Tips om placering av webbkamera

Fler och fler hör av sig direkt till mig med bra idéer.
 
Kul tycker jag. Förutom oro för tillstånd, som jag tidigare hört på omvägar, så har jag idag fått förslag på lite ytterligare trädfällning för att förbättra vyn över hål 10.
 
När det gäller tillstånd så var den saken naturligtvis klar innan projektet startades.
När det gäller vyer så har utgångspunkten varit att hitta en plats för kameran som med rimliga kostnader erbjuder flest alternativ.
 
Det kan hända att det så småningom är lämpligt att fälla ytterligare några träd. Men vi väntar tills kameran är på plats och kan testas horisonten runt.
Här en vy baklänges från tians green,
Det känns uppenbart att ett gäng små tallar i hörnet ovanför nians green borde plockas bort. Men det kan ju ordnas lätt i ett senare skede.
Först vill vi se hur webbkameran ser på saken.
Tallen mitt i hörnet vid "Norskgropen" kan inte huggas ned även om den är lite i vägen.Den är ju en viktig del av banan.
 
Men idéer och funderingar är hela tiden välkomna.
Jag nås via mail  ulfbj42 hos brevsorterare hotmail.com  eller vanlig telefon (vill inte skriva här, men jag finns at hitta på Eniro - både fast och mobil).
 
Tack till er som kommer med idéer och funderingar direkt till mig i den här frågan.Det underlättar.
 

Vetlanda och Lena PH

Jag har nog bara varit i Vetlanda än gång i mitt liv. Det var på en genomresa föra cirka tio år sedan.
Minns bara att jag åkte väldigt sakta för att eventuellt få syn på Lena Philipsson... ;-)
 
Påmindes om det efter att ha sett på TV nyss.
Och lyssnat... inte bara tittat...

Mycket gjort idag

Men det finns mer att göra. Mycket mer.
 
Jag tog en promenad ut på golfbanan för att se hur rissamlandet fortskrider och tänkte att jag skulle locka med någon för att försöka gräva fram de aluminiumrör som Wollert skänkt till antennmaster.
 
 
Egon körde timmer åt ett håll och ris åt ett annat.
 
Men det var många fler på plats. Inge, Alf och Alf, Pipa och Gunnar och Anders.
 
Jag ville inte störa dom i sitt slit utan ringde Erling för att se om jag kunde få hjälp med att eventuellt gräva fram rören vid Wollerts garage.
 
Erling kom som ett skott, och vi åkte ut till garaget för att se om vi kunde flytta på det som låg ivägen.
Först tyckte vi att det behövdes en motorsåg och en gaffeltruck, men hur det var så plockade vi undan det ena efter det andra och fick fram rören bit för bit.
 
Sporrade av våra framsteg så gick vi till botten med det hela. Ursäkta Wollert om det blev lite rörigt för att få fram rören...
 
Erling mäter. Drygt 5 meter. Perfekt!
Tack Erling och tack Wollert!
 
Och tack Alf S som ringde när han avslutat risbärandet och frågade om jag behövde hjälp, men då hade Erling och jag redan grävt och spettat loss rören.
 
Senare hälsade jag på hos Stråken för att diskutera jordning och åskskydd. Det var nyttigt.
Men den biten får vänta till våren. Det lär ju inte bli så mycket åska i vinter. 
 
Jag var också in på Grillen för en kopp kaffe med Erling och kunde ta en bild på en glad Thomas som fixade kamerafästet. Vid leveransen hade han blommiga shorts eftersom han kom direkt från ett pass i gymmet...men den bilden lyckades jag slarva bort.
 
Så vi tog en ny bild av överlämnandet idag - utan blommiga shorts...
 
När det gäller behovet av trädfällning på golfbanan så kan det här kanske räcka som förklaring.
Det här är en grov tall (cirka 3 decimeter i diameter) som fällts intill, och söder om hål åttas green. Tyvärr missade jag att placera en måttreferens i bilden, men årsringarna går lätt att räkna. När banan byggdes var den ett frö eller en liten planta på max två decimeters höjd. Troligen inte ens ett frö...

Tokigt i media...

Läste tidigare i Mora Tidning att Himmelfjäll nu har lft till toppen och två nya nedfarter.
 
Det kan handla om en smått ointresserad och väldigt okunnig skribent i Mora Tidning som antagligen blandade ihop liften och backarna vid Toppheden med bilvägen upp till toppen.
 
Visst är det kul med olika vinklingar från journalister när det gäller att visa det som sker i samhället.
Men någon sorts bakgrundskunskap behövs väl trots allt om det man berättar innan man berättar vidare?
 
En annan lien grej handlar om rubriker i tidningar.
 
Journalisten skriver en artikel. Därefter såtter någon annan en rubrik till artikeln.
 
IdreFjäll satsar 2, 5 miljarder påstås det i ett stort uppslag i underrubrik.
Lite kan man väl få vinkla och ljuga, men det finns gränser...speciellt när det trycks upp på papper och distribueras långa sträckor.
 
Man kan ju spekulera i vad der beror på när det rapporteras så tokigt.
 
Men det gör jag inte.
 
 
 
 
 
 

Kallare och lätt snöfall

Blev inte så mycket gjort för mig på golfbanan idag. Saknar en del detaljer i kabelanslutningar...
 
Lite snö har vi fått de senaste dagarna och kommer det bara mer utan bakslag med regn och is så får golfbanan en fin vintervila.
 
Hjälp med risbortforsling behövs fortfarande.
Idag var det några fler på plats, och som återkommer imorgon för att slita med riset ...
 
Mycket timmer blir det också, och det finns fortfarande en del kvar ute på banan.
Så för den som vill göra nytta och träffa golfkompisar så finns det en plats att mötas på i ytterligare någon dag eller fler.
 
Jag är där lite till och från för att pyssla och pussla med annat. Det går framåt i små steg.
 
Jag fick igår tillverkat ett fiffigt fäste för webbkameran. Mer om det senare. Jag tog ett par bilder på den duktige konstruktören i samband med leveransen, men jag blev så upphetsad att jag lyckades tappa bort bilderna när jag skulle föra över dom till datorn.
För den som undrar över lite rost på fästet så kommer vi naturligtvis att rostskydda på något sätt som blir bra. Det finns ju både bilverkstäder och målarfirmor i Idre som vet hur man gör. Kan ju sälv också, men det är ju onödigt att bekosta en hel liten burk av det ena eller det andra för så liten yta...
 
Saknar nu bara några smådelar för at koppla in alla kablar, men de detaljerna får vänta tills Peter F är på plats i Idre igen och kan göra den slutliga installationen.
 
En del i det hela är en radiolänk till verkstaden, och där ställer Wollert upp med material för att få upp antennen lite högre..
Där kommer jag att behöva hjälp med att flytta undan en del tunga grejer för att plocka fram gåvan, och det kanhända att Classe får tid över för att hjälpa till. Om någon mer vill ställa upp redan imorgon så tar jag gärna hjälp. Ungefär som att samla ris, men lite tyngre grejor som ska flyttas så att man behöver vara två på varje "kvist".
Tre är inte heller fel. Då går det fortare.
 
 

Fortsatt golfbanejobb

Idag var det fler på plats för att släpa och transportera bort ris.
Egon, Inge, Alf, Anders, Per-Olov och ytterligare en Alf.
 
De flesta träden är fällda för att de växande tallarna stänger ute solljuset från våra greener, men också för att en del står så tätt inpå fairway att de också stjäl näring från gräsytorna.
Här ett exempel på hur solen nu kommer åt övningsgreen på ett helt annat sätt än på senare år. Vy mot green på hål 18.
 
Mycket ris blir det. Egon samlar i grustaget bakom verkstaden. En del grenar är lika grova och långa som de små tallarna var när golfbanan byggdes...
 
Jag jobbade vidare med mitt sponsrade projekt.
 
Modifierat fäste för stolpe till webbkameran är på plats.
 
Tänkt vy upp mot hål 10, men då från en kameranivå 5-6  meter högre upp. Eventuellt också ett annat objektiv än det som följde med som standard till kameran. Det här är taget med min kamera. Webbkameran har lite mer vidvinkel som standard som jag har förstått det.
 
Väl på plats och inkopplad så kan vi testa alternativa vyer.
 
Alternativ vy mot green på hål 18... ni får tänka er hur det kan se ut från 4-5 meter högre höjd...
 
En annan alternativ vy över delar av övningsgreen hål 18 och en skymt av hål 1. Men återigen från en bit upp i luften så att man kan se höjderna i skogen i bakgrunden.
 
OK att jag går händelserna i förväg efter att ha legat lågt om det här i början, men snart behöver jag lite hjälp med en del steghållande och fiffiga idéer.
 
Det handlar om takinstallationen för internettrafiken från verkstaden.
 
Mastfästen färdiga. Återstår något att fästa dom i eftersom verkstaden har en plåtfasad med glest mellan virke innanför plåten (speciellt på gaveln under taket där det tycks handla om en takstol bakom plåten). Men delar av lösningen är klar och resten kräver bara en investering på någon hundring och en hantlangare på taket.
Jag kan även vara hantlangare om någon annan fixar skruvandet.
 
Annars återstår det bara ett mastfäste för kameran, en pillig inkoppling av en längre kabel till kameran, jordning av antennernas överspännningsskydd och en smart dragning av antennkabeln vid shoppen eftersom det är lite snävt med avståndet.
 
Jordningen av antennerna sponsrar Stråken, men jag försöker kapa behovet av långa jordledningar genom att använda masterna och plåtfasaden i verkstaden.
 
En jordning under nocken i en byggnad med plåtfasad borde väl räcka när det finns en vattenledning i plåtväggen längre bort? Tycker en hittills nästan oanvänd elingenjör ....
 
Det finns fortfarande mer ris att flytta och elda, och lite hjälp med klättring, idéer och skruvande.
 
Jag behöver t ex hjälp med att dra och fästa en antennkabel på ett smart sätt vid shoppen. Kunde väl ha köpt en förlängning, men det är inte bra att ha onödigt lång kabel (på grund av risk för överspänning vid åskväder) om man kan spara en halvmeter genom att fästa upp den smart och hitta kortast vägen från A till B.
 
Nu ska jag ner till Grillen för att äta en försenad lunch (skojar) och se om det kan dyka upp en kul kille med ett finurligt mastfäste till kameran.
 
 

Mer golfbanejobb

Det skulle behövas många fler frivilliga för att släpa ris och ge mig ett handtag i väggklättrande och skruvande.
 
I mitt fall krävs det bara en person som kan hålla i stegen eller langa verktyg och komma med kluriga lösningar...
 
När det gäller risuppsamling så krävs det bara bra handskar och lite intresse och fantasi när det gäller logistiken. Bra kondition och lite muskler är också bra, men en del kvistar är små...
 
Egon var där och körde timmer och höll mig med lämpliga verktyg för mitt skruvande. Tack Egon. Jag har väl en uppsättning någonstans i mitt överfulla källarförråd, men det kan ta en dag att hitta fram...
 
Jag flyttade stegen till nästa gavel för att förbereda för uppsättning av en webbkamera.
 
Lite demontering före montering...
 
... demontering klar. Nu återstår montering. Fäste för webbkameran specialtillverkas inom kort av en trevlig Idregut.
 
Jag tog en paus i klättrandet och hälsade på hos herrarna som flyttade och eldade ris.
 
Per Olov matade brasan och Inge transporterade dit mer ris.
 
Trädfällningen och behovet av hjälp med risbärning annonserades på Facebook före helgen, men få dök upp.
Alf jobbade hårt igår eftersom han hade läst Facebook. Jag råkade också läsa Facebook (vilket jag inte gör regelbundet), men jag tog tillfället till at försöka komma framåt med det andra projektet med webbkamera och internet för grabbarna som jobbar på banan sommartid. Just nu verkar inte någon av banpersonalen vara anställd. (eller inställd)
 
När det gäller att få fler att ställa upp ideellt så handlar det nog inte om ointress. Det är nog mer en fråga om brister i informationen. Alla är inte engagerade i vad som händer på Facebook.
 
Kärntruppen har fikapaus. Jag hade ingen termos med mig, men kunde fika på byn eftersom jag behövde åka dit några gånger för att skaffa material till mina installationer.
 
Anders var också på plats, men hann inte med för att ta en kaffepaus. Nu började det skymma, så vi åkte alla hem efter att en hel del blivit gjort.
 
Men det finns fortfarande massor av ris att flytta och elda.
Och så småningom vore det kul med någon som kunde hålla i stegen när jag ska upp på verkstadstaket...
 
 
 
 
 

Golfbanejobb

Alf och jag åkte ut för att släpa ris. Egon och Inge var redan där för att fälla och transportera.
Anders H dök också upp med motorsågen.
 
Alf knallade iväg för att träffa arbetsledningen där surret från motorsågen hördes.
Jag drog ihop en liten hög där jag parkerat...
... alltså utanför restaurangen. Men efter en stund kände jag mig ensam och satsade på att göra en insats för att få material och redskap på plats för jobbet med webbkamera och antenner.
 
Hittade en stolptransportör på Grillen. Tack Roland.
Inge hjälpte mig lite senare att hämta stegen under sin kafferast.
 
Lätt att jobba med material och redskap på plats.
När jag packade ihop på grund av begynnande mörker surrade det fortfarande av motorsåg och traktorsläp på avstånd. Fortsättning följer i morgon.

Hellner och Kalla!

Förutom Norge förstås...
 
Många hatar Petter Northugg, men jag tycker att han är en kul typ i den stora underhållning som det handlar om.
Jag såg honom i ett program med Skavlan där han framstod som mycket sympatisk.
 
Nu avslutade han herrstafetten med en liten svensk flagga i höger hand.
Och han är duktig på att hålla intresset för skidåkningen på topp även mellan loppen...
 
*    *    *
 
Besökte också golfbanan för att hjälpa till med att släpa ris. Men det var folktomt på banan så jag gör ett försök att hjälpa till imorgon. Såg att Alf också dyker upp då.
 
Såvitt jag kunde se så finns det fortfarande gott om ris att samla ihop för borttransport och bränning.
 
I övrigt snöfritt, nästan isfritt men frostigt på golfbanan. Minus 6 ungefär idag men mildare och lite snö imorgon.
 
*   *   *
Gårdagen ägnades åt kul tippande och hästtittande hos Ahmet på Grillen.
 
V 75 sänds ju inte lägre direkt, så Ahmet har investerat i en HDMI- kabel så att vi kunde se det direkt via ATG.
Kul samarbete. Ahmets bredband, min dator och Ahmets TV. Stig-Arne hjälpte till med lösningen förra helgen.
 
Vi tippade som vanligt ganska bra, men hästarna uppträdde inte som vi hade tänkt. (lite ironi där kanske...)
Bara 4 rätt. :-)
 
 

Framtid i Älvdalen

Läste lite i tidningen om hur det ska bli bättre att bo i Älvdalens kommun.
 
Landshövdingen i Dalarna anser att vi bör bli fler.
 
"Maria Norrfalk konstaterade att den största utmaningen för Älvdalen handlar om att få folk att flytta hit.

– Arbetstillfällen, service och bostäder är viktigt. Välkomna dem som vill flytta hit, välkomna nya från andra länder. Ni behöver bli fler."

Jo det är väl helt klart att stora kommuner i storstadsområden har det lättare, men varför ska glesbygden avvecklas bit för bit?

Antag att vi inte blir fler?

Vad tycker staten och resten av Sverige då? Antagligen bryr dom sig inte.

Vi i den här ovanligt avlånga kommnen borde nog samarbeta mer och på så sätt klara oss mycket bättre - och bli fler.

Nu ska hyran höjas med mer än i övriga landet... och anledningen är eftersatt underhåll...

 

 


På spåret.

Ett kul TV-program
 
 
 

Golf med Erling

Vi spelade nio hål men ersatte hål 8 och 9 med hål 16 och 18.
Solig start på dagen efter en natt med minusgrader.
 
Erling laddar för inspel på hål 2.
 
I skogen mellan hål 3 och 4 fällde Inge några fler träd.
 
Erling vid Inges fyrhjuling på hål 4. Jag lyckades toppa min boll rätt i rishögen före fairway.
 
Mellan hål 4 och 8 glesade Egon ut lite.
 
Hål 6
 
Min boll på en liten grön ö i ishavet.
 
Erling på hal is när han försöker plocka upp min boll som hamnade i forsen... Jag hade förväntat mig en roligare bild, men han klarade sig från att halka i.
 
Ishavet på hål 16.
 
Banan kommer att få en bra övervintring om det blir milt ytterligare några dygn och därefter snö och kallt utan bakslag resten av vintern.
 
Av de greener vi såg på vår promenad så är det bara hål 7 som ser ut att kunna må dåligt under ett istäcke, övriga såg ut som i mitten av sommaren. Härligt gröna alltså.
 

Grön golfbana

Det ser bra ut på golfbanan nu. Isen smälter snabbt.
 
 
 
 
Härligt att se hur snabbt den kvävande isen smälter! Några dagar till med mildväder så får det sedan komma hur mycket snö det vill och bygga ett växthustäcke över banan.
 
*   *   *
Besökte Arne en vända också. Kul att följa hur en målning förändras...
 
Så här såg den ut idag...
 
... och igår så här...

Halkig golfrunda

Halkade 9 hål med Alf och Erling idag. Skönt väder, men lite vanskligt att ta sig fram ibland, speciellt de gånger man behövde byta sida på fairway.
 
Alf och Erling hitade ett ställe där det gick hyggligt bra att ta sig över den värsta isen.
 
Både Erling och jag fick bra hjälp med  bollstuds och glid av isrännan på hål 2.
 
Bloggaren missar en chip på hål 2
 
Inge var på plats för att ta ner ytterligare några träd som står lite fel för att de dels kör in sina rötter mot näringen vid greener eller fairway, dels hindrar det viktiga solljuset att nå gräsytorna.
 
Erling jublar och tackar högre makter efter att han chippat rätt i kopp på en omöjligt halkig och lutande isgreen på hål 3.
 
Efter golfen fick jag hjälp med att pejla in en mittpunkt på en rät linje från verkstaden till shoppen.
Jag fick också hjälp av Erling med att hålla i stegen när jag klättrade upp på taket vid verkstaden för att närmare studera läget.
Någonstans mitt i bild där det skymtar lite snö är mittpunkten. Varför behövs det undrar någon?
Jo det handlar om att sätta upp antenner för att koppla in bangrabbarnas dator på befintligt Innternet i shoppen.
Men tanken är också att eventuellt kunna sätta upp en webbkamera där för att kunna prentera en tjusig vy över hål 12 och upp mot Mördarbacken och hål 10. Men den biten är inte aktuell nu.
Planerna nu är att placera en webbkamera på en 6 meter hög stolpe vid gaveln till restaurangen med en vy upp mot hål 10.
 
Här en "baklängesvy" från green på hål 10.
 
Lite inzoomad variant. Men från det läget och 6 meter över backen kan alternativa vyer väljas. Vet dock inte hur dom kan se ut eftersom jag inte varit på den höjden där, men så snart kameran är på plats går det ju att vrida masten och se efter andra möjligheter. Personligen tror jag dock att hål 10 kan visa mest av banans karaktär.
 
För den som undrar hur stiftelsen eller klubben kan ha råd med detta så kan jag meddela att det är helt bekostat av två trogna medlemmar som kommer att ge sig till känna så snart projektet är i hamn...
 
Jag har legat lite lågt med information om det här spännande projektet, men nu börjar det bli känt lite här och där efter mitt letande efter stolpar och hjälp med monteringstips, klättrande på tak och annat.
Snart har vi allt material på plats och jag kommer bara att behöva hjälp med lite skruvande, snickrande och hållande i stegar. 
 
 

Promenad på golfbanan

Tog en promenad med Arne och Vicky och passade på att se en del ny trädfällning efter kanten på hål 18 bland annat.
 
Vicky stannar på lite avstånd eftersom Arne glömt hundgodisen hemma...
 
 
I morgon onsdag blir det nog så att Erling och jag spelar några hål!

Fjätervålen

Fick en tur till Fjätervålen med Classe.
 
Vi fick lite annat gjort också, men det återkommer jag till.

Golfbanan igen...

Idag hade man kunnat spela kul golf.
 
Lite blötsnö frös fast i den tidigare isen och gjorde den halkfri.  Det är betydligt mindre snö på banan än uppe i skidspår, backar och terräng på fjället.
 
Men jag var inte på golfbanan för att spela golf. Jag var där för att försöka bilda mig en uppfattning om hur höga antenner det behövs för att utvidga nätverket i shoppen till verkstaden. 
 
Det är trädet är lite i vägen. Kullen vid hål 13 är också lite hög, men det löser vi hellre genom att lyfta antennerna än att schakta bort naturen. ;-)
 
Det finns en mycket detaljerad karta över banan på Spaprojektets hemsida.
 
Men jag saknade "Havet" och myren vid hål 3
Tjärnen nedanför stupet vid hål 10 är ju inte i spel, men det är de andra vattensamlingarna...
... så jag målade om lite.
 
Och jag lovar att man kan passera Havet utan dropp för vattenhinder nu. Studsar inte bollen hela vägen över så är det bara att gå ut på isen och spela vidare...

Det isar på och smälter...

... på golfbanan alltså.
 
Hål 10
 
Hål 18
 
Hål 12
 
Green hål 12
 
I övrigt inget att rapportera förutom att det fällts en del träd lite här och där och hit och dit vid övningsgreen...
 
 
 
 

Idre idag

Ungefär som igår, men utan besök på golfbanan eller fjället.
Men jag fick göra lite nytta när jag hjälpte Classe att montera ett stag som satt krångligt till på en snöskoter.
 
Först var det svårt, sedan blev det fel, men så småningom blev det jättesvårt -  men slutligen rätt.
Underligt hur det kan kännas svettigt att hålla en arm i ett konstigt läge numera när man förr renoverade både motorer och växellådor liggande på rygg... det har väl med åldern på kroppen att göra...
 
Annars ägnar jag en del av tiden åt att följa min sons rapporter från ett stökigt Amman i Jordanien. 
Per var i Gaza för någon vecka sedan, men återvände till Amman innan Israels bombningar började.
 
Senaste nytt är några timmar gamla:
YouTube
 
Och för den som är mer intresserad:
Pers Facebook
 
Hoppas att Per kommer hem på söndag som planerat...
 
*    *    *
 
Jobbig reklam nedanför.
 
Undrar om annonsören tycker att det är lyckat, eller om det är bloggleverantören som vill locka mig till att köpa ett annonsfritt bloggande?
 
Jag kan väl tycka att det är OK att få blogga gratis och låta andra tjäna pengar på annonserna, men det börjar bli allt mer påträngande tycker jag.

Vacker bild

Jag har inte riktigt hittat suget efter utförsåkning än, men den här bilden från  Idre Fjäll fick mig i alla fall att fundera över var jag har pjäxorna...l
 
Snodde bilden från Idre Fjälls hemsida via någon länk till - Facebook kanske?
 
 
 

Lite politik

med betoning på LITE.
 
Otroligt att en grupp människor som kallar sig Sverigedemokrater kan kan skaffa sig en försörjning genom att kalla sig politiker och få röster från inskränkta människor i en värld som är betydligt större än lilla Sverige.
 
Ett tips tilll de som inte fattar: 
Visa det hellre genom att rösta blankt än genom att rösta på andra som inte heller fattat.
 
Att sko sig på att man upptäckt att många fattar noll är inget som bör premieras. Även om det är en bra affärsidé för ett litet gäng.
 
Demokrati och yttrandefrihet i all ära, men lite fantasi, nyfikenhet och eget tänkande behövs för att det ska fungera på ett bra sätt.

Golfväder idag!

Men varken Arne eller jag hade klubborna med oss. Vi njöt ändå av vädret på en krispig golfbana i sällskap av en pigg och rolig vovve.
 
Vicky kommer ångande efter en utflykt i skogen både här och där. Varför denna fart kan man undra?
 
Jo det berodde på att Arne hade visslat godissignalen. Här får man inget godis genom att sitta vackert. Här krävs en ny liten snabbis och Vicky har redan fått veta i vilken riktning Arne kommer at skicka godsaken.
 
Vy från kullen mellan hål 2 och 18 mot Himmelfjäll och Städjan.
 
Här är Vicky på ingång i full karriär för att det vankas något gott...
 
När det gäller isläget på banan så kan jag säga att det finns obehaglig is på sina ställen, men om jag jämför med katastrofen i slutet av november för tre år sedan så är det här bara en återhålllen nysning.
 
Jag skulle kunna uttrycka det i procent också. Om det var 98 % problem för tre år sedan så är det bara 2 % problem i år (som läget är nu...)

Himmelfjäll och golfbanan...

...  mildväder idag, men nu mot kvällen lita kallare igen. Halkigt i byn!
 
Golfbanebesöket handlade mest om att jag var nyfiken på snö- och isläget.
 
Green hål 12
 
Fairway hål 12
 
Verkstad och kontor för banpersonalen vid hål 12. Men vad har dom för pinne på taket?
 
Jo det är en antenn för att koppla in banpersonalen på Internet via befintlig fast anslutning vid shop och kansli. Men den fungerar inte.
 
Martin hade ställt fram en stege så att jag kunde ta en närmare bild. Jag vågade inte gå upp på taket ensam eftersom det hade blivit pinsamt att bli kvar där om stegen hade ramlat...
 
Nya grejer är på väg (plus lite mer spännande) genom en välvillig sponsor som älskar Idrefjällens golfbana.
 
Mer om det kommer när det är på plats och fungerar.
 
*   *    *
Tog också en tur upp till Himmelfjäll för att se hur det byggs i nästa tomtområde.
Fin utsikt bort mot Norge därifrån.
 
*   *   *
 
Senare spred sig ett lågt lock av dimma i dalgångarna mellan fjällen. Här över Idresjön utanför kyrkan.
 
 

Burr!

Minus 10 på förmiddagen men lite mindre kallt på fjället.
 
Ungefär minus 3 uppe på Idre Fjäll och riktigt vinterlikt. Mängder av snökaner jobbade vidare för att bygga på snötäcket i pisterna.

Härligt skidväder på Idre Fjäll i dag...

Träffade Classe som varit och åkt med Emelie och fastnat på bild.
Bilderna finns på Idre Fjälls hemsida, men jag bjuder på repris här...
Classe trycker iväg inför nästa sväng...
 
Emelie mitt i skäret med härliga vinklar..
 
*   *   *
Jag var inte där. Har inte plockat fram skidgrejorna än.
 
Tog en tur uppåt, men vände vid Himmelfjäll där det var ett intressant jobb på gång inför bygget av en affärsbyggnad som ersättning till det tillfälliga Sporttältet.
Peter Emretsson jobbade för att planera marken inför det nya affärsbygget... just nu kanske bara infart och parkering, men det rullar på.
 
*   *   *
Tog senare en tur till golfbanan...
Blev omkörd av en polishelikopter på väg genom byn, men det var inte mig dom var ute efter.
 
Jag besökte inte golfbanan för att spela golf, utan för att försöka samordna en liten insats som kan bli kul framöver.
 
Ingalill, Fredrik och Martin var på plats för att märka ut några träd som ska bort inom kort.
 
Ïdag hade det varit perfekt för skargolf, men ingen av oss hade klubborna med.
Några bilder:
 
Som synes en del is på farway, men det ska ju bli mildväder igen några dagar i sträck...
 
*   *   *
Hälsade också på hos Arne för att se vad som händer i ateljén.
En ny variant på en målning som jag visat tidgare.
 
 
 
 
 
 

Jens Byggmark...

Den grabben har gjort ett lyft som jag inte trodde var möjligt.
Efter en bra start för några år sedan så blev han en sluggande uråkare... och lite smått galen är han ju på ett kul sätt.
 
Och han ger inte upp. Idag snubblade han utför i hög fart och räddade varje situation på ett helt suveränt sätt.  Kul att se!
 
Jo jag vet att André Myhrer vann. Suveränt duktig.
Men det skulle inte förvåna mig om vi senare i vinter får se fyra svenska grabbar på de fyra första platserna....
Myhrer, Byggmark, Hargin och Larsson...
 

Golfbanebesök

Snön smälter undan, men det finns risk för is på vissa ställen om det kommer en långvarig köldknäpp.
En tom parkering...
 
Hål 10 nästan snö och isfritt.
Lite is i början av fairway, men mest fritt från både snö och is.
 
Hål 18 med oroväckande is på green, men det lär komma mer mildväder i nästa vecka efter något dygns elak kyla.
 
Nu ska jag se fortsättningen på kul slalom från Levi...
 

Milt och småregnigt.

Hade tänkt ta en promenad till Arnes ateljé med ett par wienerbröd, men det var ju slalom på TV och därefter hästjobb och hästar på datorn...
 
Kul att se alla andra duktiga slalomtjejer nu när Anja skot om och kommenterar på TV.
Tessan bjöd på lite akrobatik i första åket.
 
 
 
*   *    *
Hästarna då? Jo vi hade tippat väldigt bra om jag får säga det själv.
Men bara tre rätt eftersom en del hästar inte orkade överraska så som vi hade trott.
Och överraskningar blev det. Ingen hade 7 rätt.
 
 
 
 

Träbro gör att Idre Fjäll växer

Såg första skissen på bron mellan Idre Fjäll och Himmelfjäll.
 
Tjusig båge, men jag förmodar att den inte bara ska användas för släpliften upp till Himmelfjäll, utan även för skidåkning tillbaka till Idre Fjäll... men den som illustrerade hade kanske inte all information om sammankopplingen.
 
Läs mer här.

Märklig reklam...

Inte mitt problem, men lite lustigt - och smått irriterande..
Den här reklamen dyker ibland upp på min gratisblogg.
 
 
Svaret är något annat, och den som ser att det ska bli 30 får ett hej från mig om ni hör av er.
Fniss :-)

Presidentvalet i USA

Valutgången var väl inte helt oväntad. Dessutom välkommen i mitt tycke.
 
Men sedan...
 
Jag var med när hatet mot Olof Palme började ta äckligt otäcka  uttryck.
¨Får vi en tydligare bild av USA nu? Eller ...
 
'
.. nej vi får ingen tydligare bild av USA, men kanske en tydligare bild av hur media kan förmedla bilder ...
Medvetet eller av misstag.
 
Visste inte att den gubben fanns.
 
Föredrar nog "The Boss" Bruce Springsteen.
 
Hoppas grabbarna får leva länge trots allt hat från extrema på högerkanten och lite utanför den...
 
 

Dagarna går...

... och det händer saker i Idre
 
Kul att Systembolaget rekryterar en chef med lokal förankring och chefserfarenhet. Lycka till Anna!
 
Ser kallt ut på bilden, men så värst kallt är det inte. Men tillräckligt för att producera mängder av snö utöver de decimetrar av naturlig snö som finns där uppe.
 
Tog en tur upp idag...
Snöfabriken går för fullt. Öppning till helgen.
 
*   *   *
Hälsade också på hos "G" eller "Arne G" som han också signerar..
 
Visad tidigare, men nu lite annorlunda...
 
*   *   *
För övrigt var gårdagen kul med lite hästar som travade.
Vår lokala favorit (eftersom Ahmet är delägare) vann i första avdelningen. Gissa om det var många i Idre och Ahmets bekanskapskrets som spikade bara för att vara lojal... nej det tror jag inte. De som sett hästen fattade nog. Den här gången behövdes ingen inhyrd proffskusk. Tränaren körde och vann klart.
 
Vi spelade ett litet system för 65 kr och fick 6 rätt.

Hamnade i radioinspelning...

Tog en fika på ICA. Utanför var det fullt med bilar från SR Dalarna.
 
Jag trodde att det handlade om utbyggnaden och blivande Systembolag, men så var det inte.
 
Det handlade om direktsändning i programmet Centralen och temat var snöskotrar.
 
Här har just "Polislena" förärat Centralenherrarna med var sin varm luva i "Snöskoterylle"...
 
Johan Thorén träffade jag för många år sedan när vi nyss hade öppnat Kafé Källarbacken i Kättbo, och Johan stannade för att fika efter en reportageresa till Vansbro.
 
*     *     *
Senare hälsade jag på hos "Herr G". Alltid lika kul att se vad som är på gång.
Härlig skiss tycker jag...
 
... och se där, ett första utkast på duk är redan på gång...
 
Några fler målningar...
Arnes hand funderar över vissa små ändringar...
 
 
 

Småkallt och lätt snöfall.

Balkongbild...
 

Golf eller skidor?

Både och skulle jag vilja påstå. Nu skulle det ha varit möjligt med skargolf, men njaej... det är lite för tunt med snö på banan och ingen knallhård skare.
 
Vi får längta efter en bra vinter för gräset och kul golf i vår...
 
Några bilder från golfbanans hemsida som får oss att minnas och längta.
Trött och törstig efter att ha spelat 15 hål utan att fylla på med vätska....
... dålig ursäkt efterom man kan dricka kallt vatten ur bäckarna både vid hål 6 och 14.
Vattenrännan vid hål 14 är numera ersatt med en snygg sten i kvartsit från nedre delen av kommunen och ett finurligt litet rör som man kan tanka vatten från.
 
Tankstället byggdes om med hjälp av en sponsor som hade fått en stenstod över efter byte av logga...tack säger vi, men personligen föredrog jag alltid bäcken vid hål 6.
 
Och pausen efter hål 9.
 
*     *     *
 
Men snart är det skidor som gäller!
 

Lite av varje

Besökte golfbanan men inte för att spela golf...
 
Jag hade lockat med mig Erling för att leka lite...
Erling visade sig vara en duktig helikopterpilot. Men den lilla 169-kronors helikoptern visade sig lite bångstyrig, och när den kom lite för högt upp i skyn så ville den bara högre och högre. Men det vara ingen vind, så den kom ner som den skulle när batteriet började bli lite trött...
 
Vi flög också en annan liten maskin som gick att styra även på längre avstånd (100 meter).
Som ni kan se så gjorde Erling lite små attacker mot reklamskyltarna...
 
Som synes så är det inte så mycket snö på banan än.
Tog en tur upp till Idre Fjäll och där är det mer snö och tillverkningen av konstsnö pågår för fullt.
 
Bilder från Västbranten och Skidstadion.

Gråväder nära nollan

Balkongbild på förmidagen.
 
Tog en tur upp till Idre Fjäll.
Vy från Idre Fjäll.

Bläddrar i Bloggarkivet...

Först några färska blder från balkong och webbkameror
 
Ett par decimeter snö uppe i skidanlägningarna, men mest slask i byn.
 
En tillbakablick från samma datum tidigare år...
Nigel funderar på sin putt på hål 11. (2:dra november 2011)
 
Uffe på hal is. Hål 16. (3:dje nov 2010)
 
Balkongbild från 3:dje nov 2009
 
Webbkamera på Idre Fjäll 2:dra nov 2008
 
Golfbanan 2:dra nov 2007.
 
Kul med bloggarkivet. Jag har väl kanske alla bilderna och många fler sparade på olika skivor, men inte lika strukturerat som hos bloggleverantören.
 
Att jag bloggat sedan 2007 vet jag, men att det finns så mycket i arkivet har jag svårt att föreställa mig..
Hopppas att leverantören lever vidare och sparar min dagbok i många år till.

Reklam på bloggen..

Eftersom jag använder en gratisblogg så får jag och mina läsare stå ut med reklam mellan mina inlägg.
Men  på något sätt måste ju leverantören av bloggplatsen försörja sig...
.. även om annonserna nu börjar ta lite väl mycket plats enligt mitt tycke. Nu är det dessutom två varje gång.
 
Och tjatigt samma dag efter dag... kan det verkligen löna sig för annonsören? Jag blir mest avigt inställd till det tjatiga budskapet.
 
Kanske leverantören tycker att jag har så många besökare att jag borde köpa ett abonnemang där jag själv beslutar om annonser och tar de intäkterna själv?
Men nej det är inte intressant för mig.
 
Jag skriver inte för att tjäna pengar. Jag skriver och visar bilder för att berätta lite om vad som händer här uppe i Idre och vad jag pysslar med. En sorts dagbok helt enkelt.
 
Jamen det finns ju Facebook tycker någon... jo visst. Men jag har aldrig blivit så intresserad av den sortens vänsvamlande.  Vänsamlande menade jag nog.
 
Men Twitter då?
Kul grej för viktiga människor som vill berätta för många följare vad dom gör och tänker.
 

Kul att följa hästar...

... speciellt när det är vänners hästar.
 
Ahmet är ju bland annat delägare i ett litet tvåårigt sto med det sprittande namnet "Restless legs".
 
Jag kunde se loppet i efterhand eftersom det nu är tillfälligt gratis på ATG
 
Den lilla damen tog direkt ledningen från innerspår...
.. släppte förbi två ivriga småtjejer...
.. men kom igen på upploppet och blev klar tvåa.
"Restless legs" alltså. Något att lägga på minnet. Om inte annat så för att det är ett kul namn på en häst.

Slask i byn...

Ny blötsnö i natt följt av regn och några plusgrader.
 
Men jag fick mina vinterhjul på bilen hos Shell och gjorde en tur till gofbanan.
Ingalill var där med ett gäng roliga hundar.
 
Snön är kvar på banan, men inte så tjock och mycket slaskig. Förhoppningsvis smälter den undan helt eller blir torr och luftig  innan det blir knallkallt.
 
 

Bakslag?

Vintern tog en paus men det är ju bättre att det sker nu än i slutet av november...
Forden har tinat fram så att jag kan sätta på vinterhjul imorgon efter lunch. Tog en liten tur på byn idag, och det gick bra eftersom det slaskat undan den mesta snön på gatorna.
 
Utbyggnaden vid ICA går framåt.
 
På söndag tänker jag ta en tur till golfbanan för att kolla läget efter snö och regn och kanske väntad kyla.  Vi håller tummarna för att det INTE blir som för tre år sedan...
 
Några skrämmande bilder från november 2009:
Fairway hål 1...
 
Det är inte vatten, det är is.
Inte undra på att det tog ett par år att få banan i ordning igen.
 
Man pratar om "Isbränna" ibland när delar av en golfbana få skador efter vintern. 
Men vad handlar det om? Jag är bara en nyfiken amatör, men som jag har fattat det handlar det om kvävning på grund av brist på syre och CO2 under ett kompakt istäcke.
 
Hoppas att det inte sker igen.
 
Skulle det bli liknande knallis i år igen så lovar jag att det finns ett helt koppel av frivilliga  som är beredda att halka ut med spett och hackor för att luckra upp isen på greenerna.
 
 

RSS 2.0