Firande med fyrverkeri

Valborgsfirandet består av eld och rök, tal, sång varm korv och fyrverkeri.

I år såg jag röken och upplevde fyrverkeriet på avstånd. 

image739
Många smällar i snabb takt, men lite tjatigt tyckte jag..

Snart ska jag krypa ner i nytvättat och läsa en bok som jag fick låna av Angela. Började läsa igår, och den verkar lovande.

Valborg.

Under de år jag bott i Idre så har jag käkat varmkorv, tittat på elden, lyssnat på vårtal och träffat en och annan bekant. Och tjoat över fyrverkeriet.
De första åren ägde firandet rum på en sopstation i utkanten av byn, på senare år har det ägt rum nedanför kyrkan mitt i byn.

I år fastnade jag framför TV´n och såg vårfirandet från Ulvön. Lite på grund av surströmmingen, men mer på grund av traditionen att elda upp en uttjänt båt, och mest på grund av folkmusiken...

Men firandet i Idre kan jag kanske se från balkongen. Inte varmkorven och brasan, men kanske röken och fyrverkeriet.

Röken fick jag på bild...
image737

Kanske jag kan få med delar av fyrverkeriet också...

Färdig i tvättstugan...

Trots att det finns mer att tvätta, men eftersom man måste ha plats att ta hand om tvätten så får en del smutsigt vänta på att bli tvättat eller kastat.

När jag lämnade tvättstugan så funderade jag lite över hur olika människor hanterar ett gemensamt utrymme.

Jag städar nog bättre än hemma efter att jag tvättat klart. Andra städar inte alls efter sig.

Några gnäller på fastighetsägaren för att det saknas det ena och det andra men ordnar ändå själva så att det fungerar. Och framför samtidigt synpunkter till kommunens fastighetsbolag.

Men det bara rullar på. Inget händer. Det är vi som hyr som tydligen ska sköta tvättstugan på vårt sätt. Vi ska byta påse i dammmsugaren, tejpa slangen när den går av, byta strykbrädans duk när den bränts sönder, och en mängd andra saker som vi trodde ingick i hyran.

Knepigt.

Mitt råd till stiftelsen är att sköta servicen bra och ta betalt för den. Då kan det kanske leda till högre hyror och fler tomma lägenheter, eller till kö till lägenheterna och rimliga hyror...

Jag glömmer aldrig när jag skrev ett hyreskontrakt klockan tre en fredag och försökte ångra mig samma dag klockan halv fyra.
Stiftelsens ordförande förklarade att det var omöjligt på grund av den dåliga ekonomin i stiftelsen. Tre månaders uppsägningstid var nödvändig eftersom stiftelsen behövde varje krona....

Knepigt.

Vägen till golfbanan och omvärlden är räddad!

Erling ringde nyss och berättade att en grävmaskin fixat så att bäcken nu forsar som den ska. Under vägen snarare än över.

Bra. Då blir det golfträning och nya bilder från Klingforsen imorgon.

Tvättstugan och föreningar

Jag hyr en lägenhet och vi har en fin tvättstuga som ingår i hyran.

För något år sedan gick jag med i hyresgästföreningen. Jag var skeptisk länge och såg ingen anledning att vara medlem, men eftersom det fanns en del brister som jag ville slippa bry mig om så betalar jag nu en liten slant varje månad. Men hittills är utbytet bara en tidning ibland.

Hyran har ökat och tvättstugan är lika uschlig som tidigare.

Det torkskåp som saknats i många år saknas fortfarande. Och nu har strykjärnet försvunnit. Vem som tömmer påsen till dammsugaren har jag alltid undrat över. Sannolikt inte någon anställd eller inhyrd av kommunens fastighetsbolag. Troligen inte heller Hyresgästföreningen.
image736

Läste i senaste numret av Hem & Hyra, det jag får för att betala medlemskap i föreningen, att någon föreslagit ett namnbyte på föreningen.

Förslaget var att byta till "Hyresgästerna". Bra förslag tycker jag, men det avslogs. Jag förstår, eftersom det flyttar fokus från föreningen till de som föreningen påstår sig värna om.

Jag nämner det eftersom det nu ska bildas en ny förening i Idre efter nedläggningen av "Intresseföreningen Tre Toppar".  Ska bli intressant att följa den utvecklingen. Troligen blir det en ny förening som tror sig få lättare att söka bidrag för att jobba vidare genom att byta namn och inriktning.

Företagarförening och Tursimsförening finns ju redan. Ska det kanske bildas en "Oföretagsammas förening utan egna idéer " nu?

Ett tips för att ordna en hygglig finansiering är att låta alla boende i socknen tvingas betala 50 kr per år för att slippa vara medlemmar. Vet inte hur man åstadkommer det rent juridiskt, men kanske om man får det till att bli en del av kyrkoskatten eller liknande.

Men skämt åsido. Det finns pengar att söka för organisationer som påstår att dom vill utveckla en bygd och ge inspiration till nya företag. Det gäller bara att fylla i blanketterna rätt så löser det sig.

Men för bygden innebär det ingen skillnad. Möjligen kan det ibland försvåra för en befintlig företagare att utveckla verksamheten i sin egen takt. Möjligen innebär det fler små konkurser tre år senare, men då är ju projektets engagemang och hyllade framåtanda redan glömt.

Och tvättstugan blev ledig...

En kort stund var jag f-bannad på den som hade stoppat i tvätt utan att boka tid. Men det gick fort över.
Jag hade ju själv tänkt tjuvstarta min tvätt på en obokad tid.
 

Men så småningom kunde jag själv tjustarta. Jag har redan kört två maskiner trots att min tid börjar först om femton minuter.

Och nu fick jag chansen att njuta lite mer av grannen A´s trädgårdsarbete. Kul jobb. Samtidigt som jag saknar det så är jag glad att jag slipper.
image735

Fortsatte också att lyssna på TV24 som hade ett avslutningsanförande av Växjögrabben som startade återvinning av papper till julkort i Nepal. Härlig typ. Inspirerande att lyssna på och ett rackarns bra exempel på att det går att göra mycket utan ett öre i kapital eller statliga bidrag.

Fick idag veta att Intresseföreningen för Tre Toppar ska byta namn och intressera sig för all möjlig utveckling i bygden.
Då kliver jag av. Den sortens verksamhet har jag haft nog av under många år i Moras utkanter och i olika EU-projekt. Projekt som oftast bara leder till att man lyckas söka pengar för att betala lön till några entusiaster som driver projekt som inte leder någon vart.

Väntar på att tvättstugan ska bli ledig

Jag har bokat från 15:00. Ingen har bokat tiden före så jag tänkte starta lite tidigare. Men det sprack. Hittade två fulla tvätmaskiner som såg färdiga ut, men ingen som hade bokat tiden.

Därför ser jag vidare på TV24 i väntan på att tiden ska gå. Intressant direktsändning från Skogsnäringsveckan. Om skogen och klimatet och maten. Visserligen en repris från förra veckan, men intressant ändå.

Många intressanta vinklingar och  jag lär mig massor genom att lyssna på diskussionerna.

Man lyssnar ju hellre till det som stämmer med de egna förutfattade meningarna. Man letar nog i allmänhet mer efter bevis för att man har rätt, än att leta efter bevis för att man har fel.  

Jag hittade några saker som förstärkte min egen uppfattning om skogen, klimatet och maten.

Skogar mår bra av att det finns CO2. Skogar suger åt sig CO2. Skövlingen av skogar i sydostasien och andra delar av världen bidrar med till ökande överskott av CO2 än ökad bilkörning. Om nu CO2 skulle ha påverkan på klimatet, så är det viktigare att stoppa skövlingen av skogar i sydostasien och sydamerika än att skydda några gamla träd i norra Dalarna.

För några månader sedan påpekade det för någon sorts grupp av människor som värnar om skalbaggar, mossor och annnat kul och smått som ingen vanlig människa begriper. Och jag fick ett tydligt svar:

"Vi bryr oss bara om den västliga taigan". Men tydligen bara den gamla barrskog som kan hindra utveckling. Då ger det mer uppmärksamhet. Att skapa nya områden med gammal skog tycks vara ointressant för dom. Dels tar det väl för lång tid, dels är det svårare att engagera ungdomar för att skapa en framtid för deras barnbarns barn...

Det är lättare att engagera ungdomar i att anklaga tidigare generationer för kommande problem.

Snabbt ökande flöden...

Jag hade tänkt slå några hinkar på golfbanan och ta en tur till Klingforsen för att dokumentera vårflodens tillväxt.

Men på Foskrosvägen mellan byn och golfbanan hade en liten stillsam bäck i skogen blivit en ganska stor bäck.
Och då menar jag  STOR och jag menar vägen.

image733

Jag tog mig igenom lite försiktigt men vände snabbt och tog ett par bilder i motljus.

image734

Vattenflödet över vägen var tio meter brett och nästan tre decimeter djupt som mest.

Det blev därför varken golf eller fotografering av Klingforsen. Jag vågade inte bli kvar på "fel" sida om bäcken. Om vägen skulle rasa så skulle jag tvingas ta mig hem via Härjedalen. Utan bensinmackar efter vägen och utan garantier för att vägarna bortöver är körbara...

SMHI´s varning för höga flöden i små och medelstora vattendrag är befogad. Men nu kommer väl varningen att bli klass 2 eller 3 snarare än klass 1.

Med den här takten kanske golfbanan är delvis spelbar till kommande helg, men kanske inte åtkomlig utan forskajak och ett frenetiskt paddlande uppströms... :-)

Härliga kontraster

Tre årstider samtidigt. Tre årstider hemma samtidigt... härligt.

Och man kan till och med ta sig till fots för att uppleva årstiderna under en och samma dag. Men det gör man ju inte om man bor mitt i den här fantastiskt snabba övergången mellan vinter, vår och sommar.
Det räcker att gå ut på balkongen ibland.
image731
Grannen till vänster eldar med ved och har ett solur på tomten. Snart måste han klippa gräset för hand.
Vintertid med kalla nätter kan röken från vedeldningen smyga sig in  och ge en känsla av att vi bor i en koja i skogen. Utan att påverka klimatförändringar eller väder.

De som har fattat att det ibland är ironi i mina inlägg förstår att jag inte anklagar A för att elda med ved.

Jag tycker uppriktigt och ärligt att det är mysigt med doften från en vedeldning.
Jag tycker att det är härligt att höra yxhuggen när A förbereder inför en ny vinter.
Det stör mig inte om han använder motorsåg för att kapa veden.

Det är avkopplande att höra någon som jobbar,  samtidigt som jag bara kan njuta av solen. Jag kan njuta av tätt och vackert snöfall eller ösregn. Jag är bara en nyfiken åskådare.
Jag njuter av att ha fixat ett boende mitt i semesterfirarens vardag. Men det tog många år.

Till höger om balkongen är grannens bil fri att susa runt i byn. Men den kanske inte har vaknat än.
image732

Och lekplatsen är redo. Fjällbäcken under bron till vänster börjar växa, orma sig och spotta lite skumvirvlar.


Golfen då, hur går det med den?

Det går framåt, men nu är det andra som jobbar. Erling och jag hade paus för att ta hand om delar av andra delar av livet.

Men en tur till banan kunde jag klämma in i mitt fullbokade schema :-)

Där var det full fart på en artondel av banan. Fiffigt med snöslunga och skyfflar tycker jag. Troligen bättre och skonsammare än en traktor med skopa.
image727
Och visst flyttade dom snö trots att det behövdes lite samråd ibland.

image728
Det pumpar på bra i den kompakta blötsnön. En jobbar och två tittar skulle man kunna raljera över, men skyfflarna fick nog slita mest.

Vår nye Greenkeeper börjar bra tycker jag.
image729
Tänk om vi kunde samla ett gäng frivilliga med egna snöslungor och hjälpa till. Det skulle kanske inte påverka öppnande av banan med många dagar, men det skulle underlätta för stiftelsens personal. Inte spara pengar, men ge tid till alla andra jobb som behövs i säsongstarten.
Och det skulle troligen kunna få gräsrötterna att må bättre tidigare... men snart är alla idéer om hur man ska skynda på den försenade snösmältningen ointressanta.
Det smälter snabbt nu.

För några dagar sedan var hela hål 6 täckt av ett jättetjockt snötäcke. Nu ser det ut så här. Greenbunkrarna är snöfria. Skogen är snöfri.
image730
Runt träden är det snöfritt.

Fler träd på en skogsbana verkar vara en bra idé för att förlänga säsongen här uppe... och mer utmanande och spännande för golfspelet.


Sommar och massor av snö!

Håller det i sig med värmen så får ni se upp där nere!

Just nu är det 16 grader varmt i skuggan och solen skiner. Regn på det här och milda nätter så blir det mycket, MYCKET, vatten som samlar sig neröver. Vi här uppe kan bara njuta av hur det sväller och växer och rullar förbi...
image724

Klingforsen, men nu utan ljud. Det låter annars mer än ett vanligt forsbrus. Det dånar ju inte som i ett vattenfall, men man får snart höja rösten lite om man ska se på och prata samtidigt.

Och högre upp finns många kubikmeter vatten kvar i snabbt smältande form....
image725
Låt er inte luras av de kala fläckarna i branterna. Bredvid finns meterdjup snö eller mer i mängder. Och nu går det fort. Varje svart fläck absorberar solvärmen och snösmältningen accelererar.

image726
Städjans sydbranter är snöfria. Det började med att några få klippblock absorberade värmen från de soliga dagar vi haft länge nu. Vid varje klippblock fanns ett nytt mindre klippblock, och ett till och ett till...

Men nordvästbranten kommer att vara åkbar i många veckor än. För den som tycker att det är kul att ta sig upp till fots och med skidorna på axeln. Vi gjorde det i maj för några år sedan med ett kul gäng från en folkhögskola som numera är nedlagd.

Den diagonal av sten och block som syns i nordvästbranten är ett litet hinder som man inte hoppar över. Om några vänliga miljöfundamentalister kunde flytta dom lite och bygga personliga minnesmärken så kunde vi få en fantastiskt fin och klimatvänlig skidåkning i maj på Städjan.

Kanske Andreas och  Maud hjälpa till med att flytta stenar och bygga monument som kan frigöra vissa rännor för skidåkning. Dom kunde få göra första åket och klippa snöret i farten.
Vilken klimatvänlig publicitet dom skulle få!

Sporttältet har tagit ner skylten...

Vintersäsongen är över och Sporttältsprojektet efter vägen upp mot Idre Fjäll verkar också vara över...

image723

... undrar vad han har för nya briljanta idéer på gång på grusplanen inför sommarsäsongen?

Kanske bilparkering och sedan järnväg till Idre Fjäll med mellanstation för eventuella tomtägare i projekt Himmelfjäll?
Då kan staten satsa massor av stödpengar. Regeringen kan då få applåder från vettskrämda väljare genom att säga att det är ytterligare en kraftfull åtgärd för att hejda klimatförändringar på jordklotet

Klingforsen börjar svälla...

Plusgrader under natten som gick och regn väntas i natt och imorgon.

image722

Det kan bli en ovanligt häftig vårflod i år om mildvädret fortsätter nu. Och på golfbanan börjar sydsluttningarnas snöfria små fläckar bli större för varje dag. Men mest barmark är det fortfarande bara i skogen, vilket inte hindrar entusiastiska golfgalningar från att vässa närspelet med Lobbwedge och Sandwedge.

Golfträning idag igen!

Erling och jag slog nog cirka 120 bollar var idag. Med SW. Över träden och in mot reklamskyltarna i skogen.

Efter några dagars träning av det slaget (de slagen) så går det nu allt snabbare att hitta och plocka upp bollarna. Vi har väl kanske 40 bollar var att hushålla med. Snart kan vi ställa ut en hink att slå bollarna i för att slippa plocka...

Erling gjorde en "Hole in One" (i princip).  Bollen stannade på hålkanten eftersom lingonris och mossa hindrade den från att tippa i :-)

Är vi galna som pulsar i halvmeter djup snö för att slå golfbollar mot en snöfri plätt i skogen? Nej jag tror inte det. Men det är för mycket snö. 

Och det är galet.Några ord om golf igen...

Golfförbundet har gett några tips som kan underlätta och minska stressen på banor där det kan uppstå en kö.

När ett parti har träffat green på ett korthål och det står folk som håller på att slåt ur på nasta Tee, så är det ju roligare att kliva åt sidan och studera inspelen från bakomvarande än att stressputta för att sedan sitta och vänta på nästa Tee. Det partiet lär ju ändå inte ha hunnit utom skotthåll eftersom dom nyss slog ut.

Efter att ha studerat utslagen från bakomvarande parti så puttar man lugnt klart medan dom promenerar. Eventuellet har man hunnit med att peka ut läget för en av deras bollar i ruffen, eller i skogen. Spar tid.

När vi kommer upp på nästa Tee kan vi slå ut direkt. Ingen tid förlorad för oss alltså. Men vi kanske sparade en minut eller mer åt bakomvarande parti genom att vi agerade forecaddies.

Men först och främst blev det ingen kö. Ingen stressig väntan på nästa Tee för oss. Ingen trist väntan på Tee bakom oss.

Bättre flyt och mindre stress. I vissa lägen kan det spara mer än ett par minuter per korthål. Golfbanor har flera korthål, men det är inte alla som har nästa Tee inpå. Och det uppstår inte alltid kö bakom.

Men det går troligen att minska köer och stress och korta ner speltiden med minst 10 minuter per rond genom att hantrera spelet på korthålen på det sätt som Golfförbundet föreslår. Ett sätt som vi försökte följa och hade skyltar om i många år.

Men den rekommendationen försvann av någon anledning för något år sedan. Tror att det berodde på att det för vissa kändes otäckt att slå en golfboll med publik.  

Är det så i landet i övrigt så är golfen snabbt död och begraven. För med den attityden till sig själv och golfen så blir det ju än mer outhärdligt att slå ett golfslag med en fyrboll som kommer ifatt, och som är ännu närmare åskådare.

Det kan ju göra att ronden tar minst 20 minuter längre än normalt för den bollen. Om dom sedan ska släppa igenom bollar vid två tillfällen för att få slippa andras ögon så kan vi lägga på 18 minuter till. Plus en extra som släpps igenom vid fikat eftersom dom spelade så snabbt.....

Där har vi 47 minuter för den bollen. Nästan en timme längre på grund av någon i bollen kände sig iakttagen!
I ett sällskapsspel!!!!

Vet inte om man löser den sortens problem i en golfklubb. Det är väl snarare en uppgift för psykologer.

Nästa utomordentliga tips från Golfförbundet gäller genomsläpp när det uppstått ett tomt hål framför en boll och kö bakom. "Flytande genomgång" är ett oerhört smidigt och välbeprövat sätt. Fungerar bäst på par 5, men fungerar även bra på ett långt par 4 med bra uppsikt bakåt.

Men här kan det uppstå samma fenomen som vid framvinkning på korthålen. "Nej gå ni vi väntar. Det är så jobbigt när  någon tittar. Det blir så stressigt.... "

Inget som golfklubbarna kan lösa heller. Något för psykologer.

Eller bedriver vi en form av friskvård som Golfförbundet inte har lyckats få gehör för trots alla namnlistor?

Golfen måste kunna välkomna även de som skäms för att dom tycker att dom inte duger.
Golfens rondtider är inte beroende av att några få vill spela golf utan åskådare.
Golfen gör en stor samhällsinsats genom att sakta lära de som inte vågar misslyckas att våga försöka med glädje. Och få chansen att lyckas (och kanske sporras av andras totalfloppar...)

En form av mental friskård som dessutom ger motion och ett vidgat socialt umgänge.

Men när man läser något av de olika diskussionsforum som finns på golf.se om hur lång tid det ska få ta att spela golf så finns det olika åsikter.

De flesta åsikter som framförs tycks hamna i personangreppp fram och tillbaka.
"Du sa, och jag sa.... Men varför säger du så nu, du fattar noll. ...Du ska inte komma här och tycka... o s v "

Trist läsning. Men intressant för en psykolog troligen.

Golf blev en folksport i Sverige.

Tillväxten har varit enorm under många år om man räknar antalet golfare. Många nya banor har också byggts, och byggs fortfarande. Det byggs allt ifrån enkla, och ofta roliga, Pay and Play till riktigt exklusiva banor runt Stockholm och Göteborg.

Men de senaste åren har det funnits en oro för att antalet golfare inte ökar i samma takt.

Färre ungdomar lockas av golf och många klubbar tappar medlemmar.

Många har engagerat sig i att försöka förstå varför och hitta lösningar.

Det problem som de flesta nu verkar vara överens om är att det allt oftare tar för lång tid att spela en golfrunda.

Men om det är så kul att spela golf så borde ju mer tid på banan betyda mer för pengarna? Nej det fungerar inte så. Att tvingas vänta på banan är inte lika roligt som att spela golf. Att tvingas jaga ikapp för att det blivit kö bakom kan förstöra en hel dag. Golfsvingen fungerar inte och det blir fler slag och tar längre tid och stressen sätter in.

"Det var inte det här jag hade tänkt mig när jag betalade för att få spela golf. Visserligen en kul bana, men va f-n"

Det bästa sättet att undvika stress och besvikna upplevelser från en golfrunda är att man vet i förväg hur lång tid den kommer att ta (ungefär). Så att man slipper jäkt och stress.


Många golfbanor har nu börjat konkurrera genom att erbjuda rimliga tider för en golfrunda. Det tror jag är rätt väg att gå för att återuppväcka golfintresset.
Men bara under förutsättning att det inte sker genom att utestänga nybörjare, eller genom att jaga folk runt banan.

Någon "expert" påstår att trebollar är lösningen, andra vill ha kortare ruff, och andra vill säkert ha golf i joggingtempo... jogga på och slå utan provsving.


Men "herregud..." som en yngre nybörjarkompis brukar uttrycka det när han slår ovanligt långt och rakt...


Ett tips för att börja försöka hitta lösningar för er bana.

Ni som inte vill ha rondtider som varierar mellan 3 timmar och 59 minuter och 5 timmar och 29 minuter....

Skicka runt ett par fyrbollar med en halvtimmes mellanrum på er hemmabana under lågsäsong och titta på tiderna efter 6 hål, 12 hål och 18 hål. Titta också gärna på fikapausen efter de första nio hålen. Fyrbollarna bör innehålla minst en nybörjare med officiellt hcp och övriga kan ha vad som helst mellan 5 och 25 i hcp.
 

Om ni gör det så kommer ni att bli förvånade över hur snabbt det går att spela en kul golfrunda utan stress....

Så varför blir det ibland rundor som tar en timme längre eller mer?


Återkommer kanske till ämnet men vill inte komma med "pekpinnar". Eftersom min egen nuvarande golfklubb vet bäst själv hur man löser problemet och är svagt mottagliga för nyfikna funderingar så återkommer jag med mina idéer i Bloggen. Det här är ju ett intressant ämne som berör (och upprör) mer än en golfklubb.


Golfförbundet och många klubbar arbetar seriöst för att hitta på lösningar:


Wermdö GCC sticker ut hakan och har en slogan som heter "3:59"

I Halmstad har man räknat ut lämplig tid per meter hål..

Golfförbundet har gett ut en skiva med enkla tips om "flytande genomsläpp", och rekommendationerna när det blir kö på korthålen.

Ett kul initiativ från "Kryddan" m fl i Skåne kan ni se här.

Men ingen gör det för att stressa sina betalande gäster.
Alla gör det för att få nöjda gäster och medlemmar som kan spela golf utan stress.


Att lägga in tomma "reservtider" för att kunna svälja tendenser till kö är inget effektivt sätt. Men det är ett enkelt och bekvämt sätt. Det är ett bekvämt men oekonomiskt och dumt sätt. Det är ett sätt att kunna bortse från problemets orsaker och slippa ta konsekvenserna. Det är ett sätt som löser problemet de första timmarna på förmiddagen på ett bekvämt sätt. Men vad betyder det för gästernas rondtider längre fram på dagen? Ingenting. Men vad kostar det för klubben/stiftelsen? Några tusen kronori intäkt.
Per dag.

På en turistbana med vacker utsikt och gott om allehanda förtäring efter halva rundan så äts (och dricks) den intjänade tiden lätt upp. "Det är ju ingen bakom" brukar vara ett vanligt argument för att fika längre än de nio minuter som är startavståndet mellan varje boll....

Hur som helst så är det här ett hett och intressant ämne för en som jobbat med logistik och studerat en del köteori, och spelar golf utan att springa.


"Mer golf och mindre stress" tycker jag.

Men det kan man inte uppnå enbart genom att en enstaka klubbar har attityden "Spela golf för att det är roligt, sluta räkna score i varje rond, ta upp bollen när antalet slag är förbrukade"

Det räcker inte att kansli eller styrelse tycker så. Varje besökande spelare måste ha den attityden.

Dessutom tror jag att det har noll påverkan på rondtiderna att förhindra att golfare för score vid varje rond, att tvinga att alla att har kul under sitt golfspel och att plocka upp bollen efter förbrukade slag.  Dessutom tror jag att det försvårar nyrekryteringen till golfen.

En nybörjare är jättenyfiken på sina slag och framsteg. En nybörjare behöver massor av slag för att träna olika situationer på banan.

Om alla hade inställningen att sluta räkna score, ha kul och plocka upp bollen så tror jag att golfen snabbt skulle utkonkurreras av stavgång eller kast med liten boll...


Vackert sommarväder och golf...

Visserligen oförskämt mycket snö, men vårt lilla övningsmål mellan två reklamskyltar i skogen vässar närspelet, känns det som.

Erling anländer med några av bollarna vi plockade igår.
image718

Skaren bar fint med Erlings golfskor. Vet inte om dom finns att köpa i shopen, men dom fungerade bra.
image719
Jag missade att fotografera de gånger han trampade igenom, men då fick han slita lite för att ta sig upp. Nog var det väl en meter snö. Han sjönk kanske bara ner till en bit över knät, men då bottnade han nog inte.

Så småningom blev det trångt på parkeringen.
image720
Det tycks finnas ett visst sug hos våra golfare. All i one passar ju bra i sammanhanget. Fyra bilar på en oskottad parkering. Vi fick pyssla lite för att ta oss ut igen.

Lägg märke till hur skickligt jag lyckats dölja nummerplåtarna på bilarna. :-)
Jag tycker att man ska vara försiktig med information som man publicerar på Internet. Bilnummer och telefonnummer bör man undvika.

Men oj vad sugna på att få slå några slag som resten av besökarna blev. Lite avundsjuka på Erling och mig kanske. Vi som redan tränat på riktigt i ett par dagar.
Nej knappast. Dom hade ju varit i Spanien och Tunisien och var bruna som svenska pepparkakor... men dom längtade hit kunde man se och höra. Varför skulle dom annars halka upp i isiga spår och tjock snö.

Inge åker till Mellbystrand med gänget om ett par veckor. Men han vill nog träna lite mer trots att han nyss varit i Spanien.
image721
Kanske kan Inge och Erling skotta övningsområdet med ett gäng järnklubbor. Skyffla undan så att vi slipper träna i skogen...

Eventuellt skulle man kunna skyffla undan snön på övningsområdet vid parkeringen med bättre redskap.
Men vi får nog hoppas på vädret. Det kan vi ju inte göra något åt. Även om våra politiker tycks tro det. Dom tror ju till och med att dom kan påverka klimatet...

Golfträning i skogen...

Erlig tipsade om att det var snöfritt i skogen vid sidan av vår dring range.

Så idag tog vi en runda i skogskanten och plockade lite kvarglömda och snedslagna rangebollar. Vi fyllde två hinkar.

Beväpnade med tre korta järnklubbor så kunde vi träna svingen och det kändes riktigt bra faktiskt. Det är ju lättare att träna in ett lugnt svingtempo och bra bollträff när man slipper lockas till att jag största möjliga längd...
image717

Med undantag för en handfull snedträffar som försvann i snön så kunde vi plocka upp våra bollar för fortsatt träning. Närspelet blir förhoppningsvis roligare än vanligt i sommar...

Vi har sommarväder nu men snötäcket är envist tjockt, och med kalla nätter så krymper det i långsam takt.

Nyfiken?

Jag är det.

Såg nyss ett program på TV24 om en uppmärksammad bok som Andreas Bergh har skrivit.

Jag har inte läst boken och såg inte hela intervjun, men jag tittade in på Andreas blogg och hittade en bra och enkel förklaring till varför fler och fler bloggar...

"Det är nyttigt att blogga. Bloggen är ett anteckningsblock där det är fritt fram för alla att läsa och kommentera. Dessutom möjliggör bloggen kommentarer av den offentliga debatten utan att nitiska debattredaktörer lägger sig i."

Ni som är intresserade av boken (som verkar intressant) kan klicka vidare här.


Men det här är kul...

Om ni ska till Gävle om några veckor så ska ni leta upp Valbo och hälsa på Arne G.

Ny utställning av en del av det som blev kvar efter den senaste "tavelbränningen".

image715

Namnet Gar - bo på galleriet kommer sig av att det är Bosse som har utställning i sitt Garage.
De fina bilarna får alltså flytta ut under några dagar. Så det går ju att titta på dom också.

Visst är det tråkigt...

Golfbanan är stängd och inpackad i snö. Pisterna på Idre Fjäll och i Fjätervålen är stängda.
Men inte på grund av brist på snöimage714

Men snart är det golf!

Erling ringde och berättade att övningsrangen är snöfri i skogen till vänster. Och mattorna under tak är snöfria. Blir nog lite golf i det fria i morgon. Och kanske en runda golf i simulatorn. Fredrik erbjuder ju simulatorgolf för 100 kr per timme nu.

Är man två så kan man spela en runda på Valderama eller någon annan kul bana för en hundring. Inte illa...

Minns inte om Augusta National finns med i urvalet av banor, men efter att ha sett en del av US Masters via webben så är jag väldigt sugen på att spela den banan.  Speciellt hålen som kallas "Amens Corner".

Augusta National påminner lite om vår bana (med tonvikt på lite). Spelbar även från skogen... även om våra träd är mer småväxta. Och marken under träden består av borttrampad vitmossa hos oss, inte gräs som på Augusta.

Och Fredrik åker till Spanien för att spela golf med ett gäng nu. Avundsjuk?
Nej, bara lite.... ;-)

Dubbelmoralens härskarinna.

Svenska Spel har fått en ny styrelseordförande, och bums måste det statliga skattelotteriet söka efter en ny verkställande direktör.

Jag förstår den VD som slutade.

Jag hade gjort samma sak om jag fått besked om vilket flexibelt och kraftfullt verktyg regeringen skaffat genom att utse Margareta Winberg till styrelseordförande i AB Svenska Spel.

Det är omöjligt att sköta ett AB som ska generera vinst med en styrelseordförande som förmedlar ägarens direktiv på samma dubbeltydiga sätt som hon.

Leende förklarar hon att spelandet i Sverige ska minska för att värna om individen.
Men konkurrerande bolag ska döö!!!  (det här är inget cittat, bara en verbal minnesbild av hennes ansiktsuttryck när det handlade om att värna glesbygden... något som hon försökte göra i ord men inte i handling när hon var Jordbruksminister)

Och minskningen ska ske genom att minska spelandet som utländska bolag lockar med samtidigt som spelandet hos Svenska Spel ska öka.

Köp fler statliga korvar så ska vi snart befria våra medborgare från korven....

Vem är bättre skickad att driva den dubbelmoralen till sin spets än Margareta Winberg?
 

Jag förstår att VD´n slutade direkt.


Hoppas att staten säljer ut Svenska Spel bums. Då slipper vi att betala löner till inkompetenta styrelser med vältaliga politiker som fattar noll om annat än sin egen karriär. (men dom sneglar på opinionen. Deras uppdragsgivare) Jag vet att bolaget tjänade 5 miljarder förra året, men vem får fördel av vinsten? Sverige har en förhållandevis låg bolagsskatt i Europa och alltså tjänade vi skattebetalare cirka 28% direkt på en massa mängd miljarder.
Förmodligen har regeringen en tanke med att peta upp Margareta Winberg i rampljuset för att vinna politiska poänger..  Hon är ju lättlurad och lättlockad. Som många av oss andra vanliga människor.

Jag kan tycka att det är äckligt och inhumant att utnyttja en människa på det sättet, men hon har ju bra betalt. Jag tror inte att hon är dum. Jag tror att hon är väldigt duktig på att utnyttja systemet och offrar gärna sin ideologi för en massa lön och fallskärmspengar. 
Och hon har fått en ny chans att synas i media. Undrar om hon inser att det är sista gången, och är nöjd med sin framtida försörjning nu? Eller försöker hon krama ut några extra tiotusentals kronor genom att spela vidare i Svenska Spel såpan? 

Kontrasten mellan den här berättelsen och reportagen från de svenska sjuksköterskornas strejkförsök gör mig tårögd.

Dom får inte ens strejka så att det märks! Deras strejkande välkomnas av arbetsgivaren! Sparade pengar.
Ingen på plats ingen lön.

Moment 22 är en skämtsam fläkt i jämförrelse med vårdpersonalens situation, men det kanske var det här Joseph Heller förutsåg?

Ta er ur Moment 22 situationen! Snälla sjuksköterskor och vårdpersonal. Kämpa. Fort!
Jag börjar bli gammal....

Vet inte hur vi kan hjälpa till här i glesbygden, men i en stor tätort kunde ju ett gäng gamlingar ha ringt pressen och byggt en ålderspyramid eller bara satt sig ivägen vid akuten.... Men i glesbygden räcker det inte ens av stänga av riksvägen.  Vi är ju så få.

Och när turisterna är på väg hit eller hem vill vi inte störa.


Klimatet kan bjuda på härligt väder

Synd bara att skidanläggningarna i Fjätervålen och på Idre Fjäl är stängda för säsongen trots rekordfina förutsättningar för skidåkning både utför och på tvären.

image712

Städjan och Idre Fjäll på avstånd. Bild från Kringelfjorden idag.

Men det går ju inte att driva verksamheten bara för pensionärer på hemorten, det behövs turister också. Annars har vi nu väder och snö som en soldyrkande vinterturist skulle betala bra för att få uppleva. 

Men klimatskräcken och väderrapporterna från de mer tättbefolkade delarna av landet gör det omöjligt att förlänga säsongen. Det skulle vara väldigt svårt att tränga igenom mediabruset och göra trovärdigt hur underbart härligt det är i fjällvärlden nu.

När staten skänker bort våra skattepengar till inköp av nya bilar som inte kan användas i glesbygd så applåderar "den tredje statsmakten". När regeringen stoppar utbyggnad av vinterturismen i glebygden så applåderar dom också med hänvisning till hur bra regeringen värnar om miljö och klimat....

Det kan man ju ha en viss liten förståelse för eftersom en överväldigande majoritet av väljare, tidningläsare och journalister bor i några få tättbefolkade hörn av Sverige. Men man kan också betrakta det som osmakligt och inhumant.

image713

Städjan är nog en större tillgång för Särna än för Idre eftersom det lilla fjället ska sparas som en "Nationalsymbol". En symbol att se men inte röra. Några få, med rätt inställning till klimatet och miljön, får gärna promenera upp på berget, men bara enstaka och till fots. Tycker dom. För först då "kan det visa sig bli vår största tillgång på sikt".

Bilden är tagen idag från Särna Camping.

Golf för folk?

Golfen blev en folksport i Sverige men utvecklas nu i två riktningar.

Superlyxiga banor och klubbhus för få driver på i den ena riktningen, men bra golfbanor för många kämpar vidare i den andra riktningen.   Om det växer eller krymper är svårt att svara på. Det beror ju på hur och vad man mäter.

Golfklubbar och golfbanor runt om i Sverige kämpar med ekonomin och tävlar om att locka golfspelare och investerare. Några är mer intresserade av investerare än golfande medlemmar.

Och företagen som är beroende av golfen hjälper till med marknadsföringen. Det handlar inte bara om att sälja nya klubbor, bollar och kläder. Det handlar också om mat och övernattning.

Företagen runt Idrefjällens golfbana bjuder därför på bra rabatter.

Det senaste är att vår Pro betalar årsavgiften för de som går en nybörjarkurs under lågsäsong.

Bra initiativ!

Snart kanske golfrestaurangen börjar sälja måltidskuponger där medlemskap ingår.

Ett tidsbegränsat häfte på tretti måltider skulle kunna ge klubben fler medlemmar och ge fler gäster till restaurangen på sikt.


Vi får väl se hur det utvecklar sig.


Mat eller klimat?

Tillväxt eller missväxt?
 

Lite varmare klimat på jorden kan vara positivt. Våra begränsade resurser av kol och olja tar slut en gång med nuvarande prissättning och det är inte kul. Uran är också en begränsad resurs. Och den lämnar efter sig sopor som gör att dagens sopsortering känns enbart löjlig.

Hur ska vi kunna bidra till ett bra liv på jorden under vår korta livstid? Hur ska vi göra för att må bra och lämna över en kul jord att bo på till våra barnbarn?


Meteorologer och miljöfundamentalister har fått stort utrymme i media på sistone. Al Gore tjänar enorma pengar på att skrämmas. Och populära mediaetablerade meteorologer hänger på. Tidningarna hänger på eftersom det är så tacksamt och bildmässigt intressant att rapportera om isbjörnar som gått vilse eller ett isflak som kalvar. 

Men fattigdomen och orättvisorna i världen får få rubriker om den inte kan kopplas till vädret. Och vädret skyller man direkt på ett ändrat klimat på grund av mänskligt tillverkat CO2. 

- En bild på en demonstration på en gata i Kairo är inte lika spännande som en spänstig isbjörn som balanserar på ett litet isflak. 
 

Hur våra gamla får leva har ingen betydelse trots att vi har gott om pengar i landet. Pensionärer som jobbat hela livet får inga skattelättnader. Men pensionärer som jobbat hårt och länge får ändå vara med och betala högre skatter på bensin och betala mer för maten.

- En bild på ett gäng gamla som försöker tvinga i sig lite näring som städpatrullen serverar är mindre spännande än en bild på ett isflak som spricker.
 

Är det ett straff för att den tidigare generationen släppt ut så mycket CO2 och inte stoppade tillväxten tidigare? Eller är det bara ett sätt att lyssna in oppinionen och fiska röster?

Jag tror inte att min mamma bidragit med mer CO2 för att störa klimatet än vad som ryms i ett antal Ramlösa.


Matupproret

Jag har erfarenheter av hur min mamma serveras mat.

Jag har erfarenhet av att äta den mat som min mamma serveras.

För några år sedan lagade hon sin egen mat i sin egen lägenhet. På det servicehus hon bodde (bor) i fanns också ett restaurangkök och en matsal för de som inte kunde laga sin egen mat. En Cateringfirma lagade och serverade maten.

Men av olika anledningar så upptäckte politikerna att det gick att spara pengar på omsorgen om de gamla.

Dom byggde om hela huset och gjorde det till ett sjukhem. Dom rev ut de privata köken och ersatte dom med jättestora toaletter. Det sparade dom inget på, men eftersom det finns ett Arbetsmiljöverk som inte har någon motsvarighet i ett Äldremijöverk, så tvingades dom bygga om.

Under den perioden åt jag ibland den mat som Cateringfirman serverade. Helt vanlig restaurangmat. Smakade bra, såg bra ut och doftade mat.

Men politikerna hittade ett nytt sätt att spara pengar genom att samordna matlagningen för gamla och barn. Skolmaten och maten till de gamla på olika håll i kommunen köptes stek- och kokfärdig i transportvänliga förpackningar. Cateringfirman gömdes bakom en vägg och fick inte längre servera maten i matsalen.

Nu är alla fiskrätter rektangulära eller kvadratiska. Måtten är anpassade till kartonger som fyller en lastpall effektivt.
Nu är maten mer anpassad för barn än för vuxna.
Men riktigt gamla kanske inte betraktas som vuxna...

Men till saken nu!

För en gammal människa som hör, ser och går dåligt så kan måltiderna bli dagens höjdpunkt.
Men våra politiker har tagit bort den glädjen och ersatt den med ett effektivt och näringsriktigt matintag.

Kolla in matupproret och skriv på.

Jag kan berätta mer om vad som hänt på min mammas äldreboende efter att de boende och anhöriga haft synpunkter. Nu är inte alla rätter samma för skolbarnen som för de gamla. Nu är maten lite bättre saltad och kryddad.

Men stekt salt sill med löksås är fortfarande lökfri. Jansson saknar ansjovis. Grönsaker består mest av kokta gröna ärtor.

Och det är "mat och städservice" som serverar. Bra och kostnadseffektivt organiserat tydligen.
Kanske något att ta efter på Operakällaren och andra matställen... ;-)

Visserligen är det kocken som både lagar maten, serverar och städar efteråt på många små restauranger, men då är kunderna inte inlåsta stamgäster... 

Det finns mer att göra med enkla medel för att förbättra för våra gamla.
Undrar vilken kommun som kommer att agera först. Eller kämpar alla kommuner för att bli av med sina gamla och slippa kostnaderna?

Vårhund?

Fick en bild på syrrans vovve för en stund sedan. 

Helt klart är det vår på gång där nere i trakterna av Örebro och Hällefors...

image711

Jag fick plötsligt ett infall att skriva om mat på ett äldreboende...

Har väl absolut inget med bilden och vårhälsningen från syrran att göra. Men det som rör sig i bakhuvudet dyker ibland upp ändå.

Vovven ser lite besviken ut trots färgprakten på blomknopparna.

Ungefär som när det står skinkJansson på matsedeln och min mammas smaklökar börjar längta efter Janssons frestelse.  Eller stekt salt sill med löksås... Mums.

Men löksåsen saknar lök eftersom gamla människor inte tål lök tycker dom.
Och en  rätt med Jansson i namnet inbillar ju var och en att det ska vara lite salt och lite knaprigt och gräddigt.  Förväntningarna blir svikna nästan varje dag på våra äldreboenden.

Blomkålsgratäng med skinka låter gott. Men på ett äldreboende kan fabriken och efffektiviteten ha gjort det till en smaklös och halvljummen gröt.


Men det här är ungefär som kvalserien i ishockey. Kommunerna tävlar om att ta hand om sina äldre på det bästa och mest effektiva sättet.

Utan en annan tanke än antalet röster i nästa val. Och där är de äldre en försumbar minoritet. Många finns inte ens kvar i livet då. Det gäller alltså att  utlova kommande stordåd....

Är osäker på hur jag tänkte när jag gjorde en koppling till hockey, men det kanske någon annan kan snappa upp och begripa.

Nu kom jag ihåg hur jag tänkte:

Hockeykvalet är ungefär som valet.  Politikerna satsar allt på att visa sig duktiga en kort tid för att därefter få vara med och leka under en längre period. Hockeylagen kämpar sig igenom några få matcher och kan med tur och skicklighet få en hel säsong i en liga som dom kanske inte platsar i...

Vår på gång?

Det börjar likna vår utanför.

Luktar inte vår än, men fötterna känner av våren på den snöfria asfalten. Vinterns grus är inte bortsopad än. 
Jag går lite stadigare och mer avslappnat eftersom det är nästan helt slut på förrädiska isfläckar att undvika.

image709

Och grannens bil är nu framtinad för små utflykter.
image710

Snart knattrar den trecylindriga dieselmotorn (eller tvåcylindriga)  igen och barnen kan få fart på gungorna.

Fjätervålen stängde liftarna förra helgen trots massor av bra snö både i pister och i terrängen utanför. 
Idre Fjäll stänger imorgon tror jag. Samma sak här. Massor av snö och många dagar (veckor) kvar av fantastisk skidåkning.

Men utan snö i Stockholm och med en klimatförändring som bekrivs som människans fel, så stannar dom hemma.

Jag kan förstå att anläggningarna inte kan ha flextider på säsongsavslutet, men nu vor det kanske läge att annonsera om förlängt öppet i vissa liftar.

Som marknadsföring inför nästa säsong menar jag... och som ett trevligt påpekande till de som trodde att vi inte hade någon vinter i år. Vi har i år haft en av de längsta och mest snörika vintrarna under de tio år som jag bott här uppe.

Under jul och nyår var det bedrövligt ont om snö i Åre. Det var inte så mycket bättre i Sälenområdet under samma tid.
Men här var det rekordmycket snö långt före jul.

Framgick det av rapporter från SMHI?
Framgick det av reportage i media?

Nej, där handlade det bara om att vi inte skulle få se fler snövita jular på grund av att vi människor plötsligt har fördärvat jordens klimat....

Där handlade det om att Vasaloppet aldrig kommer att kunna genomföras om några år.
Där handlade det om hur lite snö vi hade i landet. Och då pratade dom om fjällvärlden från Åre och längre norröver. Då pratade dom om kusten utefter Bottenviken och om Smålands högland.

Inte ett ord om att det skandinaviska inlandet i ett litet nordligt hörn av Dalarna hade enormt mycket snö.  Men det betraktades kanske som fel nyhet? Det kunde ju motverka "klimatvetenskapen" på ett ovetenskapligt sätt.. 

Och våra duktiga politiker i Sverige har ju startat en mängd populära åtgärder för att hjälpa svenska medborgare att ändra på klimatet. Politikerna har ju koll på opinionen, så varför ska en tidning eller TV våga ifrågasätta det som läsarna och tittarna vill se? Media har precis lika bra koll på opinionen som regeringen. Och är lika beroende.

Vetenskapsmännen är också beroende av opinionen och bidragen från främst skattepengar.  

Nu är det mänsklig upphettning av jorden som ger pengar.
På sjuttitalet var det den annalkande istiden som gjorde att ett antal forskare överlevde.
Några av dom överlever än idag, men nu är det tron på överhettningen som försörjer dom.

Hockey...

Bloggen strulade igår, och det var nog lika bra...

Annars hade jag skrivit en massa spontana och oövertänkta kommentarer om SM-finalen och domarna.

image708
Bilden är hämtad från Aftonbladets webb.

LHC tog en silvermedalj, men det räknas ju liksom inte. Men kul hockey var det i alla matcherna.

Synd att det inte kan fungera bättre med tekniken och domarna när det gäller målsituationer.

Men HV71 var värdiga att vinna.

Synd att dom inte fick fira segern på hemmabanan på söndag.
Tråkigt att det finns felaktiga domslut och tveksamma domslut i ett så här intressant skådespel.

Något borde göras inför nästa säsong. Förutom att utöka Elitserien och dela upp i en Norrliga och en Sydliga. Kvalspelet i år bjöd på onormal dramatik, men med fler lag i Elitserien kunde det bli mer dramatik i slutspelet. Och mer fart på Elitserien till det bittra slutet genom att skippa kvalspelet. Helt enkelt byta plats mellan de sista lagen i Elitserien och vinnarna av Division 1 (eller heter det Allsvenskan?)

Skillnaden mellan de bästa lagen utanför Elitserien och de sämsta lagen i Elitserien är för liten för att motivera nuvarande spelsystem.

Tycker jag. Och Sverige är ett avlångt land.

Bloggstrul...

Bloggen ska flyttas till ett annat företag med större kapacitet och ny programvara.

Det skulle ha skett för en månad sedan, men det fungerade inte som det var tänkt med flytten. Därför var man tvungen att avbryta migreringen och återgå till den tidigare leverantören. 

Och nu tjafsar dom om pengar. Vad ska en förlängning av ett avtal kosta? 

Om några veckor är det förmodligen löst, men den här helgen har det strulat igen.

Undrar om den tidigare leverantören ser en chans att tjäna grymt med pengar på en kort periods förlängning? Undrar om dom strular nu för att sätta press i förhandlingarna? Hoppas att det inte är så.
Undrar om dom inte skulle tjäna mer pengar på att hjälpa till än att hota och strula? 

Men jag vet egentligen inte vad som pågår, jag ser bara effekterna och läser kommentarer på blogg.se om problemen med tillgängligheten och åsikterna om vem som är "boven".

Jag avvaktar lugnt och är inte lika upphetsad som alla ungdomar som använder bloggen mer som en chatt än en dagboksliknande insändarsida och ett enkelt sätt att berätta för vänner och bekanta vad som händer på byn.

Så småningom löser dom det tekniska och ekonomiska, men just nu är det nog det norska företag som blir av med sin kund som tjänar minst på strulet (på sikt).

Svensk Golf

Fick en DVD med ett kul strategispel som bilaga till senaste numret av Svensk Golf.

Kul idé, men jag undrar hur dom tänker på golfförbundet. För att spelet ska fungera måste man ha en "speldator". Min dator är suveränt bra och bara knappt tre år gammal, men den har inte ett grafikkort som klarar att hantera spelet på ett vettigt sätt.

Om man nu vänder sig till golfare så har man verkligen blivit lurade av företaget som gjort spelet. Det är nog inte många golfare som har en dator som klarar programmet. Jo om man har ungdomar hemma som gillar att spela spel på datorn, så har man nog skaffat de rätta grejerna.

Men idén är kul.  Jag föreslog för många år sedan att vi skulle skaffa en spelbar banguide till vår bana. Samma princip med klubbval, hcp, val av ambition i baksvingen, och ett statistiskt baserat och slumpat resultat av slaget. Men en enklare grafik med bara en banskiss i fågelperspektiv. Då kunde gäster och medlemmar sitta hemma vid datorn och jämföra resultatet vid olika strategiska klubbval. Vilket skulle göra nästa runda på banan roligare...

På den tiden hade jag tänkt att min son skulle skriva programmet och jag skulle stå för parametrarna för längd, slice, hook, topp eller duff beroende på hcp. Men nu är min son mer engagerad i journalistik än programmering. Dessutom är ju idén redan allmängods.... en affärsidé som jag bjuder på.

Men den som fattar poängen och genomför det kan ju sända mig en tanke och en hundring för varje såld "spelbar banguide". En enkel applikation som inte kräver en speldator....

Tavelbränning

Jag berättade tidigare om en upplevelse hemma hos Atelje G igår.

Tavelbränning i smyg...
...men jag var med. Jag vet att Arne bara eldade upp för att få plats för nytt. Och för att kunna lämna sina egna misslyckanden bakom sig. En av målningarna var ju dessutom ett framtida misslyckande.
En tom pannå som Arne kände skulle bli fel hur han än gjorde.
Jätterbra att elda upp den tycker jag! Den tog ju bara plats i ateljen.

Stick och brinn...

image702

En annan hade Arne målat i yngre år, när musiken var en stor del av hans liv. Han var saxofonist av olika slag, flöjtist och en härlig kompis på basen. Har jag hört sägas... jag kände inte Arne då, men det har nu visat sig att min farfar och hans morfar var Riksspelmän i Sörmland samtidigt. Dom kände nog varandra.

image705
Trombonisten lever 0ch pumpar på, och den dansande kvinnan är eld och lågor... skämtar nu, Men det kändes både allvarligt, vackert och spännande att utplåna några bilder för att ge plats för fler. Det krävs ju lagringsutrymme både  i huvudet och i garaget  för att få plats för nya intressanta och annorlunda penseldrag...  

Tavelbränning i smyg... som att åstadkomma performance art i lönndom. Låter som Dan Wolgers uppmärksammade soffstöld på Liljewalchs och  Lars Wilks svartbygge Nimisis, men i mindre skala eftersom bara jag vet, och inget lagbrott har begåtts.

Arne hade samtidigt som vi eldade för fullt tre nyligen sålda målningar i lite större format som var betalda och väntade på att tavelfernissan skulle torka. Vi skojade om att vi kunde elda upp dom också och skicka en räkning på dubbla beloppet. Givetvis skulle bilderna på förvandlingen bifogas...  idén kom nog från mig, men Arne nappade inte, trots att vi båda skrattade gott åt tanken på publicitet i Mora Tidning.

Med lite eftertanke så insåg vi att det möjligen hade kunnat ge avtryck i form av en notis om brandutryckning. Men bara om vi hade inkluderat gäststugan i tavelbränningen. 

Konst handlar om uttryck påstår en del. Konst är bara det som konstvärlden accepterar säger andra. Allt annat är mer eller mindre passande dekorationer. Allt efter tycke och smak.

Eftersom jag nämnde Dan Wolgers och Lars Vilks:

"Dan Wolgers har ställt till mest uppståndelse i den svenska konstvärlden. Han lät en reklambyrå göra sin utställning, satte ut sitt eget telefonnummer på telefonkatalogen och stal två bänkar och sålde på auktion. För många är han den store humoristen i svensk konst. Själv påstår han att han försöker göra saker som inte är roliga, men att han ständigt misslyckas."

image706
Bild ur katalogen, men när besökarna kom var den borta. Ett tomt golv bara. Hoppas att dom kom ihåg hur kul den var med tre ben vid ena kortsidan och
normala två vid den andra...

Jag tycker att det var kul. Speciellt med tanke på hur man kunde fortsätta att fantisera om vad det egentligen handlade om. En soffa med konstiga ben, en ledsen tax, en liten elefantbebis med ovanligt långsträckt morgongymnastik eller en spänstig gubbe som kan stå i brygga och inte mycket mer....

Lars Vilks är väl nu mest känd för att han (är) var hotad av muslimer. Rondellmuslimsk hund skissade han på. Jag är inte så insatt i det jippot, men jag minns den många år tidigare uppståndelsen och uppmärksamheten kring NImisis.

image707

Träskulpturer i naturskyddat område nedanför Kullaberg. En bedrift utan tvekan.

Jag fick förmånen att träffa Lars Vilks på en sommarkurs i samtidskonst på en folkhögskola för några år sedan. Väldigt intressant.  En kort sammanfattning av mitt intryck kan låta så här:

Han njöt av att visa bilder på kostymklädda domare och nämndemän som halkade omkring utför hala branter för att studera omfattningen av "Nimisbrottet, och menade att det var först nu med alla kostymslipsar som det blev konst.....

Humor? Javisst! Tänkvärt? Ja helt klart! Jag tycker att det är konst.... även om det är mängder av efterhandskonstruktioner som ger sken av att förklara en ursprunlig och ingenjörsmässig plan. Även kreativa konstnärer med nästan gränslös fantasi och näsa för trender för obehagliga företeelser i samhället faller ibland i fällan, och försöker förklara hur dom tänkte från början. I en snabbt föränderlig värld, det är ju dömt att misslyckas.

Men jag minns också hur Lars Vilks beskrev utvecklingen av nutidskonstens olika inriktningar som en rondell. Det här var ju långt före allt vad rondellhundar heter, men kanske hade Lars Vilks de tankarna i huvudet när han kopplade sina rondellfunderingar till muslimhatets raka motorvägar i två riktningar. Bort och emot, eller hit och med. En färd utan en enda rondell....

Nu blev det ett långt sidospår som varken har med Herr G:s målningar, den långa och snörika vintern eller min längtan efter golf att göra.

Klimatet...

Jag är fortfarande nyfiken och försöker förstå vad jag ska tro på och varför....

Ju mer jag hittar desto mer nyfiken blir jag, eftersom jag fattar mindre och mindre....

Hittade nyligen det här färska brevet till ordföranden för IPCC från en grupp forskare.


Fjällväder när det är som bäst...

Molnfri himmel, ingen vind och en värmande sol. Och snö. Men vilken snö!

Krispig manchester med ett tunt lager av strösocker på toppen. Hårt och fast men inte isigt, och först efter klockan ett började sockerlagret på ytan bli lite rikligare i den nedre delen av Västbacken. Men fortfarande ingen slaskig vårsnö trots en brännande sol.

Varför kan inte hela vintern få vara så?
image697

Och ingen trängsel i backarna. Man kunde åka precis hur fort man ville utan att riskera annat än att mössan kunde blåsa av.

image698

Soldiset bortåt Norge gjorde att jag penslade i lite extra blått bakom Rendalssölen för att fotot skulle ge samma intryck som ögonen ger när man fascineras av de fjärran fjälltopparna.

Städjan är fortfarande helvit på hela sydbranten. Ovanligt så här års. Klippstupen och blocken brukar annars ha tinat fram i solen. Tog ingen bild över Städjan eftersom det ser ut precis som i januar eller februari.

Efter skidåkningen var det tavelbränning hemma hos Arne G. Jag tog mängder av bilder på det fascinerande skådespelet och återkommer nog till ämnet. Tufft att elda upp misslyckade målningar. Men kanske ett klokt sätt att städa undan och göra plats för nytt.
image699

Efter bränningen tog jag en promenad till Leif och Annki på Sporthotellet och blev kvar en stund med roligt prat om lite av varje.

Tog genvägen över Bergskolan och kunde inte låta bli att ta ett foto på någons bil. Vi har snö även i byn om nu någon skulle tvivla. I lä och i skuggan  finns det fortfarande en hel del snö...
image701

Kan se ut som ett försenat aprilskämt, men det är det inte.

Asch då...

HV vann med 7 -3. Trots att LHC hade kunnat haft ledningen med mer än 2 - 0 efter första perioden...


Och HV71 vände...

Efter halva matchen leder plötsligt HV med 3 - 2... nej 4 - 2 ... nej 5 - 2!!!!!

Kom igen LHC!

Heja LHC!

2 - 0 efter åtta minuter och ett tredje mål som troligen blev felaktigt bortdömt. De bilder vi fick se på TV visade att pucken var över mållinjen enligt mig. Men tydligen finns en kamera rakt över målet som vi inte fick se bilder från...

Ytterligare ett mål för LHC som blev bortdömt efter en del rabalder. Men den gången var det rätt att underkänna målet.


Bra start LHC!

1 - 0 efter fem minuter och smak på mer...

Besök på golfbanan

Det lär dröja innan vi kan börja träna på vår driving range...

image694

... för att inte tala om en frukostfika på uteserveringen...

image695

Undrar också hur vårfloden kommer att bli i år. Bild från Klingforsen idag.

image696

Hur det än blir med vårflod och snösmältning på golfbanan så är en sak säker.
Det blir en sommar i år också.

Olika bluffar?

Jag har en tid intresserat mig för klimatet och hur det påverkar vädret. Men mest har jag funderat över hur det påverkar våra politiker.

Mänskliga rättigheter är tydligen svårare att påverka än vädret eftersom de flesta politiker tycks lagstifta och prata mer om klimatet än om människor det senaste året. Kan Al Gore styra hela världen? Nej det tror jag inte. Men han är ett lysande exempel på hur effektiv och lyhörd marknadsföring kan sälja vad som helst.
Miljövänlig tillväxt för några få och fler i arbete tycks vara det enda som gäller. Ungefär som att vi människor i allmänhet inte tillhörde miljön.

Vi är lika skyddade och lagstiftade om som en torsk.

Älgar, örnar, vargar, mård, kajor, kråkor och nyckelbiotoper är skyddade i lagen. Dom jagar man minsann inte hur som helst. Men torsken får man rycka i ryggen, rumpan och ögonen när den leker och vill ha kul för att sätta fler torskar till världen...

Det finns bloggar som kämpar för att bevara heliga berg.
Det finns bloggar som värnar om att bevara otrampade stigar och fler ovanliga skalbaggar.
Det finns bloggar om klimatet som vill att vi eldar med ved och åker efter hästskrinda.

Ingen erbjuder sanningen. Men det är kul att vara nyfiken.

Klimatbluffen t ex. Jag är inte tillräckligt insatt för att påstå att det som sägs i de olika lägren bevisar att klimatet styrs av människor. Men visst vore det kul om vi kunde rösta om klimatet? Kommunalval om vädret skulle kunna bli väldigt intressanta..;-)
Men det är ett svårt ämne för gemene man. Det går knappast att folkomrösta om klimatet eller vädret.

Omsorgsbluffen då?
Barnomsorgen påverkar ju främst barn som varken kan läsa eller skriva, men vi har ju alla varit små. Och som förälder kan man ha många åsikter eftersom barnen påverkar ens vardag så mycket. Vi tycker därför att vi har rätt bakgrund, och är tillräckligt insatta för att med kraft framföra våra synpunkter.

Äldreomsorgsbluffen? Hur är det med den då?
Där är det verkligen illa.

Större bluff och värre manipulation från våra politiker får man nog leta efter. Men troligen beror det inte på en medveten manipulation från våra riksdagspolitiker.

Dom har bara varit kloka nog att delegera "möjligheterna" till kommunpolitikerna. Och där har man fattat metoden direkt. Vi delegerar vidare tänkte dom i kommunerna. Vi gör bara det som regeringen ger oss bidrag för, resten delegerar vi vidare.

"Trots allt är det ju de gamla själva som har försatt sig i sin ålderdom" tycks dom tycka...

Hur f-n ska våra politiker lyckas få våra ungdomar att utbilda sig och kämpa när dom upptäcker hur deras ålderdom nedvärderas?

Är det vi föräldrar som ska ha den rollen? Vi kanske inte ens lever när våra barn är i sin mest "nationalproduktiva" ålder.

Det lider ingen nöd på mig. Det lider ingen nöd på min mamma heller eftersom hon är pigg i huvudet och kan röra sig. Ibland med hjälp av rollator eftersom hon är 95.

Men min mamma känner sig väldigt mycket skyfflad hit och dit de senaste åren. Det är Arbetsmiljöverket som har värnat mer om personalens ryggar än om de boendes liv. Min mamma fick flytta på grund av att toalettstolen satt 47 cm för nära en vägg för den personal som skulle hjälpa henne. Hon hade ingen hjälp på toan då, och intre nu heller. Fattar ni? Ja.. men jag fattade noll och erbjöd mig att flytta toalettstolen på egen bekostnad.

Men nej. Kommunen hade andra planer efter egna funderingar.

Kommunen kämpade visserligen emot en lång tid. 
Personalen på boendet och läkarna i kommunen skrev brev och bad om att de boende skulle få bo kvar i ett utmärkt boende. Men Arbtesmiljöverket skickade ärendet till regeringen som inte hade en aning om något annat än personalens arbetsmiljö.
Kommunen gav sig så småningom och byggde om hela huset till ett demensboende. Långsiktigt hållbart tyckte politikerna.

Efter tre månaders kämpande fick jag en skräimmande inblick i hur våra politiker, myndigheter och lokalmedia fungerar.

Gamla människor arbetar inte. Gamla människor är som lådor med skört gods. Hanteras varsamt.

Gamla människor är ingen nyhet. Vi blir alla äldre, men inte just nu.

Länsstyrelsens Äldreombud  riktade stark kritik mot kommunen för sin ombyggnation av äldreboendet. Senare kritiserades kommunens hantering av omsorgen om de äldre nattetid.

Och nu är Äldreombudet ersatt av ett Äldreskyddsombud på Länsstyrelsen. Dit kan man vända sig efter att man först framfört sina synpunkter till berörd personal, därefter till enhetschef och till kommunen efter det. Får man fortfarande inte gehör så kan man vända sig till Äldreskyddsombudet på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kan då skriva en kommentar, men inte ställa krav på kommunen. Oj vilket trist jobb.

Få ärenden och inget ärende som kan leda till en förändring.

Städjan...

Jag har forskat lite i hur Städjan kunnat få ett så stort symbolvärde. Ett värde så stort att regeringen fick beröm för att ta klimatproblemet på allvar när man förbjöd liftar på Städjan.Jag tror att till och med Andreas Carlgren blev överraskad över berömmen från ledarskribenter i lokalpressen. Men han hade tolkat opinionen rätt. Heliga berg rör man inte.
Ett nej är värt mer än ett ja i miljökretsar! Oavsett vad det gäller.

Hittade det här på webben:

http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200502/01/20050201223929_DD437/20050201223929_DD437.dbp.asp


"Städjan nådde redan i slutet av 1600-talet sin hittills största berömmelse, då naturforskaren Olof Rudbeck i sitt praktverk Atlantica pekade ut fjället som både Sveriges och världens högsta berg. Enligt hans noggranna mätningar var fjället nämligen 9 135 alnar högt, dvs. ca 5 000 m. För den oförskräckte Rudbeck var steget därifrån inte långt till att i Städjan identifiera de antika grekernas mytiska berg Ida, vilket han finner vara en misstolkning av namnet Idre. Och då gav det nästan sig själv att detta Idreberg också var sinnebilden för antikens Olympen, gudarnas och gudinnornas boning och den antika världens heliga centrum. Även om Rudbecks stollerier snart blev vederlagda och hans försök att inom Sveriges gränser återfinna antikens hela historia diskrediterades, så var nyfikenheten på detta särdeles höga och märkvärdiga berg nu en gång väckt."

Jag har länge hävdat att det är en synvilla som gör Städjan så unikt.

Städjan sedd från Särna är en mäktig syn. Det tyckte tydligen även Olof Rudbeck.


Låglandet och sjön i förgrunden lurar ögat. Nipfjället och Molnet i bakgrunden krymper på grund av perspektivet.Men han som skrev artikeln i DD fattade inte det. Han jämförde Städjan med Matterhorn. Undrar om han varit där?


Mer ur artikeln.


"Slutsats:
Marknadsför gärna Städjan mer. Men som varumärke, som emblem och som tjusande och unikt blickfång och historiskt minnesmärke. Att lusa ned detta fjäll med skidliftar är att slakta hönan som värper guldägg. För bara som fritt, stolt, oexploaterat berg kan Städjan fortsätta fungera som symbol för och port till vår sydliga fjällvärld. Samt som fortsatt utmaning för vår fantasi och äventyrslust. Har ni sett hur Gränjesvålen ser ut om sommaren? Kan ni tänka er Matterhorn eller Mount Rushmore med skidliftar? Nej, och följaktligen inte heller Städjan, som med sina rena linjer och oförlikneliga personlighet i alla tider kommer fortsätta locka skaror av beundrare och besökare."Men på Städjan skulle det fungera alldeles utmärkt med linbana. Minimal påverkan på naturen, ingen påverkan på klimatet, men en större upplevelse av svenska fjäll för fler.


Utan linbanor och liftar så hade Matterhorn nu bara varit känt av en handfull förmögna äventyrare. Men det finns liftar och linbanor i massor till foten av berget Ingen har protesterat mot det.
.

Och sist men inte minst, Samerna skulle kunna få den kompensation i form av nya beten och ett nytt slakteri som dom så väl behöver för att bidra till utvecklingen av näringslivet i de glesast befolkade delarna av Sverige.

Men det stoppade Andreas Carlgren och Maud Olofsson. Dom bara lyssnade på opinionen för att se hur dom kunde få flest applåder..

.


Tuff katt.

Plötsligt fick jag se en katt som smög på balkongräcket och kikade in vid min balkongdörr..

Hoppsan. Inte visste jag att grannen hade katt.
Jag hämtade kameran, men katten balanserade snabbt iväg på balkongräcket och försvann hem igen.
Vi bor två och en halv våning upp....

Klimatet och andra svåra saker...

Jag har en tid intresserat mig för klimatet och hur det påverkar vädret. Men mest har jag funderat över hur det påverkar våra politiker.

Mänskliga rättigheter är tydligen svårare att påverka än vädret eftersom de flesta politiker tycks lagstifta och prata mer om klimatet än om människor det senaste året.

Kan Al Gore styra hela världen? Nej det tror jag inte. Men han är ett lysande exempel på hur skicklig marknadsföring kan skapa växande förmögenheter. Men då måste man ju ha en förmögenhet att satsa på marknadsföring. Och man måste vara lyhörd för vad vi människor längtar efter för att lyckas.

Vad kan vara bättre än en kommande katastrof som var och en kan bidra till att undvika? Suveränt bra affärsidé!

Att göra mänskliga rättigheter till en affärsidé tycks vara svårare. Kommande OS i Kina är bra, väldigt bra. Men olika politiskt engagerade människor försöker göra karriär genom att ha åsikter och skaffa sig en ny affärsidé där mänskliga rättigheter ska ge lika bra betalt som Al Gores klimatkampanj (överdrev nu, men poänger i den politiska karriären hoppas dom naturligtvis på)

Många  påstår att idrotten faktiskt skapar gemenskap och minskar fördomar om olika människor i världen. Och det tror jag att det finns många bevis på.

Kina är en kommunistisk diktatur. Ja visst.
Men den kanske blir mer demokratisk om den får bli en del av resten av världen? Kanske kan OS göra att kineser i allmänhet känner sig som världsmedborgare. Kanske kan deras förutfattade meningarna om västvärldens ondska minska eftersom den bjuds in?
Kanske minskar trovärdigheten hos diktaturens styrande som alltid pekat ut västvärlen som en yttre fiende? Kanske OS i Kina kan snabba på processen i Kina? En process som leder till ökade kontakter med omvärlden och minskar den gamla föreställningen om att "de gula" kommer att ta över världen.... en utveckling som västvärlden försöker stoppa... eller?

Jag tror att våra protester mot OS-arrangemanget i Kina snarare bekräftar klyftan mellan Kina och väst. Med våra referensramar så tror vi att en protest på en gata i Paris eller London kan hjälpa det kinesiska folket att få det bättre. Men det får troligen motsatt effekt i Kina. Vi jävlas med dom. Precis som de styrande påstått. Västvärlden är ond. 

US Masters!!

Robert Karlsson delad 8:de!
Kul!
Immelman etta och Tiger tvåa.

US Masters

Robert Karlsson delad 5:a nu efter en Eagle på hål 15!

Ser på web-TV på den här länken.

Lösenordet är:  blues

Vilken match!

Sverige förlorade Davis Cup mot Argentina, men vilken tennismatch...

6-4, 1-6. 4-6, 6-4, 9-7

Robin Söderling spelade mot både publiken och David Nalbandial.
Matchen över publiken vann han, men förlorade mot Nalbandial efter drygt fyra timmars strålande underhållning..

US Masters

Hål 12. Golden Bell på Augusta förstörde dagen för Henrik Stensson.
155 yds....

Trippelbogey! Han måst ha varit i vattnet TVÅ gånger....

Hole Illustration

... och det var ju snopet eftersom han totalt gjorde 5 birdies på ronden.


Robert Karlsson är delad åtta tillsammans med Tiger Woods efter 10 spelade hål.

Men nu väntar sängen och en bok...


Vill ha vår snart....

Idag har det gnetsnöat hela dagen. Det räcker nu!

Och i Davis Cup förlorade Sverige dubbeln mot Argentina.

Kom nu våren... neråt Mälaren och söderöver spelar dom ju golf nu...

Oj vad fort det gick..

HV71 gjorde det. Känns ganska rättvist.... men snopet för en LHC-supporter.

Men nu blir det fortsatt spännande i slutspelet.


Spännande nu!

Sudden death återstår..
  Linköpings HCLinköpings HC Linköpings HC     HV 71HV 71HV 71

Vilken match!

En period kvar. Pust...

Ställningen efter två perioder:

Linköpings HCLinköpings HC            HV 71

LHC!!!

2 - 1 nu....
Bra hockeyunderhållning från båda sidor.
HV71 ett stolpskott från kvittering nyss...

Kämpa LHC!

Efter en period är ställningen:
1 - 1.

Precis som i Davis Cup mot Argentina efter de första två singlarna...

Heja LHC!

Ett noll efter mindre än en halv minut...

US Masters.

Daniel Chopra rasar i listan. Delad 58:a nu...

3 bogey och en dubbelbogey på de fem första av de sista nio hålen.
Robert Karlsson har inte startat än.

Men nu är det snart hockey på TV.
Heja LHC!

Följer två golftävlingar vi Internet

US Masters på Augusta och tjejernas Corona Championship i Mexico.

Sophie Gustafsson startade andra rundan med en Eagle och är just nu trea i Mexico...

Robert Karlsson ligger bäst till av svenskarna på Augusta, men har inte startat andra rundan än.
Daniel Chopra startade med en bogey, men efter 5 hål och två Birdies så klättrar han i listan...

Masters i golf.

Robert Karlsson delad trea just nu!
Robert Karlsson

Tiger Woods delad artonde...

Sorry Mora.

Leksand gjorde ett bra jobb för att rädda kvar ett dalalag i Elitserien.

Men Mora stöp på mållinjen...

Mora kvitterade just mot Rögle..

Spännande nu...

Leksand har kvitterat mor Malmö...

Om Mora gör ett mål till och Leksand håller ställningen så blir det Mora och Brynäs i Elitserien ett år till.

Hur det än går så talar resultaten för att det vore på sin plats att utöka Elitserien, och dela upp den i två ligor!

Kvalsvenskan i hockey...

Utöka Elitserien och gör två ligor tack!

En norra och en södra liga som möts i ett slutspel. Det skulle bidra till ökade intäkter och bättre hockey i Sverige.

Brynäs är klara för fortsatt spel i Elitserien inför tredje perioden.

Om Leksand gör ett mål till och Mora två, så blir det Mora som följer Brynäs.. fortfarande spännande alltså...

Sänkta skatter igen...

Men var lugna alla ålderspensionärer. Snart kommer det en rejäl bonus till oss också.

Och den kommer att riktas speciellt till pensionärer i glesbygder. Ett billigt sätt att få snurr på ekonomin i hela landet.

Regeringen har full koll på hur många som bor i storstäder, landsbygd och småstäder, och hur få som lever i glesbygd.


Hur vi röstar i ett val kan dom strunta i. Vi är så få.

De förmåner dom tänker ge oss i nästa steg blir av samma anledning en spott i havet när det gäller statens finanser.. vi är så få..


Därför kommer regeringen i nästa steg att befria alla pensionärer i glesbygd från statlig skatt.
Kommuner som lyckas behålla ålderspensionärer får också ett statligt bidrag som gör att kommunalskatten kan sänkas för alla i kommunen.


Regeringen räknar med att vi som bor i glesbygden har barn, barnbarn, vänner, kusiner, och att där finns en hel del journalister som kan bidra till att tacka för det kloka beslutet.


Regeringen har därför förstått att beslutet kan få ett stort genomslag i media och påverka röstandet i nästa val, trots att vi är så få som direkt berörs.


Den här nyheten tänkte regeringen offentliggöra tidigare, men vågade inte eftersom det kunde uppfattas som ett skämt.


Heja LHC!!!

Dom är duktiga.

Linköping vann med 2 - 1 Och leder med 2  mot 0 i bäst av sju... eller först till fyra.

Kul. Men jag är inte så väldigt engagerad. Men blir det när jag bestämmer mig för att ha ett favoritlag.

Linköping känns bra som hemmalag eftersom jag tillbringade mina första år i yrkesivet på SAAB i Linköping. Det var på den tiden som Viggen var en prototyp (och SAAB i hemlighet experimenterade med andra knepiga sätt att flyga billigt civilt..)

Men främst beror nog mitt hejande på LHC att Anna och Per tillbringade många viktiga år av sina liv i Linköping efter uppväxten i bland annat Mora kommun.


Tredje perioden... heja LHC!

Lång diskussion efter att HV71 trodde att dom hade ett ledningsmål.

Fanns pucken i Stanyes byxor? Var byxorna över mållinjen? Tydligen nej.

Men ganska rättvisst med oavgjort i en nervös match så här långt. Jämnt i alla avseenden. Jämnt i antal skott, utvisningar och vunna tekningar...
LHC har 2 minuter mindre i utvisningstid, men det lär ju knappast avgöra.

Heja LHC!

Efter två perioder är det lika många mål...

Linköpings HC       HV 71
HV´s kvittering borde ha varit underkänd och resulterat i en utvisning ser man i en repris på TV.

Men resultatet är ganska rättvist ändå.


Nu får dom spela om det i sista perioden...


Heja LHC, hur det än går...

Första perioden bjöd inte på någon höjdarhockey.

Undrar om klädseln har betydelse? Ljusa kläder syns mindre än mörka på en vit is...

Kanske man skulle köpa ett helt nytt hockeylag med helt mattsvarta kläder från topp till tå. Med djupröda stripes i någon metalliclack. Skojar nu, men det beror på att jag ibland ser på olika bilbyggarprogram på Discovery.

Hur som helst så är ställningen efter en period:

Linköpings HC
Jag kan passa på att berätta om min egen hockeykarriär som knatte i Oxelösund. Vi spelade utomhus där det nu finns ett stort stålverk.

Snabb kille på skridskor fick spela i kedjan. Men ingen hade berättat att det fanns offside. Så jag fick flytta ner och bli back. Men ingen hade berättat att jag då skulle ha en annan roll, så jag blev målvakt så småningom. Sista utposten och sista chansen på den tiden.

Första skottet mot mig kom med en rackarns fart, men jag fick plockhandsken på plats som en ren reflex. 
Och i sista sekunden lyckades jag rycka undan handen och den stenhårda pucken satt i krysset.... det kunde ju ha gjort ont att ta den trodde jag. Minnst inte vad vi hade för handskar då, men knappast samma madrasserade fiskhåvar som idag.

Det blev slutet på min hockeykarriär.

Klimat och väder är olika saker..

... även om det hänger ihop.

Nu snöar det här igen. Många söderut i Sverige har kanske saknat vintern i år. I andra delar av världen har man fått överraskande mycket snö och kyla i år.

Är det en global klimatförändring eller en omfördelning av vädret på klotet?  Är det La Ninja eller El Ninjo som styr? Är det CO2 eller kosmisk strålning och solen som styr?

Här snöar det i alla fall. Vi har haft en bra vinter med ovanligt mycket snö tidigt. Det börjar kännas som en lååång vinter...
image692

Grannens bil var ganska fint framskottad och framtöad, men nu vet jag inte hur det går...
image693
Insnöad igen?

Klimat och makt.

Politik handlar om makt.

I en demokrati delegerar vi makten till några få. I en diktatur tar några få makten utan att fråga.

Jag har träffat politiker som förnekar att det är makten som driver dom.

Ut med er i så fall.
Abdikera bums om ni förnekar er makt!

Vi röstade ju på er för att vi ville ge er makt! Makt att företräda våra intressen.

Klimatet och makten är intressant att studera.

IPCC är den organisation som fått världens politiker och allmänheten att skrämmas av hur klimatet förändras på grund av mänskligt liv. Och hur vi kan förändra klimatet genom att ändra våra liv.

En skicklig man lyckades övertyga om att de senaste årens varmare klimat berodde på indistrualismen...
Han gav politikerna ett redskap för att minska oljeberoendet, och han ordnade mer pengar till forksningen. Dessutom gav han västvärlden ett argument för att stoppa den snabba industriella utvecklingen i Asien och en utveckling av andra tättbefolkade delar av världen.

Han var med och grundade IPCC.

En tidigare elev till en av grundarna till IPCC uttryckte sig så här:

- "Mitt minne av honom som handledare är att han ofta var ute och reste.

-  Men när man väl fick tid med honom var han oerhört snabb på att förstå problemet och komma med råd som skulle visa sig avgörande.

-  Han såg genast vad som var det väsentliga i saker och ting."


En skicklig man som genom sina resor, sin förmåga att snabbt övertyga, och med sin förmåga att se vad forskningen saknade, skapade en politisk möjlighet för att satsa stora skattepengar till forskning om klimatet. En skicklig marknadsförare helt enkelt.


Han lyckades genom sin personlighet, och genom att påstå att klimatet påverkas av hur vi människor beter oss. Dubbelt bra eftersom han samtidigt pekade på en lösning. Vi människor kan ändra vårt beteende och styra klimatet...


Jag tvivlar på att vi kan förändra klimatet.

Men våra i förtroende valda politiker tycks ägna all sin tid åt att förändra klimatet, och slipper därför undan en del mer jordnära och mer mänskliga problem. Problem som kan lösas genom olika beslut fattade av människor.

Vi kan inte ta beslut om hur klimatet på jorden ska förändras. Men det är praktiskt för våra politiker att använda klimatförändringar som argument för sina beslut.


Då finns inga politiska förlorare hur det än går.


Blir det varmare på klotet så kan man säga att man försökt, men att vi måste hjälpas åt mer. Fler politiska omfördelningar alltså... för klimatets skull.


Blir det tillfälligt kallare på klotet så kan man säga att man gjorde nytta, men att vi måste fortsätta att hjälpas åt mer för att trenden inte ska brytas. Fler politiska omfördelningar alltså... för klimatets skull.

Jag tycker personligen att det fortfarande är viktigast att ägna mer tid åt den dagliga omfördelning av resurser på ett smart och humant sätt, smartare än att strypa tillväxten, rädda politiker från svåra beslut, och helgonförklara domedagsprofeter.

Glömmer aldrig hur den nya regeringen fick beröm i media för att ta klimatproblemet på allvar genom att förbjuda skidliftar på Städjan.
Hur korkade är journalister och ledarskribenter?

Lika korkade som jag kanske... men dom saknar nog min nyfikenhet. Och dom är mer beroende av oppinionionen än vad jag är. Dom måste lyssna mer och behöver fundera mer.. dom måste visa fler tvivel och bli mer nyfikna för att bli trovärdiga.


Koldioxid, växthuset jorden och klimatet.

Oj vilket intressant ämne att studera.

Undrar om våra politiker och andra med hög röst i våra massmedier studerar ämnet, eller om dom i vanlig ordning bara studerar opinionen?

Jag har hittat mängder av intressant information från motståndarna till den hysteriska kampanjen.

För visst ger massmedia en ensidig bild av klimatutvecklingen genom att både ledarskribenter, politiker och vissa meteorologer får framföra bara en enda "sanning".


"Men utan tvivel är man inte riktigt klok" som Tage Danielsson uttryckte det.


Jag fick två länkar från Stig-Arne som jag kan rekommendera:


bubblare.se/movie/the_grea..._version_part_1

bubblare.se/movie/the_grea..._version_part_2

Imponerande övertygande - eller?.

Ja, men bara lika imponerande övertygande som den som den förhärskande sidan visar upp i massmedia. De som lutar sig mot IPPC och imponeras av Al Gore, en man som investerat massor av pengar i paniken.

Man kan känna sig väldigt klok genom att bara välja sida och sluta tvivla.
Men jag känner mig inte klok, jag försöker förstå, och blir bara dummare och mer oförstående ju längre jag studerar de olika argumenten och redogörelserna för vad som sker, och har skett, med klimatet...

... men det känns kul och gör mig bara än mer nyfiken.


Men det var två saker som väckte nya funderingar om vem som ljuger eller manipulerar oss mest, när jag såg de ovan länkade videosnuttarna:


Först handlar det om CO2 halten i atmosfären i förhistorisk tid. En professor i videon påstår att den varit mångdubbelt större förr, ända upp till tio gånger högre tror jag att han nämnde. (Den mannen tror jag har förekommit i en annan teori som en dansk jobbat på i många år. Den handlade om att partikelstrålning från galaxen påverkar klimatet på jorden i takt med solens magnetfält. Den teorin handlade om molnbildningen på jorden genom jonisering...)

Den andra konstigheten var en bild som visade att all solenergi skulle studsa ut i rymden om vi inte hade någon atmosfär. Kommentaren till bilden påstod samma sak. Men det är fel. Att solen värmer planeter mer på solsidan än på skuggsidan beror inte på atmosfären.


En tredje konstighet som ingen av de båda sidor har lyckats få mig att fatta är varför CO2 bildar något slags växthustak. Den produceras vid jordytan och den absorberas vid jordytan av växter och av havet. Att överskottet skulle segla iväg och bygga ett tak låter konstigt för mig.


Men jag blir bara dummar och mindre klok ju mer jag studerar. Men jag blir samtidigt mer och mer nyfiken, och det känns roligare att vara nyfiken än dum.


Jag undrar till exempel över var koldioxiden i en läsk tar vägen? Omvandlas den i kroppen till annat än växthusgas när vi dricker den? Bör vi dricka utan att rapa? Jag vet inte hur många 100 läsk man ska rapa upp för att det ska motsvara utsläpp från en bilkilometer, men jag är lite nyfiken.


"Utan tvivel är man inte riktigt klok."


Kvalfull kvalhockey...

Men sanslöst spännande nu med bara en omgång kvar...

Brynäs    16 p
Malmö     16 p
Rögle      16 p
Mora        16 p

Mora vann över Västerås med 5 - 0  och Brynäs över Leksand med 3 - 0
Malmö och Rögle oavgjort efter förlängning....

Om Mora vinner över Rögle i sista omgången och Leksand spöar Malmö så är det klart!

Då blir det Brynäs och Mora i Elitserien även nästa år....

Golf OCH skidor idag...

En runda på Torrey Pines med Erling till lunch.

Och äntligen vann jag en match...
image690
Men bilden visar Fredrik och är kopierad från IFGK´s hemsida. Foto troligen Nisse S...

Några åk på Idre Fjäll till kaffet.

image691
Strålande sol, någon minusgrad i snön och fuktig vårsnö bara längst ner i Väst och Syd.

Och prognosen talar om ytterligare någon decimeter nysnö i natt... det räcker nu....

... golfsäsongen börjar ju om en månad!?


Tre Toppar!

Hittade en relativt nyskriven C-uppsats om Tre Toppar.

Den presenterades vid Linköpings Universitet i januari 2008. Länk här.


Titel: Skidanläggningsprojektet Tre Toppar: ett glesbygdsdilemma mellan naturturism, natur-skydd och regional utveckling

Intressant läsning...


Heja LHC!!!

Men det blev onödigt spännande...

Linköpings HCLinköpings HCLinköpings HCLinköpings HCLinköpings HCLinköpings HC
HV 71HV 71HV 71HV 71
Men en kämpamatch av båda lagen...

Heja LHC!

Efter en period står det:

Linköpings HCLinköpings HCLinköpings HC            HV 71

Nu räcker det...

Vintern blir kanske längre än vanligt i år?

Nu har det snöat sedan tidigt i förmiddags, och det verkar inte avta. Snarare tvärtom.
image689

Nu skulle jag snart vilja se en vinterstatistik för de senaste tio åren i våra trakter. Alltså inte bara temperaturen, utan allt annat som hör vintern till. Snömängd till exempel...

Gärna kombinerat med en global temperaturstatistik för de senaste tio åren.

Från 1915 fram till 1940 steg den den globala temperaturen med 0,4 grader på 25 år.
Därefter låg den stilla i 40 år, för att sedan stiga igen med 0,4 grader på 20 år.
Men vad har hänt de senaste 10 åren?

Ska vid tillfäller försöka hitta siffror. SMHI borde ha...

Mora vann

och Leksand vann.

Läget nu:
Malmö    15
Rögle     15
Brynäs    13
Mora        13
Leksand 12

och Västerås...

Snö i London nu.

Kaos på Heathrow tidigare.

Och nu snö även i Belgien. Kikar på cykeltävlingen Flandern runt och nu är det snöblandat regn på kullerstensgator.. halkigt värre alltså.

Cykeltävlingar är fascinerande att se på TV. Om man kan bortse från alla dopingskandaler så är det stor underhållning med två oerhört skickliga kommentatorer på Eurosport.

LPGA-golfen

Inför avslutningsrundan idag leder Ochoa fortfarande.

Men Maria Hjorth är bara 2 slag efter och Lotta Neumann 3 efter.

Suzann Pettersen och Annika delar nionde plats 4 slag efter Ochoa.
Annika var tydligen magsjuk, men kämpade bra ändå.

Synd att man inte kan se tävlingen på TV. Men det är ganska kul att följa den via leaderboard på datorn också...

Dom spelar spännande golf...

...men nu ger jag upp.

Maria Hjort i delad ledning. Lotta Neumann delad fyra med Cristie Kerr, och Annika delad trettonde plats med Karrie Webb. Men det är 16 tjejer som har de 13 första platserna.

Fyra slag skiljer mellan ettorna och trettonde plats. Suzanne delad tia.
Zzzzzzzz

Hole in one!

Karrie Webb är på gång också..

Hon gjorde "Hole in one" på åttonde hålet. Är nu 4 under par i ronden efter 8 hål och vandrar uppåt i listan. Men gjorde en bogey på hål 10.. tappade till 3 under alltså...

Men annars är det Cristie Kerr som är 7 under par i ronden efter 11 hål och klättrar i listan.

Annika gjorde par på hål 1 och 2. Måste nog hålla mig vaken några hål till...

Suzzannd...

Hon kommer ju inte att leda efter tredje ronden. Men vilket lyft...

Through to weekend
Bild från hennes hemsida.

Kul med en duktig norska. Vi har ju många medlemmar från Norge i Idrefjällens GK, Men inget proffs.
Suzann gjorde nyss par på hål 18 också. Just nu delad sjua, men då är det många i toppen som inte startat än.
Cristie Kerr är i hasorna men har bara spelat sex hål än.

Och det är en slutrond imorgon.

LPGA från Mission Hills (Kraft-Nabisco)

Heja Norge!

Suzzann Pettersen spelar drömgolf  på tredje varvet.


5 Birdies, en Eagle och resten par efter 17 hål... hon låg delad 62:a efter två ronder.

Efter den usla starten under de två första rundorna ligger hon bara 1 slag efter Annika och 3 efter  ledarinnorna Young och Ochoa. Men dom startar först om ett par timmar. Då sover jag nog.


Oj vilken skidåkning!

Drygt två decimeter ny men lite tung nysnö och nypreparerade pister förutom några av de svarta.

Orkade bara halvdag.
image686
Telia var på plats och ville sälja mobilt bredband bland annat. Pernilla Wiberg skulle ha en Super G - tävling. Men banan verkade lite flack eftersom jag tror att den skulle äga rum i mellantransporten i väst... men jag kanske fattade fel.
image687
Trots en del moln i bakgrunden så var det mest vårsol i backarna. De nypistade nedfarterna höll bra. Kallgrader i snön hjälpte till.
image688
Bild från Idre Fjälls webbkamera efter hemkomsten. Vindstilla, mest sol och massor av snö.
Svårt att tro att bilarna vid stugorna hade drygt två decimeter snö över tak och motorhuv samtidigt som det var slaskig asfalt på den stora parkeringen.

Aprilsnö!

Det snöade lite i natt...

image684

2 decimeter nysnö....

image685

Och bortåt Norge lättar molnen. Idag blir det skidor på fötterna.

14 lag tror jag på.

Även om det var ett aprilskämt som retade många.

En nordlig och en sydlig hockeyliga. Med Mora, Brynäs och Leksand i den norra.

Nu tänker jag i fortsättningen fokusera på SM-finalen mellan Linköping och Jönköping.

Heja LHC!

Boken som jag nu ska läsa vidare i handlar om livet på en internatskola i England. Låter inte så spännandet, men den är spännande, och förklarar en del om hur konstigt det kunnat bli i ett samhälle styrt av människor (tänkte skriva män, eftersom det handlar om ett internat med enbart pojkar. men det kunde precis lika gärna ha handlat om en flickskola).

En bra och fängslande thriller i Stephen Kings anda (om han hade gått på en engelsk internatskola)

"Händelser vid Kirkston Abbey" heter boken. Tror att jag tipsade om den tidigare.

Och tredje perioden har startat.

Kvalserien är roligare att följa än slutspelet.

Men bara nästan. Både Mora och Leksand släppte in ett mål till nyss... samtidigt som Malmö glider runt och tränar, och släppte in ett mål till alldeles nyss.

Mora släppte ett till. D v s Brynäs gjorde ett till. Och Boork får behålla jobbet.
Sov gott.
Nu ska jag läsa vidare i en otäckt spännande bok med pyttesmå bokstäver.

Hockeypaus.

Fick en ny fundering om golfsimulatorn.

När det droppar in en åskådare så borde man ju kunna bjuda åskådaren på ett slag eller två. Nu när vi vet hur enkelt det är att backa och ge en Mulligan utan att sabotera pågående spel. En sådan gest skulle nog locka fler att prova och kanske skaffa fler golfvänner.

Men vem tänker på det när man har hyrt ett eget utrymme per timme...

Man får väl omvärdera sina minuter helt enkelt.

Boorken slipper kanske en ny spark

3 - 1 nu mot Mora. Och 4 - 1 nu ... skärpning Mora!
4 - 2 nu... ge järnet, Heja Mora. (och lite heja Brynäs)

Men fortfarande bara 0 - 1 mellan Malmö och Västerås. Men Malmö glider väl bara runt och tränar .

Asch då.

Leksand - Rögle 3 - 4 just nu.
Brynäs - Mora 2 - 1 i samma stund.

Men Västerås leder fortfarande över Malmö med ett mot noll.
... men Rögle har plötsligt gjort två till...

Leksand - Rögle 4 - 6 nu!  Vad händer?


Ljusare kvällar och längre dagar.

Snart har vi kört om sydsverige.

Morgontimmarna kvittar tycker jag. Längre och ljusare kvällar är mer påtagligt. Och varje¨år sker förändringen lika överraskande hastigt.

Efter vinterskymningens korta dagar och långsamma start ligger vi nu ganska lika, men om en vecka spurtar vi förbi. Leksand dock i underäge mot Rögle, och Brynäs leder i matchen mot Mora.

Och vi tackar för att Västerås leder mot Malmö efter en period.

14 lag i två elitligor nästa år tack!  En i norr och en i söder. Men i norr är man väl rädd för att tappa publikintäkter eftersom det bor så väldigt mycket fler människor söderöver. Ett glesbygdsproblem som drabbar svensk hockey också. Förutom bensinstationer, skolor, och allt annat.

Såg nyss att Leksand kvitterade mot Rögle.
Och Mora kvitterade i matchen mot Brynäs.


Tavelbrännare G

Jag missade den årliga tavelbrännardagen hos Atelje G igår. Snyft....

image683

Men jag fick en bild via mail som jag tar mig friheten att publicera. Vacker bild tycker jag. Måla den på en ny duk...

Arne eldar upp de dukar som han är missnöjd med och som inte går att förbättra. Något att ta efter kanske.
Ett ibland vackert men också kortvarigt skådespel. Fem stycken finns nu inte längre.

Golf i simulator igen...

Det finns några saker som är värda att tänka på om man vill få ut något positivt av övningarna.

1. Det handlar om att träna svingen och bollträffen. Och man får ett bättre kvitto på hur man svingade än när man står på en drivingrange eller spelar på en bana.
2. Den mentala biten får extra träning. Eftersom det i simulatorn gäller att fokusera på en bra sving och bollträff.
3. Det sociala umgänget blir väldigt annorlunda av naturliga skäl. Det är lätt att se det som en lek utan mening. Och då tappar man fokus på svingen och får ingen som helst nytta av simulatorn.
4. Men precis samma sak händer ju ibland på banan. En dålig start med trippelbogey eller värre på de första två hålen kan förstöra fyra timmars golf. Att tänka ett slag i taget och att fokusera på svingen, det kan man träna i simulatorn. Och det är ju det som förbättrar ens golf mest.
5. Om man inte litar på att simulatorn mäter och redovisar resultatet av slaget på ett riktigt sätt så är träningen helt meningslös.
6. Lita på simulatorns registrering av bollbanan! 

Jag som kan mina slicar, hookar, duffar och toppar är oerhört imponerad av hur systemet på Idre Fjäll registrerar och rapporterar.

Jag vet också hur lätt jag översvingar och tar i för mycket eftersom målet bara är en vägg som är omöjlig att missa. Samma misstag som jag gör på en golfbana när jag ska reparera tidigare fadäser... Det beteendet kan man alltså träna bort i simulatorn eftersom den bara mäter resultatet och inte ambitionen.

Golf igen...

Erling och jag spelade Valderama en tredje gång.

Den här gången testade vi inställningarna i datorn för att få rätt längd på slagen innan vi började.
Jag hade tänkt lura Erling genom att lägga på 20% på mina slag, men han upptäckte mitt försök... men främst berodde det nog på att jag ville spela ärligt.

Vi slog ett antal slag var från Tee på första hålet med en järnsjua, och la på lagom procent för att få den längd vi brukar ha med den klubban.

Lite krånglig procedur, men man gör det genom att begära en Mulligan efter varje slag och därefter backa tilbaka till omstart av banan och justera procenttalet och prova igen... Så gjorde i alla fall vi.

image682
Bilden är kopierad från tillverkarens hemsida. Grafiken på bilden visar en senare version med mer fotorealistisk grafik, men den som finns på Idre Fjäll duger gott.

Det visade sig så småningom att vi borde ha nöjt oss med att lägga på 10% istället för de 20% som vi valde.

Men visst kändes det mer realistiskt med påslaget som vi gjorde. Slice och hook blev tydligare. De korta järnklubborna landade på riktigare avstånd men drivarna blev några meter för långa när vi fick bra träff.

Nästa gång spelar vi med 10% påslag. Och Erling vann igen. Främst på grund av suveränt närspel och bra puttar.

Men i helgen blir det golfsimulatorpaus för min del.

Sandstormar...

Jag hade nyss en mailkontakt med min son som bor i Kairo sedan en tid.

Nu är det sandstormsäsong och lite jobbigt att gå ut. I Kairo! Jag trodde att sandstormar bara drabbade oaser i öknen.

Men å andra sidan trodde jag också att pyramiderna fanns långt bort i öknen...
image681
Bild från Google Earth.

Man lär så länge man lever. Om man är nyfiken.
Kul att ha barn som kan berätta och förklara...

Valderama!

Erling och jag spelade en ny runda på Valderama idag.

Första nio hålen gick katastrofalt dåligt för mig. Det gick inte så bra för Erling heller, men vi får skylla på att Cirkus Cirkör hade träning inför kvällens uppträdande i sporthallen. Det är inte så lätt att koncentrera sig på golf med hög musik, vacker sång och en massa jonglerande och frivoltande ungdomar i bakgrunden...

När dom tog lunch gick det lite bättre. Vi borde nog ha bett att få rabatt på första timmen, men vi har ju bra rabatt ändå som klubbmedlemmar...

Jag förbättrade mitt resultat med 31 slag!  Men det beskriver bara hur illa det gick igår.
Erling förbättrade sitt resultat med 9 slag och vann igen!

Nästa gång vi spelar ska jag i smyg ställa in datorn så att jag får 20% längre slag... men berätta inte det för Erling.
Man kan ställa in allt från 0 - 30% längre slag. Man kan också ställa in vindstyrkan och hur hårda respektive snabba greenerna är. Jag kanske skulle manipulera vindstyrka och hastighet på greenerna också.... i smyg..


Dottersonen börjar bli gammal..

Linus kanske måste lösa cykelleg snart. ;-)

Han fyllde 5 idag och fick en cykel med bara två hjul av mamma och pappa.

Den spontana reaktionen var:  "Oj vad kul, den ska jag cykla på när jag fyller 7".

Men det blev en provtur på "tvåcykeln" redan nu.
image804
Bilden tagen av mamma Anna.

Och hon som föddes när jag var på golfturné och grät en skvätt i Mellbystrand har också vuxit...
image805
Charmigt med två tänder i underkäken på en liten tjej...

Jag har tid hos tandläkarn om ett par veckor. Efter det ska även jag våga se glad ut igen.

En hemlis...

Golfsimulatorn på Idre Fjäll är en av de bästa i världen.

Visserligen inte med den senaste versionen av fotorealistiska bilder från banorna, men ändå...

Och det finns en puttinggreen i anslutning till simulatorn. Men jag berättar inte var.. ska testa i hemlighet först.

Vi kanske kan fira säsongstarten med en liten klubbtävling med nio hål på Valderama och efterföljande puttningsfinal... knytkalas med bowling eller utförsåkning i morgonsol på Städjan som avslutning.

Eller bara golf kombinerat med en tennismatch mellan Norge och Sverige.

Kompisleg i framtiden?

Undrar om man inte skulle kunna lösa alla problem i världen med någon sorts legitimation.

Lärarleg.
Kompisleg.
Föräldraleg.
Grannsämjaleg.
Internationellförståelseleg.
Jaglovarattvaraenergisnålleg.
Klimatförändringenskajagintebidratillmenanpassamigtilleg.


Och bloggleg.


Chef eller rektor?

Jag har i många år fått chansen att förmedla nyfikenhet, kunskaper och erfarenheter till andra.


Ibland som kollega, i många år som chef men ibland också som "lärare". I samtliga fall har det handlat om att delta i en lärande process.

Jag har under många år lärt mig mycket, och har också fått möjlighet att dela med mig av mina kunskaper och funderingar.


Skolan har jag också erfarenhet av. Även om jag inte minns så mycket från min egen skoltid.


Men skolan är en egen värld.

Även om den också handlar om att förmedla nyfikenhet, kunskaper och erfarenheter till andra.


Läraryrkets status har försämrats genom åren. Inte så konstigt eftersom nyfikenhet, kunskap och erfarenhet kan förmedlas av många.


I skolan ägnas mycket tid åt att bevaka, försvara och förstärka läraryrkets status. För att höja lärarlönerna.

För att höja lönerna genom att minska tillgången på "lärare".


Jag kan hålla med om att många skolor ibland löser sina lärarproblem genom att tillfälligt anställa ungdomar utan andra meriter än ett bra betyg från skolan.


Men det är ju ett annat problem. Ett chefsproblem.

Men i skolor finns kanske inga chefer?


Golf ute eller inne?

Hälsade på hos Fredrik som är i full färd med att packa upp nya grejer i shopen inför kommande säsong.

Golfbanan finns under snön någonstans, och det är bara en månad kvar...
image679

image680

Det lär dröja innan uteserveringen kryllar av glada golfare...

Det får bli golf i simulatorn på Idre Fjäll några gånger till. Utan servering... 

Redan imorgon ska Erling och jag spela en ny match på Valderama. Fredrik har förklarat några detaljer om hur simulatorn fungerar, och nu ska det bli ännu roligare att spela.

Den som vill veta mer om simulatorn kan gå in på tillverkarens hemsida.

Om blogg

Och speciellt om blogg.se

Under några hektiska dagar har dom (man) försökt bygga ut och förbättra kapaciteten på grund av ökad tillströmning av bloggare och bloggläsare.

Det är inte enkelt att byta plattform med så mycket data och samtidigt hålla trafiken igång.

Skollovet efter påsk var nog ingen lämplig tidpunkt. Det är den enda kritik som jag har mot blogg.se.
Hoppas att migreringen lyckas bättre nästa gång. Och jag hoppas verkligen att de som ville byta blogg igår kväll gör det!

Jag har inga statistiska uppgifter, men jag följde chattandet på hemsidan igår kväll. Vilket tjafs! Den funktionen borde ni ha stängt av tidigt. Drygt 800 nonsenskommentarer om usch och fy och trist  och haha och liknande...

Nu ska jag läsa vidare i "Händelser vid Kirkston Abbey" (Patrick Redmond). Jag har nog läst den förut, men minns inget av det än. Bara en känsla av att jag läst den.

Läste "Samtal på fjärrtåg" av Stig Claesson igår och i morse. En tunn liten bok. När jag hittar de tre sista sidor som ramlat ur det lilla häftet så läser jag nog om den. 

Irriterande att läsa en bok och upptäcka att det saknas två eller tre sidor där slutklämmen kommer?
Javisst. Lite. Men jag vet ju att det finns skrivet och tryckt i en annan bok som har alla sidor.

Det är mer irriterande att få stryk av Erling på Valderama. Och rejält dessutom. Men vi

Sorry Boork.

Mora vann  lokalderbyt mot Leksand och Brynäs förlorade mor skånarna i Malmö.

Två elitserier nästa år och ett slutspel. Det vill vi ha. Mora , Leksand och Boork (flåt Brynäs ) i samma serie.

OBS! Inget aprilskämt nu. Två ligor vore perfekt. Mer publik, mer nerv, fler lokalderbyn, bättre hockey.

Det borde gå att genomföra. Om inte nollåttor och sydstatare tror att dom förlorar ekonomiskt på att tappa åskådare från den riktiga hockeyvärlden förstås ;-)

Klimatpåverkan...

Matpåverkan...
Miljöpåverkan....

Slölyssnar på TV. Strid om CO2. Och enbart CO2. Inte bara hysteriskt tycker jag.

Jag tror att det är viktigt att minska energiförbrukningen på klotet. Och att peka på privat bilkörning är ju väldigt smart. Då kan man engagera många.

Men det är ju helt andra saker som skapar problem eftersom vi blir fler och fler som vill leva gott på det lilla klotet.

Och det fattar oljebolag, biltillverkare och andra som är beroende av de branscherna. Men politikerna fattar noll. Eller fattar och luras......

Antag att vi sluppit problemet med snack om jordens undergång på grund av utsläpp av CO2 från bilar.

Den ökade efterfrågan på bilar och andra motorer och tekniker som förbrukar fossila bränslen skulle öka så snabbt att priset på råvaran skulle stoppa tillväxten snabbt. Men nu vill de som lever på att pumpa upp eller forsla fram fossila bränslen ha en jämnare och längre efterfrågan. Att auktionera ut de sista reserverna till fantasipriser är inte så intressant för långsiktiga aktieägare. Var ska dom göra av pengarna??

Därför kräver den fossilt baserade industrin (olja, och bilar främst) att vi skattebetalare ska ställa upp på att fördröja slutet på oljan som energikälla.
Vi skattebetalare i Sverige nappade direkt genom att vi våra skatter betalade ut pengar till alla som bytte till rätt sorts bil. En bil som låter oljeolag och bilfabrikanter hålla verksamheten i gång och tjäna pengar på en bra och hög nivå.

Suck.

Kval...

Följer kvalserien på webben och ser bara målsiffror.

Hoppas på Brynäs och Mora.

D v s att Brynäs spöar Mif och att Mora vinner över Leksand.

Mif - Brynäs 5 - 5 och Mora - Lif 4 - 3 just nu.... i tredje.

Töntigaste Aprilskämtet?

Ja det tror jag.

Södermanlands Nyheter.
På den tidningen finns tydligen inte mycket att göra för en journalist.

Men för en reporter finns massor att göra. Oxelösund hamnade långt ner i statistiken när det gäller vård och omsorg om äldre.
Ledningen var usel och underbemannad, personalen var visserligen många men hade fullt upp med att sleva upp mat och städa och dela ut post. Maten var dålig. Inflytandet från de boende var usel.

Maten har jag ibland provat själv.
Janssons frestelse med skinka (i stället för ansjovis..).  Döp om maträtten! Annars blir den enbart ÄCKLIG!
Ugnstekt lax. Pressade och överstekt torra fiskbriketter med viss laxsmak. Med ärtor. FY F-N
Övriga fabrikstillverkade fyrkanter eller trekanter i lämpligt format för transporten har jag inte provat, men det låter inte kul.

Vilka är höjdpunkterna när man är gammal och kan gå själv, men har svårt att ta sig ut på stan för att köpa mat och träffa folk?

1. Morgontidningen och posten.
2. Maten.
3. Kul samvaro vid maten.
4. Sova gott och längta efter nästa morgontidning, post, mat och samvaro.

Men det har man fattat noll av i Oxelösunds kommun. Där handlar det mer om hur personalen kan böja sig eller sträcka på sig när man jobbar. Där handlar det mer om att personalen ska motiveras genom att få välja gardiner i fikarummet. Där är personalens fikarum viktigare än de gamlas matsal mitt i den ibland dragiga entrén...

Ingen kommun att längta till alltså. Trots att jag är född där och min mamma fortfarande bor där...

...vid havet..
image678
Bild från Oxelösunds kommuns hemsida.

Härlig segling i sol och lagom vind och ett kul gäng i besättningen.
Men det finns en viss likhet mellan utförsåkning på skidor och segling i enmansjolle i krabb sjö och hård vind.
En likhet som jag älskar. Och jag saknar ibland den ena halvan sommartid. Men mest när jag ser bilder som den här.

Men att bli gammal, stolt och vara frisk för att klara sig själv, och ändå sakta men säkert bli indragen i ett komunalt system för "hantering" av gamla, sjuka, dementa efter en och samma effektiva mall tar jag omedelbart avstånd från.

Vill gärna bli arg och svära en massa svordomar. Men vad hjälper det. Att gråta hjälper ju inte heller. Och att föra en herrans liv och engagera TV eller annan media är omöjligt. De som är beroende av kommunernas dagliga service med mat, städning, post och annan social gemenskap och service vill inte "bråka".


Sämsta Aprilskämtet?

Men bästa allvarligt menade aprilförslaget!

Tyvärr hittar jag inte artikeln nu, och har inte lust att leta efter en länk. Men jag tror att det var DD som hade en artikel på webben.

Skämtet gick ut på att både Leksand och Mora redan nu är klara för den nya elitserien eftersom den ska utökas och delas in i två regioner...

Rackarns bra idé tycker jag!

Det gäller ju ishockey i ett avlångt land. En uppdelning i två elitserieligor vore helt perfekt för klubbarna, för publiken och för hockeyn i Sverige.

Jag tror att jag tidigare skrev om att jag ville dela Sverige i Nord och Syd eftersom det är ett långt land med stort hockeyintresse i hela landet. Vi får väl se om de som beslutar kan ta till sig ett bra tips och tänka och agera snabbt nog inför nästa säsong.. 

Trots att tipset framförs just idag.

Det är ju inte så kul för spelarna och besökssiffrorna i kvalspelet om det framförs seriöst just nu, så ta det som ett aprilskämt tills vidare.

Men visst är det ett bra förslag???
 

Äldreguiden...

Socialstyrelsen har upptäckt att det kommunalt och statligt finansierade stödet till omsorgen av våra äldre har vissa brister.

Vem som definierat vad bristerna kan vara vet jag inte, men det är troligen Socialstyrelsen som jobbat hårt med definitionerna. På något sätt har man, i deras eget tycke i alla fall, lyckats mäta kvaliteten på äldreomsorgen utan att fråga åldringarna själva.  Märkligt tycker jag!

Och Socialstyrelsen har också försökt ge någon sorts konsumentupplysning för oss som blir äldre med tiden.

Jag undrar mycket över syftet med den omfattande enkäten. Den måste ju ha kostat stora pengar.

- Är syftet att förbättra och effektivisera omsorgen om våra gamla?
- Är syftet att försöka motivera Socialstyrelsens resurser för att inspektera och kontrollera?
- Är syftet att försöka sätta igång någon slags ny marknadskraft som ska tävla om att flytta människor i sin mest produktiva ålder från kommuner med dålig äldreomsorg till kommuner med bra äldreomsorg. Som en förberedelse inför ålderdomen...

I det sista fallet så är det ju en genial idè. Stora kommuner med bra skatteintäkter kan ju lättast vinna matchen. J-gt otäck men genial idé tycker jag... och den rimmar ganska bra med nuvarande regerings syn på livet i Sverige. Dom vill att vi ska samla ihop oss i Stockholm, Malmö och Göteborg. Annars blir våra stolta storstadsregioner små byar i Europa...

Och varför vill dom det?

Man tjänar mer pengar och startar lättare nya företag och har närmare till marknaden om man bor tätt.
Men varför vågar dom inte förklara sin strategi? Är vi så många på landsbygden att vi kan fälla storstadspartierna?
... dom sitter ju bombsäkert även om dom är ärliga. Glesbygden är bara 5% av befolkningen.

Men dom kanske är skrämda av hur storstadspressen kan påverka opinionen efter den förskräckliga kampanj som en ensam journalist på DN drev mot utvecklingen i Idre. En påverkan som den då nya regeringen inte vågade möta.

Påskväder - nu!

Strålande sol. Minusgrader i natt och plus 5 mitt på dagen. I skuggan.

Och massor av snö! Men påsken var ovanligt tidig i år.

Några blder från idre Fjäll idag.
image669
En av stugorna som Erling var med om att flytta när Pernillas hotell skulle byggas.

image671
Där borta reser sig hotellet mot skyn... nej det smälter in bland alla stugor. Det är först när man närmar sig hotellet från bilvägen upp mot entrén som man ser att det tycks vara ett hotell med många våningar. Från andra vinklar ser det mest ut som en lite större stuga bland alla andra.

En eloge till arkitekten!

Erling som ritat vägar, styckat tomter, fixat vattendom för snökanoner och flyttat hus på Idre Fjäll, behöver numera bara förbättra sin golf. Precis som jag.
image672
Erling är taggad och blir svårslagen på Valderama mitt i vintern. Egna klubbor - oj, oj... jag lånar ett lämpligt urval när vi är på plats. Vi ska alltså spela i simulatorn på Idre Fjäll.

Gissa vem som vann?

Det kan säkerligen upplevas som korkat för många. Vi står inomhus och spelar golf mot en vägg när vädret utanför är som bäst för ett liv utomhus.
image675

Men det var ju moln över Idre Fjäll.

Några försökte åka snålskjuts till toppen...
image677

Men Erling och jag kämpade i mörkret för att nå den enda topp som räknas. Att vara i toppform och klara av att försvara sitt hcp i golf till midsommar!

Valderama verkar vara en bana som passar både proffs och amatörer. Långa hål med många stora träd. Det gäller att spela rakt. Men för en amatör så är man tacksam för att slippa en massa vatten, klippstup och andra ospelbara lägen...

Vem vann? Det avgörs först efter att jag fått en returmatch eller två!

Heja LHC!

Kul att LHC gick till final.

Bloggandet har fått en paus några dagar nu eftersom bloggleverantören försökt byta till en ny plattform sedan i lördags. Men det har krånglat med migreringen.

Förra veckan var det dessutom påsklov, och antalet skollediga ungdomar som tydligen ersatt vanligt liv med ett liv på bloggen både dag och natt, har inte underlättat för leverantören... 

Idag blir det golfträning med Erling. Trots strålande sol... men det kanske blir lite skidåkning också.

RSS 2.0