Så ska det låta.

Det är nog det bästa underhållningsprogram för TV som någonsin gjorts.

På Spåret är kul, men inte i samma klass.. annars är Bollibompa också kul.
Även om jag inte tittar själv ...

Inte konstigt att det tar tid.

Hittar så många kul saker att studera eller bläddra i när jag röjer, sorterar och kastar.

Men att jag hade kvar ett nummer av FINIS var en överraskning. Det var en tidning som vi gav ut när jag gick på teknis i Norrköping. Jag var med i redaktionen och tecknade och skrev en del. Vi hade ett rum i källarvåningen där vi spånade och var produktiva.

Vi hade två framsidor den årgången vilket vi tyckte var enormt kul. Därav spelkortet...
image575

Jag skrev en dikt om hur det var att vakna i ett hyresrum och därefter åka spårvagn till skolan. Ofta i sista minuten...

När spårvagnen rundade ett gathörn så lät det rumbeli, det minns jag än. Och ding dång minns jag också. Det var väl för att skrämma bilisterna att flytta på sig tror jag. Och trångt och gungigt var det ofta...

image576

Men det fanns ett fik precis utanför skolan där man kunde ta en snabbmacka...eller kanelbulle... eller nybakat wienerbröd..

Alla elever i avgångsklasserna hade ett porträtt med, och en text som kompisarna hade skrivit.
image577
Minns inte varför det finns en avklippt slips med i bilden, men det var troligen ett hyss där jag klippte slipsen av en snäll kompis... för övrigt förstår jag varför det finns en massa pennor med, och varför wienerbröd och bullar nämns. :-)


Apropå bilar...

Det finns många som undrar över varför jag inte slänger min SAAB och köper en annan bil.

För någon dag sedan satt jag och småpratade med en person om hur lätt det är att hitta fel och fixa gamla bilar, och hur omöjligt det kan vara med nya bilar där det krävs avancerade diagnosdatorer. Och efter en stunds berättande om olika äventyr med reparationer med hjälp av hammare och järntråd sa han:

"Ja det handlar ju om att amortera eller reparera".

Helt riktigt. Och nybilsgarantin fungerar väl ganska länge som jag förstått. Men jag gjorde en liten kalkyl. Har haft i bakhuvudet att det inte är helt korkat att ha en gammal bil om man kan byta fläktrem och tändstift själv..

Tänkte mig en situation där man jämför två bilar som man behåller i åtta år. Min SAAB är äldre än så, men jag har haft den fungerande i åtta år....

En ny bil sjunker snabbt i värde de första åren och efter åtta år har den kanske kostat 16 000 om året i värdeminskning. Nypris 180 000 och restvärde 50 000.

En begagnad bil för 40 000 sjunker nog till noll på samma tid. Kostar alltså 5 000 om året i värdeminskning.

Om vi antar att den nyare bilen kostar noll kronor i reparationer så finns det en hel del pengar kvar varje år till reparation och underhåll av den begagnade bilen. Om den nya bilen kostar en rejäl slant då och då i form av byte av databoxar, eller kostsam diagnostik som man inte begriper, så blir det massor av pengar över till fördel för den äldre bilen.

Och visst är det roligare att åka omkring i en blank och tyst bil som luktar gott. Men det kostar.

Bränsleförbrukningen hos en mindre, nyare och lämpligare bil för mig skulle motivera ett byte, och det kommer väl så småningom. Men så fixerad vid pengar eller miljö har jag inte blivit än.
Det handlar ju om relationer också :-)

Jag tror att jag blev riktigt fäst vid min SAAB då vi undvek en älg och hamnade i ett djupt dike hängande över en bäck mellan Särna och Idre. Jag utan skador och min SAAB utan bakaxel... Den gången hann jag tänka många tankar innan det blev stopp straxt före en grov tall. Men jag blev våt om fötterna när jag fick hoppa ner i bäcken som vi hängde över. Men det är många år sedan.

Statusjakt, men bara till ett billigt pris...

Kul nyhet om fejkade Ferraribilar. En Ferrari för 190 000. Vem köper en sån?

Troligen en som är beredd att köpa stöldgods av alla sorter.


Men kanske blir det bara de som byggt de roliga bilarna som åtalas.


Se artikel i Aftonbladet.


Undrar vad åtalet blir för de som köpt? Kan dom kanske till och med begära skadestånd för att dom lurades?

Nej så illa är det nog inte. Förhoppningsvis blir både säljare och köpare åtalade.

Tillverkarna borde få betalt för ett visst underhållingsvärde...


Måste erkänna min okunskap..

Jag har nog aldrig hört talas om Hans Rosling tidigare. Inte vad jag minns i alla fall.

Men den nya programvara som han är delaktig i, och som ger en helt ny dimension till statistik, imponerade verkligen på mig. Och han själv var verkligen underhållande att lyssna till.

Han kallade sin nya presentationsteknik för Disney-lik. Han sa något om att han ville bli den nye Pohlman i Agenda. Efter att ha beskrivit hur meteorologer samlar torra fakta och siffror för att sedan göra väderprognoserna till underhållning.

Sökte därför lite på Internet och hittade massor. Bland annat det här.

Vet inte om han kan bidra till att förbättra världen, men att sluta prata om världen i världsdelar och religioner tycker jag är helt rätt. Och han lyckas verkligen att visa hur våra fördomar lurar oss att tro att vi förstår...

Asien är inte bara ett land och en utveckling. Afrika är inte bara ett land och en utveckling... till exempel.

Ibland är det roligt att lyfta blicken...

TV24 har mängder av intressanta sändningar. Halkade in på en fantastiskt intressant och pedagogisk sändning nyss.

Med hjälp av en ny programvara för att göra statistik tydlig och underhållande så visade Hans Rosling hur världen har utvecklats. Och med stor humor, stor kunskap och ett underhållande engagemang visar han hur korkat och fördomsfullt vi ser på vår omvärld.

Kan inte länka eller ge tips om vidare läsning. Måste titta vidare....

Blygruvor eller skidliftar?

Undrar vilket som är bäst för turismen och naturen...

Jag skrev i december om mineralfyndigheterna vid Siksjöberget i Särna. Det handlade inte om metaller som bly eller zink, men samtidigt kommenterade jag det faktum att det finns stora blyfyndigheter kvar längre norrut i Idre...

"Men det handlar alltså inte om bly och zink som det fortfarande finns stora mängder av längre norrut. I Vassbo var det ju bly och zink som utvanns. Men om det blir lönsamt igen är väl ingen som tror eller ens hoppas på?"

Natura 2000, Naturskyddsområden och en tilltänkt ny Nationalpark berörs om det blir intressant att börja bryta igen. Vassbogruvans nedläggning skapade en gång förutsättningarna för att satsa på turism på Idre Fjäll.

Nu är Natura 2000 ett oöverstigligt hinder för en mycket intressant och positiv utveckling av turismen i Idre.

Men kommer det också att vara ett hinder för gruvbrytning? Knappast.

Se artikel i Mora Tidning.

Ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och kulturskribenter på DN börjar protestera. Men skitiga gruvjobb kanske är viktigare än rena servicejobb för turister..

Maud Olofsson kanske också tycker att nya jobb i glesbygden plötsligt blir viktiga igen. Och Andreas Carlgren kan nog också motivera våld på naturen på något finurligt sätt. Maria Norrfalk måste väl också känna stor entusiasm för de möjligheter för länet som de stigande råvarupriserna ger... 

Tjatigt härlig skidåkning...

Men visst är det kul för de som bokat en vecka för familjen och bara kunnat hoppas på bra väder...
Och lycka för mig som bor här. Soligt och ett myller av glada turister.
 

Mobiltelefonerna ringde och fotograferade hela tiden.
 

Jag hade kameran med mig, men hade inget nytt att visa tyckte jag. Dessutom upptog skidåkningen min tid. Jag hann hälsa på Classe, som numera har tystgående fyrtaktare i sin gulliga minibana. Men eftersom det hela tiden kom barn och föräldrar som ville åka så ville jag inte störa.


Åkte några åk till och försökte ligga lågt och vinkla in kanterna för att få lite fysisk nytta av dagen. Inte bara sol och frisk luft. Lite jobb för lårmusklerna också.


Hemma igen hittade jag senaste numret av Svensk Golf i brevlådan.

Bläddrade i den på balkongen och njöt av solen.

image573

Efter några timmar av svettig skidåkning i minus 4 och sol kunde man sitta med bar överkropp och sola på balkongen efter skidåkningen (After Ski)

Hittade en tävling i Svensk Golf som låter kul. "Designa ett hål på en golfbana och vinn en resa till Skottland!"
image574
Här ska man rita in hål 15.

Kul tycker jag. Det ska jag göra.


Klimatet, oljan, bilarna och juridik.

Om man bor nära havet i Alaska och berörs väldigt mycket av smältande isar och eroderande kuster, hur gör man då?

Man stämmer oljebolagen!

Vet inte så mycket om ärendet. Råkade bara höra på Oddasat att Innuiter i norra Alaska stämt ett oljebolag på grund av klimatpåverkan där man bor och lever. Det handlar om att klimatet påverkat vädret så att isen smälter och kusterna eroderas o s v

Ska bli intressant att följa vilka som tjänar mest på den manövern.

Troligen respektive parters jurister.
Och dom har väl en yrkesheder som gör att dom samarbetar inom kåren. En skicklig åklagare kan ju dubbla sin lön genom att välja rätt advokatfirma och bli anställd som försvarare.. om man ska tro på böcker och filmer om rättsväsendet i USA.

Men det vet man ju inte om man ska tro på. Inte fullt ut. Men om det vore helt fel skulle författarna och producenterna ha drabbats av enorma skadeståndskrav. Och det har dom inte. Så någon rimlig sanning finns det troligen i beskrivningarna av hur det fungerar med juridiken i USA..

Spårval på upploppet.

Jag åker inte längd (men har gjort), bara utför. Kan det verkligen få vara så olika på grund av spårval på upploppet i längdåkning?

I så fall borde dom väl försöka ordna mer lika förhållanden.
Eller köra bara upplopet.
Eller lotta vinnare.

Men då blir det svårt att locka publik. Funderar.....

Förslag (efter en stunds fundering):

Lägg ner den begränsning som klassiskt innebär, och kör bara fri stil.
I alla längdskidlopp oavsett längd.

Heja Miranda!

Heja Frankrike!

Kul att se en ensam fransman mot fem norrmän i den ena semifinalen. Fem getingar mot en fransman.
Men han fick fem getingar.

Trots dålig snö så är det ju spännande...

Sorgligt jippo med slask och skidor?

Vet inte om det är bra reklam för Sverige och Stockholm. Jag menar nu naturligtvis skidsprinten runt slottet.

Kul för publiken på plats givetvis. Men hur många ungdomar blir inspirerade att åka skidor efter den slasksmutsgrusåkningen när alla väntar på vår, bad och segling. Och golf kanske?

Bilderna på TV är ju inte heller speciellt snälla mot vare sig det ditforslade isavskrapet eller Stockholm.

Ladda armborsten och kämpa för att arrangera fler spektakulera skidtävlingar här uppe där det finns snö.
Längst bort i armborstkommunen kan man utan bekymmer arrangera olika intressanta arrangemang på snö vintertid.

Det var dagens gnäll... (eller tips)

Ett tillägg efter en viss eftertanke: 
En huvudstad med ett slott, ett slott som man kan arrangera en internationell skidtävling runt...
Det är väl bra marknadsföring även om snön är skitig?

Det sker ju i alla fall utomhus utan kylslingor i gatorna. Klimatvänligt.
Och publiken finns ju inom promenadavstånd, eller några T-banestationer bort. Klimatvänligt. 

Härlig skidåkning idag!

Massor av sol på förmiddagen och nästan decimetern nysnö sedan gårdagen.

Kunde åka lite varierat eftersom det fanns några mjuka partier utanför pisten på sina håll.
image571

Och efter lunch blev det till och med lite tendens till pucklar i ost. I alla fall lite...

I övre västbacken är det inte lika trångt som det varit förr om åren. Det är i alla fall det intryck jag får.
Jag anar att många tycker att det inte lutar tillräckligt, men det gör det (om man åker carvingskidor på skär)...

image572

Idag var det dock inte läge att göra det, eftersom det fanns alla varianter av skidåkare glest utspridda över hela backen. Men det är kul att åka som förr också. Och då menar jag för några år sedan, inte för många år sedan.

Min skidåkning är ungefär som min golf. Jag vet exakt vad det handlar om, men har svårare att tillämpa det. Och det är väl därför det är så fascinerande. Man kan hela tiden förkovra sig, lära sig att acceptera sina begränsningar, och försöka bli bättre på höja sin lägstanivå.

Men golfen är mer mental, och utförsåkningen är mer fysisk.
Golfen är mer social, och utförsåkningen mer egoistisk.

Efter skidåkningen behövs därför "After ski" för att komplettera för den sociala bristen. Efter en golfrunda kan man samlas en stund för att räkna scoren och kanske diskutera några fantastiska slag, puttar eller skratta över ett omöjligt läge i skogen, eller en ovanligt effektiv psykning på hål 5...

Efter skidåkningen har man liksom inte mycket att prata om.
"Såg du min tredje sväng i Svarten brant? Där hade jag verkligen grepp."  Nej, den sortens delande av erfarenheter från dagen förekommer av naturliga skäl inte när man åker skidor.

Så för att göra det hela till ett mer socialt nöje så finns After Ski... :-)

Men nu åker dom skidor runt slottet!  Det måste jag följa.

Lite golf...

7-Up, After Eight och 7-eleven känner man ju till. Men vad har det med golf att göra?


Jo jag såg just en repris från VM i matchspel.

Tiger vann med 8-7, d v s eigth up with seven to go, eller eigth up after eleven... (ett mycket långsökt skämtförsök)


Det var mer humor när jag spelade match mot Ove för ett par år sedan, och han började skämta om att alltid ha en nämnda läsk och ett paket mintchoklad i bagen vid matchspel.

Det kunde ju nämligen bli läge att psyka motspelaren med en burk 7-Up och en ask After Eigth efter 8 spelade hål...

... eller trösta...


Snöväder mest hela dagen

Inte gjort mycket mer idag än en annons til Atelje G om kvällsöppet.
Jovisst ja, jag körde ju två småvändor till återvinningen med lite gamla datorprylar och kvarblivet skrot från en tidigare bilreparation..
image570
Kan ju göra det lättare för de som jobbar till framåt sex eller sju att slinka in för en titt.

Om det fortsätter att snöa i natt (helst hela natten), så blir det garanterat skidor för mig imorgon.

Skidor idag

Det är praktiskt att kunna åka skidor några timmar runt lunchtid. Då undviker man alla eventuella liftköer och trängsel i backarna.

Härligt blå himmel och härligt vit snö.
image569
Man kan väl påstå att sportlovet bjuder på bra skidväder...

Hobbypyssel, eller?

Fick just mail från en duktig pysslare vars pappa är en duktig pysslare.
Pappan har gjort mängder av små flaskskepp och en stor modell av regalskeppet Wasa som finns att beskåda på Wasamuseet i Stockholm. Och hur mycket annat som helst...

Och den här modellen av jagaren Halland har han jobbat på i åtskilliga år. Så länge jag minns i alla fall.

Klippte en bild från tidningens webbsida
image568 
Det handlar naturligtvis inte om en hobby. Det handlar om en högst professionell modellbyggare. Men visst blir hobbymodellbyggare inspirerade och lyckliga när dom får se vad det går att åstadkomma.

Jag har sett några av de millimeterhöga matroserna på några av hans fullriggare. Där handlade det inte om att karva ut en gubbe i trä. Det handlade snarare om att under luppen dutta ihop ett par blålackade hårstrån med en pytteliten limklick  i ansiktsfärg och lite till för att fixa en matros... ungefär...
Och det blev en liten matros med både byxor, hår, mössa, skor och kämpigt jobb på båten. Och inte bara en...

Ovant att se en skidtävling omgiven av vatten och gräs

Men vad gör det när det är spännande. Fyra lag som slåss om tre medaljplatser.

Stor dramatik med duktiga skidåkare. Det räcker ju med konstsnö eller vitt hopskrap. Att det är barmark utanför spåren och plusgrader är väl bara skönt för publiken på plats.

Skidåkning på längden är riktigt kul att se nu när skating är tillåten. Roligare att se än trampandet med bra fästvalla eller bakhalt... mycket roligare.

Och grattis till grannarna i Norge igen.

Fantastiskt härlig vinter

Manchesterpreparering på Idre Fjäll och några centimeter nysnö som föll i natt. Och sol och någon enstaka minusgrad.

Snörgolfen på midsommar är ersatt med snögolf... (skämtar)
image566
Skandia hade en golfstation vid sexstolen för att marknadsföra sina olika juniorsatsningar.

Nipfjällsparkeringen hade bara besök av två bilar innan jag anlände.
image567
Visst har drivorna minskat i höjd, men vita är dom fortfarande. Och bara en dryg meter höga efter att ha varit drygt två...

Konstig tolkning av reglerna i skidåkning..

Jag tycker att det var ganska rätt att Finland slapp diskning på grund av sin felkörning.

På många sätt. Men fel ändå. Skälet till att godkänna felåkningen vara ju väldigt anmärkningsvärt. Man skyllde på att det var dåligt skyltat!

Om någon borde diskas så är det ju tävlingsansvariga och tävlingsjuryn som inte hade bättre koll i förväg.

Vad hade hänt om Finskan hade vänt om och åkt rätt och kommit trea? Hade Finland blivit dömda tvåa eller etta för att dom drabbats av en onödig manöver?

Hoppas att dom kan åka fel i tävlingar också i fortsättningen utan att behöva vända om. När åkaren inte tjänat i längd alltså...

Läste om Sälens storsatsning på bad, spa, gym mm


Lycka till säger jag. Det går nog bra där.


Men samtidigt hoppas jag att man undviker liknande äventyr i liten och kopierad skala vid golfbanan i Idre.


Vår golfbana har ju inte fått sina lovord på grund av lyxiga anläggningar. Vi har fått uppmärksamhet på grund av att vi är en liten och vacker bana i ett område där få förväntar sig att det kan spelas kul golf. Litenheten och den anspråkslösa kvalitén har bjudit på en överraskande kul golfupplevelse i Idre som överträffat mångas förväntningar.

Hoppas att den affärsidén inte spolieras genom att några få entusiaster stirrar sig blinda på sin egen dröm.


Men visst kan golfen i Idre ha glädje av några små förbättringar i bansträckningen. Men det viktigaste på kort sikt är nog att göra greenerna svårare. Inte genom att låta gräset växa, och växa ojämnt. Men kanske genom att göra dom mer spännande med fler och större onduleringar. Minst hälften av alla golfslag används på och kring greenerna för en normal golfare.


På längre sikt kan några nya hål bidra till att fortsätta locka betalande gäster. Men på kort sikt räcker det att sköta greenerna annorlunda och bygga om vid den trånga passagen mellan hål 4, 8 och 16. Hur det nu ska gå till.


Minst hälften av köerna på Idrefjällens Golfklubb uppstår vid hål 8 på grund av att det är trångt mellan hålen just där.


Ett lyxigt spa och gym vid parkeringen bidrar inte mycket till den annorlunda och ganska unika golfupplevelsen i Idre. Men man kan ju hoppas att de som ska investera förstått varför Idrefjällens GK fått så mycket uppmärksamhet och så många nöjda gäster.

Men det har dom förhoppningsvis. Därför återstår bara att önska lycka till både här och i Sälen.

Sälenprojektet verkar ha fattat vilken kundgrupp dom har och kommer troligen att lyckas. När det gäller golfbanan i Idre är jag mer skeptisk eftersom det handlar om att  byta kundgrupp. Och att skaffa en helt ny kundgrupp höst, vinter och vår... Dyrt som attan... men varför inte.

Kul och spännande initiativ i alla fall...


På spåret är kul. Även repriser.

Och Beatles kan man höra hur ofta och länge som helst. Jag har nog ganska många av deras vinyler.

Men sämre version av "All you need is love" får man förhoppningsvis vänta länge på. Tur att musiken fungerar trots skitdåligt arrangemang...

... och nu kör dom den som avslutning. Då är det väl OK... men inte fanns det rätta soundet där...

Och nu är det Bollibompa, pa, ... Världens bästa siganturmelodi till ett barnprogram enligt min mening.

Så nu kan jag fortsätta att plocka in lådor och skåp.

Gott om snö fortfarande..

Sol och någon minusgrad, men snön har sjunkit ihop lite efter de senaste dygnens temperatur som hållit sig på precis fel sida om nollan. 

image563
Grannens bil är snart körbar utan fler tag med snöskyffeln.

Men visst vore det härligt med ett par decimeter nysnö innan golfsäsongen börjar.

image564

Trappan ner till barnens (och katternas) sandlåda är fortfarande nästan utom räckhåll... Men här bor nog fler katter än barn, så det är mindre viktigt hur snabbt trappan töar fram.

Heja Södergren

Trea. Men kul att det också finns grabbar som vill prata.
Men visst är det roligare att lyssna på tjejerna. Vet inte om det beror på reportrarna, eller på mig.

Och heja Norge igen som kom tvåa. Jag bor ju i en del av Sverige som länge tillhörde Norge.

Och mest grattis till Tjeckien och Lukas Bauer förstås...

Inspirerad av Anna H och en tapper Charlotte K...

... så tog jag ett nytt ryck inomhus trots det härliga vädret.

Hittar ständigt gamla saker som jag eller min mamma har sparat. Hämtade ju en del hos min 95-åriga mamma för en tid sedan.

En blyertsteckning som porträtterar mormor Mia t ex. En vacker kvinna.
Och min mamma fick ärva många drag.
Jag tror att det är en teckning efter ett foto som numera hänger hos syrran i Örebro. Jag har inte minsta aning om när jag tecknade den. Men tydligen har jag ritat ett rutmönster för att få de rätta proportionerna.. Troligen var jag  en yngre tonåring då och bodde hemma, annars hade knappast min mamma haft den i en av sina lådor. 

image562

Men nu är det skidåkning på TV och jag kan ta en paus i röjandet.

Anna Hansson

Kul om Anna Hansson får göra en hygglig tävling.

Hörde henne intervjuas på Dalaradion igår. Och då lät hon väldigt entusiastisk. Men hon kanske gick ut för hårt idag...

Ryskan kommer starkt bakom två norskor... Astrid Jacobsen är ju helt suverän! Men kanske inte lika gulligt trevlig i TV-soffan som Charlotte Kalla. Men det vet jag inte.

Men oj vad lite snö dom har i Falun.

Och Anna Hansson blev nästan fyra.
Kanonbra!


Trots att hon inte lärt sig tvåans växel... kul att höra hur pratsamma och utåtriktade skidåkare är nu för tiden. Man vill ju helst glömma Sixten och några andra från förr, även om dom åkte stöddigt bra skidor även då.

Till och med en jättebesviken Charlotte Kalla svarade på frågor och försökte berskriva sina känslor utan att be reportern hålla käften..

Tack för att det är spännande att se skidåkning trots att våra svenska hopp inte vinner. Det kan bero på skidåkarna, men det kan också bero på hur TV rapporterar. Men mest tror jag att det beror på hur våra olika skidåkare uppträder i rutan.

Eller att jag blivit en äldre åskådare och mer ödmjuk.

Kanonväder i Idre, och på andra håll i landet

Känns lite sjukt att sitta hemma och se på skidor från Falun på TV.

Men det är ju spännande. Kalla tappar lite och har kanske förstånd att ligga på lagom hårt inför bytet till skate...

Dessutom blir det många fina skiddagar för egen del i de kommande två månaderna. Innan golfsäsongen börjar. Läser för närvarande en märklig bok om golf och livet. Jag har berättat om den tidigare. Återkommer om den när jag läst mer.

Den unga norskan Jacobsen vill nog sätta Kalla på plats.. och Marit Björgen vill också...

Skickade ett mail till Italien

En av avsändarna i mailet som berättade att jag vunnit 1.000.000 USDollar hade en mailadress på en ganska känd server i Italien. En helt OK domänadress.

Så jag skickade en varning dit, eftersom jag misstänker att någon kapat en mailadress där för att ge bedrägeriförsöket större trovärdighet.

Mitt mail kunde inte tas emot eftersom brevlådan var full.... inte konstigt. Det är nog många som vill berätta.

Men nu lägger jag ner mitt engagemang i den här frågan. Konstigt att det kan pågå år efter år...

Internet är både farligt och nyttigt

Sökte på en av gubbarna som ville ha kopia på mitt pass, bankkonto, o s v,  för att kunna skicka mig en miljon dollar som jag hade vunnit på min e-mail adress.

Och hittade en liten varning:

"Please be aware that the emails listed on this site are from dangerous criminals. We don't encourage anyone to engage in any form of communications with them. If you do communicate with them, for whatever reasons, you will be doing so at your own risk."

Där slutar mina efterforskningar. Min nyfikenhet är stillad. Förmodligen skulle dom tömma mitt bankkonto via någon bank utomlands med hjälp av kopia på mitt pass och min e-mail adress. Jag tror inte att det handlade om att plantera en Trojan i min dator för att tömma kontot via Internetbanken, men jag får väl avvakta med att använda banken via Internet några dagar och ta ett samtal med banken....

Anja i störtlopp

Helt OK tycker jag. 6:te plats är ju inte så illa egentligen...

Kanske hon kör försiktigt för att vara hel till de stora tävlingarna? Och det kanske har smittat av sig på hela tjejgänget? För visst kan man se att dom åker mer på säkerhet än med fullt ös...

Eller också saknar dom orken hela vägen. Att två av tre ramlar efter mållinjen tyder ju på viss trötthet... mental eller fysisk trötthet.

Givetvis kommer jag inte att forska vidare via...

...mail, eftersom den här sortens verksamheter bara kan fungera effektivt via mail.

Men jag är lite nyfiken på hur det kommer att sluta om man övergår till papperspost och telefon...

Jag återkommer.

Min dator är i alla fall OK. Bilagan som var ett worddokument innehöll en del skumma makron. Om någon annan får liknande så har jag bara ett råd att ge. Släng skiten och ÖPPNA ALDRIG några bilagor.

Men min dator är nyscannad och virusfri. Dessutom har jag inga miljoner på banken som dom kan knycka.

Den bifogade filen var naturligtvis skum.

Men visst är det spännande. Det är första gången som jag blivit indragen i någon sorts bedrägeriförsök på Internet.

Ska skicka ett pappersbrev och fråga vad dom menar.

1.000.000 US Dollar

Inte illa.

Efter diverse frågor via mail så fick jag det här svaret:
 

Attention  Winner

Sequel to the clearance of your claim, you are required to fill out the attach Payment Scheme Clearance Form (T1) and send it back to this office immediately for Clearance, Data's Reconfirmation, Validation and Approval of your payment prior to the transfer of your winning funds into your provided bank account as stipulated by the a.ct of the promotion company in their bids to curb foreign debt. Please note that this is a recognized Clearance and financial consultants to the Dayzers organization in the Netherlands and our obligation is to make sure that your winning funds is been verify and approve for immediate payment base on your clearance and the information we received from the promotion company.


A notarization document will be send to you by the Legal representative immediately after the clearance and confirmation of your completed form regarding your winnings and the notarization of your file for the remittance of your winning funds into your nominated bank account as specified by the act of the DAYZERS EXPLORATION INTERNATIONAL CO-OPERATION. A veto power of payment will be send to the authorize payment bank by the Notary High Court Of Justice in Den - Haag, The Netherlands immediately after the notarization of your payment for the final remittance of your funds into your nominated bank account.


You are therefore advise to complete the attach document clearly and send it back to this office as stated above including a copy of your international passport or Driver's License or any recognized identity card for your Clearance, Approval and Payment. Note that in a situation where you can not open the attach file, you can as well send us your Full Names, Fax number, Telephone number, your winning email address and other details of your winnings immediately for your clearance and approval of your payment.


Congratulation once again from the member's of this Agency and hope to see you after the endorsement of your fund release documents in the payment bank.


Best regards,

...En mängd olika auktoriteter skrev under...

Jag återkommer när jag läst det bifogade dokumentet som jag ska fylla i och skicka tillbaka. Gissa om dom blir förvånade när dom får ett fattigt svar....


Bilder...

... man kan hitta alla möjliga ursäkter för att ta en paus i ett krångligt jobb.

Ska den boken få vara med i hyllan eller packas ner, ska den teckningen eller målningen kastas, packas undan eller ramas in?

De bilder som redan hänger på väggarna är det lättast att ta ställninn till. Dom hänger kvar eller får möjligen en ny plats på en annan vägg.
image556
Anna i Paris. 12:te och 27:de februari 1977. Hungrig hela tiden...

image557
Per i Kättbo1981. Snygg och elegant rutig skjorta...

image558

Ett laggkärl i Venjan (Kättbo) men tillverkat i Tyskland eller Holland. Dom kunde dom också.
Bilden hänger i hallen och laggkärlet finns kvar.

image559

Inte konstigt att det tar tid att röja här hemma. Det där kärlet rymmer nog minst 3 liter och skramlar tungt av diverse gamla trådrullar, femkronor, nyckelringar,och annat spännande. Men det får ligga där.

Mellanmål

En bortabakad limpa och lite stekt lök och saltgurka.

image555
Läcker kombination faktiskt..

Snön är vit även på gården

Grannens klimatbil vilar fortfarande tryggt i snön och längtar till sommaren.
image554

En liten dieselmoppe som borde ha noll kronor i skatt och moms på drivmedlet. Men det kostar väl för mycket att administrera undantag för glesbygdens transportmedel för pensionärer?

Eller är det olönsamt för en politiker att gynna minoriteter som ger få röster?

Hoppsan så vann jag 1 miljon dollar.

Fick ett mail från italien och från holland som berättade den underbara nyheten.

1.000.000.00 USDollar har jag vunnit därför att en dator slumpvis valt ut mig bland 6.000.000 andra e-mailadresser.

Ska bli kul att forska vidare om vad det är för typ av skämt, eller försök till bedrägeri...

Jag har skickat två mail som svar och frågat vad det handlar om. Ett till Italien och ett till Holland. Inga svar än.

Hur f-n fick dom min mailadress? Kanske genom min fråga om Carl de Witt till ett galleri i Holland? Inte för att jag tror att vare sig Galleriet elller konstnären själv är inblandade, men visst är det spännande med Internet.

Du är iakttagen.

Men mig lurar dom inte. I alla fall inte så att det lönar sig för dom...

Smutsig snö och ren snö

Några få plusgrader i kombination med sandning gör vägkanterna ganska fula. Senare är det ett välkommet vårtecken.
Men inte redan nu!

Tursamt nog så har vi fjäll runt om oss med gnistrande vit snö. Den här bilden från Kringelfjorden med Städjan i bakgrunden visar lite av kontrasterna.
image553
Stormen över södra Sverige är inte kännbar här än, även om det blåser lite.


Körde lite bil idag

Släppte väl ut koldioxid så att det motsvarade en pytteliten del av alla utsläpp som bilar i Malmö eller Göteborg släppte ut under de 15 sekunder som det tog mig att backa ut ur carporten. 

Jag kanske skulle rulla ut bilen ur carporten för hand för bidra till att hejda klimatförändringen. Eller åka tunnelbana.

Båda alternativen känns omöjliga att uppnå.  Jag är för klen och vi har ingen T-bana.

Men vänta bara. Snart hankar jag mig fram med rollator och blir väldigt klimatvänlig. Borde inte det premieras på något sätt?

"Rollatorskatteavdrag" för att få hjulen att snurra och fler i arbete. Det kan ju bli jättemånga nya jobb om man sliter ut fler rollatorer på kortare tid.

Man kunde ju ha mätare och GPS på rollatorerna så att avdraget blev större ju mer man körde dom.

Köra bil på livsmedel ?

Att ersätta bränsle till bilar med ätbart material har aldrig känts speciellt förnuftigt tycker jag.

Nu börjar det komma allt fler rapporter om hur tokigt det är att köra bilar på etanol. Och ändå premierar våra politiker de som köper nya så kallade miljöbilar.

Klimatförändringen, som pågår, har tydligen fått luft under vingarna på ett gäng lobbyister och populistiska politiker.

Energiförbrukningen på jordklotet ökar i alltför snabb takt, men bilåkning i svensk glesbygd har vare sig reell eller symbolisk betydelse i sammanhanget.

Våra protester får snarare motsatt effekt på grund av totalt okunniga politiker som bara jobbar för att få en majoritet så att dom kan behålla lönen.

Och vi som bor glesast och längst bort kan aldrig rösta fram en politiker som för vår talan. Vi är för få.

Och det fattar ju även våra politiker. Se bara på Maud Olofsson.
Hon började som ung och entusiastisk kämpe för gesbygden. Men när hon fattade att vi bara är 5% av befolkningen så bytte hon inriktning. Vilken den nu är...

Hittade också en bok som jag lånat.

Den var en överraskning. En påminnelse om ett annat liv...

Ska stoppa den i ett väl madrasserat kuvert och återlämna den via lantbrevbäraren. Att döma av hundöronet på sidan 49 så har jag nog inte läst ut den. Boken handlar om reinkarnation tror jag. Något som jag inte fattar eller tror på... om vi alla fanns tidigare i olika omgångar så var vi nog från början små bakterier som levde i varmt vatten och käkade svavel.

Men visst är det spännande att fundera över livet, och hur, och varför.

Nu plockar jag vidare och kan snart hitta golvet så att jag kan dammsuga och våttorka.

Hittade ett citat.

Oj vad man hittar mycket som kan hindra en från att göra det som är enahanda och tråkigt.

Hittade en anteckning ur en bok som jag saknar. Den boken är nog i alla fall utlånad och har varit bortglömd länge.

Den heter troligen "Green, ruff och bunker."

Men det här tyckte jag tydligen var så roligt att jag skrev av det:

"På väg mot andra hålet fick några golfare se att det satt en dam mitt på green. Dom viftade och hojtade och skrek ´fore´ men hon satt kvar. En av spelarna var en riktig gentleman och gick fram för att prata med henne.
- Förlåt mig sköna dam, sa han, men ni inser väl vilken risk ni tar genom att sitta på greenen?

Hon avfyrade ett bländande leende och svarade glatt:
- Åh, tack så mycket för omtanken men det är absolut ingen fara, jag sitter ju på en tjock pläd."

Plockar vidare...


Om betyg igen...

Ett betyg i grundskolan måste väl lämpligen användas som en sporre och en uppmuntran.

Ungefär som när man som chef i näringslivet vill utveckla sina medarbetare. Att bara underkänna och peka på brister fungerar inte så speciellt bra. Om någon ligger efter och presterar dåligt så lär man väl lyfta fram det som är positivt snarare än att peka på bristerna.

Och med tydliga betyg i tidiga år så kan man använda betygen till just det.
Avgångsbetyget för vidare studier är en helt annan sak. En pytteliten tjej eller kille, som vill men inte kan, ska naturligtvis ha ett bra betyg även om det fattas vissa kunskaper. Kunskapsbristerna kan ågärdas även om eleven blir äldre för varje år.

Precis som i näringslivet.

Lekte lite med en av "G´s" målningar

Det finns en mängd olika "Filter" i Photoshop.

Några exempel:
image549  image550

image551  image552
Jag vet att herr "G" ursäktar...

Kyrkfönstret blev ganska bra tycker jag.

TV 24 tar mycket av min tid.

Olika intressanta debatter fångar mitt intresse och hindrar mig ibland från att ta hand om mitt hem.

Idag handlade det om behovet arbetskraftsinvandring, och om Sveriges popularitet hos de från olika hörna av världen som vill göra karriär utomlands. Inte konstigt att väldigt få kunde tänka sig Sverige eftersom vi är ett turistland med orörd och folktom natur som främsta försäljningsargument.

Men det handlade också om skolan. Betyg i flera steg eller bara skriftliga omdömen? Betyg tidigt eller betyg sent?

Oj vilken intressant studie i hur människor (politiker är ju också människor) kan argumentera förbi varandra bara för att vinna popularitetspoäng. Sorgligt att se och höra.

Jag har erfarenhet från skolan eftersom jag har två barn som klarat sig igenom utbildningssystemet. Men jag har också viss erfarenhet som tillfällig lärare i arbetsmarkandsutbildningar, i grundskolan och på en folkhögskola.

På folkhögskolan var betyg förbjudet. Omdöme fick inte heller ges om man inte var flera lärare som i grupp kunde bedöma en elevs intresse och lämplighet för fortsatta studier...

Jag ska inte bli mångordig, men måste berätta en liten grej om en grabb som hade väldigt lätt för matte i tidiga år.
Så småningom gick det så lätt att han började slarva med att lämna in uppgifter det sista året på gymnasiet. Hans lärare började bli bekymrad och tyckte att det var svårt att ge godkänt betyg.

Nu löste det sig ändå eftersom grabben gjorde högskoleprovet med full pott (2,0)  D v s han kunde både matten, svenskan och allt det andra väldigt bra.

Men jag kan förstå att hans mattelärare på gymnasiet var lite orolig och kluven eftersom betygsreglerna krävde att uppgifterna måste vara inlämnade.

Så vad tycker jag om betyg? Självklart ska det finnas betyg tidigt i många steg! Jag tror att de som jobbar som lärare i skolan och har lite livserfarenhet (och sett barn växa upp) begriper att hantera betygssättningen förnuftigt.

Lite mer tveksam till hur de som gått lärarhögskolan kan hantera problemet med den riksomfattande millimeterrättvisa betygsättningen utan att det ska ta alltför mycket tid från undervisningen.


Carl de Wit

Skickade en påminnelse till galleriet i Holland om målningen som jag visade tidigare.

Och då fick jag svar direkt. Kul med Internet och e-mail. Man skickar frågor och det blir tvärtyst i dagar och veckor. Man undrar då om det fungerade. Gick det fram? Försvann det i eterrymden? Det är lätt att ge upp då.

Men en påminnelse brukar fungera. Nu också.

Galleristen hade kontaktat Carl själv, och dom trodde att målningen kunde vara värd 200... Euro.
Jag köpte den för 50 kr och nu kanske den är värd 200 Euro. Det är väl ungefär vad inflationen har åstadkomit, men eftersom jag inte tänkt sälja den så är det egentligen ointressant.

Men kul med kontakten, och kul med svar.

Har också fått svar på två andra påminnelser.

Den ena gäller mitt engagemang i "Kulturföreningen Fjällbilder" i Idre för ett antal år sedan. Jag la ut pengar för en teaterpjäs med Friteatern på Särnaheden och skulle få 2 500 kr från Dalarnas Bildningsförbund på mitt privata konto. Föreningen hade sökt och fått stöd. Jag fick aldrig de pengarna och har efterfrågat dom sent om länge.

Fick svar bums om att frågan bollats vidare och därefter blev det tvärtyst länge. Men efter en påminnelse fick jag ett snabbt svar igen. Nu vet jag i alla fall när jag kan vänta mig en lösning.

Den andra gäller en pytteliten del av min pension som kommer på ett utbetalningskort som försörjer posten mer än mig varje gång jag ska lösa ut småkronorna. Jag hade minst två gånger via vanligt brev bett dom att sätta in pengaran på mitt bankkonto.

När jag skrev ett påminnande och smått irriterande mail fick jag svar. Och nu är det löst.

Blev inbjuden...

Fick en inbjudan till att ha min blogg med på en sida för oss äldre.

En sida som kallade sig silver- eller nåt liknande. Jag tackade nej.
Men eftersom jag är nyfiken så kikade jag lite på sidan.

Där fanns det exempelvis debatt om hur det kunde slinka in 30-åringar på en sida för 55+.
Suck och tack för inbjudan. Men jag är inte intresserad.

Man lockade med fler läsare till min blogg.

Jag bryr mig väl inte om hur många som läser. Jag vet att några få läser.
Och jag tycker att det är kul att skriva.

Golftävlingar igen...

Nu börjar jag hitta rätt i mina frågor om Midsommargolfen.

Det fattades aktuell information om e-postadresser på kansliet. Och den nya tävlingskommittén hade tydligen dålig koll på traditionella tävlingar med många greenfeebetalande besökare utifrån.

Men det löser sig nog så att alla blir nöjda och förvåningen kan dämpas.

Hur som helst så är Uffe och Nigel nu anmälda till "Golfresan on Tour". Gissa om Nigels brittiska attityd och klockrena golfspel,och min nyvunna insikt om hur det gäller att hålla huvudet still och undvika att pressa, kommer att föra oss i triumf till Turkiet. 

Men ställ upp ändå för all del. Det är ju trist att vinna redan på första Tee....;-)

Golftävlingar

Fick ett snabbt svar från golfkansliet om golftävlingarna.

Två mailadresser till tävlingskommittén dessutom. Den ena verkar fungera, men den andra var fel...

Men så här mycket kan jag berätta vidare redan nu:
"Golresan on Tour"  kommer tydligen att bli en spektakulär tävling.


Tävlingen spelas i 2-manna lag en klass, greensome, åldersgräns 18 år.

Prispengar på totalt 20 000:-,varav första pris är en resa till Turkiet på

Gloria resort. ( på varje enskild tävling)

Golfresan on tour garanterar 60 par/ tävling.

Forskar vidare om varför Midsommargolfen saknas i programmet..

image548
Under tiden får ni nöja er med en bild från ett tidigare års Midsommargolf med snöre...


Hoppsan hejsan...

Måste skriva till klubben och fråga...

Jag hade tänkt göra en sida åt Sporthotellet om golfen i Idre med tävlingsprogram för gäster utifrån.

Men när jag kikade på klubbens tävlingsprogram så var Midsommargolfen borta, och det fanns en ny tävling som hette "Golfresan on Tour". Kan ana att det har något med TV-programmet Golfresan att göra, men vet inte ...

Vi får se. Återkommer. Men just nu ligger golfsidan åt Sporthotellet vilande...

Letar golfbilder...

... till en ny golfsida för Sporthotellets webb. Den nuvarande är lite "tunn".

Och då hittade jag den här från förra året. Den 13 juni och den 15 juni spelade vi golf, men inte den 14 juni.

Då tog jag en tur till Grövelsjön för att titta på snöandet. Det snöade kraftigt även i Idre, men jag ville se mer.

image547

Eftersom jag hade sommardäck så fick jag bråttom hem. Det började nämligen lägga sig tjockt även på vägen.

Minns inte om det var greenfeegäster som hann gå ut på morgonen den dagen, men jag tror det. Dom fick nog pengarna tillbaka i så fall.

Hi, hi,

.. kunde inte låta bli att leta efter A.B.Frost på webben.

Jag hittade direkt en kul serie golfbilder. Han jobbade tydligen mest med sportbilder. Ofta komiska, men han var en mycket duktig tecknare... annars hade dom väl inte varit så pricksäkert roliga.
image545
image546

En länk till vidare efterforskning finns här.

Åter till golf..

.. önskar att jag hade kunnat ha med ett förkortat citat från "Den äldste" här, men det blir liksom inte så kul utan sitt sammanhang, och atmosfären på klubben, och 1928, och kärleksbekymmer för rivaliserande ungkarlar som spelar usel golf, och så vidare...

För att inte tala om han som gav sig fan på att lära sig golf på nolltid. Han frågade hur man gjorde och gjorde så. Lätt spel golf.

Men nu hittade jag namnet på konstnären som fångade den fantastiska svingen som man bör undvika...
Bilden i repris först:
image544
Konstnären hette A.B.Frost. Han levde mellan 1857 -1928

En ickegolfare hade aldrig kunnat fånga den dråpliga svingen. Alltså spelade A.B.Frost också golf..

Från klimat och bensin till energi...

Det här börjar likna en rad av gnälliga inslag i min blogg.

Men varför inte? Det skrivs i lokalpressen om olika miljövänliga energitillskott som vattenkraft och vindkraft.

I båda fallen finns det miljö- och klimatmässiga fördelar. Men visst dyker det upp motstånd!
Och där gnälls det verkligen.

Ibland är det övertydligt att motståndet bara är ett spel för att kunna tjäna en massa pengar, ibland är det korkade medlöpare som inte vill ha någon förändring som rycks med i debatten.

Jag minns kärnkraftsomröstningen.

Sverige hade alla förutsättningar för att bygga upp en ny industri på sjuttiotalet. Vindkraft.
Men då skrattade många åt tanken.


Och vi fick en folkomröstning om kärnkraften. En otäckt skickligt manövrerad folkomröstning med två linjer mot och en för. Men en av de som var emot var för i smyg...


Då slocknade svensk satsning på vindkraft. Nu köper vi dansk vindkraft och bygger ut där det går i en rasande takt.

Jag har sett skogar av vindkraftverk i Danmark som vackert och majestätiskt roterar fram energi för samhället. Ungefär som ett gäng ståtliga furor vajar för vinden i kanten av ett kalhygge i Sverige.
 
Men tyvärr finns det kvar en del gamla stofiler här i Sverige som inte fattat, eller inte bryr sig, och pratar om att skogen blir fulare med vindkraftverk. Suck! Men dom kanske också är ute efter att höja värdet på sina svajande furor?


De unga miljökämpar som tänkte samlas från hela Europa för att hindra bygget av några liftstolpar på Städjan ligger vilset lågt.

Är det bra eller dåligt? Vad kämpar vi för? Är vi emot det här också? Nej, vet inte, kanske, nej.....


Naturvänner är väldigt förutsägbart naiva och fulla av fördomar. Det borde väl kunna gå att utveckla turismen i IDRE trots att det finns den sortens attityder också?


Gamla gubbar som vill ha de gistna furorna i fred, ungdomar som inte vill förgöra jorden genom att döda en fågelholk... det borde vä'l gå att bemöta dom om man verkligen vill.....nu var jag tillspetsat elak, om fågelholken..


Bensin och klimat

Jonas lovade för en tid sedan att ta upp eländet med höjd bensinskatt och annat diskriminerande för oss som saknar lokal kollektivtrafik.

Nu gjorde han det. Läs Jonas blogg.

När det gäller klimatet så har vi troligen ungefär samma uppfattning. Men jag gillar inte att vissa påstår att klimatförändringen inte finns bara för att det blir snö i Aten och rekordmycket snö i Idre en säsong. Där finns inget motbevis mot att uppvärmningen faktiskt pågår. Tvärtom. Med obalans i klimatet globalt kan det bli väldigt annorlunda väder på vissa håll.

Men när det gäller bilar och olika bränslen och koldioxid så är vi totallurade.
Men det kanske är vetenskapens enda återstående medel för att åstadkomma en förändring. Och då har man fått hjälp av den klimatförändring som pågår. Och politikerna nappar eftersom det är så påtagligt och lätt att visa i form av statistik, satellitbilder och diagram.

Men det egentliga problemet, som vi kan lösa, och måste lösa, är energiförbrukningen på vårt lilla klot. Och det är bråttom.

Men det har inte mycket med klimatförändringen att göra. Problemet är mycket, mycket större.
Och väldigt svårt att illustrera, och väldigt svårt att motivera politiker och vanliga människor att ta tag i.

Varför ska några få glesbygdsbor få köra bil medan tätortsbor i Paris, London, Stockholm, Tokyo och Detroit tvingas gå eller åka kollektivt? Som ett exempel... Den typen av problem kan inte politiker hantera.

Om dom gör det så förlorar dom makten snabbt.

Klimatförändringen pågår och den bör vi naturligtvis ta hänsyn till, men inte genom att utarma glesbygden och packa ihop folk i sårbara storstadsregioner. Som dessutom ofta ligger kustnära...

Hittade en ny golfbok...

...en som jag aldrig läst tidigare. Bläddrade i den och den verkade tungläst.
Återkommer längre ned om den boken.


Men det som man inte kan offra för golfen är inte värt att offra...
image543

Nu j-ar ... Introduktion till PG Wodehouses fruktansvärt roliga berättelser om golf. Ni kan få låna den om ni gillar hans humor. Och lära er lite om golf...

Konstnären heter .. oj, var försvann den boken nu i all röra... men det är i alla fall en kul bild på framsidan till boken.

Men jag hittade en till: "Golf för själen".

Har inget minne av varför jag köpte den, men det var väl på den tiden då jag köpte allt möjligt om ledarskap, lyckas i livet, det kreativa företaget, marknadsledaren, företagskulturer, jonglera, takt och ton i EG, och allt möjligt... Jag skulle kunna hitta på minst hundra olika nya titlar som även nu skulle fungera i den sortens bokklubbar...

Det gäller bara att komplettera med klimat och miljö...

Jag återkommer om "Golf för själen" när jag börjat läsa den. Eller också börjar jag skriva en själv.

Sporttält i skogen

Nu har Sporttältet efter vägen fått rejält med reklamskyltar. Nu börjar det likna ett affärscentrum på kalhygget.

Fattas bara parkeringsrutor, staket och kundvagnar. 
Och kunder.

Men dom kommer nog när dom börjar känna igen ett billigt ställe. :-)

image541

Det förvånar mig lite att loggan för IDRE Turism finns med, men den kanske följde med i köpet när Fliesbergs under en tid misshandlade kommunens turistbyråverksamhet mot en skaplig ersättning.

Och nu har vi ett helt gäng turistbyråer eller turistinformationsverksamheter i Idre. Bra med konkurrens tycker kanske någon, men mest rörigt tycker jag.

Och hur ser de olika affärsidéerna ut?

"Kom in och fråga oss, det kostar inget!" För så är det ju. Det finns väl ingen kommun i landet som tar betalt för att ge information till turister, eller?

Men jag kan ana att det i vårt lilla hörn av världen handlar om att man kan sälja underställ, souvenirer eller hyra ut snöskotrar genom att göra sken av att man är någon sorts turistbyrå. Och dessutom få betalt av kommunen. Inte alla förstås, det ska ju vara tuff konkurrens...

Jag tror att jag ska tejpa upp min bil med stora dekaler där det står "Turistvärd IDRE" på fem språk. Men först ska jag tvätta den. Rostfläckarna döljer jag noga med dekalerna.

Därefter åker jag runt lite sakta mellan ICA och Konsum. Så fort jag ser en ström av turistbilar på väg åt något gemensamt håll så smyger jag efter, och kör om, och in i snövallen precis före.

Jag kliver leende ur bilen och vi blir kompisar - eftersom dom just räddat mitt liv. När allt är klart och vi alla kan åka vidare så har jag sålt en himla massa gamla böcker och annat skräp som jag hade med mig i bakluckan på bilen.

Blir det något kvar i bakluckan så parkerar jag bara utanför ICA som "Turistvärd IDRE" och säljer resten.
Vi kan ju bli en hel koncern av Turistvärdar om jag anlitar underleverantörer som får bli dotterbolag...

Men snart smälter snön bort och vi ska spela det ädla spelet golf. En syssla som måste tas på allra största allvar, och där en medspelares harkling i baksvingen borde leda till ett fortsatt liv utan golfkamrater. 

Och snart har jag läst alla historierna i "Ett upp för Cuthbert". Då är jag redo för en ny golfsommar.

... och nu åter till dammiga böcker i olika högar.

Grått, vitt och minus 3...

... men inte var det folktomt på Idre Fjäll!

Visserligen var det inte lika tätt med folk i övre Västbacken som förr om åren, men för övrigt kryllade det trivsamt i både lift och pist.
image538
Väststolen på väg upp. Lätt medvind gjorde att det var riktigt behagligt trots att solen var skymd.

Den ny sexstolen från Nord till Osttoppen har nog gjort att det blivit en jämnare spridning av åkare i alla väderstreck. Det är åtminstone det intryck jag får.

Skidföret var hårt men rättvist. Ingen is, inga snövallar men hårt med bra grepp, och väldigt bra glid. Nästan så att man hade önskat att det varit lika tomt i backarna som det såg ut på webbkamerans bild...

Kö inne på Ostkaféet och ett myller utanför.
image539

Jag tog släpliften upp och fick sällskap med en ung tjej från Skärhamn (?) som blev väldigt avundsjuk på mig som bor här uppe. Hon ville gärna jobba i barnskidskolan eller liften nästa säsong, och jag föreslog att hon skulle presentera sig för Idre Fjäll redan nu. När hon ändå är på plats.

Träffade också en golfprofil i en av släptransporterna.
image540
"BjörnE" hade full koll och kunde ta en poseringspaus. Och jag fick en liten paus för att byta några ord om golfens och livets mening. Men visst ser det ut som att han tänker greppa en gräsklippare? En handdriven cylinderklippare för att göra våra greener lika hala som en välpreparerad pist.

Jag åt en hemlagad Pasta Bolognese på Charlies och kunde säga hej till Roger som jobbade med att sätta upp en storbildsteve.

En vända till Atelje G för att titta på hängningen av hans nya alster och en fika på Sporthotellet hann jag också med. Och en tur till återvinningen med en trasig brödrost, en trasig solstol, m m.

En ganska händelserik dag alltså. Redan innan jag har tagit itu med de sista fyra hyllorna i bokhyllan...

Sparar nog källarförrådet någon dag till. Börjar ana att mitt bloggande stjäl tid från annat som är viktigare. 

Grått, minus 3, men ingen vind

Idag blir det några åk på Idre Fjäll. Måste se om det är lika folktomt som det för det mesta ser ut på deras webbkamera.

Därefter blir det en påhälsning hos herr G, och sedan hem till bokhyllan som ska bli färdigsorterad idag. En tur till återvinningen för att dumpa diverse skrymmande obehövligt hinner jag också innan jag tar en djupdykning i källarförrådet. Där kan jag säkert plocka ihop ytterligare en eller två vändor till återvinningen...

Ny bussbild

Tog en bild på andra sidan av Leffes nydekorerade buss. Men eftersom den hade varit i Stockholm igen, så fick jag tvätta lite i Photoshop.

image537

Efter att ha läst några av berättelserna i PG Wodehouses bok i natt, så har jag blivit väldigt sugen på golf igen.

Synd att hans skämt är så mångordiga och svåra att korta ner till lagom format, annars hade jag citerat en del här och nu...

Men det är ju kul att hela tiden känna igen sig i golfens utmaningar, vedermödor och fullständiga lycka, trots att boken skrev för nästan 90 år sedan...

"Ett upp för Cuthbert"

Hittade en bok av PG Wodehouse som jag trodde var utlånad och bortkommen. Men det var den inte.

En samling golfhistorier i nyutgåva från 1990. Orginalet trycktes första gången 1922. Golf var PG Wodehouses stora hobby, och han hade 18 i hcp när han skrev den här boken.

Mycket läsvärd och rolig. Man inser lätt att man aldrig kan få för mycket av golf, oavsett hur man utövar den märkliga sysslan.

Nu blir det läsning och tyst småskrattande resten av kvällen...

Oj vad spännande det blev..

24 sekunder mellan guld och silver och en tät bronsfight efter sista skjutningen.

Men grattis Tyskland!

Tyvärr en runda för Åsa

Men i toppen blev det lite mer spännande genom Neuners skjutmissar.

Visst är det kul ändå. Det är ju inte slut än. Kan ju vara kul att se hur det går även om de svenska tjejerna inte slåss om medalj. Ukraina eller Slovenien efter Tyskland... 

Domeij trea in på vallen

Skjut bra nu! Javisst.
Femma nu...

25 sekunder till silver...

Jahapp..

Sverige halkade ner till sjunde plats.

Men mer knepigt läge för Ryska tjejerna vars gevär gick sönder.

Och Tyskland leder ospännande mycket.

Kanonskytte av Helena Jonsson!

Rackarns spännande nu.

Svenska tjejerna trea efter första skjutningen. Vem trodde det?

Men nu är det skidskytte igen

Jag har en idé om en ny typ av mixtävling. En TV-vänlig tävling där man kan mixa både gammal och ung...

Första sträckan slalom i en kort backe med max fyra portar.
Andra sträckan skidåkning tre kilometer.
Tredje en skjutstation (nära målet för slalomtävlingen).
Fjärde skidåkning igen i några kilometer.
Femte en station med pilkastning.
Sjätte ny skidåkning.
Sjunde ett störtlopp på cirka 200 meter.
Åttonde en ny längdåkning på minst fem kilometer.
Nionde och sista ett nytt skytte.

Då skulle jag kunna delta på sträckorna 1, 3, 5, 7 och kanske 9 (om jag överlevt).

Mario Matt...

...vann, hemmasonen Ivica Kostelic tvåa och Brolenius tog en bra tiondeplats.

Börjar bli lite sugen på skidåkning igen. Nu när bilen fungerar.

Synd att Hargin missade på slutet...

Men Johan Brolenius är ju sämst åtta-nia, eller tia.

Brolenius gjorde en bra insats...

... en miss, men tvåa så långt.

Sol, massor av snö och plusgrader.

Riktigt vårvinterväder i mitten av februari.

Grannens lilla bil har dock inte tinat fram helt än...
image536

Borde ha varit i skidbackarna istället för i TV-soffan. Men å andra sidan har jag ju en del kvar på min storstädning.

Återstår dock Slalom på TV snart. Kul att Hargin och Brolenius är med i andra åket!

Därefter blir det ett städryck igen.

Tack Norge för uppvisningen!

Spännande så att man ryser.

Bra att unge Svendsen spöade läromästaren och inte vek sig av ren artighet.

Och Ferry åkte in på en nionde plats trots två bom och placering på cirka tjugonde plats tidigare i loppet. Men undrar om han inte hade en vurpa någonstans som TV-kamerorna missade...

Oj! Det kan bli en trippel för Norge..

Men tre ryssar är med också...

Spännande om man kan ståt ut med att det inte bara är en svensk tävling trots att den går i Sverige.

Heja Norge.

Både tjejerna och killarna vann sprintstafetterna i Tjeckien, och nu leder Björndahlen i skidskyttet i Östersund.

Och jag börjar känna mig som en riktig soffpotatis...


Glömde bilden på hyllan och burken

image535

Burken med drygt 360 frågor syns bredvid boken med en massa tomma sidor.

Bokhyllan blir mer och mer i ordning.

Hittade en kul sak som jag fick av Anna för drygt ett år sedan.

En Ulfbok och en Ulfburk.

Mitt liv på burk i en bok om jag svarar på frågorna. En bok full av härligt vita och tomma sidor och en glasburk med skruvlock full av små lappar med enkla frågor: 
- Vilken var din bästa semester och varför?
- Vad är det tidigaste minnet du har från skolan?
- Vad är det modigaste du någonsin gjort. Varför?

Så där fortsätter det. Jag vill inte vika upp fler frågor nu. Jag vill försöka svara ärligt och spontant och kort på varje fråga. Utan att fundera i flera dagar på varje fråga...

Press och frihet

... jag är medveten om att många muslimska länder behöver en tydlig yttre fiende för att hålla ihop och överleva.

Undrar vad USA tycker om danskarnas provokationer? Skrattar dom gott nu där borta? Kanske frågade de danska tidningarna om lov där borta först? Självklart gjorde dom det, men hur .... tänkte dom på konsekvenserna och USA´s önskan om att peka ut en annan huvudfiende?

Sorgligt är det.

Pressfrihet

Jag tycker att en hel del danska tidningar  nu borde skämmas väldigt mycket.
Jag pratar om karikatyrerna av Mohammed (eller vad han heter)

Inte för det som skedde första gången med teckningarna, men den här gången har dom verkligen spårat ur.

Dom upprepar det som tydligen sårade många väldigt mycket. Och dom gör det med hänvisning till pressfriheten. Skriv då istället artiklar som kan hjälpa oss och dom att förstå!

Att provocera som skett nu är bara ett avslöjande tydligt exempel på hur man försöker tjäna pengar på att sälja tidningar. Det har inget med yttrandefrihet att göra. Inte ett skvatt!

Men det upprör många och ställer till stor skada. Hoppas att  de olika länder som har en annan religion skiter fullständigt i danskarnas tidningar och gapskrattar.


Helena gjorde ett kanonlopp

Femma är inte alls illa. Det är väldigt bra.

Men nu undrar man mest över snacket om dopning. Ska dom aldrig sluta fuska?
Troligen inte.

Men inte för att jag tror mycket på det som just nu dykt upp från en anonym person. Men varför skulle något land låta bli att leta efter medel eller metoder som höjer prestationen?

Frågarna om doping lär fortsätta så länge det finns pengar att tjäna på elitidrott. Pengar för arrangörerna och stora pengar för de tävlande.

Hinner med ett varv i bokhyllan före tjejerna

Skidskytte för tjejer utan en gravid "tant" kan bli riktigt kul.

Fel att kalla ACO för tant, men är man gravid så är man ju lite engagerad i det, (både mentalt och fysiskt) och kan kanske inte leverera det som behövs i en idrottstävling på VM-nivå.

Hoppas att tjejerna gör något kanonbra idag.

Annars får man väl glädja sig åt att det blir hemmaseger i schlagertävligen senare ikväll.

Heja Kalla!

Trea och långt före Kuitonnen..  Jättestarkt av den lilla tjejen från långtbortinorr..

Och norskan Jacobssen är nu rejält med i toppen. Spännande alltså. Det handlar om Sverige, Norge och Finland i längdåkningen för damer.

Hittade två skärmaskiner i köket.

Kvarlevor från kafétiden i Kättbo utanför Mora.

En av dom har skurit tunna skivor av rökt älgkött alldeles för länge. Bara att kasta. Skärskivan är inte bara slö, motorn verkar ha lagt av också...

Men den andra fungerar efter en rejäl diskning. Mumsar just nu en macka med nyskurna tunna skivor av rökt picnicbog från Siljan Chark.
image533
Mumsigt. Den fungerar och kan skära ganska tunna skivor om jag vill..
image534

Men nu ska jag se hur det går för Kalla. Och sedan mer skidskytte.

Mardröm för Mattias...

Nu är loppet kört för Sverige. Mattias hade problem i ståskyttet.

Första skottet satt, men sen ville han bara fly från problemet enligt Björn Ferry och några till. Visst är det massor av psykologi i skidskytte. Som i andra sporter där det finns gott om tid att fundera. Golf till exempel.
I utförsåkning är det nog funderingarna före startgrinden som betyder mest.

Synd med en svensk besvikelse i skidskyttestafetten. Men då kan jag ju återta mitt röjande. Alltid något positivt i en motgång.
Ryssland lär ju vinna. Norge tar medalj igen.

Liggande skytte låter bekvämt

Mattias tappar i åkningen. Ryssland skjuter fullt i klar ledning!

Mattias skjuter också fullt!
Och medaljchans finns fortfarande.
 
Återstår ståskytte där Mattias ska hålla ut magen och tänka på en mängd andra saker, enligt en lugn gubbe som kan mer än jag. Han med pennan i mösskanten...

Mattias går ut som sexa

20 sekunder bakom Norge som ligger fyra..

Medalj blir nog svårt. Men spännande är det...

Dom bommar i täten...

Ferry bommar också.... men han satte reservskotten.

Vilket kanonläge det kunde ha blivit!
Men det är inte slut än.

Ryssarna är nära minuten före Sverige efter halva loppet. Men halva återstår.

KÖR Ferry!!!!

Oj vad mycket publik i Östersund.

Kul.

Skidskytte är väldigt mycket mer spännande än vanlig skidåkning. Jag kan förstå att det skulle vara problem med att komplettera utförsåkning med skytte, men något bör nog göras för att öka spänningen och minska skräcken för benbrott och dödsfall i utförsåkningen.

Björn Ferry behövde ett reservskott i första skjutningen... men som han åker...

KÖR Ekholm!!!

Bara ett reservskott i stående.

Kanon! Nu Dj-ar...
Nu är det spännande!

Skidskytte igen.

Bra start för Sverige och Ekholm. Spännande nu...

Gör inget att solen skiner utanför och röj- och städjobbet fick en paus. Och min SAAB med ny och specialmonterad bränslepump får vila och spara bränsle och värna om miljön hela dagen.

Heja Sverige.

Kul bok. En suveränt kul bilderbok.

Picasso i arbete
En stor bok med bilder av en stor konstnär av en stor fotograf, Edward Quinn fotograferade.

Några bildexempel ur boken.
image531
Pablo med de yngre barnen. Dom ser ju inte helt glada ut... men blev senare.

image532
Visst fångade Picasso en tydlig och porträttlik  bild av Jacqueline?

På just den här tavlan skrev han senare en liten kommentar:
" Pour Jacquelin, aimée, Picasso."

Fler boktips.

Man hittar och påminns om ett och annat när man gräver djupt i röran.

"Snabba cash" av Jens Lapidus är bra.
Stockholmslivet på sin spets kanske, men intressant beskrivet och både spännande och underhållande läsvärt!

Källaren får vila i frid till i morgon.

Hittade i källaren...

En färsk oljemålning (bara ungefär tio år gammal).

Men oj vad konstigt det kan bli om man ska måla porträtt. Jag skäms lite när jag ser vad det blev. Tur att den varit gömd i min källare i tio år.

Men jag är nöjd med vissa detaljer som jag ägnade mycket tid åt. Ett öga till exempel.
image530
Någon som känner igen ögat? Nej det tror jag inte.

Men om ögonen sitter för långt isär på målningen så hjälper det inte hur väl man vill med resten. Det blir helt enkelt inte bra.

Hitta i Idre

Minns två saker från första gången som Arne visade sina målningar på Högstvägen 4.

Vernissagen var inte annonserad i Fjällposten. Men små anslag och affischer på ICA, Konsum, Shell, Turistbyrån och en del muntligt skvaller gjorde att många visste om det.

Några kom inte för att dom hade förväntat sig en mer personlig inbjudan, och inte en allmän inbjudan till alla.

Men många tycktes inte riktigt ha klart för sig var Högstvägen finns i Idre. Det är en knepig liten vägstump som dessutom finns på båda sidor av Högsttjärnen, men här har jag försökt knåpa ihop en karta..
image529

Hoppas att många hittar dit de kommande veckorna. Man blir glad av Arnes färgsprakande och uttrycksfulla målningar.

Det var nog bra att han fick sälja ett knippe målningar förra gången, så att den lilla finurligt inredda utställningslokalen kan visa de nya alstren. Jag har sett ett par, tre stycken men vill inte avslöja något här och nu.

Grattis Atelje G!

Nästa torsdag är det nyöppning av utställningen i gäststugan på gården hos herr G.

Några av de sålda är utbytta mot lika spännande nyproduktioner.

image528

Annons kommer i Fjällposten på torsdag. Andra huset på höger sida när man svängt in mot Sporthotellet från vägen up till Idre Fjäll.

Grattis Ulf!

Minus 20 i morse när jag skulle köra min haltande SAAB till bilverkstad för att byta bränslepump.

När jag parkerade bilen för några dagars sedan, så krånglade pumpen rejält. Tog mig de sista hundra meterna på tomgång med en kärvande pump. Så det var lite spänt i morse...

Men med ett lätt knack på pumpen före start så fungerade den klanderfritt ända till verkstan.

Och min nya pump visade sig vara nästan rätt. Rätt längd men för liten diameter. Men med hjälp av diverse funderande, och en bit av en lagom grov kylarslang mellan gummitätning och pump, så gick det bra.

Nu fungerar det. Hurra för en fixarverkstad!

Grattis Norge!

Bra att ni startade på slutet så att det blev spännande länge!

För övrigt gick det väl som vanligt för våra svenska hopp i skidskyttet...
Men det är ju några tävlingar kvar.

Bussbild igen

Idag har det mest varit en väntan på att det ska bli fredag så att Egons Autorep kan få byta bränslepumpen på bilen.

Men visst har jag sett på skidskytte, och mer återstår. Herrarna ska ju snart köra också.

Och jag hann med en promenad till Sporthotellet för att äntligen få en helbild på bussen. Men bussen var smutsig efter en resa från Stockholm och ljuset var inte det bästa.

Men med lite pyssel i Photoshop lyckades jag tvätta bort det mesta av vägsaltet söderifrån..

image527

Imorgon blir det först bilverkstad och därefter besök hos Arne som tänker öppna sin konstutställning igen.

Annons kommer i Fjällposten nästa vecka. Han har minst tre nya härliga målningar (kanske fyra-fem... kanske fler).

Det dyker väl upp några små affischer på ICA och Konsum också...

För övrigt ska jag plocka vidare i bokhyllan och se den senaste DVD´n som följer med en kvällstidning på torsdagarna. Åtminstone i vissa butiker. ICA brukar ha den senaste filmen ibland, Konsum ligger sex veckor efter...
Men på SHELL finns alltid rätt film på torsdagarna. Bra av SHELL tycker jag.
Vet inte vad dom andra gör för fel, men något fel är det...

Sökmotorerna är roliga...

För länge sedan visade jag ett par målningar av Denes Perger och skrev några rader om hur jag fått tag i dom.

Eftersom jag nyss skrev om Carl de Wit och Ardy Struwer så började jag leta i Google efter Denes Perger och en annan konstnär som heter Håkan Thorsén. Den senare verkar vara född 1928 och kanske inte lever längre...

Men poängen är att Google hittade min blogg när jag sökte på Denes Perger. Inte på första eller andra sidan, men ändå..

Både kul och märkligt. Men mest kul.

Om jag tjatar om Carl de Wit så dyker väl min blogg upp på den sökningen också.

Måste förtydliga mig...

Gillade alltså inte att skidskyttet blev inställt på grund av hårda vindar.

Om det hade handlat om störtlopp, backhoppning eller annan sport där alla måste välja samma spår och vinden blir ett orättvist moment, så hade jag förstått beslutet.

Men i en tävling där vinden måste vara en del i själva sporten, så har jag svårt att förstå beslutet. Alla lär väl träffa alla prickar i skidskytte om det är vindstilla och solen står i rätt vinkel. Och då kan dom ju hoppa över skjutmomentet helt och gå på deras statistik på träffar från träningen... Men inte blir det lika spännande då.

Segling är ju en annan sport där vindarna kan växla väldigt mycket. Och ingen klagar på att det blir osportsligt..

Fegt tycker jag

Jag menar mitt bränslepumpsbyte, men jag menar också den inställda skidskyttetävlingen i Östersund.

I mitt fall handlade det om att avväga mellan en dålig rygg och rimlig kostnad på en verkstad. Där var valet enkelt.

I Östersund handlade det om vädret, och då är det lite mer oförutsägbart och svårbedömt. Men visst hade det varit kul med vinden som extra komponent i en sport som annars kan avgöras på en lätt darr i sista skottet..

Jag hade sett fram mot en spännande tävling med ett stort tillskott (hi, hi) i form av vindens påverkan på skotten. Speciellt eftersom skidskytte är spännande just på grund av det lotteriliknande skyttet..

Dåligt att ställa in tycker jag. Det kunde ha blivit en av de mest omtalade VM-tävlingarna i skidskytte någonsin!

Forskar lite

För ungefär 50 år sedan köpte jag som tonåring en målning av Carl de Wit. Min pappa betalade minns jag. Den kostade ju mer än veckopengen...

Det var en utställning i Nyköping där Ardy Struwer och Carl de Wit ställde ut. Kanske deras första utställning någonsin..

Ardy Struwer blev så småningom en känd TV-skojare tillsammans med Lasse Åberg (tror jag). Numera en ganska väletablerad konstnär.

Men vad hände med Carl de Wit?
image525
Jo han blev äldre han också. Han var väl cirka 20 år när jag köpte målningen i Nyköping...

Nu jobbar han med datorgrafik och allehanda uttryck. Skulpturer också...
Skickade mail till både honom och Ardy Struwer för att dels påminna om utställningen i Nyköping, men främst för att höra om det var ynglingarnas första försök.

Inget svar än, men jag påminner väl om en vecka eller så.

Här är ett foto på den målning jag fastnade för när jag var i övre mopedåldern...
image526

Jag tror att den beskriver stämningen en söndagsmorgon i Hilversum. Kvällen före var nog kul...


Diversity Challenge 08

.. är namnet på seminariet som sändes på TV2 och TV24. 

Intressant och inkräktade på mitt städjobb. Intressant att höra alla olika attityder till ämnet.

Salvatore Grimaldi nämnde jag förut. Han tycks ha fattat vad det handlar om.

Michael Treschow, som är styrelseordförande i Ericsson pratade mycket utan att bidra på något vis. Han var snarare ett exempel på problemet. Svenskar som inte har fattat att det är OK att vara stolt som svensk och se alla andra människor som likvärdiga utifrån kompetens istället för namn eller födelseplats.

Sorgligt att se och höra en styrelseordförande i ett så stort företag som inte kan tänka själv. Det lät som att han hela tiden vaktade sin tunga för att inte stöta sig med aktieägare med fördomar...

Han tjatade mest om debatten man-kvinna, när det handlade om ett mycket mer intressant ämne.

Men det har gått lite smått framåt i bokhyllan.
image524
Men visst vore det enklare om alla böcker hade samma format?

Två hyllor blir reserverade för olika böcker som handlar om bildkonst. Ett par hyllor får ta hand om pocketböckerna från hyllan i sovrummet. Sorterade efter författare?

Och all fackliteratur blir sorterad efter ämne och instoppad i hyllan i sovrummet eller förpassade till källaren. En plats som också behöver röjas...


Nej jag lyckades inte dra ur sladden...

Dessutom står TV:n på. Jätteintressant program på TV24. På TV2 sänds samma.

Om entreprenörskap - tror jag - om mångfald var rubriken.

Salvatore Grimaldi beskrev de två orden väldigt bra. Tycker jag som har försökt undervisa i ämnet i nästan tio år..

Men nu går det framåt i röjningen. Kanske inspirerad av orden i TV-programmet..

Törs till och med visa en bild på framstegen i bokyllan.
image522
Snart ska jag fylla hyllorna i lite bättre ordning, och därmed tömma andra.

Man måste våga, som dom sa på TV flera gånger. Man måste våga misslyckas, säger jag då för att förtydliga. Annars händer inte mycket...

Oj vad man hittar när man röjer..

Inte underligt att det tar tid när man måste fotografera och blogga samtidigt som man försöker få ordning..;-)

Målade ju förr i tiden. Ibland ofta, men mestadels sällan.

När jag var 22 jobbade jag nog på SAAB i Linköping och använde mest penna, men ibland pensel och tusch.
Som den här:
image519

I mitten av 70-talet var jag gift och bodde i Paris. Anki var gravid och jag jobbade på IBM.
image520
Anki stickar och jag påbörjade en oljemålning. Hon stickade klart och födde Anna. Jag syns i spegeln ovanför den öppna spisen, men fick inte tid att måla färdigt.

Så småningom hamnade vi i Kättbo utanför Mora med både Anna och Per. Vi hade också katt i två omgångar. Snuffi blev tyvärr överkörd i unga år.
image521
Den nyfikne rackaren på bilden är Tussan. Hon fick vara med lite längre. Liksom fåtöljen från Paris. Den har jag kvar än. Dom var fyra från början, men den tjusigt böjda limträkonstruktionen gav vika så småningom. En efter en.

Nu drar jag ur sladden och tar ett nappatag med bokhyllan...

Nästa bok.

En julklappsbok kvar att läsa.

"Flyg fula fluga" av Patricia Cornwell. Men den får vänta några timmar till.

Nu ska jag fortsätta röja och städa i väntan på TV-sändningarna från ett blåsigt Östersund.
Kikade på livekameran från torget i Åre för ett tag sedan. Där finns en stor gran som svajade väldigt i vinden.

För övrigt kan jag berätta att jag misslyckades med att lossa elkontakterna på bränslepumpen igår. Inget svårt jobb egentligen, men om man inte är liten och vig, och vill ligga på knä i snön, så får man stå med jobbigt böjd rygg för att nå. Dessutom är jag lite feg numera. Visste inte hur hårt jag skulle våga ta i... och det är ju lite mer pyssel förutom elanslutningarna.

Ringde därför Egons Autorep och fick ett fast pris och en tid på fredag.
Med ett lätt knack med hammaren på pumpen så kan jag nog köra bilen dit. I annat fall får den väl tugga sig dit på tomgång...

Boktipsen..

Nu har jag läst ut "I lögnares sällskap" av David Ellis.

Den var spännande till fem sjättedelar - ungefär. Men författarens största prestation var nog att beskriva händelserna baklänges. Kul variant faktiskt.

Men när man börjat ana vad det handlade om blev de sista sidorna bara en transportsträcka.
Och då ville man läsa några sidor i början (slutet) en gång till eftersom man där blev så lurad om vad som egentligen var på gång...

De två senaste böckerna har också lärt mig mycket om de stora skillnaderna mellan svenskt och anglosaxiskt rättsväsende.

Något som är på tapeten nu med domen mot Tito Beltran. Jag har inga synpunkter på vad som är rätt eller fel i det sammanhanget, men i USA får inte åklagaren ens ställa frågor om vad ett vittne har hört andra säga...

Forkörare på väg...

Forkörarna övernattade i Idre och for i morse vidare mot Röros med pinglande hästar.

Jag såg dom från balkongen, men var inte klädd för att rusa ut och fotografera. I år gick färden från Malung via Venjan och vidare genom Särna och Idre.

Tuff resa.
image518
Lånade en tidningsbild från avfärden.

Efter nästan tre veckors färd är dom framme i Röros och marknaden den 19 februari. Jag hann inte räkna antalet ekipage, men dom var många.

Det finns både böcker och filmer från tidigare resor. Ett exempel här.

Örngott...

Hittade en webkamera som visar hur man utfodrar örnar i Store Mosse Nationalpark.

Det är en livekamera, och bästa chansen att få se en örn är i gryningen. Kika här.

Fick nyss se en örn, eller en kanske en hök av någon sort.

image517 
Annars är det mest korpar som kalasar...

Skidskytte och annat

Kul med en spännande mixedstafett och en fjärdeplats tycker jag.

Men jag hade hellre varit på Idre Fjäll i kanonväder!
image515
Men som jag gnällt om tidigare, så tycker jag att webbkameran ger ett ödsligt intryck, trots att det myllrar av lyckliga sportlovsfirare nu.

Och samma sak gäller nog skidstadion. Längdåkningsspåren på Idre Fjäll är ju väldigt bra, men bilden ger intryck av att ingen använder dom...
image516

Slutgnällt för idag...vet inte ens varför jag bryr mig.
Yrkesskada?


Skrev tidigare om fotbollsfirandet i Kairo.

Fick nyss bilder från Per. Bilderna är tagna i kvarteret där han bor. Så det är bara ett litet smakprov på firandet efter segern i Afrikanska Mästerskapet i fotboll.

image512
Hela familjen visar sin lycka och stolthet.

image513
Trångt och stojigt. Grabben längst ner med blå kepa kanske är född i Kamerun...

image514
Bara glädje, inga hulliganer eller vandalisering... men visst är dom lite många i bilen.
Och man kan riktigt höra alla signalhornen i kvällsmörkret.

Nu blev det nog rätt pump

Den ser i alla fall betydligt bättre ut i både storlek och anslutningar.

image511

Väldig skillnad mot den lilla kraken jag fick först. Men innan jag plockat ur den krånglande, så är jag inte helt säker. Eventuellt måste jag byta kontakter på elkablarna, men det följde med två lösa kontakter.

Sportlovsväder

Efter en morgon med minus 15 och dimma i byn så har det klarnat upp.
Minus 2 - 3 grader nu och ingen vind...

image510
Nu ska jag kika i postlådan och se om det blev rätt pump den här gången...

Ursäkta mig...

Gnällde nyss om Idres frånvaro i gratisreklamen...

Fjätervålen får ursäkta. Ni fick ju plats i texten Men det hade varit roligare om Fjätervålen (eller Idre) hade varit omnämnt tillsammans med Sälen och Åre i förtexten om vädret. Gärna tillsammans med alla skidorter i Härjedalen.

Vädret är ju inte kanon enbart i Sälen och Åre.

När det gäller snödjup så skulle Fjätervålen tjäna mycket på att framhäva snödjupet off pist . Där finns det verkligen ytor för off pist. Man behövar inte stiga upp före solen för att hitta en orörd yta. Inte jättebrant, men kul träning.

Det är svårt att placera Idre på vinterfjällkartan.

SMHI och TV har ju hela vintern missat att vintern är ovanligt vintrig här borta.
För borta är vi tydligen.


Och oj vad mycket det skrivs av journalister som har dålig kunskap om utförsåkning. Snödjupet i pisterna är väl inget mått på upplevelsen? Vad spelar det för roll om det är 60 eller 110 cm till marken i en preparerad pist? Ingen roll alls.

Däremot är snödjupet och vinterkänslan utanför pisterna jätteviktiga för upplevelse. Trots det läser jag ofta artiklar som pratar mest om snödjupet i pisterna.


Och det fantastiska sportlovsvädret ska tydligen begränsa sig till Sälen och Åre.... Har Skistar egna journalister som skriver, eller hur går det till?


Läs den här artikeln och fundera själv.


Egentligen gillar jag inte att gnälla på det här viset, men jag försöker bara visa vilka möjligheter som inte verkar utnyttjas i vårt område. Eftersom jag döpt om min blogg så att den numera tillåter gnäll, och ibland annat, så skriver jag det som upptar en del av min tid.
Yrkesskada som hänger kvar trots ett behagligt liv som pensionär? 


Kvällsåkning på riktigt

Synd bara att man inte kan få ta del via webbkameran. För visst ser det härligt ut?
image509
Om man kikar noga, väldigt noga (med lupp), och vet hur backarna ser ut så ser man att det är fullt ös i övre delen av Västbacken. 

Men för en som slinker in för att kolla om Idre Fjäll verkar kul, så verkar det väldigt trist och ensamt. Nästan spöklikt ensamt...

Det var mitt andra "gnäll" om webbkamerorna på Idre Fjäll. Mitt andra idag alltså.

Pumpar på...

Just nu med tvätten, men så ringer syrran från BILTEMA. Hon ställde upp direkt för att försöka få fatt i rätt pump.


Syrran: - Du får prata med killen här direkt. Han frågare efter mått på ritningen...


Jag: - Hej


Killen: - Hej, har du måtten på pumpen?


Jag: - Nej det är lite svårt att mäta när den sitter monterad. Jag kan bara mäta diametern på ett ungefär. Den verkar vara ungefär drygt 5 centimeter.


Killen: - Jag har en här som är 5,2 cm och anslutningen som sticker upp är 3 cm.


Jag: - Den kan jag inte mäta eftersom det sitter en bensinslang på den med en bajonettfattning. Ska inte ni kunna tala om vad jag ska ha för pump eftersom ni säljer reservdelar till olika bilar?


Killen: - Jo men till SAAB är det krångligt, och många brukar komma tillbaka för att dom fått fel.


Jag: - Jag kan förstå det eftersom det är olika pumpar till olika modeller. Dessutom sitter det två i min bil. Och trots mitt foto på pumpen, så fick jag den som inte går att fotografera eftersom den sitter längst ner i tanken.


Killen: - ...


Jag - ...så nu när ni har registreringsnummer, årsmodell, motortyp, en ritning och ett nytt foto i närbild, så borde jag väl kunna få hjälp att hitta rätt pump? Vad är det för tillverkare av pumpen?


Killen: - Det får vi inte veta. Den här verkar ju stämma, men jag kan inte lämna garanti för att det är rätt.


Jag: - OK! Vi gör ett försök. Jag tar den.


Priset på pumpen är 499k r. Hos SAAB kostar den 2 660 kr. På en bilskrot cirka 400-500kr.

Det kan vara värt portot för lite frakt fram och tillbaka om det skulle visa sig vara fel igen (30 dagars full returrätt).

Under tiden sparar jag in fraktkostnaderna eftersom bilen just nu inte drar någon bensin alls.

 Drar det ut på tiden så har jag fått pumpen gratis genom kraftigt minskade utgifter för bensin...

Jag sparar många, många frimärken varje dag genom att inte köra bensinbil till Idre Fjäll, Nipfjället, Fjätervålen eller små turer på byn. Och vilken positiv insats för klimatet...


Kvällsåkning på Idre Fjäll idag

Nu är det inte kväll än, men dagåkningen pågår ju numera till 16.30.

Färsk bild från Västbackens övre del:
image508

Undrar om det är fler än jag som tycker att webbkameran kunde placeras lite bättre.

På morgonen ligger Västbacken i skugga och resten av dagen ser man mest av den del som är avstängd för alla utom de som vill ta tid på ett åk i bana. Ger ett folktomt intryck tycker jag. Förutom att det verkar vara ont om sol i backarna på förmiddagarna.

Nu när liftsystemet är utbygggt för många miljoner borde man kunna visa solsidan i Ost också. Tycker jag. Där är det ju sol mycket tidigare, och dessutom kryllar det av soldyrkare senare på dagen.

Men i målet vid "self timern" är det alltid väldigt glest med folk av naturliga orsaker. En i taget gäller ju där.

Går på pumpen hela tiden...

Fick litet paket från syrran idag med den bränslepump som BILTEMA hade identifierat utifrån min bild och bilens regnr.
Men oj vad liten och annorlunda den var...

Efter diverse samtal hit och dit så fick jag hjälp från Hansson Motor i Mora som faxade en sprängskiss pa allt som döljer sig under det jag ser utifrån.
image507

Så nu har jag stora förhoppningar. Åtesrstår bara att se om BILTEMA har den i lager till bra pris.

Om inte dom och jag är fel ute igen, så finns den. Och priset är blygsamt jämfört med orginalpumpen.

Alternativet blir att söka på skrotfirmor runt om i landet.

Jag läste Jonas blogg om att hålla sig i trim med stavgång. Nu har jag en del promenader utan bil och stavar som skulle kunna kallas "pumpgång". Bra för pumpen tack vare en krånglande pump...

"Den ena pumpens död är den andra pumpens bröd" heter det ju.

Om man firade på Kairos gator tidigare...

... så lär det väl dubbelfiras hela natten efter att man blivit Afrikanska mästare efter 1 - 0 mot Kamerun.

Reprisbild för att ge en vink om stämningen nu:
image506

Totalt 99 mål sammanlagt i turneringen och väldigt öppen och rolig fotboll. Kul helt enkelt.

Kul med olika sportkanaler på TV

Jag råkade ramla in på TV8 när Jonas Björkman spelade avgörande match i Davis Cup mot Israel.

Han hade just förlorat första set med 0 - 6, men kämpade och stretade och inte ens i fjärde set trodde jag att han skulle greja det. Men det gjorde han. Sverige alltså vidare trots att det såg mörkt ut ända in i det sista!

Sanna Kallurs världsrekord missade jag dock.

Såg en hel del skidåkning också, men jag har glömt hur det gick...

Nu ska jag se klart finalen i Afrikanska mästerskapen mellan Egypten och Kamerun. Mycket underhållande första halvtimmen men nu är det lite för mycket 0 - 0 i matchen. Bara första målet kommer så kan det nog bli stor underhållning igen.

Morgondimma i byn

Men klart, soligt och vindstilla ovanför dimman.

Webkameran i Fjätervålen för en halvtimme sedan:
image504
Inga liftköer och gott om plats för carvingsvängarna...

Kikade på läget i Borlänge igår. Romme Alpin. Bara konstsnö i pisterna och i huvudsak snöfritt för övrigt..
image505
Och kö. Blir nog lika idag om solen bryter igenom dimmolnen. Men å andra sidan bor det ju 100 000 människor bara i Falun/Borlänge...


Med bra kommunikationer därifrån och hit, kunde de boende i området överlåta sina backar till alla helgbesökare från Uppsala, Stockholm, Västerås o s v,  och istället tillbringa sin skidhelg här upp i fjällen.


Boktips

Har just läst ut "Den oskyldige mannen" av John Grisham. Om mord och orättvisa i en amerikansk småstad.
Den är speciell, och den är fängslande, hela tiden... säger inte mer. Vill inte avslöja för mycket.
Rekommenderas starkt!

Nästa bok är en nyss påbörjad julklappsbok. "I lögnares sällskap" av David Ellis. Den verkar lovande.

När jag ändå är i tipsartagen, så måste jag nämna "Montecore" av Jonas Hassen Khemiri. DEN är speciell...
Språket är ibland så roligt att man ligger och hoppar i sängen. En blandning av arabisk-svensk-franska, fast på svenska.
Vad sägs om den här formuleringen i ett mail som författaren Jonas Hassen Khemiri får från sin pappas barndomskamrat Kadir, som presenterar en genial idé:
- Låt oss kollidera våra kloka huvuden i ambitionen att kreera en biografi värdig din prominente far.
Fadern, den kosmopolitiske superfotografen, har nämligen förlorat kontakten med familjen och försvunnit.
Gillar man det roliga språket så ska man absolut läsa den och skratta högt minst en gång på varannan sida...

Undrar om det blir schlager ikväll, eller om det blir fortsättning i boken som jag påbörjade igår...
Troligen liet av båda.

Framskottad bil

En granne har haft sin lilla bil parkerad under vintern, och började skotta fram den för ett par dagar sedan.

Tog nyss en bild från min snart användbara balkong.

image503
Jag tror att han gav upp efter några timmar, men nu är det dagsmeja, så snart är den nog körbar...

Skidor på TV och en promenad på byn

Marsväder nu. Några plusgrader massor av snö och en värmande sol.

Hälsade på hos Atelje G och fick en skymt av ett antal nya alster som är på gång. Kul att se hur det växer fram från skisser på papper via olika stadier på duken där det ändras, läggs till och ändras igen... skulle vara kul att dokumentera med ett tjugotal olika bilder någon gång. Ska fråga Arne om det.

Hade tänkt ta en helbild på Leffes nya bussdekoration, men eftersom jag inte ville pulsa upp i meterdjup snö hos grannen så blev det ingen helbild. Och Leffe själv var på väg till Mora med en extratur åt Swebus, så han kunde inte flytta bussen.
image502
Men jag tog en bild ändå...

Men nu är det skidor igen. Kul att lyssna på Charlotte Kalla som inte hade några bortförklaringar till sin 16:de plats utan bara såg fram mot nästa tävling! Mycket sympatisk tjej.

Fortsatt kanonväder!

Men ingen skidåkning för mig idag. Snyft...

Min bränslepump (i bilen alltså) fick ett lätt återfall igår. Men jag blev aldrig stående, eftersom jag numera vet att en lätt knackning på pumpen får den att jobba vidare.

Men nu är en ny pump inhandlad på Biltema i Örebro. Tack syster!
Bilen får nog stå i väntan på ett litet postpaket.

Kikade längtande på Fjätervålens webkamera nyss.
image501

Inte värst lång liftkö heller...

En bra artikel i Mora Tidning idag.

Nisse Schmidt är ju dessutom proffsfotograf med riktiga grejor.

Kopierade hans bild från Mora Tidning från igår..
image500

Och här är en länk till artikeln.

Liknande reportage i rikspressen vore kul.
Kanske Stefan Jonsson på DN kunde fylla ett mittuppslag med snökultur....

Liten biltur och lite skidor.

Som vanligt så överdrev morgonens väderprognos temperaturen. Nollgradigt tyckte man...

Vi har minus 4, ingen vind och stundtals var det riktigt soligt. Gissar att det är runt noll i Mora, men Dalarna tar inte slut i Mora...

Tog bilen upp till Nipfjällsparkeringen för att dokumentera snöläget.
image496
Idre Fjäll i motljus.

image497
Städjan och snöhögar på parkeringen nedanför Nipfjället.

Tog en tur till Ostbackarna och åkte lite skidor.
image498
Ganska livligt i backar och liftar och alla verkade njuta av allt det vita. Inga isiga backar i år.
Bilden är tagen vid lunchtid, så därför ser det inte så välbesökt ut just här. Men inne på Ostkafét var det fullsatt och kö från dörr till disk.

På hemvägen tog jag en snödjupsillustration.
image499
Och med de här snöväggarna som kantar vägarna behövs kanske inga snökäppar, det är ju bara att ploga efter väggarna. Dessutom är ju alla snökäppar för korta i år...

Rättelse...

Jag skrev om Sven Grundbergs artikel om snöfattig och gråmulen vinter.

När jag mailade honom och fick svaret att uppgifterna kom från Pricerunner så gällde det en annan artikel.

Missförstånd alltså. Dessutom kan man väl ha en viss förståelse för att vintern upplevs som gråmulen och snöfri i Stockholm...

Kul hockey och kul antikrunda på TV

Inspirerade mig till att fortsätta mina arkeologiska utgrävningar här hemma..

Kanske det var Smurfsamlaren i antikrundan som fick mig att leta fram gamla prylar från förr..
Jag höll på med modellflyg som liten knatte, och återupptog det i liten skala när jag fick egna barn.

Anna låg i barnvagn när vi bodde i Paris och jag byggde modeller som flög med hjälp av kolsyredrivna motorer. Kul saker som var väldigt små och finurligt konstruerade. Små motorer som var lite större än en tumnagel och hade en kolv i en cylinder. I toppen på kolven fanns en liten pinne. I toppen på cylindern låg en kula som pinnen lyfte så att kolsyran kunde trycka ner kolven och så vidare... 

Tyvärr är ingen av de motorerna eller flygande modellerna i livet.

Men jag hittade annat.
image494 
Den övre satt i en tjutande linkontrollerad sak som skulle flyga runt, runt och runt. Stackars Per fick agera starter medan pappa Ulf höll i linhandtaget. Per gjorde sitt och höll för öronen medan pappa fick fygmaskinen att stiga mot skyn och gå rätt i backen..

Den undre skulle föra ett segelflygplan högt upp i skyn.

Utan hjälpmotor seglade den vackra skapelsen från kyrkbacken i Kättbo rätt in i timmerväggen på ett för tillfället obesökt fritidshus. Några decimeter vid sidan av fönsterkarmen till vardagsrummet blev det tvärstopp. Och då hade vi ändå radiostyrning på den vackra skapelsen.

Jag hade engagerat en grupp småttingar i en kurs i modellbygge och modellflygning på den tiden. Mycket limma och klistra och en del spännande flygäventyr.

Nästa bild visar en helt oanvänd motor från några år senare. Ganska mycket större.
image495
Ljuddämparen är tjusig..

Men det dröjer nog några år till innan jag återupptar den hobbyn.

Ska fortsätta mina arkeologiska utgrävningar så att jag har det mesta på plats innan golfsäsongen börjar.

Men inte just i väll. Nu ska jag läsa de sista sidorna i en bra bok av John Grisham. "Den oskyldige mannen". Handlar om rättsväsendet i en amerikansk småstad. Fängslande, annorlunda, otäck men full av lågmäld humor.


Fick nyss ett svar från Sven Grundberg..

Jag skrev nämligen ett mail och påpekade att det inte är det minsta grått och snöfritt här.

Artikeln var inte sponsrad av reseföretag utan byggde bara på information från "Pricerunner" som pekar ut reapriserna till Alperna...

Men kul med ett snabbt svar.


Man häpnar men blir inte förvånad

Jag hittade en artikel på Aftonbladets E24-sida som försöker locka resenärer till snön i Alperna.

Det måste vara något fundamentalt fel i våra svenska skidorters marknadsföring när rekordmycket snö inte får genomslag i media.

Så här skriver Sven Grundberg idag:

"Nu annonseras sista minuten-resor till Alperna


Den som tröttnat på gråmulen snöfattig svensk vinter, men inte bokat säsongens skidresa behöver inte ge upp helt. Nu annonserar resebolagen ut restplatserna."

Hur mycket har resebolagen betalat för den artikeln undrar man...  eller är han  lurad av väderrapporter på TV?

Länk till artikeln här.

Jag kan tänka mig att det klena snöläget i Sälen och Åre kring jul och nyår drabbade hela landets skidorter.

Men visst borde Idre Fjäll, Fjätervålen Lofsdalen och några till kunnat samarbeta för att få fram ett annat och riktigare budskap.

Att Skistar satt i ett dilemma kan jag förstå Man kunde ju inte gärna skapa publicitet och riskera att granskas genom att lyfta fram Trysil och Vemdalen...


Kanonväder för skidåkning idag.

Och det blev skidåkning på Idre Fjäll.

Ett strömavbrott i byn och på fjället ställde till en del problem. Som tur var slapp jag sitta still i en lift under avbrottet.

Jag åkte på lite längre skidor idag och kunde variera åkningen lite mer. Mina kortare carvingskidor går som på räls och är nästan omöjliga att välja svängradie med.

Tog ett par bilder från toppen på Västbacken.
image491
Det började komma en del moln från den norska sidan. Burusjön syns i alla fall bra.

image492
Städjan ligger inramad av skidanläggningarna på Idre Fjäll och Fjätervålen och bilvägen upp till Nipfjället.
Skandal att den nuvarande regeringen inte tillåter en sammankoppling av de två skidanläggningarna över Städjan!

Men den regeringen har ju så många andra skandaler att brottas med...

Hälsade på hos Classe en stund och kikade på hans nya miniskotrar. Tysta fyrtaktare med mera klös..
image493
Här är det kö på startlinjen.

Alldeles före lyckades en dansk mamma välta när hon skulle assistera sin lilla dotter runt banan. Båda klarade sig oskadda och skotern var hel. Pappan fick allt på film. Efter den vurpan körde dom extremt sakta de återstående varven.

Skönt med en härlig dag i skidbacken!

Kikade in på Sporthotellet efter backen. Leffe var i Stockholm för att hämta en grupp, Annki skulle iväg på en taxitur till Sälen, en buss varmkördes och den tredje var på vift någonstans. Den fjärde var nog i Flötningen eller på väg.

Jag får nog vänta till lördag innan jag får chans att fotografera den nya bussens härliga reklamdekor.

Arkeologisk paus.

Men jag kunde inte låta bli att visa den här..

Hon till vänster fyller ju år imorgon.
image490

Båda tackar varandra för ett väl genomfört dop.

Kanske upplevde dom det lika stort som en Schlagerfestival eller VM i fotboll ...

Arkeologiborsten viftar försiktigare ibland...

... men borstar nyfiket ivrigare...

Hittade ett brunt kuvert med bilder från ett barndop. Stora bilder i svartvitt. Flera stycken.
Lyfter försiktigt ut en av bilderna och lägger den på mage i scannern.
image489
Anna kramar Per. Han undrar varför han har lika klänning som Anna, men fint är det.
Pappa Ulf och mamma Anki vid barnen.

Stående är mormor Karin, farmor Birgit och morfar Rune.

Grattis till Anna! Grattis på födelsedagen imorgon.

Anna föddes på Brittish Hospital i Paris och var ganska blå i starten såvitt jag minns. Fick bara titta och inte röra när hon visades upp i en mjuk och vit filt (handduk). Per föddes i Avesta och spjärnade emot mycket när jag fick hjälpa till att väga honom, såvitt jag minns..

Nu slutar jag sortera för idag.
Nog med personlig nostalgi.

Gräver och sållar...

Jag jobbar nästan precis som en riktig arkeolog. Lager efter lager med noggrann koll på vilken tidsperiod det kan tillhöra. 

Men det lär jag tvinga mig att sluta med. Annars överlever jag inte utgrävningen av mig ;-)

image488
ScanAlp startade 1973 med den här loggan (på baksidan av den påkostade broschyren).

Uffe ritade och Uffe svarade i telefon från en lägenhet på Reimersholme i Stockholm. Roger var i Schweiz och jobbade som skidlärare. Vi jobbade båda på IBM, men Roger hade tjänstledigt för studier...


Som alla läsare förstått så har jag nu tagit en paus i grävandet.

Men det är kul att ha kommit så här långt.

Troligen har två kubikmeter gått till bränning eller återvinning de tre senaste dygnen. Arkeologiska lager som inte skulle ha varit till glädje för någon. Mest utbildningsmaterial om ekonomi. marknadsföring, entrepenörskap, ledarskap, kommunikation, retorik, data o s v.

Arkeologi i "nutid"

Min röjning börjar närma sig 1900-talet.

Hittade en seriestrip, en av flera, som jag tecknade någon gång på 1990-talet.

Jag hade troligen inspirerats av Knasen som jag läst, tittat på, och skrattat åt många år tidigare...

image480
image481

Det här tecknade jag efter att jag hade tröttnat på alla försäljningar och uppköp i databranschen under 90-talet. Utvecklingen gick blixtsnabbt och alla företag behövde färsk men erfaren kompetens. Därför konkurrerade seriösa företag med bra arbetsförhållanden utöver bra lön...

image482
Några företag hade skaffat marknadsandelar genom att köpa upp andra företag i snabb takt. Kunderna fick dom, men de tidigare leverantörerna (personalen) följde ju med på köpet...

image483
Att behålla skicklig personal var viktigt. Men samtidigt var det svårt att avskeda personal som man för tillfället inte hade nytta av... och som hade högre lön än yngre och nyutbildade..
image484

Den metoden fungerar nog med personal under ledningsgruppsnivå, men det kan ju vara svårt att motivera arbetsbrist på chefsnivån..

Tänker på Annas funderingar...


Arkeologi

... men nu om nutiden och nyss, eller "alldeles förr i tiden".

Spännande och tidsödande att storröja hos en som lagrat lager på lager av både allt och inget.

Hittade minst en kul grej som jag återkommer om efter reklampausen. Nu blir det reklam.

Jag såg för någon dag sedan ett väldigt spännande program om Herkulaneum och Vesuvisus utbrott år 76.
Den som är intresserad såg nog programmet. Se annars reprisen om den kommer.

Tillfälligt avbrott!
Vi återkommer så snart felet är avhjälpt.

Paparazzi...

Leif ville tvätta bussen innan jag fotograferade så jag fick smyga bakom altanräcket...
image479
Men vi ska ta några bilder  en annan dag till hemsidan för Idrefjällens Buss & Taxi.  Där finns
förresten bilder från några golfresor och en resa till Midvinterblot före jul

Nu är det ju städ- och röjdag här hemma...

Fortsatt vinterväder...

... och fortsatt röj- och städdag.

Men jag ska försöka fånga Leffes nya bussdekoration på bild också.

Jag gjorde ett försök efter teaterkvällen förra torsdagen. Men då snöade det häftigt, och dessutom var klockan elva på kvällen. Så här såg det ut när bussen anlände från Stockholm.
image477
Svårt att fotografera med blixt i tätt snöfall. Men fullt så stora och runda var inte snöflingorna...
Gick ut i snöyran och tog en ny bild.
image478
Ska försöka fotografera hela bussen idag om den inte är ute på vift. Snygg reklam för Idre Fjäll på båda sidor av bussen. Både sommar- och vinterbilder...

Kanske hade något liknande i jätteformat varit lämpligt som "Välkommen till Älvdalen". Istället för en armborst ...

Nu är det nog hallå på Kairos gator.

Har just sett hur Egypten vann kvartsfinalen i Afrikanska Mästerskapet mot Angola.
På TV förstås.

Faktiskt ganska underhållande match med många målchanser och ovisst in i det sista.
Egypten vann med 2 - 1.
Inte lika mycket folk på läktaren som på nedanstående bild eftersom turneringen går i Ghana.
image476
Den här bilden skickade Per från en match i Kairo i november förra året. Då var det fullsatt...

Rapport om vädret

Härligt väder idag trots mest moln.
Efter att det var -30 på morgonen för ett par dagar sedan så känns -5 mycket trevligare. Nästan ingen vind heller.

image475
Men eftersom jag har en hemmadag för att röja och städa så visar jag en bild på Nipfjället som är två veckor gammal. Men det såg nog ungefär lika ut idag...

Borde ha visat en bild på mitt kök före, och efter... men då hade nog min mamma beställt färdtjänst hit för att hjälpa till.  Speciellt som det återstår en del jobb:-)

Kommande natt får vi lite snö och på onsdag lite mer snö, och senare kommer det snö...

Och nu ska jag stöka till i köket eftersom jag börjar bli lite småhungrig.


Reportage från Särvsjön

Efter föreställningen i Idre for Friteatern vidare till Särvsjön i Härjedalen och uppträdde i en knökfull lokal.

Reportage i ÖP.

En bild från reportaget i ÖP:
image474
Trångt och hög stämning. Även ståplatsläktaren är fullstådd..

Oxelösund är en liten kommun

Jag är uppväxt där.

Vet inte om det är en bra kommun att besöka eller bo i, men dom har en härlig välkommenskylt.

Vid motorvägen från Nyköping finns ett stort foto som visar det bästa som Oxelösund har att erbjuda.
image473
Med den enkla texten
"Välkommen till Oxelösund"

Inga gamla ankare, järnbitar, metkrokar eller släggor... om ni förstår vad jag menar.

Men i entrén till biblioteket finns en del gamla spännande vrakdelar som påminner om att det är en hamnstad.

Älvdalen är en stor kommun.

En avlång kommun.

Till ytan störst i Sverige om man räknar i förhållande till länets yta...

Läste om det välkomnande armborstet som Älvdalens kommun ska resa nere i Älvdalens kyrkby.

Jättestort och jättevälkomnande... (bild från Mora Tidning)

image472
Blev inte förvånad. "Hit men inte längre!" Otäckt budskap.


Det är knepigt i vår kommun.

En kommun med många besökande turister som kommer hit på grund av naturen i norra kommundelen. Vilket bekymrar alla som bor i den södra kommundelen.

Dom kör förbi. Dom borde stanna här!

Men till min glädje läste jag nyss att dåvarande stadsarkitekten försökte stoppa eländet med den fientliga välkommenskylten.

Hoppas att vår nye stadsarkitekt kan visa framfötterna, gräva ned vapnet och bidra till samverkan mellan kommundelarna.

Återkommer kanske om Sunnemötet och hur det började med "Varumärkesgruppen". Jag var nämligen med i gruppen i ett par år. Innan det spårade ur... och en tid medan vi var kraftigt urspårade.


Skidor och väder

Tittade ut och konstaterade att vi fått ett par decimeter nysnö sedan i torsdags.

Men det blåser fortfarande. Flaggorna vid Konsum fladdrar ivrigt.
image469

Och därför bestämde jag mig för att njuta av skidor i TV-soffan...

- Inställt i Val d'Isere på grund av för mycket nysnö.
- Chansartat i St Moritz på grund av omväxlande sol, dimma, snö och sol igen...

Anja missade linjen och räddade kanske liv och lem genom att avbryta efter missen.
Två svenska tjejer kvar och vädret är bättre i St Moritz.

Taket på carporten här hemma har ett imponerande snölager trots vinden och någon dag runt nollan tidigare. Kompakt och tung snö. Hoppas att taket håller.  Min SAAB står ju där.
image470

 Oj, oj, oj.  En liten 16-åring från Schweiz ramlar in på en andraplats med bara en skida kvar efter vurpan före mållinjen. Missar förstaplatsen med en hundradel av en sekund..
OJ, OJ, OJ. Nike Bent har samtidigt startat och leder efter första och andra mellantiden..
...men kör ur.. snyft.

Men vilken dramatik!  Mycket mer dramatiskt än snön på taket till vår carport!

Ondskan.

Ska snart se Ondskan baserad på Jan Guillous roman.

Fick låna en dvd från Örebro.

Men just nu måste jag se färdigt på programmet om familjen Maeght som samlat konst och ställer ut och tjänar massor av pengar och visar konst som gör att man blir andlöst fundersam. 

Uttrycket, intrycket...
Det handlar inte bara om skicklig marknadsförng. Nästan inte alls om det... inte alls om det.

det handlar om hur vi påverkas av bilder...

Om att tvätta svettas och tänka..

Fick tips om hur tvätta skulle fungera som ersättning för tänka. På latin och rent filosofiskt alltså.  Hi. hi

Sökte själv på nätet om svettas. Inte lätt för en som aldrig studerat latin. Svettigt alltså.

Men jag hittade något som jag kan påstå vara ett försök:

" Madidum lavo, ergo sum."

Om det är riktigt så är det ju ett kärnfullt uttryck för att beskriva för omgivningen att man utträttat något stort.
Man behöver inte alltid tänka.
Det räcker att svettas och tvätta. ;-)Inte min tvätt som brann..

Men visst hade jag glömt en hel del.

Jag hade glömt hur mycket som återstår när tvätten är tvättad, tumlad eller torkskåpad.

Den ska bäras uppför trapporna, och den ska hängas in eller stoppas i rätt låda. Och det blir minst två vandringar och tio funderingar...

Men nu är det klart!

Knappast  träningsverk av en tvätt, men lite småsvettig kan man bli om man jäktar.

Vad var det han sa filosofen: "Cogito, ergo sum " (Fritt översatt just nu: "Jag tvättar, tänker och svettas, och alltså finns jag")

Jag tror att Descartes menade att det var lika jobbigt att tänka som att tvätta.

Och om man svettas så märker ju i alla fall omgivningen att man finns..

Nu gick larmet!

Jag har ju bara 100 meter till brandstationen i Idre.

Hoppas att det inte är min tvätt som brinner upp..

Ursäkta skämtet eftersom det kan vara allvarligt. Men larmet tystnade snabbt vilket tyder på att beredskapen är väldigt bra.

Vet inte om tullverkets personal hjälper till när det brinner, men att dom hjälper polisen och fjällräddningen är jag ganska övertygad om.

Men Maud Olofsson och resten av regeringen tycker ju inte att dom behövs eftersom dom jobbar så långt bort...

Skicka hem Maud så kanske hon fattar vad som är nära och långt bort. Men efter alla utlandsresor med olika kläder så är hon troligen helt borta hela tiden.

Tänkte åka utför i nysnön idag.

For därför upp till Idre Fjäll trots mulet och lite yrsnö.

Men mina obefintliga muskler gör att jag ibland blir lite öm i ryggen. Bara lite varningssignaler. Lite så där som det ibland brukar kännas innan man får ett rejält pang i ryggen. Även om det inte hänt på många år nu, så är jag försiktig när signalerna kommer.

Parkerade bilen och tog en rakryggad promenad för att titta lite på folk och fascineras av snömängderna i väntan på att någon skulle bestämma mig. Åka skidor eller åka hem och tvätta? 

En pytteliten ojämnhet i all snön gjorde att ryggen skickade ett kort men tydligt tips. "Spara på det nöjet, och sköt om mig - och dig."

Eftersom det är också är ett stort nöje att ha det mesta tvättat, och lite bättre ordning hemma, så blev det ingen skidåkning.

Men jag linkade vidare en stund och tog några bilder. Hittade en snuvig ängel som hade kraschlandat på taket till sporthallen någon gång sent i går.
image466
Snuvig eller ledsen. Inte vet jag. Men det såg ändå ganska mjukt och bekvämt ut där uppe på kanten.

Centrumanläggningen med många olika byggnader såg nästan mer ut som en massa olika snö än byggnader.
image467

Husvagnsparkeringen används kanske flitigast längre fram på säsongen.
image468 
I annat fall kunde man nog ha stått där med snöslunga och skyffel och erbjudit sina tjänster...
... men den tanken slog mig först nu. Nu när jag är hemma och plockar bland smutstvätten, och ryggen ler och viskar: 
 "Bra Uffe. Jag mår kanon nu, och snart får du känna hur gott det luktar med allt rent som du har producerat utan att bli svettig eller få träningsvärk."

Blir nog skidor imorgon. Oavsett väder. Jag tycker att träningsvärk är en skön värk

Succé tyckte publiken!

Men troligen en halv besvikelse för arrangörerna.

image461
Men de som inte var där blev lurade på konfekten. Troligen var det vädret som gjorde att det inte kom fler än cirka 50 åskådare.

image462
Jonas och Mary tar emot publiken i snöyran utanför. Förvillande lika Birger och Stina... undrar vem som är mest lurig...

image463
Stina och Oskar (från STRAX Television) kikar på hur Birger använt bidraget från Regleringsfonden...

image464
Den första kunden till byns SPA, relax, dokusåpa och realityprogram är i antågande och ska hälsas välkommen av hela byn med vacker sång. STRAX Television filmar... både här och där...

Jag vill inte avslöja mer om handlingen, men överraskningarna duggade tätt i ett ökande tempo. Precis som i vardagen.

Oj vad många aktuella företeelser i samhället och i Idre som rymdes på den lilla scenen. Ibland kunde man tro att pjäsen var specialskriven för Idre...

image465
Efter föreställningen och varma applåder från publiken, tackade Leo teatergänget med blommor. Efter den pussen höll han på att ge Mary alla blommorna.

Vi önskar Friteatern välkommen tillbaka till Idre, och då blir det fullsatt!


RSS 2.0