Bensin och klimat

Jonas lovade för en tid sedan att ta upp eländet med höjd bensinskatt och annat diskriminerande för oss som saknar lokal kollektivtrafik.

Nu gjorde han det. Läs Jonas blogg.

När det gäller klimatet så har vi troligen ungefär samma uppfattning. Men jag gillar inte att vissa påstår att klimatförändringen inte finns bara för att det blir snö i Aten och rekordmycket snö i Idre en säsong. Där finns inget motbevis mot att uppvärmningen faktiskt pågår. Tvärtom. Med obalans i klimatet globalt kan det bli väldigt annorlunda väder på vissa håll.

Men när det gäller bilar och olika bränslen och koldioxid så är vi totallurade.
Men det kanske är vetenskapens enda återstående medel för att åstadkomma en förändring. Och då har man fått hjälp av den klimatförändring som pågår. Och politikerna nappar eftersom det är så påtagligt och lätt att visa i form av statistik, satellitbilder och diagram.

Men det egentliga problemet, som vi kan lösa, och måste lösa, är energiförbrukningen på vårt lilla klot. Och det är bråttom.

Men det har inte mycket med klimatförändringen att göra. Problemet är mycket, mycket större.
Och väldigt svårt att illustrera, och väldigt svårt att motivera politiker och vanliga människor att ta tag i.

Varför ska några få glesbygdsbor få köra bil medan tätortsbor i Paris, London, Stockholm, Tokyo och Detroit tvingas gå eller åka kollektivt? Som ett exempel... Den typen av problem kan inte politiker hantera.

Om dom gör det så förlorar dom makten snabbt.

Klimatförändringen pågår och den bör vi naturligtvis ta hänsyn till, men inte genom att utarma glesbygden och packa ihop folk i sårbara storstadsregioner. Som dessutom ofta ligger kustnära...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0