Annat kul idag.

Per landade välbehållen på Arlanda efter ett drygt halvår i Kairo straxt innan vi startade vår golftävling, så jag hann byta några hej, och kul, och välkommen hem, innan jag stängde av mobilen.

Oj, det lät som om jag knappt vill prata med min son. Men vi har givetvis pratat efter golfen... Vi hade under vistelsen i Kairo kontakter via mail, genom Pers artiklar i olika tidningar och via mitt bloggande. Internet och SMS är ett suveränt kommunikationsredskap.

Storasyster Anna svävar på moln eftersom hon, förutom att få träffa lillebror, fått en ny framgång med sitt "Scrappande".
Länk här...

Kul med barn som har kul.

Jag kallade ofta mina barn för "mina ungdomar" när dom slutat vara barn. Men efter att Linus föddes så blev det konstigt att prata om "ungdomsbarn". ;-)

Så nu har jag anammat min mammas synsätt. Jag och syrran är hennes barn trots att vi passerat pensionsåldern.
Och mina vuxna ungdomar kallas numera "mina barn".

Ojämn match mot de bästa...

Vi spelade årets första golftävling idag.

En fyrmannascramble av Texasamodell. Kul tävlingsform som dessutom går ganska snabbt eftersom det bara är tre av fyra som spelar från varje läge. Utan jäkt så knallade vi runt på 4 timmar och en kvart i värmen.

Vi spelade inte bra eftersom vi gick 8 över par före avdrag av hcp. Bara två Birdies.Men vi hade trevligt och alla i bollen blixtrade till och presterade suveränt bra ibland.

Som exempelvis Dennis på hål 17. En meter kort i linje på ett par 3 på 180 meter... Där blev det Birdie.


På hål 12 tog jag en bild på mina spelkamrater när vi fortfarande var vid gott mod. Pipa tog ut sin bil på de sista nio.
Nappe lägger in en bra boll som rullar förbi flaggan och ner på nästa platå.


Den här bilden illustrerar vårt resultat, men stämningen på banan var annars betydligt ystrare.

Nappe hänger mest med huvudet eftersom vi inte lyckades förvalta hans suveräna slag över Havet och ordna en tredje Birdie.

Och vid kansliet och restaurangen såg det ut som det ska göra på sommaren.


Och Iris och Pierre hade sin mikrogolfare på plats, men utom tävlan. Han har inte officiellt hcp än...Jämn match mot Polen.

Oavgjort! Bra kämpat.

Och spännande...

Ojsan hoppsan...

Oavgjort efter första halvlek. 10 - 10 plötsligt efter fyra måls underläge länge.

Bra målvakt och bra byte i Sverige med bredare spel....

Handboll

Äntligen två kantbollar från Sverige, men Polen leder med två mål... tre nu...

Golfkris?

Golfen tappar mark som en växande folksport.


Golfklubbar investerar stora belopp, riskerar konkurs och tappar medlemmar.

Nya banor byggs och det tävlas om att vara nyast, bäst och lyxigast.

Klubbar med låg medlemsavgift och små och anspråkslösa golfbanor får fler och fler medlemmar.

Men samtidigt försöker klubbar med stora investeringar i de egna anläggningarna försvåra de nya klubbarnas medlemmars golfspel.


Är vi på väg tillbaka till "moderatbandyns" tid? Risken är stor.
Läste nyss en reklambroschyr som berättade att "Sveriges största golfsatsning sker nu i Thailand". Man undrar hur det ska sluta.


Vår golfbana i Idre har fått mängder av berättigat beröm genom åren. Och under högsäsong är det mer än fullbokat på banan. Om vi inte hade haft reserverade tider för medlemmar så hade vi inte haft tillgång till golf under högsäsong.


Jag har i många år tyckt att vi har alldeles för låg greenfee under högsäsong. Högre greenfee kan ge fler medlemmar eftersom vi har en hyggligt låg medlemsavgift. Högre greenfee i kombination med bättre rabatter för de som säljer boende och golf som paket skulle kunna kännas lockande för tillfälliga besökare.


Och vi skulle få lagom många gäster och bättre ekonomi för banan. Kanske färre i kö i butiken och restaurangen, men utan en fortsatt populär bana så tappar ju även restaurang och golfshop kunder. Och klubben riskerar att få färre medlemmar än vad som skulle vara möjligt.


Så här års kan jag spela när jag vill, men jag vet hur det blir i juli och augusti. Om jag inte bokat flera veckor i förväg så måste jag vänta på att en klubbtid blir ledig. En tid som jag inte kan boka dagen före. Det kan innebära att man som medlem måste åka till golfbanan tidigt på morgonen för att eventuellt hitta en tid före klockan 14.


Inte konstigt att golfklubbar tappar medlemmar.


Girot...

Nu är det tätt i toppen!

Oj vilket cykellopp. Nu skiljer det bara sekunder mellan toppåkarna inför de sista två etapperna.

Halv sex idag lät det så här:

"Di Lucas ryck räcker till ett avancemang till en tredjeplats och han är bara 21 sekunder efter Contador


Ricco i mål och han håller di Luca bakom sig med 18 sekunders marginal.


Och nu är även Alberto Contador i mål. Han behåller ledningen i Girot men gör det med bara fyra sekunder. En mycket skör ledning men spanjoren är fortsatt ledare i Giron."

Spännande att se, men fram för allt stor underhållning med Roberto Vachi som kommentator. Jag såg en snutt på NRK och där var det två herrar som satt och pratade samtidigt som man såg flåsande cyklister i bild. Inte spännande på något sätt....

Ok att det ser omänskligt ut när dom cyklar och att det har förekommit massor av doping i cykelsporten, men jag är så fascinerad av taktiken och hur dom hjälps åt, och hur en grupp kan hjälpas åt att köra ifatt utbrytare i rätt läge och på kort tid.

Men utan kommentatorer som Vachi och Adamsson så skulle jag troligen inte bry mig...

Ungefär som att spela en golftävling utan Trond som prisutdelare. :-)


Spelade en spännande golf idag

Match, slag och poäng mot Jan-Erik K.
Erling var hemma och pysslade om huset.

Efter första nio ledde J-E med ett slag och två poäng och i matchen var vi "All square".
Med fyra hål kvar var ställningen oförändrad... både i poäng, slag och match...

Men efter par från undertecknad på hål 15 och 16 så blev det lite annorlunda...

Jag förlorade hål 17 och vi delade hål 18. Jag vann alltså matchen med 1 - 0. Den avgjordes i greenbunkern på sista hålet kan man säga... ;-)
Poängtävlingen vann jag med 2 poäng och slagtävlingen med två slag.

Kameran var med, men batterierna var slut. Annars hade jag tagit bilder på Lisbeths motorcykel och Lennart och Maris premiärtur på banan.

25 grader varmt och nästan ingen vind, men tunna skyar skymde solen lagom mycket för att göra det till en fin golfdag.

Och fortfarande förundras jag över hur bra banans gräs klarat vintern. Så här fin brukar den se uti början av augusti - och nu är det slutet av maj ! Jättekul !!!

Nisses sportbilder...

Fick nyss en bild från Erling som Nisse S tog förra året.

Snodde snabbt bilden, men eftersom jag meddelar vem som tagit bilden och bara sprider den till cirka 30 vänner och bekanta så är det nog OK.

Snygg bild!

En kram till Per!

Han kommer hem till Sverige imorgon efter några månader utomlands igen..

Men jag kramar på avstånd den här gången.

Bild på Per på jobbet:Bild på Per med den sprallige systersonen Linus:


Många kramar till Per, Anna, Linus, Alva och Johan! Vi får ses senare i sommar.

Filmklipp från dagens golf...

Vi hade ett litet elände innan vi fick till det så att kameran filmade.

Men så småningom fick vi fingrarna på de rätta knapparna och jag fick en liten filmslutt på mitt utslag på hål 15.
Tee ruskigt långt bak, men där det ska var enligt banans slope. Tall, hav och skog i vägen om man inte slår väldigt långt.
Jag lyckades landa bollen på gräs lite kort om 150-pinnen. J-E fick efter fotograferandet en kanondrive förbi 150-pinnen. 

Tvättat klart.

Visserligen inte allt som behöver tvättas, men så mycket så att jag klarar av att ta hand om det nytvättade.

Kul med gemensamma utrymmen och intressant att se hur man tydligen kan ha olika åsikter om vem som sköter om dom.
Tvättstugan fungerar bra nu, men det saknas fortfarande ett torkskåp. Och jag är fortfarande imponerad av att någon enstaka hyresgäst byter dammsugarpåse och tvättmedel för golvet.
Men ska det vara så? Jag bidrog med ett nytt underlag på strykbrädan för något år sedan, och Magnus och jag hjälptes åt att polera strykjärnet rent från fastbränd syntetmaterial  för några år sedan.

Ingår inte det i hyran? Ingår trappstädning i hyran? Jag vet inte, men efter en fest nyligen så är trappan upp till vår trevliga loftgång äckligare än vanligt.


Jag håller höger när jag sätter ner mina fötter och tänker inte städa trappen.
Hur tänker de som hade festen?


Ska dom behöva ha dåligt samvete resten av livet, eller skämmas en dag eller två och bli ett föredöme genom att skura rent? Eller är det hyresvärden som ska skämmas genom frånvaron av trappstädning?

Jag peronligen tycker att fastighetsägaren ska städa trappen ibland, men spyor ska avlägsnas av de närmast berörda.


För övrigt bor vi fint och har en trevlig loftgång som man når när spyorna är passerade.Nya tvättmaskiner laddade

Och tydligen var jag laddad fär tävlingsgolf idag. Ingen av oss spelade bra, men en vann och två förlorade...

I matchspelet vann jag med 2 - 1 mot Jan-Erik och med 7 -6 mot Erling. Jag fick en känsla av att Erling mest var med för att njuta av det vackra vädret och hur fint det var klippt i ruffen. Ingen dålig inställning till golfen. Fyra timmars promenad på en vacker golfbana med glada kamrater är ju redan det en vinst.

I poängtävlingen delade J-E och jag segern, men Erling kom på pallen med sin tredjeplats.

Och eftersom jag har drabbats av banvärdssjukan så antecknade jag som vanligt tider på varje hål. På hål 6 låg vi på en prognosticerad rondtid på 4 och 20.  Vi tog en fikapaus på 16 minuter och när vi slagit ut på hål 10 så var prognosen 4 och 35. Efter utslagen på hål 13 låg vi på en sluttid på 4 och 40, men då hade vi letat ett par minuter på hål 12. Efter tee på hål 16 pekade prognosen på 4 och 40 och då hade vi slagit extrabollar och filmat på hål 14 och 15.

Vi gick i mål på 4 timmar och 35 minuter. Utan extralång fikapaus och löjligt fotograferande från min sida så hade vi gått i mål på 4 och 20. Ungefär den tid som avslöjades redan på hål 6.

Men nu väntar tvättstugan på tömning och påfyllning...

Svettig golf idag

Varmt och gott och nyklippt ruff.

Bilder från hål sju och tolv. Framför green på hål sju är det ett hårt och torrt parti där gräset dog i vintras, men för övrigt är banan grönare än på många år vid den här tiden på året.


Greenerna dressades igår och börjar bli riktigt spännande snabba. Inte snabba, men bättre och mer rättvisa än på många år. Det är nog för tidigt att klippa ner mer, speciellt som dom är nydressade. Men till helgen blir dom nog överraskande snabba...

Snygga mönster på banan med nyklippt ruff också.

Det blir mönster när man kör fram och tillbaka med klipparen eftersom gräset lägger sig åt olika håll. Men visst är grabbarna kreativa som kör vissa hål diagonalt och andra längs med.

Erling, Käck och jag hade en spännande tävling. Här är mina två motståndare i bunkern på hål 12. Båda löste det bra.

Erling träffar green på hyggligt avstånd från flaggan...


...och J-E gör samma...

Återkommer om hur det gick i matchen.. Tvättstugan väntar på en ny laddning.

Feberfri Alva

Kopierade bilden från Annas blogg.

Hög feber när hon fyllde 2 år i lördags, men nu feberfri och pigg igen.
Snygga och många tänder i munnen.... ;-) Jag är lite tandfixerad nu som ni förstått.Drygt 20 grader varmt här i Idre och björkarna börjar få riktiga musöron.
Balkongbild klockan kvart i sex. Nyss alltså.


Snart midsommar....

Kul premiärtävling på lördag kl 11.00

Texas scramble.

Variant på scramble. Alla slår ut från tee, sedan väljer man den bästa bollen. Skillnaden från scramble är att den spelaren vars boll man valt att spela vidare på inte får slå nästa slag. Denna procedur upprepas tills bollen är hålad.

Gutgolfen på torsdagarna har premiär nästa torsdag (den 5:te juni alltså) klockan 19.00.
Men alla är väl på plats redan en halvtimme före hoppas jag...

Eftersom min stora munuppsnyggning ska påbörjas samma dag, så kommer jag svårt dopad att vinna lätt som en plätt. Närmast hål borde i alla fall att vara vikt för mig...


Sommargolf idag

Spelade med Erling och med Käck som anslöt på hål 5.

Jättekul att Bettan, Fredrik, Jesper och Kina är på plats igen och allt är som vanligt utom gräset.

Fantastiskt vilket friskt och grönt gräs vi har redan nu. Och fyra små trevliga renar som inte stör mer än att de alltid struntar att kratta efter sig i bunkrarna. Men vi kan ju införa en lokal renregel som tillåter fri dropp i bunkern om bollen ligger i ett fotavtryck från ren.

Och visst är det exotiskt med renar på en golfbana. Och så här års är det snö på fjällen i bakgrunden.

Tians green med Långfjället i bakgrunden.


Renkompisar framför tee på hål 17

Och matchen mellan Erling och mig avgjordes till min fördel på hål 18. Kul med jämna matcher.

J-E Käck var ju bara inbjuden och deltog inte i matchen som tur var... ;-)
Sommarkväll

Nu kör vi nog om er i Mälardalen och söderut.

Jag har inte kollat solens upp och nedgång, men jag har en känsla av att det redan nu är ljusare längre här än i Strängnäs...

Bild från balkongen klockan kvart över nio i kväll:


Björkarna börjar få antydan till musöron. Men nu går det fort. Värme och ljus gör susen.

Flygare med 9 g i svängarna...

Dom viftar med vingarna på låg höjd så att man har svårt att fatta.Som en före detta modellflygare så vet jag väl ganska väl hur det fungerar, men herregud....

Det ser ut som små radistyrda modeller, men det sitter en människa i, och dom gör hisnande manövrer på några få meters höjd över vattnet mitt i stan...

8-9 g i svängarna och många kör utan tryckdräkt och får kämpa för att hålla blodet kvar i hjärnan i svängarna.

Red Bull Air Race är en flygcirkus som även kommer till Stockholm snart. Ser just nu på TV på Viasat...

Födelsedagar

För två år sedan fyllde den här Nissen ett antal år. När vi var i Mellbystrand för att spela golf och ha kul.Och ungefär samtidigt föddes Alva..  och jag minns att gänget hade svårt att förstå mina lyckotårar när Anna ringde och berättade att det gått bra. De tårarna hade fyllt Nisses små ögonglas lätt.

Så småningom tror jag att jag kunde berätta om Hugo..

Men Alva är nu två år. Och glad trots feber på födelsedagen.
Bilden lånade jag från min dotters blogg.

Min mamma fyller 95 år om en dryg månad. Funderar på att locka henne att börja spela golf också, nu när dom får god och riktigt ätbar mat efter en tids elände. ;-)

Dagens golf blev årets första fyrboll...

... och med alla greener öppna.

Bollen bestod av fyra helproffs. Erling, Alf, Ulf och Elis. Elis hade som oftast Laisa med sig. En snäll och knäpptyst vovve från Laisvall som gillar att bada i alla vattenhinder utom dricksvattenreservoaren på hål 6.

Som vanligt hade jag koll på tiden. Jag ville se om min statistik över rondtider skulle fungera på årets första fyrboll med hela banan öppen i sitt rätta format.

Vid hål 6 låg vi på en rondtidsprognos på 4 timmar och 46 minuter... lite lång tid kan tyckas eftersom vi inte hade någon framför oss som bromsade.

Erling laddar för en bra greenträff på hål 6 och Alf tittar på. Elis vandrade ur bild för att fånga en simmande boll i bäcken. Jag har tid att fotografera eftersom min boll ligger i vänstra greenbunkern (efter två slag).


Vi hade härligt väder. Sol och cirka 15 grader. Fortfarande snö på Långfjället som vi ser i bakgrunden på flera av hålen.
Här skickar Elis iväg bollen en bit till på hål 18 och Laisa kikar lugnt efter bollen. Hon kanske har statistik i huvudet över var dom brukar landa.

Min statistik över rondtider fungerar bättre som mall än jag kunde drömma om. Mallen påstod 4:46 när vi slog ut på hål 6. Resultatet blev 4:45. Men det är en oroväckande lång tid för fyra hemmaspelare utan hindrande bollar framför...
Det ska inte behöva skilja 1 timme mellan en treboll och en fyrboll.

Och trots dåligt spel så vann jag matchen mot Erling med 4 - 2. Det avgjordes på greenen på hål 16. Vet inte än hur det gick i matchen mellan Erling och Alf eftersom jag glömde scorekortet i bilen och är lat...

Erlings bästa tillslag var nog när han köpte en ny driver billigt. Hans nuvarande är inte godkänd, och han var tvungen att köpa en ny. Nu fick han en ny och väldigt lätt begagnad för ett bra pris.

Fortfarande har vi fyra renar på banan. Mitt förslag om "Renfee" kanske skulle vara bra för alla parter. Inkomst för klubben, bekvämt för renägaren och kul för turister.

Barn, barnbarn och golf.

Per skckade en drive på hål 1 spikrakt och sjuttio meter kort om green  när han var på besök en sommarkväll för många år sedan. Men då hade han inte slagit ett dåligt golfslag på många år - d v s inte spelat golf alls på flera år. Efter den starten så gick golfandet mer normalt under de följande hålen om jag inte minns fel. Han och jag tog grönt kort i Mora samtidigt för drygt 17 år sedan.

Anna spelade nog mest fotboll på den tiden, men nu är hennes barn snart redo för att prova lite golf också. Linus har gått på "Tennislekis" och Alva är ju bara 2 år, men visst vore det skojigt för en morfar att leka golf med de små så småningom...

Jag hade planerat att åka ner och hälsa på i Strängnäs, Örebro och Oxelösund samtidigt som Per kommer hem från Kairo, men efter diverse funderande fram och tillbaka så skjuter jag på resan. Jag har lite tandproblem som bör fixas först (som en del av er har sett). Och de bokade tiderna i början av juni vill jag inte skjuta på.

För att nämna något helt annat, så kan jag berätta att min mamma har börjat få bättre mat. Jag tror att jag skrivit om det tidigare. Häromdagen fick dom kåldolmar som såg ut och smakade som kåldolmar. Små runda och saftiga knyten istället för de tidigare fyrkantiga och torra paketen som dom fick. Kul.

Nu har dom fått fisk som sett ut som fisk, grönsaker som har varit annat än gröna ärtor, kyckling som varit kryddad med curry eller andra goda kryddor, och nu riktiga kåldolmar. Snart får dom kanske en Janssons frestelse.
Hurra för Oxelösunds kommun.


Golf är kul...

... men inte allt i livet.

Men om man är pensionerad och passionerad golfare så kan golfen uppta en stor del av livet. Speciellt för oss som börjat golfa sent.

Golfen är en promenad på ungefär mil,  en promenad där det ges tillfälle att träffa nya vänner.

Jag  började räkna alla nya vänner  som jag träffat genom golfen här hemma, men gav upp när det kändes som att det blev många...

Trots allt så tror jag att mina barn och barnbarn betyder mer än golfen i kampen mot Erling.

Imponerande cykling i Girot.

Den lille sege Emanuelle Sella på drygt 50 kilo vann klättringen idag igen.

Dom cyklar upp till snön i backar som en annan knappt hade orkat leda en cykel till fots i mer än femtio meter...

Och Gustav Larsson som är 1,96 lång hänger med bland topp femton i sammandraget.

Spännande i Monaco!

Smarta depåstopp och däckval kan avgöra...

Hamilton i ledningen men det händer saker där bakom... OJ!  Kimi Räikönnen bromsade in i baken på en stackare som höll på att göra sitt livs bästa tävling. 

Kubica tvåa och Hamilton vann, men nu är det en tuff bergsetapp i Girot...

Regn i Monaco och sol här

Spännande Formel 1 i ruggigt väder.

Fattar inte hur dom klarar att köra så snabbt på trånga och våta gator...Men här är det äntligen varmt och soligt igen. 15 grader och härliga sommarmoln på en blå himmel.Med varmare väder nu så blir det snabbt  "gryllande grönt" på golfbanan (för att citera Alf Hambe).

Kubica leder loppet i Monaco, men det är 60 varv kvar... och det har slutat regna.


Formel 1 och Girot idag

Men det blev golf också!

Massor av kul människor på golfbanan idag. Både från när och fjärran. Halva parkeringen var fylld med bilar.

Erling och jag hade bråttom hem för att se Formel 1 från Monaco, och eftersom det var duktigt bokat från hål 1 så startade vi på hål 10. Vi tänkte ta de första nio när vi kom in efter hål 18, men det gick ju inte. Där var det fortfarande bokat och det kryllade av folk som under värsta högsäsong (nästan). 

Därför blev det bara nio hål idag. Jag hade rättat till min sving och det fungerade, men bilden som Erling tog på hål 14 knäppte han några hundradelar av en sekund tidigare än den bild jag hade från gårdagen.

Men det kan ju vara kul att se hur jag håller klubba och armar före tillslaget också... snärtvinkeln ser OK ut, och bollen landade i höjd med flaggan men med lite "draw".


Visst är det bra att en kutryggig gubbe också kan ha kul av golfandet. Det vita mellan strumpor och byxor är inte långkalsonger.
Och även om vi bara spelade en halv match så vann jag den. Erling har en bra sving, men den fungerade bara sporadiskt idag. På hål 18 så fick han till den på ett imponerande sätt. När han rätat ut vänsterarmen så kunde man bara stirra imponerat på varje bollbana. Rakt och långt.

Björn Gustafsson!

Årets vinnare i schlagertävlingen:

Björn Gustafsson!!!!!


Men Rysslands musikaliska bidrag var ju också bra..

Roberto Vachi...

... han måste vara den bäste sportkommentator som finns.

Teamet Adamsson och Vachi är suveränt bra.

Och vill man ha full koll så ser man på TV och är inloggad på Eurosport samtidigt. Här

Golftävling med ny motståndare idag

Erling hade pyssel med dator och Formel 1 på TV så det blev spel med en Käck en.

Och banan kryllade av folk idag. För första gången i år fick jag testa min rondtidstabell från ordinarie tee och med en fyrboll framför oss.

När vi slog ut på hål 6 så kunde jag berätta för J-E att vi skulle gå i mål kl 15:05, efter fyra timmar och fem minuter. Gissa när vi klev av banan efter 18 hål?  Klockan 15:05....

Och matchen vanns av J-E redan på hål 13. Han vann alltså med 6 - 5. Men vi spelade två tävlingar till, poäng och slagtävling. J-E vann även poängtävlingen med 3 poäng, men jag vann slagtävlingen med 5 slag.

Min sving fungerade inte på de första femton hålen. J-E tog en bild när jag slog ut på hål 14, och nu i efterhand kan jag se varför svingen inte fungerade...


Överkroppen ska vara rakare och klubban högre i det här läget. Men bollen landade i alla fall på gräs ovanför bunkern.

Jag tog en bild på J-E också, men precis efter bollträffen.


Bollen landade kort om green, men rakt framför flaggan...

J-E löser så småningom hur man tar sig ur bunkern på hål 15.


Men lite kort blev det. Det var här jag började ta kommandot i slagtävlingen...

Och nu är det Girot på Eurosport som gäller för min del.

Nya webbkameror på Idre Fjäll!

Fyra stycken nu. Kul!

Länk här.

Färskt exempel med nysnö på Städjan och Nipfjället här: Vill ni ha färskare så klicka på länken ovan...


Snart kommer vi nog att få en webbkamera eller två på golfbanan också. En som visar hur vackert det är och en jätteskarp närbild som visar år vilket håll gräset växer på tolvans green... ;-)


Grindöppning på golfbanan

Snart kanske renarna har vandrat vidare så att vi slipper ha grindvakt vid infarten.

Men idag när Erling och jag åkte hem slapp vi stiga ur bilen. Andreas kom lägligt förbi med ett litet puttrande fyrhjuligt arbetsredskap och öppnade artigt åt oss. Bra service. 

Krigarna som jobbar på banan nu är fångade på en härlig bild som Nisse S tagit. Länk här!

Appropå fånga. Om renarna återkommer tycker jag att vi ska införa "Renfee". Ett bra ekonomiskt tillskott för klubben och en förhöjd upplevelse för våra besökar. Man kunde ta 200 kr för en vit och ståtlig tjur och 150 kr för en brun. Per dag alltså. Men om dom hör hemma i Härjedalen eller Norge så bör vi fakturera i 30 Euro per dag oavsett färg och form.

Barn är kul

Vet inte om jag skrivit det tidigare, men Linus fick en cykel när han fyllde fem och blev väldigt glad.

Han strålade av hänförelse och utbrast: "Oj vad fin! En tvåcykel, den ska jag cykla på när jag fyller sju!"

Men efter att han sansat sig så blev det premiär en kort stund senare...

Pappa Johan fixade snabbt en smart stång till pakethållaren för att spara ryggen...

Men nu är det annat cyklande som gäller för mig, Girot och etapp 13 på TV. Det drar ihop sig...

Grattis Alva!

Den lilla dotterdottern som föddes samtidigt som jag duffade ett inspel i blåst och regn vid Mellbytouren för två år sedan fyller år imorgon!

       
Firar bror Linus 5-årsdag i april.                 Gungar och har kul för att det är vår.

Och mamma och mormor och morfar är på semester i Bretagne många år tidigare...
När vi bodde i Paris under några år.

                                
Det är så länge sedan att det nog fanns bara svartvit fim. Årtalet på huset vi hyrde har inget med bilden att göra. Det handlar nog snarare om när den senaste renoveringen gjordes. Det var i maj och det var kallt i vattnet, men annars var det en jättemysig semester där mamma Anna (Alvas mamma) fick känna på gräs för första gången. Hon är ju född bland asfalten i Paris. Där fanns ibland också gräs, men bakom staket.

Städjan var snöfri på sydsidan...

... men inte nu längre.

Jag tog en revanschrunda med Erling på golfbanan idag efter en regndag igår och en regnig natt. På krönet av hål 2 så pekade Erling på sin tidigare arbetsplats på Idre Fjäll. Helvitt på både Gränjesvålen och Städjan.


Numer är ju Erling heltidsgolfare precis som jag. Och ibland tror vi att vi gör en ny karriär... ;-)


Det vita i bakgrunden är Städjan med en liten vit tuss av dimma på toppen. Himlen i övrigt var helt molntäckt i olika mörkt gråblå nyanser. Ibland nästan åskblått. 
När det är helvitt bland klippblocken på Städjan så har det fallit några decimeter snö... där det var snöfritt för två dagar sedan.

Golfrundan var regnfri i tolv hål. Men vi blev ganska våta de sista sex hålen.

Nu spelade vi från ordinarie gul tee och med ordinarie greener på alla hål utom 1, 7, 10 ,16 och 18.

Och då hände något med golfsvingen. Oj vad långt och smalt det såg ut på tee. Långt i alla fall... här måste man ta i tyckte hjärnan, och kroppen lydde omedelbart.  Äntligen, tycktes kroppens alla muskler tänka. Äntligen får man hålla i klubban hårt och ta en rejäl sats i baksvingen... och snurra runt fort som bara den...

Och gick det bra?

Hjärnan blev besviken och skickade ännu tydligare signaler till kroppen om att det gäller att slå lååångt. Och musklerna jobbade krampaktigt för att klippa till bollen med än större kraft.

Gick det bättre?

Alla fattar att det inte fungerade. Så småningom även min hjärna.
Nu började hjärnan skicka lugna och fina signaler om kortare baksving och mjukare händer. Men samtidigt hade kroppen börjat tvivla på signalerna från hjärnan och körde sitt eget race....

Jag vann visserligen matchen på hål 16 med 4 - 2, men inte med ett stärkt självförtroende. Kanske ska spela en säsong från röd eller grönvit tee för att nöta in en lugn och bra golfsving....

Regn här och blötsnö på fjället

Men idag öppnar golfbanan ordinarie greener på alla hål utom 7, 10, 16 och 18.

Om regnet minskar eller upphör, så blir det nog golf idag... eller fortsatt cykeltävling från Italien på TV och lite mer datajobb.

I bästa fall blir det lagom mycket av både det ena och det andra.

Idag var det inget lockande golfväder

Lite regn omväxlande med mycket regn. Och då kan man lätt tvinga sig till en paus i golfandet. :-)

Det blev lite datajobb istället... och Girot på TV.

Golfsvingen

Jag kan troligen inte smälta att Erling vann idag. Eller ockå beror mina funderingar på Tronds järnsjua i en målningspaus.

Jag vet att man lyfter klubban lugnt och fixar en bra snärtvinkel med handlederna innan man drar till...
Trond hade jobb att göra men kunde inte låta bli att skicka iväg en boll från tians tee.

Trots ett provisoriskt och framflyttat tee så använde de tuffa gubbarna driver från peggad boll. Alla träffade ju naturligtvis fairway på olika lagom avstånd.

Trond släppte en boll på marken och klippte iväg en lugn järnsjua på lagom avstånd från flaggan.

Det är inte hastigheten i baksvingen som hjälper bollen att flyga längre. Det är inte hur snabbt man snurrar på kroppen eller tar fart med armarna som avgör hur långt bollen flyger. Det är klubbhuvudets hastighet och bollträffen som avgör.
 
Enkelt. Och det ser så enkelt ut när man tittar på någon som kan. Hur dom nu gör...

Vi andra får väl svinga lugnare och vara glada om bollen flyger .
Som Erling gjorde idag. Men jag kanske får revansch en dag...

Spaden letar guld på Hemmeråsen...

Förr var det Idre Fjälls planer på lift på Städjan som var problemet.

Senare blev liftar på Städjan en positiv förutsättning för projekt Himmelfjäll enligt ägaren till skogen vid Hemmeråsen.

Så småningom blev det återigen ett hot mot projekt Himmelfjäll, och Idre Fjäll blev utpekat som en bov eftersom man inte visade intresse för att bygga och driva liftarna på Himmelfjäll.

I ett senare skede var det markägare med planerade tomter i närheten som blev problemet för projekt Himmelfjäll.

Nu är spaden i backen och skogen avverkas, men det nya problemet är tydligen Svea Skog och kommunen.

Läs artikel i Dalademokraten här.

Men avverkning av skogen i det som för några år sedan var klassat som lika skyddsvärt som nuvarande Natura 2000 ger väl en del intäkter och arbetstillfällen.Och en eventuell försäljning av tomter kan ge stora intäkter förutom den fällda skogen.

Var är Naturskyddsföreningen och "Taigabevararna" nu? Applåderar dom att det sker saker med alternativ till liftar på Städjan?


Idremålare i Gävle.

Herr G hade vernissage i Gävle i helgen.

Trots snöstorm och uschligt väder kom det fler än 60 besökare båda dagarna. Både Arne och Angela hade fullt upp och kunde inte ta några bilder från tillställningen.

Angela serverade drinkar och tilltugg och Arne sålde...

Men en bekant till A & A tog några bilder.

Kul med en anspråkslös målare från Idre som säljer målningar i Gävle och till Monaco...

Arne sålde en hel del och säljer nog fler kommande helg. Kul!

Om det vill sig illa blir det en blygsam taveleldning nästa gång. Men jag har ett gäng som jag kan bidra med, annars får vi tillgripa vanlig björkved

Politik, journalistik och opinion...

Jag tror att våra politiker är i händerna på journalisterna. Och då menar jag de journalister som har slutat att kritiskt granska våra makthavande.


Nu ger tidningarna i pappersutgåva och på webben stort utrymme för artiklar om en förestående klimatkatastrof eftersom det troligen säljer bättre än att kritiskt ifrågasätta och granska samhället och våra styrande.


Det kan inte vara roligt att vara journalist med en nyfiket tveksam inställning till klimatförändringar idag. Det är inte klimat för det.


När regeringen stoppade Idre Fjälls planer på liftar på Städjan fick regeringen beröm i pressen för att man tog klimathotet på allvar!


Hur tokigt får det bli utan att vi reagerar? Hur tokigt tänker våra ledarskribenter? Är dom också i händerna på sin egen opinionsbildning?
 

Både Göran Greider och Christer Gruhs berömde regeringen för att man äntligen vågade visa att man förstått vilket hot ett mildare klimat är mot mänskligheten.... bara för att klimat och liftar på Städjan båda handlar om miljö...


Jag tror att många journalister är i händerna på smarta marknadsförare. Och tidningsägarna applåderar eftersom dom skriver det många vill läsa.


Hur ska det utvecklas? Hur ska det sluta?


Om någon skulle blåsa faran över när det gäller isbjörnar och havsnivån, eller berätta att det är viktigare att fördela jordens resurser mer rättvist, så skulle han antingen bli utfryst eller bli utan jobb för att tidningen skulle tappa läsare.


Jag personligen tycker att det är sämre att torsken blir bortfiskad än att det blir lite behagligare vintrar. Men det beror kanske på att jag inte tror att vi kan ändra klimatet och samtidigt rädda människor långt bort i världen.


Vi kan ju inte hjälpa dom nu. Hur ska vi kunna hjälpa dom bättre genom att fördyra bilåkandet i Sverige?


Oljepriset ökar...

... och den svenska regeringens höjda skatter på bensin känns alltmer patetiskt och okunnigt.

Hur länge ska det dröja innan dom fattar att priset ökar kraftigt på ändliga resurser utan höjda skatter?
Men dom tror väl att det är populärt hos svenska väljare att försöka bevara ändliga resurser med hjälp av höjda skatter i Sverige.....

Vad lever dom i för värld?

Nacke och kotor...

Det hjälpte faktiskt lite att med egen kraft lyfta huvudet från axlarna.

Jag gjorde inga nya försök med att lyfta och knycka till, men jag slet med att dra ut halslängden en gång till.
Och idag var jag faktiskt Iprenfri. I natt sov jag utan Ipren.

Nu ser jag på Girot och då och då tar jag ett stadigt tag bakom öronen och lyfter. Men bara i förebyggande syfte. Jag har inte ont längre...

Men vi får se hur länge det håller i sig. Nyss knäppte det lite i nacken när jag lyfte och böjde framåt.

Jag kan väl citera läkaren i Särna när jag berättade om min bilkrasch i Älvdalen för ett antal år sedan:

"Är du medveten om att du börjar bli gammal?" 

Bra svar till en äldre yngling som försökte antyda någon sorts whiplashskada efter en sidledes krasch i en björk som gjorde en banan av Volvon jag hade då .... Björken träffade vid främre dörrstolpen och det blev trångt för fötterna. Hade den träffat vid dörrhandtaget hade jag nog haft rester av mitt huvud på en björk i Älvdalen.

Men jag ska nog ringa Lena eller Karin trots att jag är gammal och inte har ont längre. Blir trött i armarna av att lyfta huvudet stup i ett.


Erling fick sin revansch!

Och han spelade riktigt bra golf!


En mycket stolt vinnare. 83 slag! Mitt tidigare rekord på provisorisk greener och tee var 85 slag.

Alf var på plats tidigare, och gick så småningom ut ensam eftersom Erling och Ulf inte var på plats vid den vanliga tiden. Men vi mötte Alf när han spelat sina först åtta hål och därefter gjorde vi sällskap från hål 4. Alf var alltså rejält inspelad och uppvärmd och spelade riktigt bra på de sista nio.

Och vi hade tur med vädret!
Just nu kom det en rejäl skur med iskallt regn och en vindby, så jag fick bråttom att plocka in några kartonger som jag tillfälligt lagrat på balkongen...

Matchen mellan Erling och mig var spännande och kunde ha avgjorts redan på hål 14. Men jag bet ihop och avgörandet kom på greenen på hål 16. Erling var 4 upp efter hål 13. Vi delade 14 och jag vann hål 15. Erling var nu 3 upp med 3 hål kvar när vi kämpade på hål 16. Jag försökte "psyka" Erling lite på hål 16, men det hjälpte alltså inte... 
Men han vann alltså med 4 - 2. (4 upp och 2 kvar)

Himmelfjäll har satt i spaden.

Kul, men det överraskade mig. Jag trodde att det skulle dröja ytterligare något år eller fler.

Nu handlar det visserligen mest om att fälla skog och förbereda för infrastrukturen i området. Men om många köper tomter så blir det ju ett kul projekt för Idre.

Och då kanske regeringen kan se annorlunda på hur vi använder, utan att utnyttja och rasera, "Det heliga berget Städjan".  Dessutom utan påverkan på klimatet.

Reportage i Mora Tidning.

Det händer saker här i Idre.

Gutgolfen 2008

Nytt för i år är att det kommer att hänga en anmälningslista på väggen under tavlan med aktuellt sammanlagt resultat.

Den stora anslagstavlan behövs för annat än rutinmässiga meddelanden.

Och i år ska vi försöka ha klarare besked om vem som ansvarar för veckans tävlingsform, och vi ska försöka ha bättre disciplin med ankomst och närvaro. Inga oanmälda och sena ankomster får delta. Anmäld som inte dyker upp får betala startavgiften om inte återbud lämnas före klockan 15.00 speldagen.

I år ansvarar de tre vinnarna från föregående Gutgolf för nästa veckas Gutgolf. Alla tre behöver ju inte närvara, men det arrangerar dom inbördes.

Det kommer att finnas anslag vid kansliet när det börjar bli aktuellt med Gutgolf.
Vi väntar på ordinarie tee och greener innan vi kör igång.

Och i år hjälps vi åt med att skaffa sponsorer till finalen. Birger J har redan fixat en suveränt bra grundplåt genom sin arbetsgivare SSAB i Borlänge.

Jättetack Birger!

Glömde nämna Golf-TV i klubbstugan...

Vi kommer att få en 42-tummare och golfkanalen på TV.

Gissa om det blir trångt i stugan ibland.

Fredrik skojade om att stänga shopen vissa tider.
Men jag skojade tillbaka och föreslog att han kunde sälja nya drivers samtidigt som vi ser på TV.

Och Bettan kan starta en enkel Cateringverksamhet på promenadavstånd.

Det blir nog en ovanligt rolig golfsommar i år. Med eller utan renar...

Glömde renarna...

Tydligen plockades dom ut av sina ägare i morse.

Men dom står kvar vid den återigen stängda grinden och väntar på att få smita in.

Vi var tre bilar som skulle ut och en som skulle in. En av renarna såg chansen att ta kommandot och såg förväntansfullt på när jag skulle öppna. När jag hojtade och klappade i händerna så gjorde han (eller hon) bara en liten cirkelrörelse.

Jag fick smyga ut genom grinden och jag skocken över vägen och in i myrskogen på andra sidan innan jag kunde öppna grindarna helt. När vi åkte därifrån så var dom kvar och lurade på andra sidan vägen...

Så det fungerade den här gången, men om det ska vara så här varje gång man ska in eller ut så blir det knepigt. Renarna borde vara på andra platser än vid entrén till golfbanan.
Fortsätter dom att stå på kö vid grinden tycker jag att vi ska låta grindarna vara öppna och fakturera greenfee för varje ren som är på banan. Det kunde ge ett bra tillskott till ekonomin och bli en kul attraktion för besökare.

Men min hemmagjorda åtgärd för att fixa axeln och kotorna i nacken fungerade inte. Jag tänker därför inte försöka igen.
Även om jag haft tanken på att göra nya försök och ta i lite mer.. :-)

Golfklubben får det mysigt

Klubbstugan har fått ett invärtes lyft. Kanonfint, men jag hoppas att vi får behålla det anspråkslösa yttre som bidrar till att ge Idrefjällens GK så många lovord för själva golfbanan.

Tidigare var klubbstugan mer en sorts förråd av gammalt skräp. Den användes vid Stråkens golftävling och kanske vid ett och annat styrelsemöte.
Jättesnyggt och mycket stor mysfaktor. Bra jobbat Kina och alla andra som bidragit!

Det händer också mycket utanför. Trond är en nyttig och flitig mångsysslare.
Här är den stora sponsorskylten snart nymålad med någon sorts tjärolja. Men Trond är och köper mer färg. Därför är stegen tom.

Samtliga sponsorskyltar vid parkeringen har också fått nya och fräscha stolpar. Snyggt!

Och om det var Jesper som ensam sopade "Mördarbacken" ren från kottar, barr och älgskit, så bör han få två dagars kompledigt...

Bettan har möblerat uteplatsen och det börjar samlas en och annan golfare.

Arne S och Erling pustar ut och har lite snack med Fredrik. Gunnar O är utanför bild. Kina fick telefon så hon försvann också ur bild.

Erling och jag gick en jämn match över 18 hål. Avgörandet skedde på sista hålet. Spännande alltså.
Nu är det Erling som längtar efter revansch...

Vi har nu sommargreener på sex hål. Hålen 2, 3, 6, 11, 13 och 14 har nu riktiga greener. Men vi spelar fortfarande från provisorisk tee. Vilket gör att banan är kortare och annorlunda, men det är bara kul. De andra greenerna är fullt spelbara, men det är klokt att avvakta några dagar till eftersom det varit lite kyligt de senaste dagarna.

Om inget konstigt inträffar så kommer banan i år att vara bättre, grönare och vackrare än någonsin redan innan högsäsongen börjar.

Nackspärr och ont i en axel

Jag hade världens nackspärr för ett par år sedan.

Men på en pub i Örebro under fotbolls VM (eller EM) så berättade Ove en rolig historia. Vi var på golfturné.

Jag skrattade till och kastade huvudet bakåt. Pang, sa det. Och jag kunde vrida huvudet åt alla håll utan problem.
Det Ove berättade har jag glömt. Det var nog inte ens en historia. Det var bara en rolig kommentar.

I vinter har jag haft mer eller mindre ont i en nacke och axel. Det gick över, men det kom smygande tillbaka  efter att jag börjat svinga golfklubborna.

Bitvis har det varit sjukt besvärligt och jag har tänkt ringa Lena eller någon annan kotknycklare.

Nyss kom jag att tänka på puben i Örebro och tog ett stadigt tag bakom öronen och under käkarna. Försökte lyfta huvudet så långt från resten av kroppen som jag orkade och knyckte till. Det gjorde inte ont så jag tog ett nytt tag och knyckte till åt andra hållet. Det gjorde inte heller ont.

Jag ska inte göra mer försök ikväll, men det blir spännande att se om det gjorde nytta. Det lär jag känna redan i natt.

Jut nu känns det i alla fall OK:  Men jag bör nog kontakta Lena hur det än känns imorgon.

Klimatförändring.

Oavsett om den beror på CO2 eller annan mänsklig påverkan så handlar motågärderna om andra saker.

Fattiga i världen vill få det bättre.  De som överlever för dagen vill få det ännu bättre.
Vi blir fler och fler på jorden.

Men vi ska bromsa vår tillväxt på ett sätt som gör att vi kan förbjuda resten av världen att komma ifatt.

Fiffigt. Jättefinurligt. Och en ny affärsidé som tidigare domedagssekter inte haft förmågan att utnyttja.

Al Gore lyckades.
Men när det gäller stöd till cyklonoffer i Burma eller jordbävningsoffer i Kina så är Al Gore osynlig...

Det vore naturligtvis bättre att satsa alla tillgängliga resurser på att anpassa jordens befolkning till ett varmare klimat och bättre möjligheter att förse alla med mat.

Men tyvärr finns det en massa miljöfundamentalister som bara fokuserar på att bevara allt så som det varit de senaste femtio åren. De engagerar sig i en lokal skog eller sällsynta skalbaggar, och de vill att alla ska försöka leva som förr.

Men att jordens befolkning ökar är ju inte deras problem. Det är dom troligen inte ens medvetna om.
Att regnskogar skövlas i andra delar av världen är inte deras problem.
 
Sjukt tycker jag!

Om dom inte är komplett okunniga så är dom j-t egoistiska och struntar totalt i framtiden för andra än deras egna barn.

Oxelösund och mat för äldre

Jag är född där och min mamma bor där.

Där har man tydligen börjat satsa på maten för de äldre.

Läste en insändare i lokaltidnigen för någon dag sedan, och har hört hur min mamma fått jättegod mat i stora portioner den senaste veckan (portionerna var lite små tidigare eftersom många bara petade i maten).

Nyss fick dom kyckling i curry, kryddad med curry... och grönsakerna hade olika färger och former. Inte bara de vanliga gröna ärtorna.

Nyss fick dom fisk som såg ut som fisk och smakade fisk. Efter tidigare fisk i form av rektanglar eller kvadrater så upplevde matgästerna det som en härlig fiskmåltid. God sås dessutom...

Min mamma och några till berömmer nu personalen för den goda maten.

Oxelösunds kommun verkar vara på rätt väg!

Böcker...

... läser nu en bok av Klas Östergren som ligger och väntar på att jag ska ta mig tid att fortsätta.

Boken får vänta lite till. Ska äta en god djupfryst rätt direkt från ugnen först.

Tittar på kartongen nu...
Texmeffbiffar från någon sorts familjekök. Blir nog mums.


Jodå. Jättegott med lite av ICA´s kinesiska soya på riset.

 
Men trots att jag valde ett av mina bättre porslin för dukningen så blev det inte lika snyggt som på förpackningen. Men det blev gott!

Äter nu, men hinner visa en färsk balkongbild som antyder att det är sommar på gång...
,

Glömde nyss nämna renarna

Nu tycks flocken ha samlat sig, och det hade varit roligt att försöka mota ut dom.

17 stycken räknade vi till i en samlad flock i trakterna av hål 17, 18 och 9. Men för att styra dom mot utgången bör man nog vara en grupp på minst 10 personer, och så många var vi inte på plats samtidigt.

Alternativet hade varit en Same eller två med hund. Men det gick inte att ordna medan vi var kvar. Kanske det arrangeras senare under dagen.

Jag tycker personligen att det är ett kul och exotiskt inslag på banan, om man kunde ordna speciella rentoaletter, och få dom att ge f-n i våra nykrattade bunkrar. ;-)

Älgarna som har kalas på tallar och björkar vintertid är ett betydligt större problem. Oj vad dom har förstört under vintern.

Städdag på golfbanan idag

Två städpass var annonserade. Ett med start klockan 9 och andra pass med start klockan 17.

Men givetvis går det att hjälpa till på andra tider (och andra dagar), men idag fick vi goda hamburgare av Elisabeth som är på plats igen. Kul!

Erling, Alf och Ulf, ett gäng från Särna och Egon valde att starta på förmiddagen. Vi som inte har andra jobb att sköta eller kan planera vår arbetstid själva.

E, A och U valde att kratta bunkrar. Särnagänget klättrade omkring på utsidan av renstängslet och fixade eventuella renluckor. Inte den enklaste promenaden kan jag tänka mig. Ibland hade dom nog haft glädje av en stege...

Vi som krattade bunkrar trodde nog att vi skulle orka 18 hål, men efter drygt två och en halv timme var vi ganska slitna.
När vi var på hål 3 så var jag svettig men orkade jag ta en paus och några bilder...


Vi krattade ganska proffsigt om jag får säga det själv. :-)


Greenen på hål 3 och på ytterligare ett antal hål är nu öppna för spel.

Nyklippt men inte jättekort än.


Vi hade småkyligt väder med omväxlande sol och små tendenser till gles fnyksnö i luften.


Vilken MATCH!

Och det är intressant att lyssna på, och läsa om, vad alla experter tycker...

Borken, som alltid vill påstå att coachen betyder mer än spelarna, stog och förklarade att Kanada skulle vinna ända in i det sista. Till och med efter att Kanada fick en utvisning för en lobb upp på läktaren, så lyckades Leif Bork få det till en fördel för Kanada...

Och Aftonbladet har också en expert som gick på pumpen.. Läs bloggen här. Men han fick snabbt ändra sig.

Det är ju alltid grymt när en VM-final ska avgöras i Sudden death, eller ännu värre på straffar. Men nu tog ju Ryssland kommandot redan före Sudden death, så det känns rättvist.

Tack för en bra VM-final!

Det här är VM-hockey!

Vilken match!

Nu är det 4 - 4 med 3 minuter kvar....

Kul annonsjobb...

Jag har tidigare visat Idrefjällens taxibilars nya bildekal.Nu har jag nyss också gjort några annonsförslag för den nya verksamheten.

Ett av dom kan ni förhandstitta på här:


Oj ...

Vad hände...ursäkta!

Jag ser på VM-finalen i ishockey och Ryssland reducerade just till 2 - 3!
Kul för matchen...

Golf i bitvis sol idag

Idag var banan välbesökt. Minns inte alla som jag mötte eller skymtade på avstånd...

Erling och jag började i en tvåboll. Alf och Bea gick bakom oss.
På hål 6 och 7 fladdrade det runt ett gäng renar, och på hål 9 mötte vi en grupp på elva stycken som inte vek av bortåt, som dom brukar. Dom kom rakt emot oss och smet förbi oss bakåt upp mot nians tee.

Jonas skrev en kommentar till mitt förra inlägg som kanske förklarar saken. Nu har dom lärt sig var utgången är och vill inte dit. Dessutom vet dom att vi inte är farliga...
Efter hål 12 fick vi sällskap med Alf som då spelat tolv hål med Bea som hade en öm ankel efter ett cykeläventyr söderut i Europa.. 

Alf hade en klen studs i Havet på hål 16. Den nådde inte riktigt hela vägen.  Men Alf ville försöka få upp den och spara ett slag. Eftersom jag samlade på "vattenslag" förra sommaren så plockade jag snabbt upp kameran. Men jag var ivrigare än Alf och tryckte av för tidigt...Gick det bra? Njaej... han ramlade inte i som jag hade hoppats, och han höll sig både torr och ren. men bollen blev kvar i vattnet...

Förutom vi fyra så var det många norska medlemmar och vänner utspridda på banan. Och Bettan var i restaurangen och pysslade och Fredrik pysslade i shopen.

Jag såg till och med ryggen på John K som hälsade på. Och John J kom när jag for.
Full fart alltså.

Och jag fick min revansch på Erling trots att han spelade kanongolf de sista hålen...

Imorgon är det städdag. Samling 9 eller 17. Senare i veckan öppnar nog sommargreenerna om det blir varmare.

Det blev nio hål idag trots kylan...

Jag tänkte avstå golfen eftersom det var en plusgrad och lite snö i luften.

Men när jag tog en tur till Klingforsen så såg jag en ensam spelare på hål 7.

Vattennivån i Klingforsen har sjunkit med nästan en meter, men det forsar på bra ändå...


På vägen tillbaka svängde jag in på golfbanan eftersom jag räknade med att kunna sammastråla med den ensamme golfaren vid hål 10 och göra sällskap de sista nio. Och så blev det. En Käck gubbe som spelade sin första runda på banan för i år.På hål 16 dök det upp et gäng renar...

Några trampade omkring på greenen, och vi kikade efteråt för att se om dom gjort några fotavtryck och såg inga.

Renarna ska väl så småningom tas av banan, och för att slippa att fler kommer in så har vi nu grindarna stängd vid infarten.


Men vi har sluppit det häftiga snöfall som drabbat Dalarna längre söderut i natt. Decimetervis med nysnö..(länk).

Golfens eviga tjat om rondtider...

Jag kan hålla med om att det kanske kan vara ett problem för stressade storstadsmänniskor.
Och jag tror att det kan stressa nybörjare till sämre och mindre rolig golf, om dom har golfare stirrande i nacken efter några hål.

Jag kan också hålla med om att det kan påverka intäkterna för en golfklubb som är beroende av nöjda greenfeegäster.

På vår bana finns både restaurang och kiosk efter nio hål. Max tio minuters paus rekommenderas. Men ofta väntar man in bakomvarande boll innan man går ut på hål 10. Och om de bakomvarande hade ett tillfälligt problem med några minuter extra på hål 8 eller 9 så kan det lätt bli en halvtimme längre rondtid för de som går ut vid lunchtid och kanske en timme längre för de som går ut senare på dagen.

Jag vill påstå att banan lätt kan spelas på cirka fyra timmar och att provianteringen efter nio hål klaras på under fem minuter när kiosken är öppen.

Men eftersom vi är en utpräglad semesterbana utan stress så ska vi nog räkna med rondtider på 4 timmar och 20 minuter under högsäsong.

Vilket innebär ungefär:

Utslag på  hål 6 klart efter 1 timme och några få minuter. (2 -7 minuter)
Utslag på hål 10 (efter fikapaus) efter 2 timmar och några fler minuter. (10- 15 minuter)
Utslag på hål 13 efter cirka 3 timmar. (plus minus 5 minuter)
Utslag på hål 16 efter 3 timmar och 30 - 45 minuter.

Varje boll som släppt igenom en snabbare boll får lägga till 9 minuter på sin egen rondtid. Och varje boll som vägrar släppa bakomvarande trots ett tomt hål (som inte är tillfälligt) kan å andra sidan lägga till 9 minuter på alla bakomvarande bollar...

Alla som spelar en runda på uppemot 5 timmar eller mer är alltså också hjärtligt välkomna, men då innebär det att de efter 18 hål har släppt igenom 3 eller fler bollar på ett smidigt sätt. Flytande genomgång är ett smidigt sätt.

Det snöar till och från...

... mest till.

Men nere i byn blir det inte liggande eftersom det trots allt är några plusgrader.

Nytagen balkongbild.

Efter helgen öppnar sommargreener på golfbanan, men först ska vi städa undan kottar, älgskit och renskit på måndag...

Klimatet

Jag förslog i mitt förra inlägg en ny skatt för att hjälpa mänskligheten att hantera cykloner, översvämningar och jordbävningar.

Cykloner och översvämningar kan man ju skylla vädret för, och därför tycker nog många att Etanolbilar och annorlunda matvanor kan bidra till ett kallare klimat och trevligare väder. Så beskrivs det i alla fall av många journalister.

Men om man är nyfiken kan man hitta annat på Internet.
T ex om Burma och den cyklon som drabbade landet innan jordbävningen i Kina upptog allt utrymme i media. 

Läs det här (länk)

Och läs det här om isen i Antarktis...

Och var nyfiken!

Ingen golf i morgon fredag.

Även om våra politiker försöker styra klimatet genom olika skatter eller subventioner så rår dom inte på vädret.

Nu blir det kallar än normalt i några dagar och snö imorgon.Istäcket i Arktis minskar, men i Antarktis ökar det. Någon sorts förändring i balans alltså.

Fossila energiförrådet tar ju slut en gång, och därför rusar priset i höjden utan höjda skatter.
Jag tycker att det vore bättre att minska skatten på bensin och diesel och införa en ny skatt för ekonomisk hjälp till människor som drabbas av cykloner, översvämningar och jordbävningar. Och ta bort bidragen till folk som köper nya bilar.
Om de nya bilarna är så mycket bättre för mänskligheten så får väl tillverkarna konkurrera med det argumentet, och med priset.

Men oavsett vad som sker med klimatet så tycks vi få leva i en allt kallare värld...

Storväxta bävrar, eller...

Jag skrev tidigare om bävergnaget vid bron mot Västanå.

Här är bilder:


Och en närbild:


Jag tvivlar på att dom klarar av att gnaga färdigt utan en pall eller stege att stå på.

Antingen påbörjade dom jobbet när det fanns is och snö kvar, eller också gjorde dom det simmande när vattnet stod högre...

Erling fick revansch idag

Det handlar givetvis om golf.

Erling vann matchen på hål 17. Han vann också slagtävlingen med sina 88 slag.


Erling laddar för ett långt inspel på hål 7. I det läget var jag ett upp. Efter hål 7 var jag två upp...

På hål 17 var det en grupp på tolv renar som fick maka på sig innan vi ville slå ut. Normalt hade vi slagit våra bollar över renarna, men eftersom dom började vandra upp mot flaggan så ville vi låta dom hinna undan.


Har ni tänkt på hur elegant en ren skrittar? Det är en fröjd att se hur fjäderlätt dom viftar med fötterna. Men man kan ana en viss tendens till utifrån och in. Slicevarning alltså, men om man kunde svinga golfklubban lika lätt och elegant så skulle man nog inte få ont i vare sig rygg, axlar eller armbågar...

Balkongbild

Jag vet inte hur mörkt det är hos er nu, men här är det ljust längeOch det blir ljust tidigt.

Efterlysning!

Jag minns inte om jag skrivit om det här tidigare. Troligen har jag inte gjort det.

Min mamma fick en målning av sin farbror för jättemånga år sedan. Farbrodern handlade bland annat med konst och var en kul man som jag har spridda minnen av.

Målningen finns hemma hos mig och jag har i tre månader försökt hitta någon som kan ge tips om vem målningen föreställer, och vem som kan tänkas ha målat porträttet.

Så småningom och på krångliga vägar fick jag ett tips om vem det föreställer. Gustav IV Adolf som kronprins.
 
Det där var inte min målning alltså, men personen kan vara samma som på min målning som kommer här. Det inte bara kan vara, det måste ju vara samma kille som suttit modell.


Men det är ju inte en kopia eftersom jackan är annorlunda.Härlig blick. Det kan inte vara vilken amatör som helst som målat..

Städdag på golfbanan på måndag

Är det en helgdag som jag missat, eller en helt vanlig måndag?

Vem har tid att hjälpa till en vardag? Kanske är det tänkt som en kvällsaktivitet?

Nästa år kan man ju erbjuda ett gäng pensionärer att städa var sitt hål från det att banan är snöfri. I en lagom takt och ett hål per dag för två personer. Inte varje dag, men lite då och då under maj. Som belöning får de två slå en golfboll runt banan innan den är öppen.

Någon kanske kan föreslå det. Jag tänker inte göra det.


Bävergnag på hög höjd

Vattnet sjunker undan snabbt nu.

Kvalptjärns gångvägar är snart torra runt om. Jag uppskattar att Idresjön har sjunkit en halvmeter på några dagar.

Vid brofästet mot Grövelsjön har bävrar gjort ett gott jobb på några träd. Men tydligen simmade dom när dom gnagde. Nu behöver dom snart en stege för att nå upp.

Jag hade ingen kamera tllgänglig, men ska ta en tur dit imorgon. Det såg lustigt ut. Nästan helt avgnagda träd en halvmeter för högt upp på stammarna för en normalstor bäver. Men jag är ingen expert. Dom kanske kan sträcka på sig eller till och med klättra...;-)

Ska ta med mig kameran imorgon.

Och nyss ringde Erling som är golfsugen imorgon torsdag. Jo det går ju att kombinera golf och hemmapyssel om man vill...  det gäller bara att prioritera.

Snöade tunt i morse.

Snön blev bara kvar som lite välbehövlig bevattning av golfbanan.

Men idag blev det ändå golfpaus. Samma blir det imorgon.

Städar hemma och jobbar med en liten lathund som förhoppningsvis ska hjälpa en golfande vän som blivit med mail att knappa rätt bland tangenterna.

Dagens mest glädjande nyhet är annars att min mamma (95 år och pigg) idag har fått äta en fiskrätt som bestod av en fisk och jättegod sås. Heder åt Oxelösunds kommun som tycks börja arbeta sig upp från en position bland de sämsta kommunerna i landet när det gäller omsorg om äldre.

Jag har skrivit en del om eländet med maten för äldre tidigare.

Men efter att min mamma, och troligen många fler, har skrivit och berättat att dom vill ha mer smak på maten, så tycks det nu ske snabba förbättringar.


Glömde...

Alf hade Eagleputt på både hål nio och tio idag.

Och jag har rättat mitt tidigare inlägg där jag påstod att Alf hade en väldigt bra drive på hål 12.  Det var hål 18 som jag menade. Hål 12 var också bra, men inte lika imponerande eftersom hål 18 är ett knepigt doglegg för långa slag.

Erling gjorde nästan samma idag med en tjusig draw. Det glömde jag också att nämna.

Att Jonas nu jobbar på banan har jag också glömt att nämna. Kul!

Jonas har en suveränt fin sida om Idre med bland annat information om vattenstånd och fisket.

Nu kommer vi kanske också att få information om hur gräset liggr på greenerna och hur snabba dom är. :-)

Minusgrader i natt

Men golf blev det och solen tittade fram allt mer ju mer dagen led.

Så även om det var kyligt i vinden så led inte vi. Så småningom blev man nästan svettig.

Erling, Alf och Ulf gick 18 hål och hade höga ambitioner. Vi spelade fem tävlingar samtidigt. Dels en vanlig slagtävling utan hcp. Där vann Alf på 84 slag (40 på sista nio). Vi andra kom tvåa och trea på 90 respektive 94.

I matcherna var det spännande som vanligt.

Efter nio hål delade Ulf och Alf, och Ulf och Erling, men Alf var 2 upp mot Erling.


Erling laddar för inspelet på hål 8.


Erling spanar ivrigt över resultatet som blev ganska bra trots lite "sågbock". (Erling vet vad jag menar)

På hål 12 är fairway mjuk och tät och grön som den värsta heltäckningsmatta.

Därför måste vi arrangera en posering där.

Och matcherna levde i allra högsta grad. Alf var 2 upp i matchen mot Erling och jag var 1 upp i båda mina matcher.

Avgörandet i matcherna skedde på hål 15 när Alf vann över Erling, på hål 17 när Ulf vann över Erling (dormy efter hål 16) och på hål 18 när Alf vann över Ulf.

Och vi hade ibland sällskap av glada banarbetare som klippte greener och fairways och jagade renar mot utgången.
Det måste vara väldigt kul och inspirerande att jobba med banans skötsel i år.

Nu lär det komma snö onsdag och torsdag, men den blir inte liggande så länge att gräset tar skada. Snarare tvärtom eftersom det nu behövs vatten.  

Snöväder framåt torsdag?

Då gäller det att ligga i med golfandet ett par dagar till.

Klimatkatastrofen har ju nyligen blivit framflyttad tio år och isarna i Antarktis har vuxit.
Och Etanolbilisterna som fått en hygglig återbäring på alla skattebetalares bekostnad börjar ångra sig när dom ser hur andrahandsvärdet sjunker, och det visar sig att Etanolen inte är så bra för mänskligheten...

Jag vill inte påstå att vår snörika vinter och ett bakslag med snö har med klimatet att göra. Vädret varierar utan klimatförändringar. Även om vi alltid har haft, och alltid kommer att ha klimatförändringar  på vår lilla planet i utkanten av vår galax i ett ofattbart stort och föränderligt universum.

Jag tycker illa om okunniga politiker som nappar på allt som gör att dom kan styra och ställa hur dom vill med olika skräckscenarier som argument. Och det gäller oavsett om det är någon sorts "internationell terrorism" eller "koldioxid" som påstås hota att förgöra världen.

Och jag tycker än mer illa om journalister som struntar i att kritiskt granska.

Med hjälp av Al Gore har man lyckats göra en framtida klimatkatastrof till stor underhållning. Dessutom en skräckfylld underhållning i linje med alla katastroffilmer som tidigare bara visats på bio. Nu har man lyckats göra det till en verklighet där vi alla kan delta som hjältar.

Snart kommer väl varje kommun att ha en pinne med en markering av havsnivån om tio år, femtio år och hundra år. Och i anslutning till pinnen finns en insamlingsbössa och en skylt som visar hur mycket varje bidrag sänker kommande vattennivåer...

För att ingen ska missförstå så måste jag kanske förtydliga:

Jag vet att vädret i Sverige förändrats vintertid sedan jag var barn. Jag tvivlar inte på att klimatet har förändrats.
Jag vet att billig energi som inte är förnybar kommer att ta slut. Men priset kommer därför att öka utan att skatterna behöver höjas och sabotera en sund utveckling mot förnybar energi.

Men visst förstår jag att oljebolagen vill ha en långsammare tillväxt i förbrukningen. Så att dom kan fortsätta att tjäna pengar och slipper satsa på alternativa affärsidéer.
Det är ju bättre om de riskabla investeringarna subventioneras med skattemedel.

"Vi höjer priset en del för att våra råvaror ska räcka längre, men ni måste höja skatten också, annars blir klotet  snart obeboeligt..."

Härlig golfdag - igen!

Erling och jag spelade först 18 hål och tog sedan en lunchpaus. Inte på banan dock.

Den första matchen vann jag. Erling var en slowstarter idag men kom igen starkt och "sköt" en imponerande 41:a på sista nio. Jag hade en 42:a på första nio men sämre sista nio. Men Erlings första nio var väldigt otursförföljda... :-)

Här klipps det green på hål 1

Men vi spelar på provisoriskt en tid till. Helt OK tycker jag. Huvudsaken är att banan är öppen.
Vi kommer att slå besökare från förra året med häpnad i år. Det är inte bara greenerna som är fulla av växande gräs. Jag tror inte att jag har sett så gröna fairways så här tidigt på tio år...

Den här bilden ger inte rättvisa åt hur det ser ut på fairway eftersom det på några få hål finns partier med glest gräs. Och det här råkar vara ett ställe med glest gräs. Hela vägen från tee ner till green är grön och frodig sånär som på biten.

Här klipper Erling en macka innan han går ut och räddar dagen med en 41:a på sista nio.


Men efter luncher på var sitt håll så började vi om.

Av någon anledning hade jag lyckats lugna ner svingen en hel del under lunchen, och lyckade "skjuta" en 37:a. OK att hålen är kortare med provisoriska tees och greener, men på något vis antyder det att min lugnare och kortare baksving skickar bollen rakare. Och att jag kan bestämma avståndet bättre med järnklubborna.

Både Erling och jag känner att vi haft nytta av att pulsa i snö och slå korta wedgar under några dagar när det såg mörkt ut för golf. (vi slog bollar från mattorna under tak till en snöfri fläck i skogen, men vi fick pulsa till utslagsplatsen och pulsa för att hämta bollarna) 

Intressant med matchspel i golf

Spelade en skön runda med Erling och Alf innan kallfronten hann fram.

Om vi räknar antal slag så vann jag på 94 med Erling som två på 98 och Alf hade 99.

Men om vi räknar inbördes matcher så vann jag mot Erling på sista hålet. Jag var 1 upp efter hål 17 och vi delade hål 18.
Alf var 2 upp på Erling efter hål 16. Dom delade hål 17 och Alf vann alltså med 2 upp och ett hål kvar.
Jag var 1 upp på Alf efter hål 12. Därefter delade vi alla hål innan jag kunde vinna och avgöra på hål 17.

Matcherna levde alltså ändra fram till hål 17 trots att jag slagmässigt hade lite mer övertag efter hål 12.

På hål 12, nej förlåt, hål 18  skickade Alf iväg en perfekt drive förbi 150-pinnen. Visserligen från provisorisk tee och begynnande medvind, men snyggt slag över skogen till vänster. Längden blev väl drygt 235 meter... 


Senare gick jag några hål med familjen Hedlund. Annika och Roger hade bra bollträff och spelade imponerande bra. Dennis hade uppfunnit en ny sving där det ingick några snabba danssteg i baksvingen. Inte så lyckat, men de gånger han träffade bollen så gick flög den ju långt ändå. Men oftast lite hipp som happ.

Efter visst tjat slutade Dennis att dansa med vänsterfoten, och på hål 4 skickade han en klockren drive rakt mot flaggan över grustaget. Bollen klickade i en talltopp och stannade mitt i fairway 30 meter före flaggan. Utan talltoppen hade den kanske gått i hål... Det lär vi aldrig få veta, men om den gjort det så hade det blivit en "Provisorisk Albatross".


På hål 3 släppte vi igenom två pigga tjejer. Iris slog spikrakt mot flaggan men en klubba för långt.
Jag frågade om hon inte hade bytt klubba eftersom vi hade tee på dropprutan. Jo, hon hade gått ner en klubba, men glömde att provisoriska greenen betyder ytterligare en klubba.


Dennis sitter och funderar över om han verkligen ska ge upp sina roliga danssteg i svingen. På nästa hål dansade han inte och gjorde alltså nästan en Hole in One på ett par 4...

Golfbanan börjar bli en mötesplats igen.

Men nu är det medhavd matsäck som gäller.
 
Glömde i mitt tidigare inlägg att beskriva hur det börjar krylla av medlemmar på banan. När vi startade spelet idag var vi bara tre entusiaster.

Vid tvåtiden kryllade det av golfare. Angela i shoppen, Trond med barn på rangen, Tobbe och Pål gick ut på sitt andra varv för dagen och Micke dök upp. På vägen hem mötte jag Maj och Agneta som skulle ut på sin andra runda för säsongen. Och Martin var ute på banan.

Måste berätta hur imponerade vi blev (inspirerade menar jag) när Tobbe och Pål hann ifatt oss på hål 16. Visserligen var provisoriskt tee några meter framflyttat. Kullen nedanför gul tee men inte framför röd tee. 

Tobbe skickade bollen över Havet men lite snett höger. Han landade i sidovattenhindret efter Havet. Jag tror i alla fall att det var han. 

Pål svepte iväg en drive över Havet och mitt i fairway. På hål 11 mötte vi ynglingarna och jag såg inte resultatet på Påls utslag, men bollen landade med bra bite för minst Birdie.  

När vi var på hål 16 slog småttingarna ut på hål 15. Jag lyssnade efter nedslag och det lät i alla fall som att en av bollarna landade nära flaggan... Drive och putt....

Dom måste ha speciella klubbor. :-)
Eller är dom för unga för att fatta att golf är svårt. :-)

Imorgon blir det minst 18 hål. Alf S dyker nog upp vid ungefär halv tio...

På eftermiddagen ska jag spela nio hål med Dennis och Annika, och kanske Roger ansluter?
 


Bra golf för äldre...

Idag gick Erling, Nigel och jag en behaglig runda i värmen på 4 timmar och 5 minuter.
 
För idag var det varmt! Inte ett moln och ingen vind. Vi tog en vilopaus på bänken mitt i Mördarbacken, och vi hade en fikapaus med ett minimum av medhavd matsäck efter nio hål.

Som vanligt antecknade jag både score och klockslag efter varje tee. Vi råkade fika i exakt nio minuter, och det berodde inte på min tidtagning. 

Vi letade bollar i några minuter på hål 6, 7, 8, 10, 16 och 18. Inte fem minuter per hål, men kanske två, tre minuter i snitt...


På hål 6 hade vi sällskap av ett gäng renar. Men vi behövde inte ropa fore! eftersom vi kan placera bollarna precis där vi vill ha dom... ofta, men inte alltid.

Jag var så fokuserad på golfen så att kameran fick vila. Vi spelade en uppmjukningstävling eftersom det var säsongspremiär för Nigel. Vi räknade alltså bara slagen helt enkelt. Och jag vann på 85 slag.

Jag förde i smyg en matchscore mellan Erling och mig, och det var länge jämnt som vanligt. Men jag vann med 3 upp och 1 kvar att spela. Om Erling hade vetat att jag bara var 1 hål upp efter femton hål så hade han nog spelat annorlunda.

Min birdie på hål 14 var rolig. Jag såg hur Alf S landade sin boll för att rulla vänster och ner mot flaggan igår och försökte kopiera. Nära "Hole in One" igen....

Efter avslutad rond knallade jag tillbaka för att hämta mitt bortglömda cigarrettpaket på bänken i Mördarbacken. Då passade jag också på att ta ett par bilder från greenen på hål 10.

Härligt ljusgrön färg. Troligen på grund av mindre kvävegödning (men främst på grund av snötäckets växthuseffekt).
När det gäller färgen så har jag egen erfarenhet från gräs när jag bodde i radhus eller hus på landet någon gång under förra århundradet. När jag gödslade med kväve så blev gräset mörkgrönt.


Utsikt från hål 10 mot hål 15 och 16. Snö på fjällen i bakgrunden och drygt 20 grader varmt i skuggan. Njutbart? Ja. Härligt att bo här uppe! Vackert så att man blir tårögd...

Bra mat för äldre...

I den kommun där min mamma bor serveras mat som lagas i ett storkök av halvfabrikat. Samma lunchmat för skolbarnen som för de gamla med enstaka undantag.
Den är ofta smaklös och väldigt tråkig. Jansson utan ansjovis och salt sill med löksås utan lök t ex.

Men på Solängsgården i Idre har man nu fått en lokal lösning som låter väldigt bra.

Läs artikel här.

Snart läsdags...

Trots en härlig och allt ljusare sommarkväll så kan jag längta efter att fortsätta läsa en oavslutad bok.

Jag läser helst liggande. Och det ska vara halvmörkt utom på boksidorna. Med kuddar som gör att man lätt kan lägga boken åt sidan, vända sig bekvämt och somna.

Men det beror ju på bok förstås. Ibland slöläser jag en bok från början till slut bara för att jag öppnat den och läst ett par sidor. Men då är det ingen bok man längtar efter redan innan solen gått ner och golfbanan är för skum för att spela... :-)

Började igår läsa en Henning Mankell som jag fått, köpt eller lånat (ber om ursäkt i det senare fallet, men den verkar oläst)

Djup heter den. Tänker inte försöka sammanfatta vad den handlar om. Men trots att jag bara läst en tredjedel så kan jag rekkomendera den.
Kanske den är mer fängslande för en Ulf som växt upp vid Östersjöns klippor, vågor, dyningar, bränningar, rykande skum, solig skärgård, dimma och olika grynnor och bråddjup. Ibland med kristallklart vatten ner till 7 - 8 meters djup när jag var i mopedåldern.

Njutbar golf utan stress.

Jag funderar vidare om rondtider utan stress och en golfklubbs ekonomi.


Jag gör det för att jag tycker det är intressant fenomen som gäller alla golfklubbar. Det här har alltså inget med banan i Idre att göra. Men jag har naturligtvis ett speciellt intresse för hemmabanan.


Idag spelade Erling och jag 18 hål på en nedkortad bana med provisoriska greener. Vi gick runt på 2 timmar och 50 minuter. Och vi går inte fort. Dessutom slår vi inte alltid rakt. Och vi är lite snåla, så vi vill gärna hitta en bortflyende boll i en bäck eller en landning i skogen.


Men det var inte det jag skulle berätta.


Jag har tittat lite på hur snabbt en fyrboll kan ta sig utom skotthåll för nästa fyrboll. Och hur snabbt en fyrboll kan vara färdiga på green eller utom skotthåll för nästa slag om det är ett par 5-hål. Och då talar jag om spelare med hcp. Proffsen som slår drivar på 280 - 320 meter måste ju ibland vänta längre om bollen före hamnat i skogen eller annat bekymmer. Men deras ronder brukar ju ta drygt 5 timmar och det är ju inget att sträva efter.


Det jag tänker berätta är att jag tror det finns pengar att tjäna på att slippa stressigt spel och ändå boka in fler gäster under högsäsong. Och det fattar ju i och för sig alla.


Antal bokningsbara tider under högsäsong betyder mycket för banor med många greenfeegäster.


Alltför tätt mellan starttiderna skapar köer redan från start, stress, dåligt spel, långa rondtider och ett dåligt rykte för banan.


Längre avstånd mellan starterna skapar en annan kö. Allt är fullbokat idag, välkommen ikväll eller imorgon... bokningskö och missade gäster.


En svår balansgång. Men att möta problemet med långa rondtider genom att ha längre tider mellan starterna på första tee kostar stora pengar för banan.


Jag gjorde en liten kalkyl där jag antog att en bana är fullbokat mellan 8 och 15 under en kort högsäsong. Och då räknade jag på en bana som ekonomiskt är mer beroende av greenfeegäster än medlemmars spel.


Att förlänga avståndet mellan starttiderna med 1,5 minuter och lägga in några få tomma tider för att parera för köbildning kan bli kostsamt.

Jag räknade på en greenfee på mellan 250 - 370 kr.


Åtgärden för att försöka korta rondtiderna och skaffa fler nöjda greenfeegäster kan enligt mina små beräkningar kosta mellan 140 000 och 290 000 kr per år under en kort högsäsong.

Och lyckas inte det fullt ut så kan det fortfarande ge långa rondtider ibland, och ge färre intäkter under höstsäsongen eller kommande år på grund av några få men väldigt missnöjda gäster.

På min hemmabana brukar det hamna bollar i skogen redan på hål 1. Utan en ofta snedslagande och därför skogsfinnande hemmaspelare till hjälp så kan det resultera i ett långt letande trots en p-boll på fairway. Man vill ju inte bli av med en boll redan på första hålet. Den kostar ju trots allt en slant att ersätta...


Kanske vi skulle ha en hink med bjudbollar för att slippa letandet på första hålet.
Jag är säker på att de flesta skulle gå vidare utan att leta sin bortslagna boll och fördröja spelet. En och annan skulle nog plocka upp en bjudboll och sprida ett rykte om den mest generös banan i världen. Och de som inte tog en boll skulle sprida samma rykte...


Fungerar modellen så kan vi ha bjudbollar även på hål 13. Och sätta upp en skylt om att Out of bounds är livsfarligt och förbjudet att beträda eftersom det gränsar till driving rangen..

Vi kunde ha bjudbollar på fler hål som en kul grej. Men då förutsätter det att vi sparar en minuts letande i skog eller vattenhinder på varje hål. Då har vi kortat ronden med 18 minuter.
Och eftersom starttiden mellan bollarna är 9 minuter så kan ju knappast pausen efter 9 hål vara längre än mellanrummet mellan starterna. Då adderas ju 1 minut i kötid för varje boll som kommer in... men jag kanske tänker och räknar fel :-)

Det finns säkert fler och bättre idéer om hur man kan göra golfen mer njutbar för motionärer, semestergolfare och nybörjare och singelhandikappare.

Med rätt förväntningar på rondtiden och lite extra service så blir knappast någon missnöjd.


Golfsverige pratar mycket om rondtider nu.

Wermdö GCC har en slogan som heter 3:59.

Jag är ingen entusiast av korta rondtider, men det är intresssant att fundera över och det tydligen börjar bli ett jätteproblem i storstäderna. Ett problem som gör att etablerade golfare jagar bort nybörjare från banorna och skadar golfen. Det finns golfare som knallar runt i en fyrboll på under 3 timmar hemma. Om ett gäng (6 eller fler) av sådana spelare tar en tur till Idre för att spela golf, fiska och festa så kanske deras planering spricker om det tar en eller två timmar längre att avverka golfen. Då blir dom irriterade, spelar sämra och åker hem missnöjda.

Vi har ju en fantastiskt fin och omtyckt och omtalad och välkänd golfbana här i Idre. Så populär att det börjar bli svårt att hitta lediga tider under högsäsong (vi kanske är för billiga?).

Jag hittade en sorts mall för rondtider som Halmstad GK har räknat ut. Jag tror att det är bra om en bana kan informera om hur lång tid det tar att spela banan. Då behöver inga gäster bli besvikna.

Enligt Halmstad mall så skulle de här rondtiderna (4-bollar) gälla för ett antal banor:

Halmstad södra            4:21
Halmstad norra             4:05
Wermdö                         4:01  (och deras slogan om att kapa 2 minuter känns inte helt fel)
Skerike (Västerås)        4:11
Gävle (Avan-banan)      4:13
Mora                                 4:09
Idre                                   4:08

Eftersom mallen från Halmstad byggde på ett genomsnitt snarare än ett max eller min, så borde väl vi i Idre kunna utgå från 4 timmar och 10 minuter och lägga till tid för vissa speciella förutsättningar här uppe i semesterlandet.Oj vad fin banan blir i år!

Det trodde jag aldrig när Erling och jag spelade sandwedgar mot en snöfrifläck i skogen för två veckor sedan.

Driving rangen och banan hade mellan 50 och 100 cm snö. Vi trodde noga att vi skulle få vänta till midsommar (överdrev lite nu).

Vi pulsade eller klev försiktigt på skaren för att nå fram till de två mattor som finns under tak på rangen. Men vi hade kul. Och våra lugna svingar och våra korta järn fungerar nu med en precision som förvånar oss efter nästan varje slag på banan.

Lägg en darttavla på mellan 50 - 80 meter och vi prickar trippel 20 varje gång.... :-)

Imorgon är det tee off klockan 9:30. Vore kul med en fyrboll...

Premiär på banan!

Visserligen på provisoriska greener, men sällan har vi sett så gröna fairways så här tidigt.

Några sommargreener och några fairways är redan premiärklippta för säsongen.

Maj och Agneta blev först! Och det vita i förgunden är faktiskt snö...


Några rener är också kvar på banan efter vintern.


Tvåans green är avtäckt och nyklippt. Ser mycket bra ut.

...och när jag ändå skriver så kan jag ju, sådär i förbigående, nämna att jag spöade Erling med 3 upp och 2 hål kvar...

Från hål 13 anslöt Alf S, och nu har han fått imponerande fart och riktning på sin nya driver.

Gick en ny match mot Erling på rangen idag

Nu leder han med 2-1.


Hål 10.

Imorgon fredag öppnar troligen banan med provisoriska greener och provisoriska tee.

Nu fungerar den nya bloggplattformen som tidigare

Jag ser ingen skillnad mer än när jag ska logga in för att göra inlägg.

Den enda lilla detalj som stör lite är kommentarer som jag får via mail innan jag  godkänner. Dom har en inledning på engelska och konstiga tecken för citat...
Lite jobbiga att läsa alltså. Men när jag läser kommentarerna på bloggen innan jag godkänner dom så ser dom helt OK ut.

Men min dotter fick en annorlunda layout med pytteliten vänstermarginal efter flytten.
Hm,  säger jag också....

Men det blir nog bra så småningom. Och det finns annat än datorer och bloggar att engagera sig i.

Nio nya hål på vår golfbana.

Jag pratade lite med Fredrik och jag blir mer och mer förtjust i de idéer som den anlitade banarkitekten framför.

Jag tror att jag har skrivit om det i bloggen tidigare.

En fjällbana i en fantastisk natur som profilerar det unika, och inte försöker efterlikna parkbanor söderöver eller i USA. Hoppas att det går i lås och att det håller ekonomiskt så att man inte förbygger sig med ett SPA och lyxhotell som knappast kan ge tillräckliga intäkter vintertid.

Några detaljer som jag tyckte kändes speciellt rätt gällde bunkrarnas utformning och sanden. Vår rödaktiga sand är typisk för Älvdalen så den ska vi satsa vidare på. Bunkrarna ska ha en lite höjd framkant i riktning mot flaggan och den kan gärna var lite vildvuxen med ljung och lingonris. Så tycks arkitekten resonera, och det låter så bra så jag vill ställa mig upp och applådera. Och för att undvika missförstånd vill jag förtydliga och säga att jag menar det jag skriver.

Jag spelade Vidbynäs för några år sedan. Varje fairwaybunker hade en hög framkant med långt och vildvuxet gräs och annan växtlighet. Där hade dom en lokal sand som var ockrafärgad (gulockra). Vackert och annorlunda. Jag såg senare grustaget när jag åkte bil på småvägar ner till min mamma i Oxelösund.

Och troligen kommer Martin att öppna banan med provisoriska greener redan under kommande helg. Kul.

18 hål på rangen idag igen...

Och nu fick Erling sin revansch. Nu står det 1-1 i matcher.

Golfbanan börjar redan bli en träffpunkt trots att den är stängd några dagar till.

Fredrik pysslar i shopen och på rangen var vi fyra träningsflitiga plus besökare från både Norge och Soho North...
Nigel gav mig ett litet tips om min högra axel varpå jag svepte iväg en spikrak drive med en carry på drygt 160 meter utan att det gjorde ont någonstans. Jag tror att till och med Nigel blev förvånad över hur bra resultat hans tips gav... :-)

Angela skickade Vicki på några vindsnabba rundor på rangen och tungan växte med flera decimeter (på Vicki alltså).
Martin och Elis hade också sina vovvar med sig. Kul typer som inte spelar golf men vet hur man uppför sig på en golfbana (vovvarna alltså).
Oj. Där blev det kanske konstigt.
Martin och Elis vet naturligtvis också hur man uppför sig på en golfbana.

Jag får nog skärpa till mitt ordval och mina formuleringar när jag bloggar så att jag inte uppfattas som elak eller provocerande. :-)

Banägarbyte...

Läste ett roligt kåseri om affärsidéer

Det handlar om golf som affärsidé.

Kul. Kanske bättre än att bygga värsta lyxhotellet...

Någon som har en åker eller ett kalhygge ledigt?

Plattformsbytet

Bloggen bytte leverantör.

Nu är tydligen min blogg flyttad till den nya leverantören.

Jag úpplever några små skillnader. Annorlunda när jag ska logga in för att skriva inlägg eller läsa kommentarer.

Men det stör mig inte. Nytt men helt OK.

Men min dotter fick en annorlunda layout med en pytteliten vänstermarginal.

 

Svinga lugnt,

Golfsvingen är märklig...


Jag har sett hur dom gör på TV och jag har sett Fredrik, Trond, Jocke E och några till svinga en golfklubba med bra resultat.
Men eftersom jag slår så kort jämfört med de som kan, så har jag alltid försökt ta i så mycket jag klarar. Och det blev bara sämre.
 
Trots att jag vet att det inte gäller att satsa i baksvingen, så har jag försökt ta mer och mer sats.


Nu har vi tränat så mycket med korta klubbor att det börjar kännas lätt att spela golf. Det går ju att placera bollen där man vill om man svingar lugnt. Baksvingen är ju helt ointressant för en medelgolfare. Man kan ju lyfta klubban en bit och klippa till bara... så som en liten Dennis gjorde i början av sin golfkarriär.

Men att satsa allt i en våldsamt snabb och uppryckt baksving blir alltid fel. Även om det kan kännas rätt just i ögonblicket.
 

Om jag låter stöddig så är det precis så jag känner mig. Par eller Birdie på varje hål i sommar...

Eller minst bogey på alla hål... lugn och kort baksving med rätt snärtvinkel och bra timing med ben och överkropp.

Förr hade jag ont i ryggen eller en armbåge när jag spelade golf.
Men i år ska jag inte ha ont.


En ny och sorterad värld.

Vårstädning pågår. Och då ingår en stor del kastande av sopor för en som samlat på hög.
Jag sorterar efter bästa förmåga innan jag skickar avfallet i rätt behållare.

Glas som är färgat kan jag lätt skilja från ofärgat glas. Plast som är mjuk eller hård klarar jag också ganska bra att skilja på.

Metall kan jag också urskilja. Men det händer att metallen har en plastbeläggning..


Och det händer att glasbehållare är monterade tillsammans med rätt mycket plast. Deodoranter t ex... hatten tar jag av, men kulan vågar jag inte demontera.

Kartonger kan ha handtag av plast. Vinboxar t ex... jag plattar till kartongen och kastar plastpåsen med metallfolie i en annan behållare, men handtaget får sitta kvar. Kanske jag kan kan få böter om någon kommer på mig?


Jag demonterar ibland förpackningarna. Kastar t ex plåtlock i annan behållare än glasburken. Men etiketten på glasburken låter jag sitta kvar. Trots att den är av papper...


När det gäller kompost så har jag svårt som attan. Resterna i konservburken sköljer jag ur i vasken, men jag har svårt att förstå hur jag ska få ner resterna i de miljövänliga papperspåsar som jag fått av kommunen.


Och det som är brännbart kan jag sällan lägga i vår behållare på gården eftersom den blir full dagen efter att den tömts. Och vid sopstationen som är öppen varje dag saknas behållare för brännbart.


Det är svårare att bli av med resterna av det man behöver för att leva än att skaffa mat för dagen... knepig värld.

Är det för att vi vill lämna efter oss en bra värld för våra barn och barnbarn som vi beter oss så här?

Stackars barnbarn säger jag då... ett demonterande och sorterande liv väntar dom.


Om hjärnan och ett gott liv...

Jag försökte hitta en länk till föreläsningen med Nils Simonson på webben. Den lär finnas där, men på grund av tekniskt fel gick det inte att hitta sidan just nu.


Men ni bör försöka att hitta den senare.
 

Underhållande, tankeväckande och inspirerande.


Jag försöker inte återge citat eller berätta vad det handlade om. Se och hör...

Om jag hittar en länk så visar jag den här så småningom.


Nils Simonson

Ser på TV2 som sänder TV24 direkt just nu.

Hoppas att den föreläsningen av Nils Simonson finns att se i repris på webben. Han är en stor underhållare och dessutom kunnig så vitt jag kan förstå.

Jag har sett honom tidigare, och vet inte om det här är en repris. Men det spelar ingen roll - han är så jäkla rolig! Och det handlar om ett så intressant ämne.


Tog en suddig bild av min dammiga lilla TV med Nils Simonson i högform.

Såg så småningom att att föreläsningen tydligen äger rum på någon sorts "Wellness mässa".

Golfbollar är lättstyrda.

Erling och jag spelade banan idag igen trots att den är stängd....

Fräckt va? Men vi spelade på vårt sätt och utan att beträda banan. Vi spelade banans 18 hål på på rangen.

Vi vet ju hur långa hålen är och på vilka avstånd det finns vattenhinder som man bör undvika. Vi slog alla slag från utslagsmattorna och kunde ju se hur många meter vi hade kvar efter varje slag. När vi hade mellan 30 och 100 meter kvar till flaggan så kunde vi spela in mot de två flaggor som finns på 30 och 55 meter och skylten för hundra meter.

Landade inspelet inom ett par meter från hålet så räknade vi en putt. Landade inspelet inom cirka tjugo meter från målet så räknade vi två puttar. Längre avstånd fick bli ett extra inspel mot flaggan på 30 meter.

Vi spelade med rangebollar och det räckte med drygt två hinkar för att spela 18 hål. Bollarna plockade vi upp på rangen.

Det blev en jämn match. Som mest var jag ett upp och Erling två upp. Efter hål 17 var vi "all square". Sista hålet avgjorde matchen... och nu vill Erling nog ha revansch...

Banan är för övrigt ovanligt spelbar med tanke på datum, men vi bör väl vänta så att den blir i toppskick för betalande gäster innan vi medlemmar ska beträda den.

Dagens Klingforsare:

Bild uppifrån. Forsen är överfull. De härliga klipphyllorna som lämpar sig för picnic sommartid är helt oåtkomliga.


Undrar hur många extra kubikmeter vatten som drar iväg söderöver nu.. 

Vädret är inte lätt att styra.

Klimatet då? Ganska mycket svårare att påverka.

Hunger och svält då?
Terror och krig?
Kostnader för att ta hand om äldre och sjuka? Hur ska vi ha råd med det?
Hur ska vi ha råd att utbilda våra barn och deras barn?

Om det är dagens klimat som kan lösa alla problem så måste vi naturligtvis satsa alla resurser på att behålla det på en stabil nivå.

Vädret varierar naturligtvis som förr, men vi har ju gjort allt vi kan för att låta vädret ha sina naturliga variationer om vi lyckats styra klimatet.

Och då slipper vi satsa pengar på att lösa orättvisor som leder till hunger, svält, krig, sjukdomar och terror.

De problemen får bli en del av ett naturligt förlopp som vi får lära oss att leva med. De problemen får lösas "naturligt".

Våren bjöd snabbt in till sommar.

Försommar i alla fall. Balkongbilder från idag den 5:te maj.Grannens lilla miljövänliga dieseldrivna transportmedel står stadigt parkerad trots att all snö och is är puts väck. Han kanske hjälper oss andra att styra klimatet på jorden? Nej jag tror inte det.
 
Al Gore tycker ju att vi ska byta glödlampor och äta mindre majs, så visst är en stillastående bil bättre för miljön än en bil som rullar? Undrar hur många aktier han har i kollektivtrafik i svensk,  peruansk eller egyptisk glesbygd....

Om alla människor på jorden tog en paus under två dagar så skulle det påverka de mänskliga utsläppen i atmosfären ganska mycket.  Kul idé faktiskt. Vi kan ju börja i Sverige för att föregå med gott exempel.

Vi inför en ny högtid, "globala klimatets dag" i samband med att vi viftar svenska flaggor den 6:te juni. På så sätt behöver inte invandrare eller konstigta nationalistiska partier känna sig utanför (eller ha äganderätten). Svenska flaggans dag blir en dag då Sverige påverkar klimatet och räddar våra kommande generationer på hela klotet.

Om vi ska rädda jorden från att bli kallare eller varmare vet jag inte, men på något sätt ska vi använda vädret för att styra och ställa. Det har ju fungerat förr.

Såg ni inlägget nyss?

Bytte just nu bloggplattform. Det gick väl bra - eller?

Inte ser jag någon skillnad, men det kanske inte är färdigt än...

Hur som helst så är jag nästan helt färdig med vårstädningen i köket. Ni vet vad jag menar. Platsen där man hämtar dricksvatten och där frysen och micron står....

Sovrummet tar jag imorgon. Just nu är det vardagsrummet (matsalen, kontoret och biblioteket) som blir lite större, men bara i små steg... inte direkt  större, men trevligt rymligare.

Byte av bloggplattform.

Ett för många och ivriga ungdomars "chattbloggande" obegripligt enkelt som borde kunna fixas på minuten.
Men så enkelt är det inte.

Och när det behöver ta tid, och kräva små avbrott i deras jätteviktiga kommunikation med omvärlden via datorn så får dom panik.


Då undrar en vuxen hur det står till....

Jag har läst metervis med frustrerande kommentarer de senaste veckorna från personer som blivit panikslagna för att bloggen varit oåtkomlig någon timme mitt i natten, eller en minut just för ögonblicket.

En del av kommentarerna handlar om hur konstiga bilderna blev efter flytten, eller hur svårt det blev att logga in efter flytten...

Undrar mycket över vad dom som gnäller har hållit på med och varför....

Nu är det här mitt första inlägg efter flytten av min blogg.

Vi får väl se om det blivit så jättekonstigt och fel som många hävdat.

Golfbanan stängd tills vidare.

Den är bara öppen för renar just nu, men inte för alla renar.

image757

Ett gäng renar golfbetade på hål 7 och ett annat gäng tittade nyfiket på utanför stängslet.

Så den här veckan blir det vårstädning hemma. Kul det också....

Och fotografering av vatten hinner man ju med ändå. Kvalptjärn i byn har blivit bredare.
image758
Promenadvägen runt tjärnen ligger numera en bit ut i tjärnen.
image759

Snooker...

Det finns några sporter som jag tycker är speciellt TV-vänliga.

En är Cykeltävlingar som Tour de France, Giro d`Italia och många fler, och en annan är Snooker. Jag ser just nu på VM-finalen i Snooker.

Första gångerna jag såg den sporten på TV så kunde jag inte reglerna, förutom att en färgad boll skulle trilla i hål och den vita skulle stanna på bordet.

Men när man kan reglerna är det en fascinerande och imponerande uppvisning man får följa.

Den sista pusselbiten i de raffinerade reglerna fick jag på golfbanan idag. Alf förklarade varför man fortsätter att spela trots ledning med fler poäng än vad som finns kvar på bordet. Ni kan säkert mer än jag, så jag försöker inte förklara.

Men jag vill förklara varför de två sporterna är så bra på TV.

Anledning 1:
Jätteduktiga kommentatorer på Eurosport.

Anledning 2:
Det går ju inte att följa ett cykellopp utan helikoptrar och motorcyklar med kameror och med tidsangivelser mellan ledare, efterföljare och huvudklungan om man är på plats.

När det gäller Snooker så kan man visa repriser, vrida bilden och visa olika vinklar före stöten. Och dom brukar i speciella lägen visa hur stöten bör göras genom att rita bollens tänkta bana.

Anledning 3:
Hur långt skulle man behöva åka för att se de här tävlingarna live?
Lååångt.

Skidor och golf samma dag?

Ja den möjligheten kommer att finnas i ett par veckor nu.

image756
Men då får man ta pjäxorna i en ryggsäck, skidorna på axeln och gå upp om man vill åka utför.

Västbacken är åkbar några dagar till och Nordbackarna troligen ännu längre. Men Städjans nordvästbrant är nog åkbar ett par veckor till...

Låter kanske som om jag brukar knalla upp och åka några åk där varje vår, men så är det inte. Gjorde det några gånger för några år sedan och det var kul. Men nu är jag både lite fegare och tröttare.

Jag satsar nog hellre på golfen och att äntligen få lite ordning hemma. 

Men visst är det kul att man nu kan ägna sig åt både häftig forsränning, golf och skidåkning på samma dag om man vill.
Idre socken är en kul plats i Älvdalens kommun!

18 hål idag.

Erling, Alf o Ulf spelade hela banan utom hål 9. Vi spelade hål 18 två gånger...

Underbart sommarväder. Man kunde ha haft shorts och kortärmat.

image751
Alf beundrar sin nya Driver och Erling laddar sin Järnfemma.

image752
Utsikt mot Långfjället och snön...

image753
Posering på hål 14. Jag skojade och sa att en av tre borde göra "Hole in One". Flaggan står ju kort och med ett brant uppförslut bakom eftersom det är provisoriska greener.

image754
Min boll landade någon meter ovanför flaggan och backade ner mot hålet.... oj, oj, OJ!
Nej den stannade vid sidan av hålet, men det var NÄRA....

Efter golfen tog jag en tur till Klingforsen som fortfarande växer.
image755
Den har nog ökat några decimeter sedan igår. Nu forsar vattnet in över picnic-hyllan från alla håll...
Mäktigt att se. Man blir nästan yr om man tittar på vattnet när man promenerar på klippan ovanför.


Tog en tur för att titta på vatten också...

Picnic-hyllan vid Klingforsen ligger djupt under vatten.

image748

Och vattnet samlas i Idresjön och stiger eftersom det är en ny trång passage vid Brattströmmen. Dessutom landar ju även Sörälven i Idresjön.
image749
Skog under vatten vid Strandbyn.

image750
En mäktig vals vid Brattströmmen. Den är minst två meter hög. Hamnar man där får man rotera länge...

Men i Österdalälven nedanför Särna finns ju det enorma Trängsletmagasinet som skyddar Mora och söderöver från vattenmassorna. Värre kan det vara med vattnet i Västerdalälven som är oreglerad.


Golfledig p g a regn...

Men en liten tur för att se hur gräset växer kunde jag inte låta bli.

image746

image747
Det övre övningsområdet börjar grönska, men det ligger mycket snö kvar i skogen på höjderna på andra sidan norgevägen.

Men imorgon kan det bli golf om det inte regnar...

Det blev golf FÖRE helgen!

Snön kom tidigt och har därefter legat meterdjup på golfbanan ända till mitten av april.

Ett drivhus av snö tydligen eftersom det som dolde sig tittar fram med en frisk och grön färg på ovanligt stora ytor.

image743
10:ans green t ex.

Erling och jag spelade först nio hål i ordningen 10, 11, 12, 1, 2, 4, 16, 17 och 18.
image744
Vi hade lätt packning och använde bara fyra klubbor.

Vi avslutade med 10 - 12 en gång till, men då hade vi fått sällskap på 12:an.

image745

Hålen 5, 6, 8, 14, 15 och större delan av hål 7 var också spelbara. Men 3, 13 och 9 får vänta. Hål 9 ligger sämst till.

Större delen av driving rangen är nog snöfri redan imorgon. Vem hade trott det i måndags...

Golf till helgen?

Nu går det fort! En natt till med plusgrader och en solig dag så är golfbanan snöfri.

image740
Hål 18

image741
Hål 10

Och Klingforsen fortsätter att växa...

image742
Där man brukar kunna sitta och doppa tårna i vattnet skulle man nu tvingas vara fastbunden i en kraftig tall och kämpa med vatten till midjan.

RSS 2.0