Städjan...

Jag har forskat lite i hur Städjan kunnat få ett så stort symbolvärde. Ett värde så stort att regeringen fick beröm för att ta klimatproblemet på allvar när man förbjöd liftar på Städjan.



Jag tror att till och med Andreas Carlgren blev överraskad över berömmen från ledarskribenter i lokalpressen. Men han hade tolkat opinionen rätt. Heliga berg rör man inte.
Ett nej är värt mer än ett ja i miljökretsar! Oavsett vad det gäller.

Hittade det här på webben:

http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200502/01/20050201223929_DD437/20050201223929_DD437.dbp.asp


"Städjan nådde redan i slutet av 1600-talet sin hittills största berömmelse, då naturforskaren Olof Rudbeck i sitt praktverk Atlantica pekade ut fjället som både Sveriges och världens högsta berg. Enligt hans noggranna mätningar var fjället nämligen 9 135 alnar högt, dvs. ca 5 000 m. För den oförskräckte Rudbeck var steget därifrån inte långt till att i Städjan identifiera de antika grekernas mytiska berg Ida, vilket han finner vara en misstolkning av namnet Idre. Och då gav det nästan sig själv att detta Idreberg också var sinnebilden för antikens Olympen, gudarnas och gudinnornas boning och den antika världens heliga centrum. Även om Rudbecks stollerier snart blev vederlagda och hans försök att inom Sveriges gränser återfinna antikens hela historia diskrediterades, så var nyfikenheten på detta särdeles höga och märkvärdiga berg nu en gång väckt."

Jag har länge hävdat att det är en synvilla som gör Städjan så unikt.

Städjan sedd från Särna är en mäktig syn. Det tyckte tydligen även Olof Rudbeck.


Låglandet och sjön i förgrunden lurar ögat. Nipfjället och Molnet i bakgrunden krymper på grund av perspektivet.Men han som skrev artikeln i DD fattade inte det. Han jämförde Städjan med Matterhorn. Undrar om han varit där?


Mer ur artikeln.


"Slutsats:
Marknadsför gärna Städjan mer. Men som varumärke, som emblem och som tjusande och unikt blickfång och historiskt minnesmärke. Att lusa ned detta fjäll med skidliftar är att slakta hönan som värper guldägg. För bara som fritt, stolt, oexploaterat berg kan Städjan fortsätta fungera som symbol för och port till vår sydliga fjällvärld. Samt som fortsatt utmaning för vår fantasi och äventyrslust. Har ni sett hur Gränjesvålen ser ut om sommaren? Kan ni tänka er Matterhorn eller Mount Rushmore med skidliftar? Nej, och följaktligen inte heller Städjan, som med sina rena linjer och oförlikneliga personlighet i alla tider kommer fortsätta locka skaror av beundrare och besökare."



Men på Städjan skulle det fungera alldeles utmärkt med linbana. Minimal påverkan på naturen, ingen påverkan på klimatet, men en större upplevelse av svenska fjäll för fler.


Utan linbanor och liftar så hade Matterhorn nu bara varit känt av en handfull förmögna äventyrare. Men det finns liftar och linbanor i massor till foten av berget Ingen har protesterat mot det.
.

Och sist men inte minst, Samerna skulle kunna få den kompensation i form av nya beten och ett nytt slakteri som dom så väl behöver för att bidra till utvecklingen av näringslivet i de glesast befolkade delarna av Sverige.

Men det stoppade Andreas Carlgren och Maud Olofsson. Dom bara lyssnade på opinionen för att se hur dom kunde få flest applåder..

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0