men visst kan man spela golf fortfarande - trots att ordinarie greener är avstängda. Fullt spelbara...

Men det är lite synd att vi inte har vintergreener. Visserligen kallas kanske hålen i backen vintergreener, men förr om åren klipptes det upp en liten vintergreen framför ordinarie green. Men inte i år.  Av någon anledning som jag inte förstår.

Idag var vi ganska många som spelade igen. Elis, Arne, Angela, Martin, Inge, Alf, Erling, Ulf, Björn, Annika, Dennis, Roger och någon till...
Med ganska många menar jag att vi var tillräckligt många för att då och då kunna vinka till varandra.

Ingen av oss bidrog med några extra inkomster till driften av banan eftersom vi är medlemmar, men vi hade kul och fick valuta för vårt medlemskap. Lite irriterande kan det vara att banan stängs så tidigt, men idag gick det inte ut över vårt golfspel.
Kameran var med som vanligt, men jag hade inte tänkt ta några bilder. Jag hade den bara med utifall vi skulle träffa på den älg som sedan några dagar trampar runt på banan.

Men ett nytt bidrag till min samling av spektukalära vattenslag kunde jag inte avstå från...
image167
Alf skickade vattnet tre meter upp i luften utan att bli våt, och bollen for tre decimeter upp på det torra.

image168
När vi kom till "Havet" skulle Alf till varje pris över, och då gäller det att ta i...
Men lönar det sig? Nej inte om man toppar bollen och är nyfiken på resultatet.

image169
Alfs boll studsade vackert två gånger men drunknade.

När vi spelat klart våra 18 hål blev det nästan folksamling vid "Rondellen".
image170
Roger, Dennis och Annika gick ut på hål 10.

Dennis gillade inte surret hos publiken när han skulle slå ut.
image171
"Kan ni vara lite tysta! Ser ni inte att jag ska slå ut?"

Arne och Angela gick ut på ettan för en andra niohålsrunda för dagen och undgick min kamera.

image172
Elis och Laisa kom in efter oss och Erling måste gosa lite.

Och matchen mellan Alf, Ulf, Inge och Erling slutade med bra scorer. Visst är det enklare med flaggan kort om green, även om den står i ett rufsigt hål i backen. Vi spelade därför slaggolf och reducerade vårt resultat med avrundat hcp utan slope. Vilket gjorde att Inge och jag delade segern på 70 slag netto.

Ny match imorgon.
På plats.

Skrev tidigare om Google Earth.
Kul verktyg för att spana in delar av världen som man annars aldrig kommer att få se. Men roligast är det när man kan maila adresser och kvarter och spana in dom från rymden och fråga: "Är det här i närheten du menar?" - "Ja precis där men lite mer till sydväst om bron".

Min son är i Kairo igen. Borde nog resa dit i vinter för att spela golf och säga hej... ;-)

Men visst är det skönt att höra att resan gick bra, lägenhet är ordnad och jättekul att kunna se hur trafiken i kvarteret kan se ut...

image165
Stor stad, men mellan den tidigare bostaden och den nuvarande är det ju promenadavstånd.

Det finns mängder av golfbanor i närheten av Kairo, men det flesta skulle inte platsa på 1000 i topp över vackraste upplevelsen om man ser till helheten. Många skulle nog kunna få beröm för bra service och snabba greener och sol, men turistgolf är mer än så. Det finns en nisch som Idrefjällens GK behärskar och som kan spolieras om vi försöker kopiera banor i Halmstad, Örebro, Strängnäs, Åtvidaberg, Sierra Nevada och andra platser som nämndes på mötet igår.... (visserligen nämndes aldrig Örebro, Strängnäs och Åtvidaberg, men ändå)

image166
Ursäkta att jag blandar ämnen, men just nu uppfylls mitt huvud av många saker. Per är på plats. Jag vet adressen och har telefonnumret. Och vi har internet som ett suveränt kommunikationsmedel.

Imorgon ska Alf och Ulf ha revansch mot Inge och Käcken. Erling dyker upp också. Han får väl ingå i laget med Ulf och Alf. Tre mot två. Då kan vi väl tycka att vi har utjämnat för vårt högre hcp.. Då blir det match!

Om demokrati, men mest om affärsutveckling

I samband med presentationen av planerna på ett privat övertagande av golfbanan i Idre nämnde Mats igår att demokrati och årsmöten skulle vara ett hinder för att driva och utveckla en golfbana. 

Jag kan hålla med om att den representativa demokratin kan bli konstig och missbrukas. Som nu när klubbens styrelse kräver att klubbens representanter i stiftelsens styrelse ska vara lojala med klubbens styrelses medlemmar.

Klubbens styrelse har tolkat vad som är mest populärt bland medlemmarna i klubben och vill därför tvinga sina medlemmar i stiftelsens styrelse att framföra klubbstyrelsens uppfattning.... 

Oj, oj, oj... Kan inte medlemmarna i stiftelsens styrelse ha egna uppfattningar som bygger på bättre information om stiftelsens ekonomi än den som klubbens medlemmar har? Kan inte medlemmarna i stiftelsens styre ha en egen uppfattning som kan baseras på bättre kunskap och erfarenhet av affärsutveckling, drift av en golfbana och allmän företagsekonomi än medlemmarna i klubben? Om det inte är så så är det ju illa.

Jag vet att klubbens representanter i stiftelsens styrelse känner till den här bloggen och läser den ibland. Därför skriver jag nu öppet till er personligen

Jag har fullt förtroende för er i stiftelsens styrelse, och jag tycker att ni ska rösta efter er ert eget bästa förstånd och er egen bästa övertygelse.

Jag har inte hört er framföra några  konstiga åsikter i frågan. Däremot har jag hört mycket konstigt och svårförståeligt hymlande hit och dit från golfklubbens styrelse.

Stå på er! Ni har framfört konstruktiva och goda idéer som jag tror kan vara nog så intressanta för de som vill investera miljoner i vår golfbana, och som vill utnyttja den good will som byggts upp genom åren. Inte minst genom medlemmarnas årliga bidrag både ekonomiskt och ideellt.

Måndag den 22:dra oktober på golfbanan...

Idag började det med dimmoln och gråväder, men solen tittade fram lite då och då.

Inge och jag hade bestämt att vi skulle spela, och jag lyckades locka med Jan-Erik utan problem. Och Alf dök upp från Norge. Han anade väl att det var klockan elva som gällde för de sista entusiasterna... Elis var där och knallade iväg före oss.

Vi blev alltså en fyrboll och lottade två lag för matchspel (bästboll utan hcp på grund av vintergreener). Alf och Ulf mot Inge och Jan-Erik.  
Lite ojämnt i hcp, men man kan ju inte gärna spela match med slopad spelhcp när det är vintergreener. Första ursäkten...

Gårdagens möte om planerna på investeringar på 150 - 200 miljoner och mängder av utlovade nya arbetstillfällen utan en övertygande marknadsinsikt förbryllade mig fortfarande, och jag hade väl därför inte rätt fokus på bollträffen. Andra ursäkten...

Snart kan ni gissa vilka som vann matchen.

Ett Spa vid parkeringen på en golfbana som är öppen med perfekta förhållanden under 3 - 4 av årets 12 månader tror jag inte ett ögonblick på. Vem väljer den anläggningen före Storhogna, Tylösand, eller Grövelsjön vintertid och andra månader på året?

Jag tror heller inte på att vi kan konkurrera med golfbanor söderöver bara för att vi försöker investera i trendigt boende. Med nio nya hål kan vi kanske ha kapacitet för att kunna ge starttider för alla som vill spela under vår korta högsäsong, men det är definitivt inte boendet, maten, eller frånvaron av gym, Spa och andra upplevelser som begränsar antaler betalande gäster på golfbanan!

Förslaget om att bygga nio eller fler nya hål och ett Spa, utan att nuvarande golfbana och golfklubb behöver bli inblandade på annat än affärsmässiga grunder, tyckte jag lät väldigt bra. Då kunde kanske Spa-anläggningen erbjuda lite fjällkänsla med ett högt läge, och inte bara gråtonat timmer och designad inredning vid en parkering på en stängd golfbana.

Det var tredje, fjärde och femte ursäkten för att Ulf och Alf förlorade matchen stort idag.

image163
Jan-Erik tittar spänt på när Inge ska skicka iväg en boll mot green på hål 15 trots att en tall är nära skottlinjen.

image164
Inge som har spelat bowling innan han började med golf sveper iväg bollen elegant och avslappnat.

Dom hade ju redan vunnit matchen. Sju upp med fem hål kvar att spela. 

Jag har nu redogjort för nästan alla omständigheter som gjorde att Alf och Ulf förlorade.
En sista omständighet var att både Inge och Jan-Erik normalt är bättre golfare än Ulf och Alf, och dom spelade bra!

Men om vädret imorgon blir hälften så bra som prognosen säger så blir det en ny match, och då....

 

En söndag med grått väder och golf.

Det såg ut som att vi skulle bli en fyrboll med Elis, Inge, Erling och undertecknad, men Elis ville inte vänta och gick därför iväg ensam med sin trevliga hund Laisa.
image158

I väntan på Inge så studerade Erling och jag en ihärdig hackspett i torrakan vid "rondellen".
image159
Jag har aldrig sett så många hackspettar och ekorrar på banan som i år.

Men så småningom dök även Inge upp och vi spelade en vanlig 18-hålsrunda. Men när vi kom till hål 8 så mötte vi Trond och Micke som spelade en "Cross Country". Vi var nyfikna på deras resultat och stannade därför till en stund på hål 10 för att studera deras återtåg via hål 16.
image160
Men tydligen strulade det för Micke och Trond på hål 16, så vi spelade vidare och gissade att vi skulle anlända till hål 12 samtidigt med Micke och Trond. Vilket vi också gjorde...

image161
Som tur var blev Tronds inspel mot 12:ans green lite kort. Dom hade ju räknat ut att vi borde hunnit undan till hål 14, och det hade vi gjort om vi inte tagit en paus på hål 10.

Trond fick ta två klubbor med sig ner till 12:ans green, men för Micke räckte det med puttern.
image162

Och hur många slag fick dom? Trond gjorde 28 och Micke 31. Men det ska gå att pressa...

Sent på eftermiddagen var det sedan extra årsmöte i golfkubben med anledning av planerna på att överlåta stiftelsens tillgångar till ett privat företag mot löften om stora investeringar i ett lyxigt Hotell - Spa - och Gym och nio nya hål.

Projektet presenterades, och det var precis som tidigare väldigt luddigt beskrivet vilket marknadssegment man vänder sig till och än luddigare beskrivet hur finansieringen ska genomföras.

Stiftelsens ordförande visade resultatrapport från de senaste åren och överraskade nog många med att visa en vinst på cirka 10% av omsättningen varje år. Han uttryckte därför också stor skepsis till att överlåta banan och föreslog ett samarbete med ett Spa i anslutning till nio nya hål och att stiftelsen och därmed golfklubben behåller kontrollen över den befintliga banan.

Klubbstyrelsens ordförande kunde meddela att styrelsen i princip redan fattat beslut om att rekommendera sina representanter i stiftelsen att överlåta banan och upplösa stiftelsen. Man grundar sin inställning på ett brev från damkommittén och ett brev från våra norska medlemmar.

Jag är personligen inte emot privata investeringar i banan, men att överlåta banan utan garantier för vad som sedan i praktiken kommer att ske, tycker jag är oansvarigt. Dessutom tror jag inte på lönsamheten i den affärsidé som presenterats. Men att det kan vara oerhört intressant att för småpengar komma över en golfbana med så stor potential har jag stor förståelse för.

Lördag den 20:de oktober och gråväder.

Ingen golf idag. Men tid över för att städa lite till här hemma. Det går sakta framåt och till jul är det nog färdigstädat...

Har suttit och kikat på bilderna jag fick på en skiva i posten för ett par dagar sedan. Fyra år och 1 409 bilder! Verkligen kul att få. Tur att det finns digitala bilder och datorer som kan visa dom.

Det var många bilder som väckte roliga minnen till liv. Glömmer man mer när man blir äldre? Jag tror inte det, men visst är det kul att bli påmind med bilder...

Men en aktuell bild från min balkong visar hur det ser ut i Idre centrum just nu.
image154
Klockan tre på eftermiddagen den 20:de oktober.

Och några bilder från skivan jag fick:

image155
Jag målade en hel del förr. Tänker återuppta det intresset inom kort.

Ibland låter min SAAB konstigt innan den blivit varm. Många tittar då nyfiket efter mig när jag passerar.

image156

Men jag lovar att det inte beror på mitt motorhaveri för ett par år sedan. Toppen smälte sönder mellan de två inre cylindrarna på grund av för lite kylarvätska och en trasig temperaturmätare.

Men på Kjells skrotgård fanns en bil med rätta delarna...
image157
Och med ett köksbord, lite funderingar och en del skruvande så lever min SAAB än.

Jag uppskattar jobbet  med att byta topplock till ungefär sex timmar (inklusive demontering på Kjells skrot) - men ytterligare sex veckor för att fundera ut hur det skulle gå till.
Att den numera låter konstigt beror på att insprutningen eller tändstiften eller att det elektroniska inte fungerar som det ska. Och att bakre ljuddämparen är bortplockad och ersatt med en ny som ligger i bakluckan. Men det är ju enkelt att fixa. ;-)

Jag pysslade en hel del med keramik och glas också men jag återkommer om det när jag har hittat bilderna.

Och det blev golf!

Men idag var vi färre än vanligt på banan.

Inge, Erling och Ulf möttes vid elvatiden, och efter ett kort sammanträde på parkeringen så bestämde vi oss för att prova en "Cross Country" eftersom det i övrigt var helt tomt på banan.

Vi spelar alltså banan som två hål tvärsöver allt. Hål 1 startar på ettans Tee och flaggan står längst bort på hål 6. Hål 2 startar startar på sjuans Tee och flaggan står i andra änden på hål 12. Undrar vad den banan har för par?

När Ove och jag spelade den varianten för ett par år sedan så trodde jag att par skulle vara ungefär 36. Men om jag inte minns fel så gick Ove på under 30 slag....

Den första skillnaden jämfört med när Ove och jag spelade var att vi nu hade hård motvind på första Tee. Den andra var att träden mellan ettans Tee och hål 18 tydligen har rest sig på höjden på två år. Den tredje skillnaden var att vi nu valde att spela tillbaka via hål 15, 14 och 11. Oj så fel det blev. Den vägen är en svår väg.

Nu har jag alltså berättat om alla ursäkter som förklarar varför vi behövde mååånga slag för att spela tvärsöver banan. ;-)

image150

Men vi hade härligt golfväder och snön lyste vit på Långfjället.

Jag minns inte just nu hur många slag som krävdes för att flytta bollen från fairway på hål 15 upp mot hål 11, men många blev det. Och Erling fick inget kanonläge under en gran till höger på hål 11.

image151
Spela bollen som den ligger. Erling har fattat spelets idé.

image152
Erling kikar nyfiket efter bollen. Studsade den på asfalten i "Mördarbacken" eller blev den för kort...

image153
Nej den nådde inte ända fram...

Men vi kunde alla konstatera att det är lättare för andhämtningen att spela Mördarbacken baklänges.

Efter vårt slit tvärsöver banan så spelade vi nio hål från röd Tee. Efter tre olika utslag så bestämde vi att spela en scramble. Min idé eftersom mitt utslag låg bäst. Vi tänkte krossa banan. Men det blev inte så.

Vi lyckades i alla fall klara banans par. Med avdrag för hcp så blir det väl OK, men vi trodde noga att vi skulle rädda par och fixa en och annan birdie... Vår målsättning var ju birdie på alla hål.

Den som vill veta våra resultat på "Cross Country" -  äventyret får kontakta mig på e-mail.
ulf punkt bjorklund snabel-a mora punkt se  Nu har i alla fall jag ett personligt rekord att krossa. Inge gjorde hyfsat resultat, och Erling gjorde halvbra resultat. Mitt resultat var uselt. Men eftersom jag inte minns mitt resultat från rundan med Ove, så får väl dagens resultat gälla som personbästa... jag kom sist på 50 slag... mycket sämre än när jag spelade in via hål 16, 9, rangen och 13... Och på utvägen spelade jag den gången från hål 3 till hål 4.

Tips till den som vill slå banrekordet på "Cross Country" alltså. :-)

Tror på golf imorgon...

image149
Sol, plusgrader och svaga vindar. Kanondag för en matchretur mellan Särna och Idre vid elvatiden.
Med tanke på att det är vintergreener så är det ju inte rättvist att spela match med vanligt hcp per hål. Det blir mer rättvist att spela utan hcp på hålen (hålens svårighetsgrad stämmer ju inte alls nu när det är vintergreener) och istället ge laget med högre hcp fördel från start. Om skillnaden i hcp är tillräckligt stor för att motivera ett eller flera hål upp från start....

Vi får väl prata ihop oss om en klok modell imorgon. Dyker det upp fler  spelare klockan elva imorgon så kanske vi kan ordna en "Cross Country". Vi spelar då två hål. Första hålet har Tee på hål 1 och flaggan på hål 6. Andra hålet har Tee på hål 7 och flaggan på hål 12.

Ove och jag spelade så för ett par år sedan, men jag minns tyvärr ingen score. Mins bara att det hade varit mer praktiskt med fler spelare som ibland kan agera forcaddie...

Vi får se. I natt blir det kallt, men hittills har snön uteblivit.

Trodde inte på golf idag...

Kallt och blåsigt och risk för snöbyar.
image145

Men vid tiotiden ringde Inge, varpå jag ringde Erling.
Och det blev golf i varma kläder, stickad mössa och vantar.

image146
Inge försöker visa hur kallt det är...

Vi slapp snöbyar men såg hur dom drog iväg över fjälltopparna, och vi fick bara några lätta flingor ibland.

Det hände inge speciellt förutom Inge... försök till vits;-)

Inge gjorde nästan "Hole in one" på hål 14. Det blåste hårt snett mot från vänster. Vintergreenen är ju kort placerad i motlutet straxt efter bäcken. Han skickade upp bollen med en järn-8 lite till vänster om flaggan och vi såg hur bollen drev lite i vinden, stannade i vinden och sjönk rakt ner mot hålet. Vackert att se. Den kunde lika gärna ha smällt rakt ner i koppen....
image147
Här visar Inge nedslagsmärket ett par decimeter framför hålet och bollen studsade vänster. Förmodligen träffade den flaggan efter studsen. Det blev en enkel Birdie.

Nästa prestation av Inge var slaget över "Havet". Bollen låg ganska illa med tjockt gräs och några tunna slypinnar i spelriktningen. Men han skickade på ett slag och sedan undrade vi om den bara pluggat sig i myren eftersom vi inte såg bollen. Medan vi funderade hördes plötsligt ett dunk på fairway på andra sidan Havet.

Men vi hade ingen aning om var. Jag skojade med Inge och sa att jag hade ju fotograferat slaget, så om bollen flög så har jag den på bild, även om vi inte hittar den idag..
image148
Och mycket riktigt. Här syns det att han fick iväg bollen, och att den gick högt till vänster. Och därför dröjde det en stund innan vi hörde dunket. Vi hittade också bollen till vänster på fairway..

Trots kylan och blåsten så hade vi en ny härlig golfdag. Vi såg en bil till på parkeringen utöver våra, men vi stötte inte på några andra golfare.


Det finns mer än golf...

Fick idag en skiva med bilder från Monica. Många bilder, och många kul minnen.

Kanske på sin plats att visa lite bilder från mitt liv utanför golfbanan. Men det pågår ju fotboll mellan Sverige och Nordirland samtidigt...

Men eftersom Sverige leder med 1 - 0  så hinner jag lägga in några bilder från Monicas skiva. Det är ju kul att bli påminnd om olika saker man gjort och upplevt.

Pysslade med silversmide på fritiden för många år sedan. Gick en kurs i Solvarbo utanför Säter och gjorde ett skepp i silver. Storleken är cirka 4 centimeter i längd och skrovet är gjort i två halvor.

image139

Men jag har målat och tecknat en hel del genom åren. Och jobbat som stalldräng på Mon Gård i Storbo...

image140
En vintermorgon på Mon Gård. Foto: Monica

Och Uffe målar...
image142

...och fortsätter att måla...

image143

... och matar små hästar, ankor, höns och stor gris...

image144

Just nu har Nordirland kvitterat till 1 - 1... och så blev slutresultatet.

Förutom silversmide, akrylmålning , oljemålning, akvarell och stalldrängsjobb så har jag provat på keramik och glas... Kanske återkommer om det eftersom Monica skickade kul bilder. 

Många golfare ute idag den 17:de oktober

Strålande väder igen. John var och hålpipade greener och vi andra spelade golf.

image131
Men visst hade det varit roligare att spela golf med sommargreener några veckor till..

Hur som helst så var vi många som spelade, och vi hade kul. När vi passerat hål 12 så tog jag en bild över parkeringen. Nio bilar en vardag den sjuttonde oktober.

image132

Erling och jag hade sett fram mot att få avgöra den oavgjorda Idre-Särna matchen från igår, men det gick inte alls. Särna dök upp med en egen fyrboll, så Erling och jag fick spela en individuell slaggolftävling mot Alf.

image133
Särnagänget med Inge, Nappe, Gunnar och Arne redo att slå ut på hål 10.

Men vi var många fler på banan. Fotograferade flitigt, men av någon anledning blir väldigt många bilder suddiga numera. Jag måste nog läsa manualen och se över kamerans inställningar...

Men de här två kändisarna blev hyfsat skarpa i närbild - kram på er!

image134
Arne och Angela spelade bara nio hål, och äntligen har Arne hittat svingen. Så dags NU.... Men det blir nog mer golf i helgen och i nästa vecka.

image135
Alf njuter av vädret och anar inte vad som väntar...

image136
På hål 7 kom första utmaningen. Diket var torrt, men vilket knepigt läge.Gräskanten måste övervinnas för att bollen ska flyga.

image137
Men Alf skickar både boll och gräs all världens väg. Bra slag Alf!

image138
Det var alltså Erling, Alf och jag som spelade tillsammans. Här missar Erling hålet med en halv bolldiameter.

Jag har alltid tyckt att det är lättare att spela med vintergreener eftersom hålen blir kortare och färre bunkrar är i spel. Men med helt oklippta vintergreener så är det oftast ren tur om bollen slinker i vid en putt från en meter.

Som det såg ut idag så var det knappt att man såg hålet för allt långt gräs. Vi införde därför en specialregel. Om bollen var inom en radie som motsvarade det nedre svarta fältet på flaggstången så räknade vi den som hålad med ett slags tillägg.

John kämpar på för att förbereda banan inför nästa säsong, men nog borde någon ha gett honom tid till att klippa upp små vintergreener först?

Men jag måste få skryta lite också. Jag gick runt på 67 slag netto... Trots våra specialregler så innebar det alltså att jag trivdes med utslag, inspel och chippar.

Jag säger som Arne:  Synd att svingen ska börja fungera just nu..

Andra bloggare..

Fick en kommentar från Jonas när jag tog upp klimatförändringen och min fundering om Natura 2000...

Jonas har en jätterbra hemsida om Idre och en intressant blogg. Läsvärd av många olika anledningar. Läs själva.
Gardsjö

Värmen återkom, och så gjorde golfen...

Idag blev det matchspel mellan Särna och Idre.

För Idre spelade Erling och Ulf, och för Särna Gunnar och Inge.  Men vi var inte helt ensamma på banan.

John körde sina sista förberedelser inför vintern. Synd att det innebär att ordinarie greener nu ersatts av igenvuxna hål och flaggor i oklippta vintergreener. Banans klimatanpassning har inte nått hela vägen.

Men kalasväder för golf hade vi. Bästa golfvädret på hela säsongen.. Alf mötte vi på hål 5. 

image128

Imorgon tror jag att vi blir fler som spelar...

Matchen mellan Särna och Idre var jätteviktig, men den började lite knepigt för Idre.

image129

Erling satsar för att ta närmaste vägen över grustaget på hål 4. Gick inte så bra.

image130

Men här har Erling stolt fixat ett svårt läge på hål 15. Nu har vi dom!

Särna hade 4 hål upp efter 7 spelade och låg fortfarande 2 upp efter 13 spelade. Men sakta men säkert knaprade Idre ikapp. "All square" efter hål 16. Spännande!

Idre vann hål 17 och matchen avgjordes (oavgjordes) genom  ett fantastiskt inspel av Gunnar på hål 18.

REVANSCH för båda imorgon! Kul med matchspel som jag sagt tidigare. Speciellt när det avgörs vid flaggan på sista hålet.

Idrefjällens GK

En golfklubb som kan spela på en bana som är suveränt trevlig att spela, omtalad och välbesökt.

Men hur många medlemmar har klart för sig att banan och klubben inte är samma sak?

Nu när det talas om att banan ska säljas (eller överlåtas) så tror många att det är klubbens medlemmar som avgör vad som ska ske och på vilket sätt det ska ske. Fel!

Det är styrelsen för stiftelsens som äger banan som avgör. Och klubbens representanter i stiftelsens styrelse har då och då under de senaste månaderna försäkrat att man kommer att ta ett beslut för klubbens bästa. Fel!

Klubbens medlemmar har inte fått information om de alternativ som finns, och kan därför inte ta sällning mer än för eller emot en investering i banan med ett lyxigt SPA.

Det är inte bra. Det vore bättre om alla förstod vad som gäller och vilka alternativ som finns för att fortsätta utveckla banan och så småningom kanske göra den till Idrefjällens GK´s bana. En turistgolfbana som är unik i fjällvärlden. En liten och vacker och osannolikt fin bana som aldrig kan konkurrera med banor söderöver genom att bygga SPA och annat vid parkeringen.

image127

Vi lever på greenfeegäster som uppskattar att det saknas stora pretentiösa och asfalterade parkeringar med huvudentré och balkonger direkt ut på Tee. Vi lever på golfare som överväldigas av att det kan finnas en golfbana vid en grusplan mitt i skogen, och med fjäll i bakgrunden.  Ungefär...

Jag tar gärna en diskussion om det här, jag kan ju ha fått allt om bakfoten. Men på söndag är det extra årsmöte i klubben. Stiftelsen lär väl också ha alla representanter på plats hoppas jag. 

Idre Fjäll investerar klokt i skuggan.

Många tror att klimatförändringen bara handlar om mindre snö vintertid.

Men träd växer mest sommartid. Jag glömde att visa en bild från nordbackarna på Idre Fjäll som jag tog samtidigt som det var sensommarlikt på vägen upp till Nipfjället.

I nord kan snön ligga tidigt. Dessutom är backarna branta nog för att vara intressanta för tävlingsåkare på försäsongen.

image126
Den bortglömda bilden från idag den 15:de okt 2007

Med ny lift ända upp till ostbackarna så börjar jag bli allvarligt sugen på mer snö och skidåkning.

Att klättra upp på Molnet eller Städjan några korta veckor på våren och surfa eller gunga ner i mjuk sommarsnö vore kul. Men det är jag snart för gammal för. Städjans nordvästkam i maj för ett par år sedan får räcka.

Men visst får vi snö, även om trädgränsen vandrar uppåt.

Trädgränsen och Natura 2000 - något statiskt?

Natura 2000 är ett skydd för miljön som förhindrar lokal mänsklig påverkan på biotoper och habitat i skyddsvärda områden.

Men hur ofta revideras Natura 2000 områdena? Hur ofta flyttas gränserna när klimatet i allt snabbare takt flyttar både biotoper och habitat?

Trädgränsen är väl knappast det enda som flyttas genom klimatförändringen som pågår. Annat växt och djurliv följer efter. Dom är väl inte dummare än granar och tallar.. ;-)

image123
Den här granen är fyra meter hög och växer på Nipfjällets SV-sluttning på 1006 m ö h.
Foto: Lisa Öman
Här har gränsen för granar över två meters höjd (då de räknas som träd) stigit nästan 40 höjdmeter på knappt hundra år.

image124
Den här tallen är drygt 2 meter hög och den finns på en höjd av 1003 m ö h. Gränsen för den här storleken på tallar i området har ökat 128 meter i höjdled på knappt hundra år.
Foto: Lisa Öman

Och eftersom alla fjäll har långa sluttningar så är det lätt att förstå vilka enorma ytor som nu snabbt börjar växa igen om det fortgår.

Och jag personligen tror att det är bättre för våra turistfjäll i Idre om vi buskar ur, hugger ur och bygger linbanor till topparna än att vi passivt ser på.

Och vi bör definitivt inte använda våra fjäll för att uppmuntra ungdomar i storstäderna att släppa ut luften ur bildäck på stadsjeepar. Det finns större och viktigare situationer i världen att försöka påverka och förändra för de som verkligen vill engagera sig. 

Ut ur dimman...

Idag har dimman legat som ett täcke över byn hela dagen. Jag tog därför en tur ovan molnen.

image118
På vägen upp mot Idre Fjäll och Nipfjället började solen skymta fram genom dimman.

image119

Väl uppe vid vägslutet nedanför Nipfjället värmde solen rejält. Utsikten mot Lofsdalen var njutbar. En bra dag för en fjällvandring. Men jag stannade bara en kort stund, och återvände sedan ner i dimman för att ta hand om tvätt och disk.

image120
In i dimman igen alltså... Mitt i bilden kan man se hur granarna vandrar uppåt på Nipfjällets sydkam. Och fort går det. Det forskas en hel del i ärendet och det finns intressant läsning att hämta via Länsstyrelsen  Jämtland

På Idre Fjäll är investeringen i nordbackarna snart klar.

70 miljoner kronor beräknas investeringen kosta. Det händer saker i Idre!

image117
Ny sexstol från Nord till Osttoppen med en mellanstation efter 800 meter. Samtidigt förlängs backarna i Nord. Specialen blir 57% längre. Genom stolliften kan också kapaciteten i snökanonsystemet koncentreras till pisterna, eftersom man slipper lägga snö i liftspår.

Man kanske borde börja längta till vintern..;-) Som ni ser på bilden så ligger snön fortfarande kvar.

RUGBY VM pågår i Frankrike...

Det var Nigel som påpekade det för mig när vi spelade golf senast. Han berättade också lite om sin egen fascination för sporten, och hur prestigeladdade matcherna mellan England och Frankrike brukar vara.

Och idag spelade England semifinal mot Frankrike...

Congratulations Nigel!

image116

Jag hittade ingen TV-kanal som sände matchen, men jag följde den på Internet. Spännande faktiskt. Frankrike hade länge övertaget, men England vann och är nu i final.

Och Sverige vann fotbollen mot Lichtenstein.


Extra årsmöte i Idrefjällens GK...

På söndag den 21:sta oktober blir det extra årsmöte i kommunalhusets sammanträdesrum. Ett ganska litet rum.

Beslut ska tas om nya medlemsformer.

Dessutom ska Mats informera om projektet "Idre Golf Ski & Spa" och svara på frågor.

Hoppas att klubbens styrelse också kan informera om sin syn på projektet. Hoppas att stiftelsen som äger banan kan närvara och presentera sin syn samtidigt.

Men lokalen är väl för liten för det...

Oväntat vykort i brevlådan idag.

Min son har varit i Libanon en månad och reste hem den 4:de oktober för att jobba med logistiken bakom Stockholm Open i tennis. Och idag fick jag vykortet som han postade dagen innan han reste hem. Åtta dagar tog det för kortet att hitta till Idre...

image114
Romerska lämningar i Libanon. Och snö i bergen i bakgrunden...

Och ett foto på Per från ett tidigare besök i området.. tror att det är Beirut i bakgrunden.

image115
Hoppas att du inte misstycker Per. Har ju inte bett om lov innan jag publicerade bilden :-)

Tvättfunderingar idag...

Vi har en bra tvättstuga men lite knepiga tvättider. Fyra timmar för att tvätta verkar lite lång tid för mig. Här bor mest ungdomar eller äldre ensamstående. Därför blir det lite fel med tvättider som troligen är anpassade för familjer som stortvättar med långa mellanrum.

Speciellt knepigt blir det med tiderna för ungdomar som jobbar om dagarna. Om man slutar jobbet vid halv fem så kanske man vill tvätta då och inte vänta till klockan sju.


Fler och kortare tider tror jag vore bra. Då kunde vi få två kvällstider istället för en som idag.


Jag funderar vidare och sätter nog upp ett förslag i tvättstugan för att undersöka vad övriga hyresgäster tycker..


Solen skiner och snön ligger kvar...

Rendalssölen i Norge får gärna ha snö...
image111
Vy från Idre Fjäll idag.

image112
Men Idre Fjäll har också snö. Lite onödigt tidigt eftersom den troligen försvinner i helgen.

image113
Och här på golfbanan är det definitivt onödigt tidigt med snö!


Vintergreener

Jag läste nyligen på klubbens hemsida att det blir vintergreener från och med idag. Jag antar att det betyder att flaggorna flyttas till en plats framför de vanliga greenerna. Varför då undrar jag?

Om det är snö eller frost på banan så spelas det inte golf. Om det är mildväder, snöfritt och sol kan det spelas golf i Idre en bra bit in i november. Klimatet har ändrats och ibland är vädret ett bevis på det.

Varför kan inte flaggor och hålkoppar finnas där de är nu undrar en som inte ritktigt förstår? Om det är snö på banan så behövs ju inga flaggor alls.

El Hierro

Jag berättade tidigare om en oväntad kontakt. En gammal lumparkompis ringde. Han bor sedan flera år tillsammans med samma fru som då på en av de mindre Kanarieöarna.

Jag fick idag en karta i posten med deras vingård och deras första hus inprickade. Efter ett spännande spanande med hjälp av "Google Earth" så tror jag att jag hittat både vingården och byn där deras första bostad ligger.

Bengt och Christina har inte tillgång till bredband där ute i havet, så dom kan knappast använda Google Earth. Och varför skulle dom behöva det?

Jag har mailat bilderna till dom för att se om jag hittade rätt. Då och då tittar dom in på min Blogg, så därför visar jag en satellitbild över vingården här. Jag är ganska säker på att jag hittat rätt från rymden...

image110
På sluttningen i skuggan av kvällssolen växer det druvor. Huset ligger nog i solen alldeles till vänster om mitten av bilden. Tror jag.

Den 11:te oktober - snöförfall ;-)

Kommentarer är väl överflödiga?

image108
Blommande buske och första rejäla snöfallet för säsongen.

image109
Hål 18 täckt av några centimeter snö klockan ett idag. Men på söndag blir det mildare...

Det finns mer än golf... kul barnbarn t ex!

Min dotterdotter Alva har varit synlig i bloggen. Men inte Linus.

Linus är äldre än Alva och golfsugen. Men fotboll, innebandy, tennislekis och annat kul kan räcka för en fyraåring. Tids nog kommer morfar med golfklubborna :-)

image105 image107 image106
Greenkeeper kanske skulle var kul? Spruta vatten och se hur det växer...

Snart slut för i år?

Väderprognosen kan berätta att vi får rejält med snö i Idre imorgon torsdag. Men vad spelade det för roll idag? Jo det betydde att Alf redan var insnöad på norska sidan och vi fick en ny medlem i det Norsk-Svenska laget. Jesper som arbetar på kansliet hoppade in och spelade i lag med Erling. Han har ju bott en tid i Drevdagen, så han fick representera Norge. :-)

Vi var inte ensamma på banan trots det "friska" vädret. Angela och Arne mötte jag på parkeringen när de var på väg hem för att värma sig. De hade börjat spela när de möttes av en snöby redan på hål 1 och gav upp.

Ett hurtigt norskt par gick ut före oss. Gerda och Lasse från Hamar är flitiga på banan och alltid glada.

image98
Jag har haft många trevliga rundor med Gerda och Lasse genom åren, och jag vet att dom är tuffa. Men att dom spelade golf i snöbyar och iskall vind visste jag inte. Men klädseln tyder på en viss vana. :-)

image99
Nigel fotograferade resten av gänget. Ser ni snön på Långfjälllet i bakgrunden? Erling hade solglasögon på grund av blåsten och Jesper var extra glad för att han var ledig för en av sina få golfrundor i år.

Men appropå tuffa golfare. Nigel hade sin boll synlig i sidovattenhidret på hål 6.
image100
Och "just for fun" så bjöd han oss på ett riktigt skådespel. Gissa om han fick en iskall dusch.
Bollen flög i alla fall ett antal meter, men landade i samma vattenhinder.

image101
Och nu var Nigel iskall efter den tidigare duschen, och lyckades därför perfekt med nästa slag.
"Good shot Nigel!" ropade publiken som bestod av Ulf, Jesper och Erling.

image102
Jesper har enligt egen utsago inte så många bildbevis på att han kan spela golf. Men här kommer ett.

image103 
...och här kommer bildbevis nummer 2.

Men det räckte inte för att Erling och Jesper skulle vinna matchen. Team England/Sweden vann matchen med 2 - 1.  "Two up and one to play".  Men matchen var som alltid väldigt spännande, och vi låg under med 2 hål efter 10 spelade.

Förutom oss på banan så kunde vi se Martin träna på ranchen, en alltid glad Kina jobba på kansliet, och Fredrik stökade runt i shopen för att avsluta för året och förbereda en ny spännande golfsäsong. 


Matchspel den 9:de oktober

Det blev en match mellan två internationella lag, England/Sverige mot Norge/Sverige. Nigel och Ulf i det ena laget och Alf och Erling i det andra. Det blev en jämn match. Efter 7 hål var matchen "all square". Som bäst var England/Sverige 2 upp efter 11 hål, men efter 14 hål var vi "all square" igen. Men då piggnade Erling till rejält. Han gjorde par på hål 15, och efter 17 hål var lag Norge/Sverige fortfarande ett hål upp.

Fint golfväder igen. Betydligt skönare förutsättningar än vid gårdagens kalla och blåsiga runda. Och överlag bättre spel. Nigel spelade fantastiskt bra och Alf hade mycket bra resultat de första nio hålen.

Jag avvaktade lite med fotograferandet eftersom det pågick en viktig internationell match. ;-)

image92
Men på hål 6 kunde jag inte låta bli att fotografera Alfs besvärliga läge långt upp i bergen til höger om green.

image93
Erling låg nedanför samma berg och skickade iväg bollen och kottar och stenar mot green.

image94
Men ofta spelade vi på fairway. Som här på hål 10. Nigel prickar green.

image95
Men visst var det fler som hade knepiga lägen. Nigel löste det här alldeles förträffligt på hål 15. Jag har aldrig sett något liknande... Suveränt bra. Han blev inte ens våt om fötterna.

image96
Även bloggaren fick vara med på bild. Här har jag droppat efter att ha slagit ännu längre ut i vattenhindret än Nigel.

Vi var inte helt ensamma på banan. Vi såg Gunnar och Martin och Tommy, och så småningom kom Micke och Käcken ifatt oss.

image97
Micke hade vi närkontakt med på hål 16. Här gör han sitt inspel på hål 15 från en annorlunda position...

Avslutar dagens lilla bildberätelse med att berätta hur det gick i vår viktiga golfmatch. Nigel spelade safe på hål 18 eftersom det såg ut att kunna bli hans första runda i livet med poäng på alla hål. Utslaget hamnade på "Ulf Hill", och därifrån slog han en järnsexa mitt i fairway och lååångt fram. Tredje slaget på green från ungefär 120 meter och en knepig birdieputt snett utför. Men det blev ett enkelt par.

Vi delade matchen tack vare Nigels excellenta spel. 39 poäng och en rejäl sänkning.

Revansch för båda lagen imorgon om vädret står sig. På torsdag blir det ju snö, men troligen töar den bort till helgen.


Kul med kommentarer...

Några av mina bilder blev lite suddiga den 6:te oktober. Jag fotograferade Jan-Erik med sin fru Birgit och hund på alldeles för långt håll.

Jag skrev att hunden liknade Tintins hund Milou, men Jan-Erik kommenterade mitt inlägg och berättade att hunden heter Tintin och är av märket "West Highland White Terrier". Kul.


Så därför kan jag inte låta bli en tillbakablick. Jan-Erik och Birgit gick bollen bakom oss de första nio hålen.

image90
Det lilla vita framför Jan-Erik är Tintin.

I pausen efter nio hål släppte vi igenom Birgit och Jan-Erik.

image91
När vi kom till hål 14 fick jag dom i bild igen. Birgit ligger redan på green och Jan-Erik chippar in för ett enkelt par. Tintin ligger helt utslagen efter mördarbacken. ;-)

Har ni förresten tänkt på hur många uttryck som har sitt ursprung från golfen?

- Det gick åt skogen.
- Det är grönt
- Simma lugnt

Det sista har blivit förvanskat av någon som inte spelat golf.
Från början hette det :
- Svinga lugnt

För att återknyta till utslagen - att vara utslagen innebär kanske i så fall att man inte ingår i laget, man är bara en del av spelet som andra utnyttjar - som en golfboll ungefär.


SPA även på Idrefjällens GK?

I helgen var klubbens styrelse i Sunne för att diskutera vidare om planerna på ett privat övertagande av banan och byggandet av ett hotell med SPA, och ett suveränt bra gym, i sluttningen mellan parkeringen och utslaget på hål 1.

Klubbens medlemmar kommer snart att få information om hur förslagen ser ut och vad styrelsen tycker i ärendet.

Jag skrev tidigare att jag tyckte att förslaget om ett SPA, hotell och gym vid golfbanans parkering verkade naivt eller kanske kortsiktigt spekulativt. Den uppfattningen bygger jag på den information jag fått vid några mer eller mindre offentliga presentationer på Idre Kulturhus.

Men jag har inget emot att det investeras privat kapital i golfbanan. Den är underbart härlig att spela och mycket uppskattad. Under högsäsong skulle vi kunna ta emot fler greenfeegäster om vi hade nio hål till - eller varför inte tolv nya hål - eller arton.

De som behöver övernatta, äta gott, bada bastu, få en skön SPA-behandling eller gå på gym har redan de möjligheterna här i Idre.

Men visst skulle banan må gott av viss ombyggnad. Hål åtta ligger lite inklämt mellan hål fyra och sexton, men där finns idéer om att sära på hålen genom att bygga om hål fyra.

Med tanke på diskussioner inom golfen om ronder på tolv hål, så kunde det kanske räcka att bygga sex nya hål och skapa variation. Två tolvhålsslingor eller två olika artonhålsslingor med vissa hål gemensamma. Inte vet jag.

Men snart får vi mer information om planerna och alternativen efter mötet i Sunne. Innan dess kan jag bara fortsätta att vara nyfiken, och uttrycka min tydliga skepsis mot planerna på ett lyxigt SPA på banan.

Och min skepsis bygger på att jag inte tror på lönsamheten. Jag tror inte heller att Idrefjällens golfbanas popularitet tål en lyxigare entré.

Vi lockar gäster vars förväntningar överträffas genom grusparkeringen, det lilla klubbhuset och en pytteliten röd stuga med kansli, shop och restaurang under ett tak.  Vi lyfter fram golfutmaningen i kombination med en vacker fjällnära natur.

Kall nordlig vind och golf

Idag blåste det stundtals ganska hårt. Jag tycker att det är spännande att spela golf i hård vind. Jag brukar ofta ha bättre bollträff när tankarna är fokuserade på hur jag ska kompensera för vinden med klubbval och riktning. När det är perfekta förhållanden börjar jag ofta oroa mig för om slaget ska bli en topp, duff, slice eller hook...

Spelade med Erling och Nigel idag. Men det var lite för kallt för att någon av oss skulle spela riktigt bra golf - bra i förhållande till vårt hcp menar jag alltså. Men vi hade kul och trivdes bra eftersom solen sken för det mesta och vi slapp både regn och snö. Vi var inte helt ensamma på banan, men jag tror inte vi var fler än sju personer totalt som spelade.

image87
Nigel hade problem med sina fötter och ville hyra golfbil, men alla klubbens bilar är inplockade för service och vinterförvaring. Men räddningen dök upp i form av Pipas bil som hon välvilligt ställde till förfogande. Den fungerade utmärkt och Nigel sken som solen. Nog tycker jag att det ser bekvämt ut, men lite kallt och dragigt för min smak.

Erling och jag kunde ju hålla oss varma genom att gå och släpa på våra golfbagar.

image88
Erling i bunkern på hål 10 - och elegant ur bunkern. Stickad luva och solglasögon. Men det var både kallt och soligt.

image89
Ytterligare en bild till min samling av bunkerslag. Nigel har fått på sig vinterjackan och placerar bollen nära flaggan. Någon gång ska jag fotografera ett bunkerslag framifrån, men det får nog vänta tills jag har en kamera med teleobjektiv.

Kul runda i tufft väder. En vann och två kom straxt efter. Imorgon blir det en ny runda. På torsdag väntas snö i våra trakter.

Google Earth är ett fascinerande verktyg.

Satellitbilder från jordens alla hörn. Upplösningen i Idreområdet är inte så hög, men man kan se golfbanan om man zoomar tillräckligt nära. I andra delar av världen är upplösningen så hög att man kan se enskilda hus och bilar på gatorna. Det handlar ju inte om webbkamera från rymden, så du kan inte se var du parkerat din bil just nu om du t ex bor i Stockholm. Men du kan kanske hitta den om du vet var den fanns när satellitbilden togs...

Hur som helst så finns det en extra funktion i Google Earth. Ett företag som heter Panoramio erbjuder gratis utrymme för att lagra bilder. Bilder som efter en tid kan dyka upp i Google Earth om man anger koordinaterna när man laddar upp dom. Panoramio köptes för en tid sedan av Google, men strunt samma. Poängen är att det sedan en tid finns bilder från Idrefjällens GK och Idre Fjäll på sateliltbilderna från rymden. Fascinerande.

För att kunna använda Google Earth behöver du hämta ett gratis program och ha bredbandsanslutning. Det kanske fungerar med modem också, men jag tvivlar starkt.

Adressen för att hämta programmet är  http://earth.google.com Jag har laddat upp ett knippe bilder som finns att se sedan några månader. De dyker upp som små vita prickar på satellitbilden när man zoomat in tillräckligt nära.

Bland annat en bild från Chocken på Idre Fjäll. När Trond filmar en kompis som lotsar sin dotter nedför stupet.

image86
Den lille norrmannen i blått och gult i vänsterkanten är Trond med filmkameran.

Om ni har bredband så bör ni absolut skaffa er möjligheten att utnyttja Google Earth. När min son var i Kairo så kunde jag zooma in kvarteret där han bodde, och han mailade tillbaka bilden jag skickade med sin promenadväg till universitet inritad. Kul.

Nyligen fick jag oväntat kontakt med en gammal vän från lumpartiden. Han bor numera på en av de mindre Kanarieöarna. Där är upplösningen också bra nog för att man ska kunna urskilja enstaka hus. Väntar med spänning på att han ska returnera satellitbilden med sina hus och sin vingård inprickade. 


Den 7:de oktober

Golfade med Erling i härligt golfväder - igen. Vi fick jättetrevligt sällskap av Kerstin. Vi spelade alla tre från röd Tee den här gången. Underbart att se Kerstins sving. Den inspirerade mig till att svinga lugnt, och tack vara det gjorde jag par på både hål 1 och 2. När dessutom puttarna satt så gick det riktigt bra i nio hål.

På hål 7 gjorde både Kerstin och jag birdie.

image79
Det är Kerstins inspel som ligger närmast hål. Erling hade lite otur på vägen. Ett elakt dike svalde hans boll, men han räddade en dubbelbogey med en bra långputt.

image80
Kerstin är ovan att slå från bunkrar eftersom hon oftast undviker dom. Men den här skyfflade hon upp på green på hål 10.

image81
Alla som spelat Idrefällens GK vet att den här lilla bostaden finns i "Havet" på hål 16. Det är vår gladtokige norrman Trond som placerat brevlådan och golfbagen på ön.

Vilken klubba ska man välja från röd Tee när man vanligtvis använder drivern från gul Tee. Jag duffade en järnfemma till ruffen på sista kullen till vänster. Erling valde en annan klubba och nådde perfekt ned till vattnet men rullade ut i ruff. Kerstin fick lite hook och hamnade i ett knepigt läge. Men det löste hon elegant.

image82
Kerstin greppade ned och slog så håret fladdrade och bollen flög.

image83
Tredje slaget perfekt över vattnet och 2 poäng med mersmak...

image84
Erling toppade andra slaget men efter att ha droppat så gick han över på fyra. Trots att jag gick över vattnet på två så delade vi hålet. Jag duffade tredje, skickade fjärde i greenbunkern, femte upp i skogen, sjätte över green och duffade sjunde. Chippade från ruffen i hål på åtta slag.

Kerstin spelade stabilt även om hon hade en svacka på hål nio och tio. Kan ha berott på att det var dags för kaffepaus?  Men hon kom igen och gjorde totalt 39 poäng! 22 poäng ut och 17 in. En rejäl hcp-sänkning alltså.

Och hur gick det i Erlings och min match? Igår vann han på hål 18. Idag avgjorde jag på hål 15.

I morgon blir det ny match.

Den 6:te oktober 2007

Nu är det lördag och vi hade mängder av greenfeegäster på banan. Och det är ju inte så konstigt med tanke på vädret. Många var på banan tidigt och fick vänta på att frosten skulle tina i solen. Vid halv elvatiden kryllade det av golfare på rangen och vid kansliet. Som tur var fanns Angela på plats i Shopen och kunde hoppa in i kansliet...

Bettan dök också upp och ställde fram smörgåsar, kaffe och läsk för självservering i kansliet. Framåt halv tolv började det bli kö för att få en golftid. Jättekul en lördag i oktober. Men som jag nämnt tidigare är banan numera klimatanpassad och har sommargreener längre in på hösten.

Jag spelade med Erling och Dennis igen. Dennis hade Annika med som caddie.

image73'

Dennis hade kikat på bloggbilderna från rundan igår. När han fick se sin sving så utbrast han - OJ!

Vet inte om det var därför han spelade så bra idag, eller om det berodde på caddien, men han svingade och puttade väldigt bra. 23 poäng på nio hål!

Dennis hade föreslagit att vi skulle tävla och satsa 20kr var före matchen, så kanske kände han på sig att det skulle gå bra. Erling och jag blev 20kr fattigare, men det står vi ut med eftersom vi är golfproffs numera.

image74
På den här bilden har vi bara hunnit till hål 6, men man kan ana hur segerviss Dennis är...

Erling och jag spelade samtidigt ett inbördes matchspel. Jag har nog vunnit några mot Erling den här veckan, så han var verkligen sugen på revansch. 

Efter hål 15 var Erling 1 hål upp. Vi delade hål 16 och 17. Jag kunde ordna särspel genom att vinna hål 18.
Men Erling kämpade bra och vi delade även hål 18.

Grattis Erling! Nu gällde det äran, och den är ju mycket mer värd än 20kr.

Återigen en spännande och rolig golfdag på Idrefjällens GK alltså. Mitt golfspel var idag uselt, slarvigt, överambitiöst och ofokuserat. Men väldigt kul!

Många bilar på parkeringen trots att banan normalt brukar vara stängd så här års. Bra att den numera har klimatanpassade öppettider.

image77

Träffade Jan-Erik med fru och Tin Tins hund Milou (eller liknande ras). Försökte smygfota dom på avstånd, men bilderna blev väldigt suddiga. Därför dyker dom inte upp här.

Men jag missade en kanonbild med några sekunder. Det var på hål 17. Men ni kan säkert tänka er in i situationen och se bilden framför er...

På grusvägen bredvid röd Tee på hål sjutton står två golfbagar, en fru och en hund. I vitmossan till vänster om vägen står en fokuserad golfspelare och siktar noga, svingar lugnt och får bra bollträff...
Det blev inte en birdie, men han kanske kunde rädda en bogey trots utgångsläget?


Många projekt i Idre, men mest käppar i hjulen

Tre Toppar tror jag på. Rädda Städjan från förbuskning, upptrampning och erosion genom att bygga linbana. Hugg ur i delar av skogen för att försena trädens övertagande av fjället. Bygg skidkommunikation mellan Fjätervålen och Idre Fjäll och skapa ett suveränt bra skidområde för fler.

Family mountain 365 verkar mest vara en vision för att tjäna pengar på försäljning av tomter.

Flygplatsens ägare vill bygga järnväg från flygplatsen via Idre Fjäll till Fjätervålen. Suck... Som tur är så har han äntligen blivit av med ansvaret för Turistbyråerna i kommunen - på egen begäran.

Mannen bakom Family mountain 365 har nyligen ritat in liftar och skidnedfarter på ett stugområde som han inte äger. Men de är ju konkurrenter... Ny suck!

Och nu ett SPA på golfbanan....

Idre har fått mycket publicitet de senaste två åren. Golfbanan och Tre Toppar har dykt upp stup i ett i media. Det lockar till investeringar. Men hittills verkar de olika investerarna spendera mer pengar på att motarbeta varandra än att sätta spadar i backen.

Golf SPA och skidor?

SPA och hotell på golfbanan i Idre?

Jag är fascinerad över hur snabbt det uppstod två läger när idén presenterades.

De som är för projektet tycker att det vore korkat att tacka nej till 200 miljoner och 35 eller fler nya arbetstillfällen. Jag förstår att det är politiskt omöjligt för kommunens representanter att uttrycka en uppfattning.


Jag är inte motståndare till att golfbanan övergår i privat ägo. Jag är inte orolig föra att en ny ägare till golfbanan kommer att utestänga nuvarande medlemmar från spel eller höja priset oskäligt för nuvarande medlemmar.


Men jag tror inte på affärsidén! Jag tycker att den är naiv, eller kortsiktigt spekulativ. Förhoppningsvis är den bara naiv.


Jag tycker att Idre Fjäll har all rätt att vägra en överlåtelse av golfbanan. Men som jag förstått så välkomnar Idre Fjäll konkurrens i form av ett SPA-hotell på banan, men vill inte överlåta banan.
 

Ja varför inte. Men det jag har svårt att fatta är hur ett hotell vintertid ska kunna bära sig vid parkeringen på en stängd golfbana... Det spelar ingen roll hur dyra rummen är och hur bra personalen är, eller hur bra maten och utrustningen på gymmen är.

Jag hörde vid en presentation på Kulturhuset att ett alternativ var att bygga en ny 18-håls golfbana med SPA på annan plats i Idre. DET vore välkommet! Då skulle vi få ännu fler golfgäster till Idre. Och ännu mer jobb och klirr i kassan för de lokala entreprenörerna under byggnationen.

Men givetvis måste stiftelsen för golfbanan presentera en alternativ idé för utveckling av banan innan klubbens medlemmar kan ha en uppfattning.


Mycket golf blir det...

Idag spelade jag match mot Erling. Den här gången använde jag alla klubbor. Efter 9 hål var Erling 1 hål upp. Eftersom jag lovat att gå en runda med Dennis efter hans skolslut så tog Erling och jag en lunch på Lodjuret och väntade in Dennis för de sista nio hålen. Lunchen var jättegod! Kul att det börjar hända saker i Idres Kulturhus. Nu är även Turistbyrån tillbaka på rätt plats.

En golfbana måste ju förberedas inför vintern på många sätt, och eftersom vi har ett avancerat bevattningssystem, så är det en stor procedur varje höst när systemet ska blåsas rent med tryckluft. 

image65
Snyggt skådespel på åttans Tee. Erling och jag hade full koll, så vi slapp duschen.

Efter lunchen så blev det kö på hål 10. Kö på banan den 5:te oktober! Men vad gjorde det, vi väntade ju på Dennis, och vi fick fundera lite över hur det kan ligga så många kottar under torrakan som står vid rondellen bakom 10:ans Tee.

image66
Den tallen har inte burit kottar på många år, men ändå samlas det mängder på marken under. Förklaringen är att den används av hackspettar som kilar in kottar i sprickor och käkar fröna. Det kallas kottesmedja eller något liknande...

På bilden nedan kan man ana att det är onaturligt många kottar under en så pass stendöd tall.

image67
Erling funderar över hur han ska kunna vinna matchen. Han leder med ett hål efter nio...
Men det är min egen tolkning av bilden. Han kanske bara står och njuter av fina utslag från våra vänner i framförvarande bollar.

image68
Elis spelade med Alf och Bea som hade dotter i sällskap. Inge och Bengt spelade bästboll mot Gunnel och Astrid. Martin gick och tränade med sin mysiga hund.

Och så dök Dennis upp. Han har en väldigt bra golfsving, men ibland blir den lite för elegant och han är lite snabb och ivrig. Men vad spelar det för roll när han har jättekul på banan. 

image69
Jag är ingen golfpro, men jag har fotat och filmat en del och spelat 130 rundor i år. Därför kan jag ibland ge tips till andra. Dennis har slagit en drive 242 meter trots att han är bara 12 år. Han har också ett suveränt bra närspel. Men vid det här andraslaget på hål 10 så var han lite okoncentrerad och sjönk ihop på högerbenet. Duffade lite och skar bollen till höger.

image70
Hej å hå. En slice. Men den stannade på fairway kort om bunkern till höger. Ni ser väl bollen...

image71
Nu har vi kommit till hål 15, och Erling skickar på en bra drive mitt i fairway.

image72
När vi kikade bakåt i motljus, så blåstes vattenledningarna vid greenen på hål 16. Jag kunde inte låta bli att plocka fram kameran. Kanske var det mitt avgörande trick för att få Erling ur balans? Jag vann matchen på hål 18. Visserligen var jag 1 upp efter 17, men Erling hade ju fortfarande chansen till särspel...

Dennis hade många väldigt bra slag varvat med en hel del okoncentrerade slag och puttar. Men många väldigt bra puttar också.

Den 4:de oktober 2007

Fortsatt sommarväder och kul golf i Idre. Spelade match mot Inge idag. Vi delade första hålet, men därefter tog han kommandot.

Jag spelade match mot Ove i våras - eller var det förra året? Då fick han ett infall om att man borde ha en viss läsk och ett litet paket speciell mintchoklad i bagen vid matchspel. Något att bjuda sin överman på om läget skulle bli krisartat efter åtta hål. "Seven Up After Eight".

Efter fem hål var Inge fyra upp... Och jag hade varken läsk eller choklad i beredskap nu när det kändes som att det var läge för det. Men det blev faktiskt match fram till hål 17 som vi delade. Hann vann med 2 upp och 1 kvar att spela. Kul med matchspel. Hade vi spelat poängbogey så hade jag tappat intresset för tävlingen efter hål 3.

På väg uppför backen från hål 7 mötte vi ett annat gäng och kameran kom fram.

image64

Inge, Agneta och jag mötte Arne, Astrid och Gunnar som just slagit ut på hål 5. Det kryllade så småningom av golfare i det fina vädret. Mest medlemmar, men enstaka gäster utnyttjade det faktum att banan är i toppskick och greenfee är sänkt till 100 kr!

Fick nyss också SMS från min son som är välbehållen tillbaka från Libanon.

Så det blev återigen en fin dag på alla vis. Det enda problemet blev en lätt antydan till ryggskott när jag klev ur bilen för några timmar sedan. Men med lite hemgjord stretching och avlastning så känns det OK nu. Kan bli en ny golfdag imorgon.

Hade tänkt spela med Dennis och Annika efter matchen mot Inge, men det får alltså vänta till imorgon.

PS - Igår spelade jag enbart med järn och knåpade ihop 30 poäng. Idag när jag hade tuffare motstånd så använde jag allt jag hade, och jag fick verkligen slita för 28 poäng. Kanske en bättre kombination av klubbval på de olika hålen ger bättre resultat? Det ska jag testa någon gång. Om jag nu kan komma på hur det ska gå till.... DS

Livet består inte bara av golf.

De som var med på resan till Mellbystrand förra året minns att jag blev ganska rörd efter ett telefonsamtal. Det var min dotter som berättade att Alva fötts. Deras första son Linus dyker säkert upp i bild i bloggen så småningom.
Andra sonen Hugo finns inte mer än i våra minnen. Men sedan kom ju Alva.

image61
Oj vilket roligt hår morfar har, nästan lika kort som mitt... huvet är nästan som ett äpple utan blad...
och med ett lite svettigt skal. Precis som ett äpple.

image62

Min dotter bor i Strängnäs med Johan och Linus och Alva. - och en massa äpplen och annat gott.

Min son bor i Göteborg. Just nu är han på väg hem från en månad i Libanon, och efter några veckor hemma bär det av till Kairo. Jag tar mig friheten att visa en vacker bild som han mailade från norra Libanon för några dagar sedan. Annars har han många hemska bilder av en verklighet som vi har väldigt svårt att förstå... vi kan ha enkla uppfattningar, men att förstå är en helt annan sak.

Jag tänker inte avslöja så vidare värst mycket om mina barn och barnbarns liv i den här bloggen. Men vill gärna visa att jag har annat än golf i huvudet ibland.

Syster har jag - i Örebro - mamma lever och är jättepigg hemma i Oxelösund.

Norra Libanon har bra skidåkning vintertid. Men både här och där är det fortfarande sommar.

image63
Bsharre i Libanon. Copyright Per Björklund

Jag frågade inte Per om jag fick beskära bilden och använda den.
Hoppas att han samtycker .;-)


Klubbstege i Golf

Rullande "hcp - KM"?

Matchspel är den roligaste formen av golfspel enligt min mening. Man behöver ju inte tappa koncentrationen om man streckar de två första hålen och kanske ligger sex poäng efter - det är bara två hål att beta av...

I år blev det av någon anledning ingen Sommar Cup i Idre. Men jag har länge haft en annan idé om matchspel. När jag förr i tiden spelade squash så hade vi en rankingstege upphängd i klubblokalen. Klubbens för tillfället bäste hängde först med sitt namn på stegen. En form av rullande KM om alla är med, men utan priser - bara prestige.
 

Man startar stegen genom att rangordna deltagarna efter hcp. Lägst hcp först. Därefter utmanar spelare varandra för att klättra på stegen. Den som förlorar kliver ett steg tillbaka tillsammans med alla andra bakom. Den som vinner intar den nya tomma platsen. Du kan alltså hoppa fram hur många steg som helst genom att vinna, men förloraren ligger bara steget efter.

Det här är inte lika enkelt att genomföra i golf, eftersom en golfmatch tar betydligt längre tid än en squashmatch, men man kan ju tänka sig att spela match över nio eller tolv hål... Inte lika kul som en hel runda, men fler matcher kan det ju bli...

Den här idén kommer jag att försöka genomföra 2008. Även om det bara blir ett litet antal bogeyspelare som deltar så kan det bli skoj.


Den 3:dje oktober 2007

Erling, Inge och jag spelade en runda i ett sagolikt väder.

Vi har nu klimatanpassat golfbanan och låter den vara öppen med sommargreener så länge vädret tillåter. Och klimatförändringen har ju gjort att vi får bra golfväder fler veckor på hösten.

Sveriges mest klimatanpassade golfbana - det låter ju som en utmärkelse att sträva efter... ;-)

Mysteriet med vargen som inte krattat efter sig är löst! Det var ett klövdjur. Troligen ett rådjur...

image55

Vädret och golfen och sällskapet var så trevligt att kameran fick stanna i bagen. Men efter nio hål dök Trond upp tillsammans med en grupp projektledare från Telia som ville prova på lite golf och få en uppvisning av Trond.

Tyvärr kunde jag inte fånga evenemanget på bild eftersom de sista nio hålen väntade för oss. Vi ville dessutom inte vara i vägen, så vi knallade vidare. Men Trond behövde mjuka upp lite, och slog därför en järnfemma och Inges nya driver tillsammans med oss på hål tio. Och då plockade jag upp kameran.

image56
Laddar....

image57
En kort baksving och ett mjukt tillslag med järnfemman. Men lite lätt hookad.
Men helt OK läge på fairway.

image58
Lika lugn sving med Inges driver och lite fade. Kan ni se bollen? Stannade mitt i fairway vid den blå plattan som visar hundra meter kvar.  De gånger som Trond trycker på med höften så prickar han green med en drive på hål tio. Men nu var det ju bara uppmjukning inför Teliashowen.

image59
Erling placerade bollen mitt i fairway, men var några tiotal meter kortare än Trond. 

image60
Inge träffade också fairway som vanligt. Undrar om den mannen någonsin slagit en golfboll från ett läge i skogen...

Jag själv spelade den här dagen bara med järnklubbor. Trots att alla klubbor var med i bagen så lyckades jag hålla mig, och bara använda järnfem som längsta klubba.

Kul och nyttigt. Men hade jag inte haft kompisar med, som ibland påminde mig om vad jag bestämt från start, så hade jag nog plockat fram drivern redan på hål två.

Och hur gick det? Jo det gick bättre än vad det brukar gå i medeltal när jag använder alla klubbor. Den största fördelen med att spela järn är väl att man mer sällan är i skogen. Men den största nyttan är att järnen så småningom går så långt som dom ska - och att svingen blir lugnare. Man har ju inte samma krav på sig att slå långt när man slår en järnfemma. På hål tolv hamnade jag ungefär där jag brukar hitta bollen efter ett utslag med drivern. Men närmare mitten av fairway. Den 2:dra oktober 2007

Erling ringde mig halv nio och var golfsugen, så klockan 10 var vi på banan. Efter en längre paus efter nio hål där vi hade trevligt umgänge med Kina, Bettan, John och Martin så dök Inge upp. Han hade gått ensam och spelat bästboll med sig själv. Han låg bättre än sitt hcp efter nio hål, men jag glömde fråga om det var i bästbollen eller i den bästa bollen.

Hur som helst så hittade Erling och jag märkliga spår i greenbunkern på hål 6. En liten parvel (liten räv) hade tassat i sanden åt ett håll, och en större rackare hade haft bråttom åt andra hållet.   

Det händer att golfspelare har hundar med sig på banan, men golfare krattar ju efter både sig och hunden. Så om det var en hund kan det ju inte ha varit en golfares hund.

Spännande om det var en varg. Vi har ju haft några trevliga renar på banan och mängder av älgar i vintras. Vid några tillfällen har vi också haft besök av björnar. 
Två kraftiga framklor kunde man se i spåren. Men det såg också ut som en klo längst bak. Kanske tjädertuppen Åke är tillbaka, men i så fall har han vuxit till sig rejält...;-)

image50

Det troligaste är väl att det var en hund, men i så fall en hund utan golfspelare som sällskap. Jag menar riktiga golfspelare. :-)

image51

Efter diverse spekulationer  om vilket djur som hade glömt att kratta efter sig, så skickade Erling iväg en kanondrive på hål 7. Lite fade, eller extrafade blev det, men bollen stannade långt fram på den gröna delen av banan.
Jag försökte slå en stenhård draw mot fairwaybunkern som skulle driva in mitt i banan och rulla jättelångt. Det gick inte nu heller.

Efter nio hål anslöt Inge. På hål 16 skickade han på en bra drive med sin nya klubba, men nådde inte ända ner till vattnet. Men med ett läge mitt i banan och före sista nedförslutet så kunde han ju inte fega med en chipp. Han skickade på ett bra slag och klarade alltså havet på två slag med råge.

Men när han adresserade bollen för sitt tredje slag upp på green blev jag skeptisk. Den drar du åt vänster Inge.

image52

Vilket han gjorde. Men att det skulle bli så visste jag inte innan jag tittat på bilden jag tog. Kanske jag störde genom att plocka upp kameran. Jag tror faktiskt det. Vi golfare störs väldigt lätt av saker som vi inte ens är medvetna om.

Men en greenbunker ska väl inte vara något problem för en erfaren golfare. Inge hamnade i vänstra bunkern på hål 16.

image53

Mycket riktigt så skickar Inge upp bollen på green. Minns inte om parputten satt... Tvåputt kanske?

På hål 18 sken solen rejält. Precis som när jag spelade med Nigel och Alf igår.

image54

Ingen av oss prickade flaggan, men två av oss hade fortfarande en bra chans för par i det här läget. Den tredje, som var jag, kunde lätt nå green på fem slag. Det gjorde jag, men hur långt räckte det med ett puttande hit och dit.

Men vi hade återigen en härlig dag på golfbanan i Idre. Ordinarie greener så här års. Kanon!


Nostalgisk igen...

Det var Stråkens överraskningsgåva vid avslutningen i lördags som fick mig att tänka på en annan kul och väldigt annorlunda golftävling här på Idrefjällens GK.
Stråkens El som tillsammans med Sporthotellet bjuder in till golf och skoj och fest! Hittade några bilder från 2006. Några förresten, jag har mängder, men jag visar här ett litet urval.

image42
Stråken hälsar välkommen till den första deltagaren. Det kom fler...

image43
Stråken presenterar startkittet som består av Gammeldansk, kaffe, mackor och Mona Sahlin.

image46
Efter golfen väntade vi in resten av gänget.

image44
Och vi väntade och umgicks...

Men alla hittade hem och efter golfandet blev det middag och prisutdelning på Sporthotellet.

image47

Hur det gick och vem som vann har jag inte noterat, och några bilder från golfandet vill jag inte publicera eftersom det skulle kunna ge en hint om de mycket speciella tävlingsreglerna.

image48

Men att Erling både spelade gitarr och sjöng finns det bevis för. Visserligen behövde han ett första förband i beredskap på bordet, men det gick bra, och han behövde inte använda det.

Trond fixade jättegod mat, och vi var många fler än vad som syns på de här bilderna. Tronds uppvisning med sitt oöverträffade historieberättande gjorde att skrattmusklerna värkte. Har väl någon kul bild på det också, men inte just nu.

image49

Men här kan man ana att alla mätta och belåtna fängslas av Trond Show.

International golf at Idrefjällens GK

Today's blogg is in English for certain reasons. I played with Nigel and Alf. Although

Alf is from Norway, we played golf the British way. Which helped Alf to get 39 points. Well done Alf!

Nigel visited quite a few bunkers today without problems as you can see.


image38

image39


After 17 holes Alf had 37 points. On the picture below he is telling me that hole 18 will be a disaster due to a few problems after an excellent drive. He was wrong. He scored 2 points on the last hole and the sun was shining.


image40


Nigel has inspired me to get control of my swing, and today he obviously inspired Alf. Good!
We need to get the hcp down for our Norwegian friends so that we can win next year's matchplay again!
Thank you Nigel!

image41

Nigel is chasing an Eagle on hole 18, but he has to wait for that moment... ;-)


Nice weather and nice company on the first of October at Idrefjällens GK, what more can you ask for? We where not the only ones that played today, but it was not crowded.


RSS 2.0