Solnedgång i nordnordväst...

Bild från Idre Fjälls webbkamera över bygget av den nya topprestaurangen klippt för en timme sedan.


Vacker himmel


Samma vy en timme senare. Det blir mörkt fort på hösten.


Sommargolf med Alf idag...

Alf spelade först nio hål själv och inväntade därefter mig för ytterligare nio hål.

Jag hade bokat hårklippning kl 13 och kunde därför bara spela eftermiddag.

Tiden före tillbringade jag bl a med ett besök i Arnes Ateljé för att titta på några nya målningar.


Alltid lika trevligt att hälsa på i Arnes lilla ateljé. Men den här gången hade Arne packat in Vicky och ryggsäck i bilen för att göra en fjällvandring uppåt Nipfjället.

Jag åkte själv upp till Idre Fjäll för att titta på en tillbyggnad ovanpå ett av de låga husen som ligger på rad i sluttningen till vänster om nedre Västbacken... märkligt att man kan få göra så i ett stugområde som var så smart planerat från början. Alla husen låg nedanför varandra för att lämna fri utsikt mot horisonten, och så plötsligt bygger man en våning till på ett av husen...


Ja vad säger man? Undrar vem som avgör hur byggnationen uppe på Idre Fjäll får se ut.

Är det Idre Fjäll själva, eller är stadsarkitekten som vill förstöra Prästjolet med nya butikslokaler för att som han sa på ett möte "Titta på Åre, där finns det minsann ett centrum som heter duga..."

Suck!!!  Han sa inte exakt så, men det lät så i mina öron.

Men golfen var kul.

Vi var inte ensamma på banan i det härliga sommarvädret. Det är fler än jag som tycker att det nu känts som de första riktiga sommardagarna i år för oss här uppe.


Trond var där och plockade med hjälp från passerande ned tältet som användes tidigare i år när det var Golf, Ski & Spa-tävling med trevlig middag och musik efteråt.


Pipa, Gunnar och Inge spelade idag också, och det syns kanske på bilden hur soligt och sommarlikt det var.

Vi försökte pumpa Trond på detaljer om morgondagens tävling, men han var hemlighetsfull. Jag lyckades snappa upp att det blir en sorts "Stråkens á la Trond", och det låter suveränt kul.

Alf och jag spelade nio hål och hade lika resultat på 7 av 9 hål.
Det var ingen toppenrunda, men inte heller katastrofalt dåligt för någon av oss.

Alf vann med 2 poäng, men om man bara räknar slag så vann jag med 1 slag.

Men nu ser alla fram mot morgondagens avslutning som börjar med Brunch och genomgång av tävlingsformen kl 11 (Kanonstart på golfen kl 12), därefter avslutas det hela med en läcker middag och rolig prisutdelning.

Bra väder blir det. Hoppas att det blir bra golf också - kul väder och kul golf menar jag.

Annat än golf...

Biblioteksmässan i Göteborg har jag varit på en gång för många år sedan.
En häftig upplevelse. Min syster åker dit år efter år.

I år var min son Per där och deltog i några seminarier.


Han presenterades som författare och det är ju OK eftersom han skrivit en uppmärksammad bok.

Annars är han väl mest känd som frilansjournalisten som först blev fängslad och utvisad ur Egypten. Något år senare, när journalister inte skulle stoppas, så fick han inte heller komma tillbaka till Egypten där han tidigare bott i flera år...


Det var Per Björklund, Cecila Uddén och Bitte Hammargren som diskuterade vad som hänt och kan tänkas hända framöver. Moderator var Per Axelsson från Leopard förlag (jag glömde att Per deltagit i en annan bok förutom den han skrev själv)

Seminariet finns på SVT-Play för den som är intresserad. Länk här

Sommar idag...

Prognosen lovade sol och 20 grader, men jag tror att det blev varmare... 24 grader i skuggan sa någon, och det tror jag på.

Spelade med Birger som köpte sig ett par nya shorts i pausen efter nio hål.


Birger laddar i sina nya byxor på hål 13, och i bakgrunden kan man se att det dök upp många fler golfare i sommarvärmen. Ny keps har han också. Den vann han i Gutgolfens ena finaltävling.

Pipa, Gunnar och Inge gick i bollen efter oss. På hål 3 chippade Pipa i en Birdie från ruffen bredvid högra greenbunkern. Birger och jag var upptagna med att slå ut på hål 4, men vi hörde Birdien...

När vi skulle slå ut på hål 18 så hörde vi ett FOOORE... från hål 17. Birger hörde dunsen i skogen och gick ner och pekade ut bollen för Gunnar.

Så jag hade tid att plocka fram kameran för att ta en bild på våra tre bakomvarande spelkamrater.


Men det var inte lätt att få med alla tre på samma bild. Inge vandrar iväg åt ena hållet, och Gunnar är hos Birger i skogen åt andra hållet. Bara Pipa som är på väg i rätt riktning.


Efteråt fick vi höra att Pipa hade gjort ytterligare en Birdie. Den andra gången via en lååång putt utför på hål 14. Kanske liknande den jag såg Erling göra för ett par år sedan - en meter fel hela vägen men svängde snyggt i på slutet... det gäller att kunna läsa greenerna, men fram för allt gäller det att ha känslan för längden!

För övrigt hände det en lustig sak på hål 7. Det kom en man bakom som såg ut att ha bråttom eftersom han promenerade snabbt och spänstigt bakom oss på hål 6.

Mitt första utslag på hål 7 tappade vi. Jag kände att det gick vänster, men visste inte om det var ett högt slag vänster eller ett lågt slag.

Jag frågade den mötande mannen om han hört ett nedslag av en boll bakom sig på hål 6 kort om bäcken, men han svarade nej.

Birger hade ställt sin bag kort om träden och tjockruffen mellan hål 6 och 7. Och mannen kom några ögonblick senare fram och pekade på en boll som hade träffat Birgers bag. Min boll. Perfekt. Jag skickade iväg andra slaget mitt i fairway en bra bit bort.

Men jag hade också slagit en provisorisk boll, och Birgers första hade kanske flugit över renstängslet och ut på Foskrosvägen, så han slog också en provisorisk boll. Nu hade vi tre bollar på fairway men ville leta efter Birgers första. Vi vinkade därför fram mannen bakom oss.

När han passerade oss som letade så pekade han på en boll på fairway, men jag tackade och svarade att vi letade efter en annan boll och berättade att vi hade 3 bollar på fairway. 

Mannen knallade vidare efter högerkanten på fairway och tog plötsligt en tur in till mitten av fairway innan han slog och knallade vidare. Aha tänkte jag. Han ville försäkra sig om att han spelade på rätt boll.

Nåväl, så småningom skulle vi spela vidare, men min ordinarie boll fanns inte kvar på fairway.

Lustiga saker händer ibland under en golfrunda.

Jag minns en gång för många år sedan när jag skickade ut en boll jättesnett från tee på hål 13.
Den hamnade mitt i fairway på hål 12. När jag var på väg till bollen så såg jag en kvinna som plockade upp min boll och stoppade den i fickan.

Hallå! Ropade jag, det där är min boll! Men hon bara gick vidare som om inget hade hänt.
Vad gör man? Ber om kroppsvisitering?

Nej. Lustiga saker händer på golfbanor, men att folk stjäl bollar från andra spelare är inte vanligt.

Hur som helst så var det kul men ovanligt att spela golf i kortärmat så här års. Jag tror till och med att gräset har börjat växa igen...

På lördag blir det avslutning med först Brunch och därefter golftävling med speciella arrangemang, och senare middag för de som så önskar. Och fortsatt fint väder ser det ut att bli.

Blev inget inlägg från golfen igår...

... men det kommer här tillsammans med en bild jag glömde från dagen före...


Alf gjorde ju Birdie på hål 14 i förrgår och hittade 4 cl Jägermeister i golfbagen som vi firade bragden med.

Igår hade jag kamera utan bildkort (glömde sätta i det igen efter att jag fört över till datorn), så eftersom jag hade filmat Agnetas nya golfsving på rangen före så var kamerans internminne fullt när vi skulle ut och spela.

Från början var det bara Birger på banan och jag hade tänkt följa med honom de sista nio hålen.

Men det dök den ena efter den andra och innan vi bestämt om vi skulle börja om från hål 1 eller knalla vidare på hål 10 så blev det nästan kö...


Agneta och Åse var där tidigt, men väntade på Maj och Allan så där kunde Birger och jag inte hoppa in för att börja om. Men då dök Pipa och Gunnar upp, men dom väntade på Inge.

Straxt efter kom Ingrid och Håkan, så vi spelade med dom och kom överens om att spela från rött.
Min golf gick uruselt. Kunde inte putta och kunde inte svinga lugnt. Tog i varje gång och hade 3 poäng efter sju hål...

Men trevligt hade vi i ett härligt höstväder.

Idag spelade Alf, Nigel och jag. Så småningom blev det mer likt en skön sensommar än höst.
4 grader tidigt på förmiddagen, men jag är glad att jag glömde långkalsongerna eftersom det senare blev 15 grader...

Och några intressanta bilder fick jag.


Nigels tredje slag på hål 2 var i höjd med flaggan men bland många träd till höger om green...


.. men Nigel hittade rätt mellan trädstammarna och var nära att pricka flaggan. Men bollen rullade förbi. Men Bogey blev det.

På hål 6 blev det också kameraläge.


Alf hamnade med utslaget till vänster precis ovanför bäcken. Ett läge som Alf vet hur man hanterar från förr. Av med skor och strumpor och kavla upp byxbenen.


Ni ser hur fint bollen ligger, men stansen måste ju bli nere i bäcken


Kallt i vattnet? Nej inte för en frisk norrman...


Och han lyckas nästan nå ända fram till green. Imponerande och tack för att du visade hur man kan göra Alf. Bogey på hålet och 3 poäng!

Efter tävlingen så visade det sig dock att Uffe hade vunnit.


Spelade kul golf med Alf o Nigel...

Nigel hade bestämt sig för att spela aggresivt och använda drivern på fler hål än vanligt.
Alf hade bestämt sig för att inte titta upp och slarva med puttarna.
Jag hade bestämt mig för att svinga lugnt och inte krama handtaget i tillslaget...

Gissa vilka som lyckades ganska ofta och bra?

Nigel vann på 34 poäng före Alf med 32 poäng. Jag lyckades inte låta bli att krama drivern i tillslaget och puttade illa. 22 poäng för Uffe.

På hål nio blev Nigel av med ett klubbhuvud...


Knepigt läge uppe i skogen före green.


Jag tog en skakig bild när han skickade bollen mot green.
Det vi fick veta några sekunder senare var att Nigel stod där med ett skaft utan klubbhuvud.
En sten hade gömt sig i mossa och ljung.

Vi letade länge utan att hitta klubbhuvudet, men när vi hade spelat färdigt hålet sprintade pigge Alf iväg en extra vända och hittade det.

Vi spelade hål 18 som en separat tävling om bollar.


Nigel laddar för andra slaget mot flaggan...


Bra slag, men tyvärr i vänstra greenbunkern.

Men det räckte till vinst av matchen, vinst av hålet och två bollar.Lite funderingar inför vintern...

Vi ska ju ha avslutningstävling på golfklubben på lördag den 1 oktober.

Några bilder från avslutningen tidigare år (mest för att påminna om vädret).


Birdieraket avfyras efter hål 16 den 30 sep 2007


Lite tinande snöblask när vi avslutade den 4 okt 2008


Den 3 okt 2009 var det så mycket nyfallen snö att vi fick improvisera massor.


25 sep 2010 hade vi ingen snö, men banan hade inte hunnit växa ihop under hela sommaren på grund av det tjocka istäcke vi fick i slutet av november 2009... och lite toppluvekyligt var det.

Nu i år ser det ut att kunna bli nära sommarvärme till avslutningen...


Prognos från yr.no

Och yr.no talar om vackert höstväder i Norges södra fjälltrakter i hela veckan...

Jag kopierade den vackra bilden från yr´s hemsida. 
Foto: Kai Petter Johansen/NRK Torget


Kikade också på snöläget i Tignes uppe på glaciären på La Grande Motte. Klippte från webbkameran...

Jag var där några gånger för många år sedan. Bland annat på sommaren när min dotter Anna var med i barnvagn. Inte ända upp, men i alla fall ovanför trädgränsen bland Murmeldjuren...


Glaciären uppe på Grande Motte den 25 sep. Mycket gammal blåis, men inte så mycket nysnö just nu.

Tidigare bilder från i år:


21 sep 2011


11 sep 2011


6 sep 2011


6 aug 2011


21 juni 2011


21 maj 2011

Jag tror att jag var där i början av augusti för 30 år sedan, och då såg det inte ut som på bilderna från juni, aug och sep ovan. 

Det var oerhört mycket mer snö och rolig skidåkning även nedanför resturangen där webbkameran sitter.

Det kanske är så att glaciärerna i bland annat Alperna krymper på grund av mildare väder och inte så mycket påfyllning med snö som ligger kvar över sommaren...

Ungefär som med havsisen i Arktis alltså. Den fryser till och breder ut sig på vintern, men det blir allt mindre del av nyisen som överlever sommaren och den gamla isen krymper i tjocklek och utbredning av någon anledning...

Kan det bero på att medeltemperaturen på vissa håll blivit några grader varmare och på andra håll någon grad eller två kallare. Så att medeltemperaturen räknat över hela klotet bara ökat så lite att få tycker det har betydelse?

Tja inte vet jag, men det skulle vara skoj att kunna spela golf ända fram tills liftarna öppnar på våra fjällanläggningar.

Golf även idag...

Åkte ut till banan för att skriva upp resultaten från Gutgolffinalerna, men hade väl också en tanke på att spela lite golf...

Då dök Tobbe P upp så vi gick en match. Jag har ju 14 slag mer än Tobbe, så det kändes som att jag hade åtminstone ett visst psykologiskt övertag.

Vi gjorde båda Bogey på de två första hålen, vilket innebar att jag var 2 upp i matchen...

På hål 3 missade jag green och hade en enkel lobb eller chipp för att fixa en parputt och Tobbe hamnade i vänster greenbunker.

Jag duffade mitt inspel och Tobbe gjorde Birdie från bunkern... jag streckade hålet och två till av bara farten... det tog tid innan jag glömde intrycket av Tobbes bunkerslag.
Upp ur bunkern rakt mot flagg, tvärstannade på hålkanten, och tippade i! Läckert!


Härligt väder och inför hål 5 var Tobbe ikapp och vi låg lika.

Han prickade green på hål 5 och jag dömde ut mitt utslag som studsade ner bland träden kort om green till vänster. Tobbe 1 upp alltså, som blev 2 upp efter hål 8 och 3 upp efter hål 10.

Men inför hål 16 var han bara 1 upp igen...


Mörkret sänkte sig över mitt spel efter att jag slagit andra ner till vattnet med en bra avvägd pitch, men nöp till och stängde klubban på tredjeslaget och svischad bort i vassen till vänster.

Nej det var inte så mörkt som bilden ger intryck av. Det var kamerainställningen som bländade ner i motljuset.


Så här vackert soligt var det. Tobbe väntar på att få skicka andraslaget över Havet.

Tobbe vann hålet med en Bogey trots att vi inte hittade bollen som hade studsat höger vid sidovattenhindret på andra sidan Havet. Droppade tre, slog fjärde på green och missade parputten med någon decimeter.  Dormy alltså.

Och Tobbe avgjorde matchen på hål 17.
3 upp med 1 kvar att spela alltså.

Men det var spännande i femton och ett halvt hål, och jättekul i arton hål.

Resultat i Gutgolffinalerna

Resultatet i 2011 års final, som var en slaggolftävling, finns nu upplagd på golfklubbens hemsida under rubriken Nyheter.

Länk här.


Resultatet i 2010 års final, som var en poängbogey med power-hål, kommer här:

1   Niklas S
2   Björn N
3   Tore D
4   Dan Richard M
5   Jonny S
6   Jan "Skalman" O
7   Alf J
8   Kjell K
9   Jarle M
10 Birger J
11 Ulf B
12 Alf N
13 Arne "Piller" S
14 Påhl "Gazza" M
15 Jon Anders M
16 Johan Ö
17 Alf S
18 Stig-Arne R
19 Inge J
20 Hans Lj
21 Anders H
22 Björn E
23 Gunnar O
24 Bengt R

De som spelade bra placerade sig i topp i båda tävlingarna, men det fanns undantag.

Några hade lyckats förvalta sina power-hål bra och klättrade i listan i den tävlingen trots lite sämre spel i övrigt - eller tvärt om.

Hur som helst så hade vi priser till alla i båda tävlingarna.Finalerna i Gut- och Jentgolfen...

... avnjutna i ett underbart väder.

Vi var 24 herrar och 16 damer och hade så långt damerna räckte delat upp oss i två damer och två herrar i varje fyrboll.

Vi startade samtidigt på olika hål, men tyvärr klickade min gamla startraket så vi fick skrika PANG och starta prick kl 11:00.

Alf och jag höll i herrtävlingarna och startade därför på hål 1 tillsammans med Agneta och Maj som höll i damtävlingen. Övriga startade på hål 9 och framåt eftersom vi hade gäster på banan som startat tidigare.

Några kommentarer när det gällde spelet:

Jag hade en dålig start (efter floppen med startskottet ?), och efter fem spelade hål hade jag bara 2 poäng. 11 poäng totalt efter nio hål trots några dubbla Power-poäng. Men 26 poäng på sista nio gjorde att det kändes som en kul golfdag med hyfsat spel.

En som fick en härlig start var Nicklas Schmidt som startade på hål 9 och valde det som extra Bonushål. Han gjorde Par på hålet och fick alltså 4 poäng som blev 8 eftersom det var ett Power-hål... Bra start på en golftävling. 8 poäng efter ett spelat hål.

Gissa vem som vann den deltävlingen och höll ett charmigt tacktal...

Björn Nymoen var en annan som spelade bra med tanke på sitt relativt låga hcp.

Och alla fick priser i båda tävlingarna. Jag vann en pikétröja i exakt rätt storlek i den ena tävlingen och ett trepack bollar i den andra trots att jag alltså bara spelade på mitt hcp under den sista halvan.

I väntan på allt räknande och sorterande inför prisutdelningarna åt vi en läcker Gulasch och goda mackor.

Tack till restaurangen som ställde upp på ett mycket bra sätt!

Några bilder från prisutdelningen hann jag inte med av förklarliga skäl...

Däremot ett par bilder från banan och vår fyrboll


Agneta och Maj på hål 12.


Alf läskar sig i bakgrunden, Agneta har prickat mitt i fairway och Maj går på tur...

På hål 16 fick Agneta ett svårt läge...

...bollen är över Havet, men bara nästan... nja egentligen inte över, men i alla fall bland långgräset på andra sidan själva vattenspegeln.


Agneta testar för att fotografen ska få en kul bild...


Bollen kom upp en bit och på andra försöket gick det bättre...

Inspirerande att spela golf med glada golfare som har en ödmjuk inställning till sin golf och är glada hela tiden.

Och vi hade dessutom fint väder.


Allt är nu klart inför finalen imorgon

Det blir kanonstart för att slippa krångla med soppan och lång väntan på prisutdelningen.

Startlista finns på klubbens hemsida och på anslagstavlan vid kansliet.

I möjligaste mån är det 2 herrar och 2 damer i varje boll.

Spela bra imorgon och ta chansen att vinna priser från två prisbord.

Inga priser för närmast hål eller längsta drive i herrtävlingen, men det står var och en fritt att arrangera något sådant vid sidan av de båda andra tävlingarna.

Lycka till!

Senaste nytt om tävlingen nu på lördag

Vi är nu uppe i cirka 15 + deltagare i vardera Gut- och Jentgolffinalen.
Drygt 30 personer alltså (även om det i skrivande stund ser ut som 9 på klubbens hemsida).

Det blir en anmälningsavgift på 100 kr för Gutarna, men då ingår en korv och kaffe efter nio hål och en soppa med bröd i väntan på prisutdelningen efter tävlingen.

Oanmälda som dyker upp i god tid på lördag kan få delta om det saknas någon för att få jämnt antal.
I annat fall blir det tyvärr nobben.

Eftersom första start äger rum 11:00 bör alla vara på plats minst en halvtimme innan för genomgång av spelform och iordningställande av scorekort.

Genomgång sker prick klockan 10:30 utanför kansliet, och då ska alla samlas. Det räcker alltså inte att man är på något övningsområde i närheten då. Uppvärmning får ske före eller efter 10:30.

Med förhoppning om en kul goltävling med bra golf!

Och alla ombeds att läsa igenom beskrivningen av spelform och hur scorekorten ska fyllas i före genomgången kl 10:30

Lite annat...

Min dotter Anna bloggar flitigt och där hittar jag ibland härliga bilder ...

Som den här t ex...


Linus och lillasyster Alva i skojigt blåsväder... bra med en stor bror att hålla sig i...

Allra lillaste syster Tuva är nu redan 4 månader. En syttende mai jente...


Hej mamma. Kul att se dig.


... men vad pysslar du med? Undrar jag.

Onsdagstrav på Grillen...

Sedan några veckor har Grillen varit fullsatt av travintresserade som på onsdagar spelar V64 för småpengar.

Den här onsdagen var det estra spännande eftersom On Track Piraten (som Ahmet är delägare i) skulle kvala in till final i Kriteriet för treåringar.

Men så visade det sig att det inte var direktsändning på TV från kvällens omgång...

Men Ahmet fann på råd. Datoruppkoppling mot ATG och lån av mina högtalare gjorde att det stundtals blev hög stämning trots sveket från TV 4.


Liten dator men bra bild och stort ljud...


Ahmets bror dök lämpligt upp från Sälen och kunde hjälpa till med att bära ut mat.

Så var det dags för lopp 4 och On Track Piraten...

Ahmet lite orolig men positiv...


Loppet har startat och alla kommer iväg bra...


... men svår position för Piraten i ytterspår...


... målgången i repris... men On Track Piraten kom tvåa och gick vidare till finalen utan att förta sig.


Så Ahmet hämtade sig snabbt och kunde servera nya gäster med ett leende...

Vi var två gäng som hade tippat, och alla hade spikat Piraten.

Ahmet, jag och två till fick 2 rader med 4 rätt och 24 kr tillbaka.
Det större gänget hade 5 rätt och ett antal rader med 4 rätt. 5 rätt gav 61 kr tillbaka.

På lördag satsar vi 50 kr var för att vinna miljoner...

Visserligen kan jag inte se hur det går i Livesändning eftersom vi spelar Gutgolffinal på lördag,
Men det är värt några tior att i förväg sitta och spekulera om hur det ska gå och vilka hästar vi ska satsa på.

Och överraskningar är ju också roliga även om man inte får se hur dom uppstår.

Golf och 43 poäng....

...det var många år sedan, om ens någonsin...

Dagen började med tät dimma och Par, Par, Par, Bogey, Par, o s v...

Birdie på hål 12, treputt på hål 14 och ett duffat första inspel på hål 15, men för övrigt gick det ovanligt lätt.

22 poäng på första nio och 21 på andra halvan.

Ska man registrera en rond på 43 poäng när man spelat 80 ronder med cirka 25 poäng i snitt som man inte registrerat?

Jo naturligtvis ska man det. Om man har förmågan att göra 43 poäng utan turstudsar eller annat konstigt så ska man det. Speciellt som det hade kunnat bli några poäng till med lite tur.

Och faktum är att jag försökte ända in i det sista att öka på poängskörden. Parputt på både hål 17 och hål 18 som slank förbi hålkanten...

Nu blir det svårare att få många poäng trots slarvigt spel i fortsättningen, men slarvigt golfspel bör inte premieras.

Jag spelade tillsammans med Nigel och Alf, och sällskapet i kombination med vädret efter att dimman lättat bidrog till mitt enkla spel.

Påhl kom senare in med 40 poäng och det är ju oerhört mycket bättre än det jag presterade idag.

74 slag hade Påhl och jag hade 88 slag.

På lördag är det Gutgolffinal tillsamman med Jentfinalen.

Alf och jag har laddat upp med dubbla prisbord för Gutarna. Hoppas att alla har anmält sig i tid så att vi slipper avvisa de som dyker upp oanmälda på lördag.

Finalen har ju funnits i klubbens tävlingsprogram sedan tidigt i våras.

Det närmar sig golfavslutning för året...

Men det är annat som närmar sig också...
Bild Nisse Schmidt.

Vore kul om Idre Fjäll även kunde närma sig en utveckling av golfbanan med tre nya hål.

Men hur som helst så ska jag närvara på golfbanan imorgon med Nigel, Alf och Björn trots att restaurangen är stängd till torsdag.

Vi kommer att spela två tävlingar i en, precis som i Gutgolffinalen på lördag.
Slaggolf och Powerpoängbogey.

Bra väder utan regn blir det också:


9 hål med Björn och Heffe...

Vi var inte många på banan, men det dök upp några fler så småningom.

Efter sju spelade hål ledde Björn med 1 poäng. Heffe spelade inte.

På hål 8 fick Björn problem i starten, så jag såg en chans att gå förbi och vinna.


Heffe tittar och lär när husse siktar och laddar...


Bra sving Björn, men jag vann hålet och var nu i 2 poängs ledning.

På hål 9 låg vi båda mitt i fairway och Björn hittade green på tre slag medan jag låg i bunkern på två. Min boll låg i en pytteliten fördjupning i bunkern så jag kom upp på green efter två bunkerslag.
Treputtade för 0 poäng, men Björn tvåputtade för 3 poäng och vann alltså med 1 poäng.

Restaurangen är nu stängd i tre dagar, men öppnar igen på torsdag.

Vi tog en kopp kaffe hos Kina och Påhl, och avbröt därefter vårt golfande.

På lördag är det stor final i Gut- och Jentgolfen, men det är skamligt få anmälda än så länge...
Ni som råkar läsa det här och vill vara med måste anmäla er så snart som möjligt. Om inte annat så behövs det för att kunna meddela restaurangen hur många vi blir som vill ha något att äta i samband med den omfattande prisutdelningen...

Gutarna har ju i år två prisbord att tävla om.

Planerna är att det blir två tävlingar i samma runda.

2011 års priser delas ut till den som vinner slaggolfen (antal slag minus spelhcp).
2010 års priser delas ut till den som vinner poängbogeyn med "Power-hål".

Det blir enkelt att föra scorekorten och det kommer att finnas en lika enkel beskrivning över hur det går till.

Men för den som läser här kan jag berätta lite kort:

Före start på första tee väljer varje spelare tre "Power-hål" på första nio och tre på andra nio.
De hålen markeras med en ring i kolumnen där antal slag noteras. Markören ringar in sina egna på samma sätt för att komma ihåg vilka han valt.

Man måste välja ett Par 3, ett Par 4 och ett Par 5 på varje halva.
För varje hål skriver man slag och poäng precis som vanligt.

Tävlingsledningen gör efter avslutad rond en ny notering bredvid poängkolumnen där poängen på hålen bara skrivs en gång till. Förutom för de inringade "Power-hålen", där den poäng som noterats dubbleras. Och saknas det poäng så blir det minus två på det hålet.

Förutom de tre plus tre "Power-hålen" så finns det en möjlighet att välja till ett extra Bonushål, och det är hål 9 och inget annat. Det måste göras före utslag på hålet, och markeras med en ring.

På det Bonushålet får man också dubbla poängen när tävlingsledningen räknar samman poängen, men om det saknas poäng på hålet så blir det den gången minus tre.

Om någon skulle välja hål 9 som "Power-hål" från start så räknas det som alla andra, och något Bonushål finns alltså inte för den spelaren.

Låter det krångligt? Nej inte alls, det gäller bara att spela bra golf och välja sina "Power-hål" med finess.

Och scorekorten förs som vanligt bara med slag och poäng. Ingen ska på banan fundera över om poängen ska dubblas eller om det ska skrivas minus två. Den justeringen gör vi när vi räknar ihop poängen i efterhand.

Imorgon kl 10 ska Alf, jag och Björn spela golf ( kanske även Nigel) och därefter ska Alf och jag plocka ut priser och planera för eventuell mat efter tävlingen på lördag.

Om det inte blir fler än fem herrar anmälda så föreslår jag att vi delar prisborden på fem och därefter spelar kul golf med damerna och beställer en läcker trerätters middag på golfrestaurangen...

Ingen golf, men lite utflykter...

Jag åkte först upp i molnen vid Nipfjället. Sikten var väl knappt 100 meter...

Vid vägkanten uppe på kalfjället hittade jag några ämnen till små träd...


Först trodde jag att det var en av många sjutusenåriga granar på kalfjället som skjutit skott, men när jag kom hem såg jag att det är en tall. (eller är det en gran?)

Ner ur molnen och en tur till tomtområdet vid golfbanan. Jag åkte den här gången längst bort mot Norr på en väg jag aldrig besökt tidigare.


Högt upp ovanför de tre nya hål som jag tycker skulle göra golfbanan intressant för återbesök från tidigare stamgäster och förtjusta golfjournalister. För att inte tala om alla nya golfare som tidigare inte tagit sig hit trots alla lovord genom åren...

Jag träffade förra året ett par söderifrån som hört så gott om banan i åratal, men aldrig besökt oss tidigare...  Vad tror ni dom tog med sig hem för omdöme? Tror ni att dom kommer tillbaka även om gräset är grönt i alla hörn och det byggts ett hotell vid banan?

Nej nu är vår tidigare goodwill snarare en belastning om vi inte utvecklar golfbanan radikalt.
Tre nya hål i samma anda och orörda miljö som vi tidigare fått så mycket beröm för skulle kunna åstadkomma underverk.
Dessutom går det ju inte att göra de stora ingrepp som behövs i främst hål 6 och 7 utan att det finns nya hål som kan spelas medan ombyggnationen pågår.

Om man börjar med att bygga en första etapp på ett hotell vid banan och låter nuvarande bana genomgå reparationer så kanske vi lockar nya gäster genom boendet på banan. Men gissa om dom kommer att bli besvikna på golfupplevelsen om det samtidigt pågår genomgripande arbeten lite här och där...


Tomtvy 2 från vägen jag aldrig besökt tidigare. Man skymtar golfbanan långt där nere mellan tallarna (hål 16 kanske)

     *            *             *

Senare åkte jag till Älvdalen för att besöka en Fordverkstad som kanske hade några gamla delar liggande i nåt hörn. Jag behöver ju en reservdel (en tryckslang till styrservon) som tycks vara omöjlig att få tag på.

Jag fick tips om en traktorverkstad i Holen som jobbat med att reparera hydraulik i många år.
Det besöket var intressant. Man skulle ha haft kameran med sig in i verkstaden. Där fanns det oljiga grejer både högt och lågt och brett.
Men allt verkade vara minst två nummer för stort för en liten Scorpio.
Jag beskrev mitt problem och man hade hört det förut, och dessutom lovade man att fixa det för några hundra om jag plockade ur grejerna ur bilen själv.

Jag får fundera lite över hur jag ska lyckas demontera själv och få ner slangen till Älvdalen utan bil...

När jag var i Holen så var det inte långt till Älvdalens nya golfbana... inte färdig än, men ett hål finns i alla fall på plats.


Skylten berättar att det kostar 1 polett á 20 kr att spela hålet.
Ett korthål med bunker och tre olika utslagsplatser.

Jag gick aldrig fram för att se hur greenen såg ut, vilket jag ångrar, men det var finurligt ordnat så att man kunde spela hålet, ta en promenad tillbaka till höger via vägen och ställa sig i kö för att spela igen.


Vy från gul tee. Röd tee uppe till vänster och blå tee rakt framför gul. Flaggan står mitt emellan de två ensamma tallarna i bakgrunden.


Blå tee.

Jag hade varken golfklubbor eller polett med mig, men visst skulle det vara kul att spela nio hål på den banan någon gång när man har vägarna förbi...

Man kan ju spela gul ena gången, röd andra, blå tredje och göra det tre gånger. För 20 kr så får man i alla fall träna närspel på ett påtagligt sätt.

Kul att man jobbar med att få till en golfbana nere i kyrkbyn trots att man har så nära till Mora, Sollerön (och Rättvik och Leksand). Det är ju lite längre till Idre, men så bor vi ju också i "Sveriges mest avlånga kommun".

     *          *           *

Här uppe har det länge känts som ett stort avstånd mellan Idre Fjäll och Himmelfjäll, bl a med tanke på att vägen upp delar de två anläggningarna.

Men nu är lösningen klar! Idre Fjäll bygger ut åt andra hållet med ny 6-stol i Ost, och Himmelfjäll köper de liftar som därmed inte behövs på Idre Fjäll.

Himmelfjäll gör lite förändringar i sin planering och har börjat röja för spännande nedfarter som kommer att locka utförsåkare som får ett mervärde vid boende på Idre Fjäll. Och boende på Himmelfjäll kan lämna bilen hemma om de vill åka skidor på Idre Fjäll!

Läs mer i Mora Tidning här

Hade inte tänkt spela golf idag...

... men på banan träffade jag först Alf och Bea som tog paus efter nio spelade hål, så jag tänkte spela sista nio med dom.

Men just då dök Agneta och Maj upp, och dom tänkte spela minst nio hål med start från hål 1.
Jag tog därför chansen att få trevligt sällskap i arton hål, och spelade med Agneta och Maj från röd Tee.

Annorlunda att spela från rött, men praktiskt när man är ensam herre och två damer. Och kul - hålen blir så annorlunda.

Jag plockade fram kameran när alla tre låg i högra greenbunkern på hål 4...


Vi låg i turordning Maj, Ulf och Agneta.


Efter var sitt bunkerslag så låg vi i samma turordning på green.

Nästa tillfälle att plocka upp kameran var när Agneta fått ett knepigt läge på hål 7


Men det löste hon bra!

På hål 11 finns en bunker som är speciell. Den är så bottenlös jämfört med våra andra bunkrar och Maj hamnade i den.


Men Maj fixade det efter att ha droppat i bunkern för en ospelbar boll i hänggräset i framkanten...

Vår lilla tävling, som det ju alltid blir, vanns av Agneta som spelade stabilt hela vägen.

Kul att det blev golf med härligt sällskap tycker jag. Imorgon blir det definitivt ingen golf med tanke på väderprognosen.


Frostig "Dansbandsgolf" med förhinder...

Starten blev förskjuten nästan två timmar på grund av frosten.


Vi skulle ha startat kl 8, men starten blev framskjuten till kl 9:40
Alla var på plats i god tid före 8, men det blev en lång väntan.Så småningom begav vi oss bort till hål 7 som var vårt starthål

Jag spelade i lag med Micke, och vi hade sällskap av lag Tobbe och Lars.

Jag fick ingen bra start och vi tappade snabbt chansen till en topplacering...


Men vi fick en härlig dag i strålande sol. Här är vi på hål 18, och ska snart gå ut på hål 1 samtidigt med nästa startgäng som släpptes iväg i tid för att hinna hem innan det blev mörkt.

På hål 1 tröttnade Micke och jag fick spela vår Bästboll själv. På de 6 sista hålen gjorde jag 11 poäng (streckade hål 4). På de första 12 hålen hade vi 20 poäng trots att vi var två.


Det blev naturligtvis kö på alla hål efter hål 1, och här hinner vi skoja lite med Pipa och Gunnar som var ute och hjälpte till att försöka få lite flyt i köandet.

Jag räknade igenom mina 18 hål med oreducerat hcp och på hål 1 - 9 hade jag 15 poäng (streckade hålen 4 och 7). På hål 10 - 18 hade jag 18 poäng. D v s inte långt ifrån att jag spelade på mitt hcp.

Men i Bästboll så gäller det att inte båda spelar bra eller dåligt på samma hål...

Tobbe och Lars hade fem eller sex hål med enpoängare, men i övrigt kompletterade dom varandra bra och drog in mängder av trepoängare, men för att placera sig bra i en Bästboll måste man ha en bra bit över 40 poäng. Vinnarna hade 45 poäng.


Dansgolf i helgen...

Dansen pågår på Idre Fjäll i två dagar, men golftävlingen äger rum imorgon.

Några hade en egen tävling idag. T ex "Kung Tung" med ett gäng "Singelgolfare".


Leif hade shorts, men varm luva och jacka. Det var ganska kyligt på förmiddagen och blir kanske frost i natt men sol under lördagen.

Jag tog en liten tur ut mot Klingforsen i blåsten och kylan och avstod golf idag.


Ett par älgar stod och betade bredvid vägen i tät sly och det var svårt att se dom.

Golftävlingen imorgon ska bli skoj. Jag spelar i lag med Micke D och vi får Tobbe och Lars som kamrater i bollen. Inspirerande känner jag...


Topptur idag...

... med bilen.


Jag träffade Staffan igår som berättade att det nu finns bilväg till toppen.
Så den måste jag ju prova. Brant bitvis men fullt körbart utan fyrhjulsdrift.
Det finns t o m plats att mötas på ett par tre ställen.
Vy mot Idre Fjäll.


Vy mot Nipfjället.


På väg ner...


...fortsatt på väg ner.

Innan liftar och nedfarter är bygda så vore det kul att blir dragen upp med snöskoter och åka vägen ner på skidor. Med gott om snö så skulle det nog vara roligast om det var oplogat. I annat fall skulle det kunna bli en läskig störtloppsbacke för en rädd men tokig typ...

Efter den turen åkte jag vidare till bygget av de förlängda Ostbackarna på Idre Fjäll.


Ett par hundra meter bortom grävmaskinen svängde tidigar nedfarter vänster (höger i bild), nu blir det fortsättning rakt ner.


Dalstationen för den nya 6-stolen i Ost.

För skidåkningen ett klart tillskott om logistiken fungerar, men visst kommer jag att sakna det lilla Ostkafét i sol och lä.

Kul att det händer saker i Idre.

Nu återstår bara att den handlingsförlamning som drabbade golfbanan efter det storstilade Spa-projektet utmynnar i en ny och realistisk entusiasm för tre nya hål och en rejäl ombyggnad av ett par hål!

Att som prioritet 1 bygga en början till ett hotell på banan tror jag inte lockar tillbaka gamla stamgäster eller speciellt många nya.

De tre nya hål som skissats ovanför hål 14 och 15 och renovering av hål 6 och 7 tror jag däremot skulle locka tillbaka många.

Renovering av hål 9 och green på hål 13 kan man ju ta i en senare etapp.
Men det är många som har åsikter utifrån olika utgångspunkter, så det blir ju inte lätt att hitta en etappindelning som tillfredställer alla.

Jag bara beskriver vad jag tror skulle vara bra för att locka nya gäster och visa att det händer positiva saker med golfen i Idre.

Fyrboll i nästan mest regn idag...

Vi (Marko, Alf, Nigel och Ulf) spelade en mängd tävlingar.

Innan vi gick ut fick vi en lite svamplektion av Sven F


Stora men lite angripna Karljohan


En korg full med andra läckerheter som jag glömt namnet på.
Jag som bara plockat gula kantareller som barn...

Men vi skulle ju spela golf och tävla om golfprestige. ;-)
De två viktigaste handlade om individuell Poängbogey och individuell Power Poängbogey.

Men vi spelade också Bästboll Match och vanlig Bästboll mellan lag Marko/Alf mot lag Nigel/Ulf.

Det regnade ganska mycket under de första nio hålen, så vi tog en förlängd paus i väntan på bättre väder.


Vi fick hjälp med att ta bilden av trevlig restaurangpersonal. Bra service. Behövde inte ens fråga.

Vädret blev så småningom bättre.


Knappgårdens hål 16 tog vi en fotopaus för att släppa igenom en tvåboll som kommit ifatt.
Nigel pekar på Knappgården, och Alf och Marko pekar på Nigel som äger och driver pensionatet på Särnaheden tillsammans med Linnea.


En bekant läkare från Mora (och Idre Fjäll) tackar för att få gå igenom, peggar snabbt upp och slår en spikrak drive mitt i fairway.

Vi kunde snabbt spela vidare och tävlingarna slutade på följande sätt:

I lagspelet vann lag Ulf/Nigel med 4/2. Avgjordes alltså på hål 16.
Bästbollen vann också lag Ulf/Nigel med 39 poäng mot 35 poäng.

Individuell Poängbogey slutade:
1. Ulf
2. Nigel
3. Alf
4. Marko

Individuell Powerbogey slutade:
1. Ulf
2. Nigel
3. Marko
4. Alf

Vi hade kul och tycker nog alla att sommaren tar slut fort här uppe.
Men det finns en kort golfhöst också.

Ny golfvagn idag...

... betydligt mer gedigen konstruktion än den tidigare som snabbt föll i bitar och ersattes med en ny som föll i bitar, och en tredje som hade skador redan vid leveransen... 

Men nu har den konstruktionen utgått ur sortimentet, så istället för reservdelar fick jag en ny och betydligt mer gedigen vagn!

Tack Fredrik och tack Golf Store!


Nästan färdig i kartongen. Bara att snäppa på hjulen och skruva dit framhjulet.

Det senare tog lite tid eftersom jag tänkte lite fel när jag monterade det, men när jag kom på hur det skulle sitta så tog det bara tre minuter.


Vagnen rullar lätt och har till och med justeringsskruvar för att ställa framhjulet helt rakt.

Ska bli kul att testa på banan imorgon.

Våt golf trots bra väderprognos...

Vädret såg ut att bli bra idag, men mer regn de kommande dagarna, så jag ringde Börn för att passa på att gå åtminstone nio hål.


Heffe var med och fattade tidigt tycke för mitt paraply.

Det småregnade efter ett tag, men det blev värre...


På hål 7 tog vi en paus på en dryg kvart under det minimala taket vid bänken.
Regnet vräkte ner och vi såg hur vattnet steg runt våra fötter och på fairway.

Men vi var ju redan plaskvåta sedan tidigare, så när regnet minskade så gick vi vidare.


Häftig sjö på sjuans fairway, men vi lyckades spela bollarna vid sidan om eller över de värsta vattensamlingarna. Vi hade i det läget inga planer på att spela mer än nio hål.

Efter åtta spelade hål började solen titta fram, så vi tog en lunchpaus och spelade därefter även de sista nio.

På onsdag blir nog vädret bättre, så då blir det golf igen. I morgon blir det golfledigt.
Jag var nöjd med att kunna greja 14 plus 14 poäng idag trots ett bitvis miserabelt väder...

Kul golf idag och Banvärd igår...

Härligt väder igår och massor av duktiga och glada golfare på banan.

Några bilder


Några duktiga grabbar puttar på hål 4.


Vy över hål 7


Vi har för tillfället en ren inne på banan, och igår knallade han in och ställde sig i skuggan vid klubbtvätten, Antingen behövde han bli mer ren, eller också var han törstig, eller ville bara ha lite skön skugga.

           *               *                  *

Idag var det tävling. Kurvans Tyg och Kläder och Syrrornas sponsrade med priser och alla startavgifter gick till golfklubbens juniorer.

Jag spelade återigen i lag med Nigel.

Vi gick som sista boll, men här är en suddig bild på bollen som startade näst sist.


Det började med lite regn, och prognosen lovade mer regn senare.
Men vi klarade oss bra. Nästan inget regn alls efter ett tag...

Nigel och jag skulle ha gått n fyrboll med Pipa och Gunnar, men eftersom det var bilförbud på den sedan tidigare ganska mjuka banan så fick vi spela med Påhl som spelande markör.


Påhl och Nigel


Nigel tog också en bild när jag var på väg att lyfta Påhls arm i en segergest...

Jag kände direkt att det skulle bli ovanligt kul att spela med Påhl i bollen.
För några år sedan har jag vid ett par tillfällen spelat tävling med Påhl och Tobbe i samma boll.
Ena gången vann Erling och jag Svenska Flaggans Slag, och andra gången gick det också ovanligt bra för mig. Så jag kände en viss optimism inför dagen...

Och det gick bra de första nio hålen för mig och Nigel. 23 poäng!

Efter pausen var vi båda i skogen på hål 10 men redde ut det så att vi hade Bogeyputtar - som vi båda missade. Men vi räddade 1 poäng på hålet. Därefter gick det lite si och så, men vi hade chans på en bra placering om vi klarade Bogey på de två återstående hålen efter hål 16...


Vi visste ju inte vad andra hade för resultat, men 36 poäng med 2 kvar att spela kändes ganska gångbart.

Jag missade en ganska enkel parputt på hål 17, och på hål 18 hade jag en Sandwedge kvar till flaggan efter tre slag. Duff och en Lobbwedge kvar... lite lång, och en kort utförsputt för 2 poäng.
Det blev 7 i och 1 poäng. 39 totalt alltså...

Lite bilder på golfare i väntan på prisutdelningenTrond skötte prisutdelningen på ett som vanligt förträffligt och underhållande sätt.
Vinnare


Tvåor


Treor


Priserna som Nigel och jag valde för vår fjärdeplats. Ett dubbelt bäddlakanset till mig och en smart fågelholk med plåttak till Nigel (men det skulle ha stått 39 i stället för 32 på holken...)

Alla fick priser.


Alf och Marko kom på åttonde plats och marko valde en duk eller pläd med älgmotiv.

Och tack Påhl för inspirerande sällskap hälsar Ulf och Nigel!


Morgondimma och sol

Tog ett par balkongbilder nu kl 7 på morgonen.

Jag klippte också ur en bild från Idre Fjälls webbkamera över bygget av topprestaurangen

Det börjar synas att det går framåt med bygget.

Nu ska jag snart ut till golfbanan och göra årets sista pass som Banvärd.


Jag ser att det är mycket bokat, så det blir tillfälle att träffa många glada golfare.
Det är mest fyrbollar, men 9:57 och 10:33 är det tvåbollar som får anledning att ta det lugnt för att slippa stå i kö eller försöka jaga förbi alla fyrbollar...

Ateljébesök och golfträning...

Tittade in hos Herr G


Arne på väg att ordna sittplats föer den som vill titta länge på de 25 målningarna i världens troligen minsta ateljé.


Några exempel...

... och några till

Därefter åkte jag till golfbanan för att träna lite puttning och drivar.

Hittade en kvarglömd klubba på rangen som jag lämnade in på kansliet

Nu finns den alltså på kansliet och kan återfås av den som kommer ihåg vad det var för skaft på klubban...


Årets golfren spatserade på hål 10 och skrittade rakt över green på hål 9 trots att en fyrboll var där och skulle putta. Hoppas att han undvek att trampa i någons puttlinje...

Golf med regnpaus igår.

Spelade match mot Nigel med 2 bollar i pris till vinnaren, och för att få lite mer intressant spel så satsade vi även 1 boll för varje Par och 2 för Birdie...


Bredvid green på hål 1 gick en ren och betade obekymrat.

Jag försökte att bli kompis med den med hjälp av lite mossa, men han hade tillräckligt...

Det började regna kraftigt när vi spelade hål 9, så vi tog en lunchpaus och fick sällskap av Alf de sista nio hålen.

Nigel var 3 upp i matchen efter de första nio hålen.

På hål 11 blev jag av med min första golfboll, och Nigel var nu 5 upp i matchen.
Men efter hål 12 hade jag vunnit tillbaka bollen och efter hål 13 var Nigel "bara" 3 upp igen.


Alf studerar Nigels inspel på hål 13.


Efter en bra drive skickar Nigel sin gula boll mot green. Men hål 13 har en stenhård green, så bollen studsade upp i skogen bakom green.

I Mördarbacken var det en stor sjö vid "golvbrunnen" så vi rensade lite...

Och ser man på, det inte bara rann, det sprutade ut ur dräneringsröret, och sjön tömdes på ett par minuter.

Nigel 3 upp och 5 kvar att spela alltså. Och på hål 14 blev jag av med min första golfboll netto.
Dormy i matchen.
Efter hål 15 var matchen avgjord och jag hade nu förlorat ytterligare 2 bollar.

På hål 16 hade Nigel en putt för Birdie, men det blev Par och ytterligare 1 förlorad boll.
På hål 18 förlorade jag ytterligare 1 boll till Nigel.

Bra spelat Nigel!  Vi räknade samman vår poäng för att se vad det skulle ha medfört om vi spelat bästboll med reducerat hcp och fick ihop 38 poäng trots att vi slarvat bort ett par hål. Men bättre spel av mig krävs för att vi ska nå prispallen i tävlingen på söndag.

Två spellediga dagar nu och lite träning kanske kan lyfta mitt spel ett snäpp eller två?

Ljusdalsbesök för femtonde året...

... ett gäng herrar (c:a 30 personer) som brukar spela här vi den här tiden.


Första bollen på tians tee.


Jag ville ta några bilder på grund av den annorlunda golfhatten som en av herrarna bar.


Lite olämplig nu i älgjaktstider, och jag trodde att den skulle vifta med älghornen så mycket att den skulle flyga iväg i svingen, men det gjorde den inte. :-)

Gofhål skjuts upp...

Artikel i Mora Tidning idag.


Anders Ilstam och Fredrik hälsar välkommen till golftävlingen i helgen.

Länk till artikeln här.

Några bilder från middagen i lördags.

Jag var ju inte med, men Ann och Jan hjälpte mig att få några bilder. Tack!


Vår trubadurfavorit Niss Olsson underhöll, och jag hörde från många som aldrig upplevt Niss, att det var helt underbar musik och mycket humor och alltså STOR underhållning!


För att inte tala om maten som tydligen också var en fullträff!

Två andra fullträffar som fick pris under kvällen var Anki och Ann.


Ann vann närmast hål i lördags.


Anki vann längsta drive för damer i lördags (men också i söndags)


Anki och Gunnar njuter av maten och Gunnar är jättestolt över sin frus klipp med drivern.
Gunnar spelar bara med järn från tee, och det kan ibland kännas jobbigt för kamraten Ulf som slår kortare eller mer snett på nästan varje hål oavsett vad jag använder för klubba. :-)

Dessutom brukade vi alltid ha en extra tävling från röd tee på hål 12 när det var tomt bakom oss.
Jag tror att det var på Ankis initiativ, och vi trodde alltid att vi skulle vinna över Anki.
Jag har ingen statistik från de tävlingarna, men jag tror att Anki vann varje gång... jag tror i alla fall att om jag någon enstaka gång var längst, så hade Ankis boll rullat in i ruffen, Gunnar slagit out of bounds nära verkstaden, och jag hade duffat utslaget och haft turen att stanna på fairway i höjd med första bunkern.. ungefär.  


Håkan och Ingrid njöt också av maten, trubaduren och umgänget på kvällen.


Trond var där och assisterade Fredrik inför utdelningen av kvällens två priser.
Jag kan ana att han drog en eller annan historia från golfvärlden som lockade till många skratt.

Om jag inte minns fel så kom Trond och Jocke trea i tävlingen så småningom.
Bra gjort av två grabbar med ett hcp som kräver Par på alla hål utom 4-5 stycken för att få 2 poäng.
Jag tror att dom hade en enda fyrpoängare på två dagar (vilket innebär Eagle på något hål eller Birdie på hål 6, 8, 15, 16  typ...

Jag skulle tippa på en Eagle på hål 12 eller Birdie på något av hålen jag nämnde.
Men eftersom dom hade några 1-poängare så hade dom säkert helt säkert fler Birdies och bra många Par.

Poängbogey är en ganska kul tävlingsform eftersom både elit och nybörjare kan spela samma tävling.

Men som nybörjare bör man vara försiktig med att slå sig för bröstet för att man lyckas få jättebra poäng trots många streckade hål.

En duktig golfare undviker att strecka hål. En nybörjare kan göra massor av misstag och ändå ha chansen att rädda 1 poäng på varje hål. D v s om man glömmer det som varit och försöker rädda det som går genom att spela fram och i hål på minst antal slag.

Men jag minns hur det var under de första åren jag spelade golf. Ett streckat hål upplevdes inte som ett problem eftersom de tre föregående kanske skramlat ihop 3 + 2 + 4 poäng...

Jag har under hela mitt golfliv bara spelat en runda utan att strecka ett enda hål, men trots att det hände i år så har jag nu ett hcp på c:a 18, trots att jag var nere på c.a 14 för några år sedan.

En sak till om hcp-systemet (eller två).

När jag började golfa i Mora så handlade utbildningen mest om hur man uppträdde på banan tillsammans med andra golfare. Men visst fick träna på att träffa en golfboll och att putta rimligt bra. Vi fick också lära oss att spela bollen som den ligger men att det fanns ett par, tre undantag där man kunde droppa, spela om, eller helt enkelt plocka upp bollen och ge upp för att man inte kunde få poäng eller håla ut på färre än fem slag över Par om det var slaggolf.

När vi fattat de ganska logiska reglerna så fick vi provspela några hål och därefter börja med hcp 54. Tre extra slag per hål för 2 poäng alltså. Gissa om man gjorde snabba framsteg i golfandet utan att vara ivägen för bakomvarande. Sänkningarna kom nästan varje golfrunda trots att man kanske plockade upp och vandrade vidare på vart tredje hål...

Det nya systemet där man inte anses vara golfare innan man nått hcp 36 känns nog för många som en stor mur mitt framför nosen redan på första tee. Inte bra tycker jag. Det kan också orsaka långsamt spel eftersom de som desperat jagar för att komma över 36-muren ibland uppfattar en sällskapsrunda som ett stressigt examensprov.

Och det vet alla hur det går i golf om man är stressad. Då går det inte bra.
Man kan spela usel golf utan att vara stressad, likaväl som man kan spela bra golf under press, men för en nybörjare går det knappast bättre med press eller stress.

Golfbanebesök utan golf idag

Det var en hel del bokat idag, så Påhl hade haft att göra under förmiddagen.


Men Påhl behövde inte stå vid disken hela tiden, ibland kunde han sitta på en stol i det inre kontoret och ta emot allehanda frågor och funderingar om kommande tävlingar...


När jag hade satt honom i arbete med att kolla om jag ska vara banvärd på lördag, så tittade Agneta in och anmälde lag Agneta/Maj till Kurvans tävling på söndag.


Kurt och Gun fikade i pausen efter nio hål, och Maj och Ingrid kramas.
Ingrid kunde berätta att det fortfarande var rejält vått på banan efter gårdagens regn, och det kan jag förstå.

Alf hade spelat 18 hål med en trevlig norrman och hälsade på Marko, Anette och lilla Lilly.
Anette tränade med Marko som coach för att så småningom nå hcp 36.


Marko och jag vann Svenska Flaggans Slag (greensome) förra året.


Lilly är en pigg liten rackare som tyckte att det var jättekul att fånga en golfhandske och rusa iväg för att visa att ingen kunde ta den från henne. Men hon kom snabbt tillbaka och lämnade den till Anette för att få rusa en ny runda med handsken i munnen...

Efter gårdagens plaskvåta runda så tog jag golfledigt idag, men jag slog några bollar på rangen.

Den golfhandske jag köpte i söndags blev helt förstörd i regnet igår, så den ska jag skänka som leksak till Lilly nästa gång vi ses. Handsken blev inte bara såphal, den fastnade dessutom på handen, så när jag fick slita för att över huvud taget få av den så blev den ut- och invänd, och nu när den torkat är de omkrängda fingrarna som skrynkliga piprensare...

Kanske skulle jag ha låtit den torka på handen under natten, med då hade väl handen sett ut som jätteskrynklig och blekt wellpapp nu på morgonen.  :-)

Prognosen för morgondagen tyder på regn igen efter att det idag har varit en hel del sol efter lunch.


Genomvåt golf idag...

... så småningom var vi så våta att vi inte ens brydde oss om att använda paraply.

Det var Ann och Jan i lag Syd som spelade sista matchen för i år mot Nigel och Ulf i lag Nord.

Lag Syd hade ju redan vunnit säsongens matchspel eftersom dom var 4 upp i matchvinster, så den här gången prövade vi att spela Bästboll match utan hcp. Scratch alltså och minst antal slag per hål gav vinst på hålet. Och det räckte alltså att en i laget var bäst i bollen för att laget skulle vinna hålet. Eftersom vi har ganska lika hcp, och dagsformen avgör, så valde vi att spela så.

Något som vi alla blev förtjusta i och troligen kommer att fortsätta med kommande år.
Man slapp att fundera över vilka hål som han eller hon har färre eller fler slag för 2 poäng.
Det gällde bara att spela så bra golf som möjligt på varje hål.


Suddig bild i vätan, men den föreställer Ann på hål 2 i sin nya regnhatt som hon bland annat vann i GSS-tävlingen i helgen.


Jan tittar med viss förtjusning efter sitt inspel på hål 2 och Nigel har betäckning bakom sitt rejäla paraply.

Det regnade inte bara när vi spelade, det hade regnat i natt också...


På hål 6 var det ett antal sjöar av tillfälligt vatten och i den största längst bort innan bäcken simmade ett gäng änder omkring och åt gott gräs.

Vi försökte alla pricka vattnet för att få se rektionsförmågan hos änderna, men Nigel var den ende som nådde så långt. Men änderna reagerade inte. Det var först när vi kom gående som dom började avlägsna sig från vattnet och Nigels boll, men dom gjorde det lugnt och sansat och till fots.

Men när vi andra pangade iväg våra andra slag så tog dom till flykten med hjälp av vingarna.

Matchen slutade oavgjort denna gång efter att lag Syd varit 3 upp ett pat gånger.

Nigel hade birdieputt på hål 16 för andra gången de senaste dagarna och missat, men å andra sidan gjort två enkla par på hålet.

Han har alltså vunnit två öl ur den prispott jag förskotterats, och de skänkte han till Ann och Jan som efter golfen bjöd mig på läcker mat hos Ahmet på Idregrillen.


Jan och Ann och läckra kötträtter.


Ann tog en bild på Jan och Ahmet, och jag tog en bild på bildtagningen.


Därefter skålade vi för Ahmet och hans läckra mat och eminenta service, samtidigt som han tog en bild på oss genomvåta golfare.

Dag 2 av GSS-tävlingen

Nigel och jag ryckte upp oss, och spelade bättre än igår.

Jag hade ingen kamera med mig, och dessutom glömde jag att ta med mig min extra putter efter gårdagens dåliga puttande.

Resultatlistan för de 20 främsta paren:Att det står sekretess vid vårt lag beror inte på att vi är speciellt hemliga.
Det är nog bara Nigel som kryssat fel i någon ruta hos Golfförbundet någon gång...

Idag fick vi spela med två trevliga norskor som kan skicka iväg en golfboll.
Och med ett hcp som gör att dom får spela rackarns bra för att få 2 poäng.

Inspirerande!

Att starta på hål 16 kändes burr, burr. Inget lätt hål för oss bogeyspelare.
Både jag och Nigel streckade trots att Nigel gjorde ett Par på hålet igår, och jag som har 2 extraslag på hålet ibland kan rädda en 2-poängare trots många slag fram till "Havet"...

Men vi klättrade lite i prislistan idag och njöt av att se de två tuffa norskorna spela bra på en hel del hål.

Nigel vann "Längsta drive" på hål 12 trots att han slog ett högt slag med fade. Han brukar vara betydligt längre de gånger han prickar fairway, men de riktigt långtslående herrarna missade tydligen fairway eller slog kortare än vanligt...

Någon berättade att en gut var så nära bakom skylten för Nigels drive att han var tvungen att ta bort skylten för att kunna spela in mot green (tror att det var Torbjörn)

Imorgon spelar Nigel och jag en bästboll match mot Ann och Jan utan hcp. Scratch alltså.

Ooops! Glömde nämna att Anki vann längsta drive för damer både igår och idag.
Igår vann Ann priset för närmast hål, och idag var det Gunnel som vann.

Dag 1 av GSS-tävlingen

Kul tävling över två dagar, men det gick inte så lysande för mig och Nigel som spelar i lag.

Under själva golftävlingen lät jag kameran vila, och när jag plockade upp den på hål 10, som var vårt sista hål (kanonstart), så blev bilden suddig...


Vi spelade i samma boll som Kurt och Gun. Två golfare som har parputt stup i ett, men missar en del och totalmissar på andra hål. Men vilka raka och långa utslag på i stort sett alla hål. Duktiga golfare.

Jag ser nu att jag har en bild från hål 13, som idag var vårt tredje hål.

Nigel hade en fantastisk drive mitt i fairway på hål 13, men otur med pitchen mot flaggan.
Riktigt besvärligt läge bland träd och buskar men inte Out of bounds tyvärr, eftersom den provisoriska bollen hamnade bra.

Så var vår dag. Ömsom bra ömsom dåligt. Och ingen av oss såg puttlinjer eller fattade hastigheten på greenerna. Hålen på greenerna såg ut som små äggkoppar även från en halvmeter håll. Så kan det kännas ibland...
   
               *                      *                      *

Före tävlingen var det samling och välkommen med Fredrik som förklarade spelformen och Bertil Ilstam, styrelseordförande i Idre Golf Ski och Spa, som berättade att det tog 26 år för Himmelfjäll att komma igång.


Mer information om läget i G, S och Spa-bolaget lämnas vid middagen ikväll. Där jag inte är med på grund av frusenhet efter en kall golfrunda och laddning inför andra rundan i golftävlingen imorgon.Ett litet exempel på kär publik och supertrevliga golfkamrater.

Men just nu kom jag på att nämna några saker som hände när vi spelade hål 16.
Knappgårdens hål.

Nigels drive låg i lutningen ner mot sista platån fram för havet, och han valde denna gång ett järn för andra slaget. Perfekt! På green på tre och en Birdieputt som var liiite kort, men det blev ett enkelt Par.

Mitt utslag hamnade i skogskanten framför röd tee. Lagom för att spela ner på platten med en järnsjua, men bollen låg i bakkant av ett litet parti mjukmossa med ljung.

Pang på med sjuan och jag tittade naturligtvis upp lite nyfiket eftersom jag hade tänkt ta en järnåtta och var rädd att bollen nu skulle bli för lång och studas ner i "Havet".

Och vad tror ni hände? Jo jag toppade bollen rätt in i mossan. Längd: En halvmeter. Djup: En decimeter.
Nu var frågan, droppa eller skära upp den med en vassegad lobbwedge?


Resultatet blev en boll på fairway och en snygg prydnad på golfbilen. Det är INTE resultatet av ett dropp...
Inga poäng på hålet, men Nigel gjorde ju ett Par, så det var bara en enbart kul upplevelse.

Inför tävlingen imorgon ska jag ner i källaren och plocka med mig en gammal putter, och plocka bort drivern. Någonting måste göras när hjärnan och musklerna har glömt bort hur man puttar.
Hur man slår en driver har ju knoppen och kroppen aldrig fattat, så där duger det lika bra med ett antal andra klubbor.

Hoppas få lite bilder från kvällens middag från några som var med och hade kamera till hands.

Oj, det är visst fotboll också...20 minuter kvar... nära 2 - 1 av Zlatan, men icke...

... och asch då...

Slarvigt att släppa till läge för ett smart Ungerskt mål...

1 - 2 nu och bara någon minut kvar...
Slut och vinst för Ungern.


Blderna klippta från Aftonbaldets nätupplaga.

Pernilla Wiberg Open idag

Poängbogey och jag spelade i samma boll som Birger, Gittan och Maj.

Pernilla hälsade välkommen vid första tee, och charmade alla inför starten.


Pernilla arrangerade så att jag fick en riktig "lagbild" före start.

Förra året kom jag trea i tävlingen och idag kom jag åtta, men var bara 2 poäng från andraplatsen.
Jag streckade hål nio och arton.

Några bilder från prisutdelningen:


Alf, Björn och Ann. Björn kom tvåa och var två poäng bättre än mig.
Men mellan oss kom ett gäng som hade bara en poäng sämre än Björn.


Pipa vann "Long Drive" för damer.


Lars, Putte, Kurt o Gun. Gun vann golftävlingen på 37 poäng.

Imorgon ska Nigel och jag spela Bästboll i lag, och vi går i samma boll som Kurt och Gun.

Några bilder till från prisutdelningen, men fler får väl dyka upp efter helgens GSS-tävling över två dagar...
Fredrik och Nisse tittar på, och Nisse tog en hel del bilder...

Jag återkommer så småningom med fler bilder. Hoppas att dagens plötsliga lyft för mitt golfspel inte bara berodde på att Pernilla var på plats, utan att det var början till en formtopp som kan hålla över helgen och till kommande tävlingar.

Jag tycker att jag hade otur ett antal gånger, men kan också erkänna att jag hade tur några gånger.
Men skillnaden mellan tur och otur beror inte på slumpen, utan på tappad fokusering, dåliga beslut och slarviga golfslag.

Jag har en lobbwedge som har fungerat suveränt bra den senaste veckan, men idag duffade jag flera gånger tills jag kom på att jag använde den som om jag hade legat i en hård bunker...
Bara en sån sak... det är mycket att tänka på när man ska slå ett golfslag. Det är inget man kan ta lätt på bara för att det gick bra i förrgår.

Vi får väl se vad jag har för kloka bortförklaringar imorgon, men visst känns det slarvigt att ha missat andraplatsen på grund av två streckade hål där man normalt och med smart spel borde ha kunnat rädda 1 poäng per hål.

Men vi hade det trevligt i vår boll, och fick bara en liten regnskvätt vid 150-pinnen på hål 18.

Pernilla Wiberg Invitational idag

Jag var där för att ta lite bilder och kom lagom till första bollens fika efter nio spelade hål.


Närmare presentation behövs väl inte. Kanske det är svårt att känna igen Fredrik som hugger en rejäl bit av en macka för att orka hela vägen...

När dom slog ut på hål 10 så filmade jag både Fredrik och Pernilla som båda hade bra utslag med järnklubbor.
När jag tittar på bilderna efteråt tycker jag mig se en viss attack på bollen utifrån och in, så anar jag att han medvetet slog en lätt fade eftersom hålet svänger höger långt där borta...

Därefter var det Pernillas tur från röd tee

Med tanke på hur hon siktar så kan jag ana att hon vill slå en draw in på fairway...
Jomenvisst, det gick precis som det skulle...

Lite andra blandade bilder kommer imorgon...

Nu är det snart läggdags för en som ska spela Pernilla Wiberg Open imorgon fredag.

RSS 2.0