Växlingsrikt väder

Ösregn blandat med sol, hagel och åskmuller.

Hade planerat en fadderrunda med Janne, men vi avbröt genomvåta efter fyra hål.

Något senare på eftermiddagen gick jag en trevlig nio håls runda med Eva och Alf mellan skurarna. Blir nog tillfälle att spela mer med Eva och Alf i bättre väder...

Torres!

Viva Espana!Spanien vann en underhållande EM-final. Nu kokar Madrid och varenda liten by i Spanien av glädje!

Bilderna kopierade jag från Aftonbladets webb...

Träffade också Mats och Maja idag...

Glömde berätta att det är dom som tillsammans med Fredrik är initiativtagare till projektet som går ut på att privatisera golfbanan, bygga SPA, hotell, stugor och nio nya hål.


Jag tyckte att Golfresans representant nästan såg ut att skämmas lite när han hade delat ut priset, så jag frågade Maja vad som ingick i priset.

Det ingick en vecka på hotell i Estoril, men resan dit får dom betala själva. Men det knepigaste, som jag tycker, var att det inte ingick greenfee för golfspel.... en golfresa utan golf.
Ungefär som att vinna ett klubbset utan skaft...

Golf med tre trevliga töser idag

Jag hade ingen kamera med mig så ni får tro mig ändå.
Jag spelade med Angela, Agneta och Inga-Lill.
Vi hade kul och tur med vädret. Åskan mullrade några gånger uppåt Grövelsjöhållet och det kom vid två tillfällen lite lätt regn. Men just nu vräker regnet ner i byn. Men bara en tillfällig skur som valde rätt tillfälle.

Det mest dramatiska idag var nog bollen som dunkade ner ett par meter från Angela när vi var på väg fram till backen upp mot green på hål 18. Jag hörde att man skrek fore långt borta, men reagerade inte. Det gjorde ingen av damerna heller.

Det var alltså ett utslag från hål 1 som var både snett och ovanligt långt....
Men det gick bra.

Alf har vunnit tre Gutgolfar i rad!

Till stor del beror det på Alfs talang och intensiva vedhuggning under våren.

Men viss betydelse hade nog också mitt tjatande om att han förr lade vikten på bakfoten i svingen.

Det som släppte loss Alf på väg mot sin fulla kapacitet var nog rundorna med Ann och Jan. Där inspirerades han nog speciellt av Anns lugna baksving.


Jag var inte med i torsdags men hörde att dom spelade poängbogey med två obligatoriska kast på nio hål. När Alf låg på nionde green med Birdieputt så hade han sina två kast oanvända.

Två kast på green och en putt för bogey. Utan kast hade det troligen blivit minst par....

Men nästa Gutgolf är han i Holland, så då kan någon annan vinna.

Mer från Sporthotellet igår...

Med risk att bli tjatig måste jag upprepa att maten var den mest perfekta och godaste som jag ätit på cirka trettiofem år...

Köttet var oootroligt perfekt mört  och svampsåsen var så läcker att man kunde ha levt på den resten av livet. Och klyftpotatisen och morötterna och den andra såsen... Lyxigt gott!

Och efter tre års boende i Paris och massor av ätande på femstjärniga restauranger så tycker jag attt gårdagen var värd sex stjärnor.

Trond visade upp personalen och berättade att dom förberett allt innan han kom med kryddburkarna och tidtabellerna för stektid o s v.

Leffes fru och chef, Stråkens fru och Leffes syster och chaufför. Mikael hjälpte till med disken och hade inte tid att vara med på bild. Trond tackar teamet på ett nästan aggresivt sätt. Han är imponerad!


En annan hotellentreprenör i kommunen väntar på mat efter en kul golfrunda..


Mingel i Sporthotellets trädgård.


Jesper vann hela tävlingen. En ny inteckning i vandringspokalen.


Nöjd Jesper.


Jag fick också vara med på bild.


Malin vann flera priser.


Angela kom fyra. Jättekul!


Och Trond berättade historier om livet. Samtidigt som Anki påkallade Leffes och Stråkens uppmärksamhet från köksregionen.


Men Trond tog en smutt öl och fortsatte sitt berättande.


Jag fattar inte hur han gjorde, men tydligen lyckades han skicka ut några lysande hjärnceller i luften genom att gnugga örsnibbarna.


Och Micke har diskat färdigt lagom till dansen.

Det var aldrig trångt på dansgolvet, men jag avstod från att fotografera när jag dansade själv.


Golfresan och Scandic

Idag hade vi Golfresan on Tour på plats för en tävling med fina priser. Samtidigt ingick en tävling som hotellkedjan Scandic arrangerar över hela landet.


Jag deltog inte själv, men åkte dit för att titta och ta lite bilder. När jag kom hade Inge J och Lisbeth N gått i mål på 40 poäng. Bra.

Efter en stund var Mats och Maja ledare i klubbhuset på 43 poäng, och då togjag en bild eftersom jag misstänkte att det kunde räcka till seger...

Och vid samma bord satt Henrik S från Malung. Det visade sig senare att Henrik vann Scandic-tävlingen och får åka till Ullna och spela final och se Scandinavian Masters på Arlanda Stad...


Kul feststämning på banan med alla flaggor och Golfresans husbil uppkörd på vit tee på hål 10.

Ett litet partytält med bekväma skinnfåtöljer erbjöds för sammanräkning av resultatet för varje boll.

Här sitter Dennis avslappnat medan Hasse räknar. Åke och Jossan samarbetar tätt med räknandet. Dennis och Hasse hade var sin Caddie, men här tycks dom ha bytt plats.

Så småningom blev det prisutdelning.

Mats och Maja vann och valde en vecka i Estoril i Portugal som första pris.


Jocke och Karin kom tvåa och valde INTE en vecka på Pillans hotell. Jocke är ju VD på Idre Fjäll.


Inge J och Lisbeth N kom trea och valde inte heller en vecka på Pernilla Wiberg Hotell. Inge bor ju här och Lisbeths man är delägare i flera hus på Idre Fjäll. Dessutom bor dom ju bara på andra sidan gränsen. Ett norskt gallskrik från banan...

Den "galne kocken" hade också tävlat, men måste skynda hem till nya uppdrag.


Jag återkommer med fler bilder från gårdagens lyxmiddag på Sporthotellet.

Kanske även någon suddig bild på Tronds showande. Svårt att få skarpa bilder med min kamera på den påhittige mannen.

Sporthotellet och suveränt god mat.

Efter dagens roliga tävling var det mat, prisutdelning och dans på Sporthotellet.Medan folket samlades stämde Niss Olsson (Sunrise ni vet) gitarren och elektroniken.


Och Leffe hade sitt mest välkomnande leende i baren.


Och snart var det fullsattt vid alla bord.

Nicklas visar upp vandringspriset i tävlingen. Minns inte om det nu är åttonde året eller mer...


Prisbordet var generöst tilltaget genom olika sponsorer som jag kanske kan nämna i en senare blogg.

Imorgon ska jag redovisa fler bilder från mat, kockshow, dans och prisutdelning. Men för tillfället är det sängen och sömnen som lockar...

Stråkens och Sporthotellets tävling...

Årets roligaste tävling där det i år är Idrefjällens Buss och Taxi som samarbetar med Stråkens El.
Men på många sätt och vis så är det ju även Sporthotellet...

Det är ju Leffe och Anki som driver både Sporthotellet och Idrefjällens Buss och Taxi. Om några timmar blir det kul och läcker middag på Sporthotellet och prisutdelning.


Thomas, Lars och Marie hette mina lagkamrater.
Tävlingen är ett kul och annorlunda lagspel där det koras individuella segrare. Jag tänker inte avslöja hela modellen, men det är en ROLIG SPELFORM!  Vinnaren kan med hjälp av lagkamraterna samla ihop över 60 poäng..
Vissa hål spelas individuellt, men de flesta är olika former av lagspel. T e x "Nyckelhålen". Där får alla spelare i bollen summan av allas poäng på hålet. På första Nyckelhålet fick alla noll poäng, och då är det kört.
Vi placerade oss alltså troligen sist i tävlingen. Några mer sist än andra i vår boll.
Men vi hade kul och tur med vädret. En liten regnskur på hål 10, i övrigt mest sol.

Jag tror att Jesper A vinner med sina 65 poäng!

Imorgon är det en ny tävling. Golfresan on Tour.
Jag avstår den eftersom jag bör vila min axel och Nigel fick förhinder på grund av gäster på Knappgården som behöver pysslas om.


Sporthotellet ikväll är Trond kock. Med en sådan kock behöver man knappast mat för att njuta. Han lagar visserligen suveränt god mat, men hans showande är också en upplevelse som man inte vill missa.

Jag tar med mig kameran och återkommer med rapporter.

Jag glömde att berätta två saker om dagens tävling.

Min onda rygg och axel hindrade mig från att ta för lång baksving och stoppa efter bollträffen. Jag svingade alltså skönt bra och utan smärta i 18 hål. Inte illa!

Jag tittade på mitt rondtidsschema efter hål 6. Det pekade på 4 och 45. Det blev 4 och 47 till slut, men då hade vi haft nästan 15 minuters paus efter nio hål.. Vi var andraboll. Förstabollen gick på cirka 4 timmar. Bollen bakom oss gick nog på 5 timmar....

Barnbarnen...

Min dotter Anna och familjen var en tur till Holland över Midsommar.

Måste visa en bild på två härliga barnbarn på väg till sin första flygtur. Och utomlands dessutom. Kopierade bilden från Annas blogg.

Linus tycker att lillasyster Alva är en trygg kompis att hålla i handen på väg till planet..

Alva föddes när jag var på golfresa till Mellbystrand.
Tiden går fort.


Golfbesök, fadderrunda och svingprov...

Vi har besök av Ove över helgen. Jag skulle ha spelat med Ove, Sven och en kompis till Ove idag, men var tvungen att tacka nej på grund av mina skadeproblem.

Men jag kikade på deras vandring nedför den randiga "hallmattan" på hål 9.

Ove ligger kort om bunkern och Svens inspel var djärvt slaget över skogskanten till vänster om bilden efter ett kort utslag.
Men en kvist i en talltopp kom ivägen...


Ove markerar sin boll efter ett snyggt inspel med "bite", dock några meter vid sidan av flaggan för att en "Birdie" skulle vara given. Enkelt par och första nio på 38 slag! Sven räddade en "Bogey" trots otur med andra slaget.

Senare gick jag en ny fadderrond med Janne J samtidigt som jag testade om jag kan svinga trots korta och stela muskler.
Jag plockade med mig en järnsjua och en putter och spelade nio hål med Janne. Det fungerade hyfsat bra för mig. Jag tog min långa baksving två gånger och båda gångerna gjorde det ont i revbenen på högersidan och bollträffen blev dålig. I övrigt gick det bra. Värst var det varje gång jag skulle böja mig för att plocka upp bollen ur hålet eller den klubba som jag för tillfället inte använt. Man borde ha klubbor med utfällbara ben, som på de flesta bärbagar...

Janne är läraktig och har rätt temperament för golf. Inga överambitioner och ett bra klipp med en lugn sving. Han blev ofta förvånad när han inte visste var bollen landade. Och då var den fortfarande i luften och blev mindre och mindre innan den landade på gräset mitt i banan.
De få gånger han nyfiket tittade upp så visste han precis var bollen hamnat, men då var den å andra sidan inte så långt bort....:-)

Janne står och funderar medan det puttas klart på femmans green. Han skickade iväg bollen till en meter utanför foregreen till höger och gjorde nästan par på hålet.

Det som jag tycker är märkligast med "nybörjare Janne" är att han inte har fattat att man kan slica eller hooka bollen. Han slår rakt och långt hela tiden - utom när han tittar upp. Då kan det bli ganska kort. Men han har bra självkontroll och tittar inte upp mer än två, tre gånger på nio hål. Suveränt!

Min egen testrunda gör att jag ser fram mot morgondagens roliga tävling med gott hopp om en kort baksving utan smärta, men med hygglig snärt i tillslaget. Jag kommer i alla fall att svinga igenom ordentligt...

Fotbollsdramatik

Bilden försvann och Tyskland gjorde 2 - 1.

Jag tänkte stänga av och krypa ner med fortsättningen av min pågående bok.

Bilden kom tillbaka och Turkiet gjorde 2 - 2. 

OCH NU ÄR DET 3 -2 TILL TYSKLAND i nittionde minuten.

Och nu försvann bilden igen... gonatt!
Matchen är troligen slut.

Fotboll igen...

Halvtid nu. Det skulle förvåna mig om Tyskland spelar lika försiktigt som i början av första halvlek. Eller att Turkiet pressar dom till att göra det igen...

Turkiet har ett visst övertag i engagemang och troligen också i bolleninnehav. Men det som kommer att avgöra är spelarnas ork och lagets motivation... eller tvärtom.

Intressant med lagsporter. Alla deltagare är otroligt duktiga. Spelare och coacher är de bästa som finns att få.

Men ändå kan matcherna mellan lagen sluta oväntat ibland.... och visst vore det roligare med en final i ett EM mellan Turkiet och Ryssland än en tjatig match mellan Tyskland och Spanien? Skojar! Men det kan man ju göra när Sverige är borta efter förlust mot två semifinallag.

Start andra halvlek nu

Må bästa lag vinna!

Fotboll

Om man ska beskriva det fördomsfullt så handlade det om turkisk magdans som gjorde det tyska laget till statister i 27 minuter. Men efter 1 - 0 till Turkiet så sågade Tyskland fram och med ett yxhugg så är det nu 1 - 1.

Om man ska beskriva det annorlunda så handlar det om två gäng av mycket duktiga fotbollspelare i en hittills bra och kul fotbollsmatch. Och spännande!

Fotboll snart..

...undrar vad producenten tänker på eftersom det mest visas politiska banderoller före match?

Hoppas att spelarna ser de övriga 95 procenten av publiken och har fotbollsmatchen i huvudet...

Jordgubbar och fotbollJordgubbarna blir en höjdare oavsett hur det går med fotbollen. Jag har provsmakat jordgubbarna.

I fotboll utan Sverige kan jag känna mig likgiltig inför vem som vinner, men visst vore det kul och tankeväckande om det blev final så småningom mellan Turkiet och Ryssland..... då kanske vissa länder börjar bojkotta som i schlagertävlingar...

Jag tror mest på Tyskland i den här matchen, men vem vet? Jordgubbarna kan man inte fråga för dom är nog slut redan i första halvlek.

Onsdagsauktion i Idre

Varje onsdag håller Gunnar auktion mitt emot Shell

Gunnar brukar berätta att det alltid är bra väder när han har sina onsdagsauktioner på sommaren. Och om man ersätter "alltid" med "ovanligt ofta och nästan skrämmande alltid" så stämmer det.

Kul inslag i "stadsbilden" tycker jag. Om jag går ut på balkongen så kan jag delta i budgivningen. Men då lär jag nog först berätta för Gunnar från vilken balkong det ropas eftersom vi inte kan få ögonkontakt. :-)

Golf och sjukgymnastik

Tog en tur till golfbanan före besöket hos sjukgymnasten.

Det börjar krylla av bilar på parkeringen trots att det är en onsdag i slutet av juni. Ovanligt många förstagångsbesökare har jag redan träffat. Kul att banan är i så fint skick redan nu.

Jag skulle ha spelat med Lasse K fra Norge och hans två kamrater idag, men det blev inställt eftersom jag hade tid hos sjukgymnasten.

Sjukgymnasten ordinerade mer golf och 18 olika töjningsövningar för små och mindre små muskler runt nacke, axlar och rygg. Perfekt! Det blir en övning per hål ;-)

Mitt golf hcp är för tillfället 19, men mitt verkliga handikapp är 36 - 54 småmuskler som är stela och korta....

Bilderna på alla övningar är mer omfattande än de bilder man kan se i golfmagasin, och som visar hur en bra golfsving ska se ut. Och säkert nyttigare för en gammal yngling som aldrig gymnastiserat.

När sjukgymnasten såg min stela och hukande nacke så frågade hon om jag kunde hålla ögonen på bollen i baksvingen...  Jag småskrattade generat eftersom jag är medveten om att jag både har för lång baksving och alltför stel nacke.

Lösningen är att korta ner baksvingen och försöka skaffa en mindre stel och mindre hukande nacke. Undrar vilket som kommer att bli svårast?

Men det var ju kul att höra att det inte verkar vara något fel på lederna, kotorna eller några besvärliga muskelinflammationer. För även om dom är små så behövs antagligen alla.

Mitt nya handikapp kanske blir bara 19 stela småmuskler och 36 i golf om ett par år.

Friteatern till Idre igen!

Den här gången är det premiär för deras nya pjäs:

"Änglar på drift - domedagen får vänta"


Premiären äger rum lördag den 5 Juli kl 19:00 i Kulturhuset

Det är inte bara en ny pjäs, det är också en del nyheter i hur dom bygger läktare och arrangerar scenografier och ljussättning.  Läs mer på Friteaterns webbsida.

Det blir garanterat roligt...

Första golfsvingarna på fem dagar

För mig alltså. Och imorgon har jag tid hos sjukgymnast för min skuldra.
Revbensskadan var lindrig och knappast fråga om någon spricka såvitt jag kan bedöma nu.

Och även om axeln gör ont på nätterna, och inte har blivit bättre med vila, så gick det bra att slå några bollar på rangen idag. Funderar på att skaffa mig en blåvit pingvinliknande dress som Iprenmannen har i reklamen.. :-)

Hade sällskap på rangen av Fredriks nya gasoldrivna svingrobot...

... nej det är en myggdödare. Inte undra på att det blivit så kallt att det är helt myggfritt nu.. :-)

Ett par trevliga veteraner på banan som är flitiga och inte har ont är Anni och Helge.


Och på övningsgreen var det ett intensivt puttande för en grupp blivande veteraner som går kurs den här veckan.


På fredag hoppas jag kunna spela någorlunda normalt igen. Då har Stråkens El och Idrefjällens Buss & Taxi sin årliga tävling. En speciell tävling utan motstycke...

Men koreanskan vann till slut

Eun-Hee Ji vann med två slag över Suzann

Og Tutta leder fortsatt...

Nu leder Suzann Pettersen med tre slag efter tre ronder

Duktig norska

Sveriges förlust mot Ryssland i EM...

Kanske kan den bli mindre fiaskobetonad efter Rysslands match mot Holland.

Ett bra ryskt lag vann över Sverige och idag över Holland.

Og Tutta leder...


Moro att bo så nära Norge

12 under par efter 11 hål på tredje varvet... men bara ett slag bedre än den här lilla tjejen:
 Eun-Hee Ji. Vem det nu är? 

Grattis Norge! VM-GULL!Norske guter vann junior-VM i golf.Og svenske guter kom på silverplass... 

Lokalt väder.

Inget regn i byn idag. En pampig åskplym reste sig över Städjan när Tronds Trippel slulle starta, men jag tror att golfbanan slapp regn som vanligt.

Nu ser jag en ny åskmolnsliknande formation åt Fulufjällshållet, men det är ju några mil bort.


Men inga knallar eller muller.
Molnbildningen och ösregnet är beroende av det "fuktadiabatiska temperaturavtgagandet" Och där spelar fjälltoppar en stor roll.
Jan har försökt lära mig det medan jag inspireirats av hur hans neongula golfbollar svävat iväg mot en bakgrund av mörka moln över fjällen.


Fler klipp från Donalds träning...

Jag glömde fråga vad han har för hcp nu, men det är lågt ensiffrigt.. kanske typ 2 eller 3 komma någonting.


En lugn och vid start i baksvingen..
Och efter en kontrollerad baksving en rackarns acceleration mot bollen.Fler klipp finns, men jag tappade tillfälligt bort dom
 

Donald tränar...

Ett klipp från filmen jag tog idag..


Det vita strecket över skogen rakt fram är bollen. Inga ömma revben hos den grabben..

Midsommardag på golfbanan i Idre

Det kryllade av nya och gamla bekantskaper på banan och snart skulle Tronds Trippel avgöras.
En kul tävling som jag klokt nog tvingade mig att avstå från.

Jag lyckades knäppa en midsommarbild utan en kotte. Alla var ute och spelade eller köade vid incheckningen till tävlingen.

Bra att grabbarna lyckats linjera upp stången mot torrfuran. Annars hade det sett konstigt ut.

Jag smygfilmade Donald (välkommen tillbaka Donald) på ranchen och kan så småningom visa några illustrativa filmklipp på en sving som en äldre yngling måste försöka låta bli att kopiera...

Midsommargolf i Idre...

Vädret ser fortfarande bra ut för en lång golfdag med snörgolf och knytkalas. 

Men oannonserat så blir det få deltagare.
Och även om det återstod 5 kul typer på startsnöret så blev det naturligtvis ingen tävling i år.

Fattar inte varför snörgolfen på midsommar försvann ur tävlingsprogrammet. En snörgolf på dagtid under högsäsong i augusti känns som ett konstigt alternativ.
Mycket märkligt.

Det kom en rejäl skur...

...mitt i den trevliga midsommarsången i byn, men skuren var kortvarig.


Och nu ser det bättre ut. Blir ingen åska för snörgolfarna. Och inget regn. Med regn under snörgolfen krymper kanske garnet ett par korta puttar, och det vore ju synd.

De tjocka molnen till höger drar vidare mot fjälltopparna och missar golfbanan. Som vanligt.

Det beror på att det fuktadiabatiska temperaturavtagandet med höjden lockar ur molnen mer regn över fjälltopparna än över golfbanan. Ungefär....

   GLAD MIDSOMMAR!

Oj, lurigt väder..

Hoppas att dom slipper åska ikväll

Nu ser det ut som att det kan bli några åskknallar ikväll. Molnet till höger rusade snabbt i höjden...

Fint midsommarväder

Den helgrå och mulna dagen ser ut att övergå till blå himmel och sol

Perfekt väder för kvällsgolf och trevlig pic-nic.
Men jag vilar min axel och min rygg i TV-soffan för att kunna spela mer golf om några dagar. Det är troligen inte ett revben som behöver läka, men min "tvärstoppsaxel" behöver vila några dagar.

Stråkens och Idrefjällens Buss o Taxis tävling nästa fredag är ju höjdpunkten. Då måste svingen fungera ofta. Lite ont gör inget, då svingar man lugnare. Men mycket ont är inte bra.

Hoppas att Ann och Jan får några spelkamrater ikväll eftersom vädret ser ut att bli väldigt bra. Och jag hoppas att dom har kameran med...

Hörde att Alf toppade ett inspel rätt i flaggan och i hål för 5 poäng på Gutgolfen igår. På hål 7.

Hörde också att både Jan och Arne sänkte puttar från foregreen på hål 6 tidigare under dagen. Pang i pinnen och dropp i hål. Sanslöst unikt. Två stycken på samma hål.... och Ann spelade suveränt bra med sin födelsedagsklubba med blommor på skaftet.
En vacker sving förtjänar en vacker klubba.

Snörgolf i Midsommarljuset.

Grill är inte ordnad, men det finns en mikrovågsugn och ett kylskåp i klubbstugan.

Men golfbanan är ju på plats och jag har gult bebisgarn som räcker åt alla.

Vi ses! Med eller utan revben... ;-)

Midsommargolf med snöre...

Nu känns det bättre i revbenspjället på höger sida.
Och jag har hittat lämpligt snöre för en kul Midsommargolf.
Hittade till och med plastmuggar och ett paket myggspiraler..

Kanske det kan bli en snörgolf trots allt...
Midsummernight and golf
Bild från en tidigare midsommar. En bild som finns publicerad på Google Earth....

Ont både här och där...

Tiger Woods ska operera ett knä. Men han har inga problem med tänderna...


Jag fick en ny tid hos tandläkaren den 28 augusti! Jag funderar nu på att limma ett par plastbitar i de två gluggar som stör mig mest..;-)

Men det är ju ett mindre problem än min felaktiga sving som sliter på min vänstra axel så att jag inte kan spela mer än 27 hål per dag.

Och det är ett mycket mindre problem än ett halkigt golv i duschen. Nu gick det ganska bra eftersom jag landade med högersidan i toalettstolen och troligen bara klämde till mjukdelarna. Men om det är en spricka i ett revben så lär det göra ont i några dagar.

Hur som helst så blir det en behövlig vila från golf i ett par dagar.

Och fotbollen igår gjorde också ont... uppgivet från början....

Tiger Woods spelar inte mer i år!

Det låter som ett skämt, men det kanske vore ett bra tips för min vänstra axel.

Fick just mail från pga.com som berättar att Tiger ska fixa ett krånglande knä. Önskar att dom hade mailat mig om hur jag ska fixa att spela på mitt hcp

Golf och blommor idag

Dagen började med plantering av blommor runt kansli, shop och restaurang. Blommor från Lars och Eva på Mon Gård. Erling och jag hjälpte Kina, Eva och Lars med att fylla i jord och placera ut Evas snygga arrangemang.Eva har gröna och flitiga fingrar och snövitt hår.

Härliga arrangemang med de små gröna "vattenfallen"


Visst blir det fint.

Eva och Lars som driver Mon Gård jobbar samtidigt som dom umgås och har semester. Jag minns inte exakta antalet timmar, men jag tror att dom kramar ut 28 timmar per dygn. Länk till deras liv här.

Efter det jobbet återstod bara jobbet på golfbanan. Jag jobbade med Nigel och Erling.

Vi hade som vanligt flera tävlingar på gång samtidigt. Återkommer till det.
På hål 6 bjöd Erling på ett snyggt vattenslag.

Lägg märke till att han inte grundar klubban. Bollen låg med övre halvan ovanför vattenbrynet....

Pang!

Snyggt Erling! Du skickade upp bollen bra och gjorde en tjusig kaskad av vatten, jord och gräs. Så ska dom tas.

Nigel hade ett vackert inspel på hål 10.

Jag var lite för snabb på avtryckaren. Bollen har just lämnat klubban och landade på green lite bakom flaggan.

Nigel hade flaggträff på hål 12 och hål 18. På hål 12 från ungefär 120 meter för en säker Birdie efter en putt på fyra meter. På hål 18 efter ett slag från högra bunkern som stannade 3 cm från hålkanten...

Och hur gick det i våra tävlingar?
Vi spelade både Match, Slag och Poäng.

Nigel vann Slag och Poäng och Erling kom tvåa.
I Matchspelet vann Nigel mot mig med 4/3. Erling och jag delade, och Erling vann mot Nigel på sista hålet. 

Men efter det gick jag nio hål till med Ann och Jan. Jag försökte lyda Nigels råd om att korta ner baksvingen och så småningom kanske det började kännas som att jag lyckades.

Klimatet

Jag är inte oroad av att klimatet kanske påverkar vädret i framtiden.

Men jag är nyfiken på hur våra politiker ska lyckas vinna röster på att stoppa den tekniska utvecklingen i världen. Och jag är oroad över hur kortsiktigt dom tänker.
Deras planeringshorisont sträcker sig nog en mandatperiod. Men dom uttalar sig som om dom värnar om barn och barnbarn.

Men sen då? Vi blir fler på jorden. Fler än våra barn och barnbarn.

Jag tycker att det är viktigare att fler små bebisar får chansen att överleva och växa upp än att några få ska cykla eller hugga sin egen ved som förr...

Och med mer koldioxid i atmosfären växer det bättre. En förändring som Al Gore och andra investerare oroas av. Det kan ju bli oförutsägbart....

Åskmolnen hukade sig under en blå himmel

Tog nyss en balkongbild. En jumbojet på väg från Köpenhamn till någonstans i USA. Eller en lokaltrafik mellan Köpenhamn och Reijkavik...

Och ett av åskmolnen smällde av en gång och slocknade snabbt. De övriga orkade inte upp..

Miljö och klimat

Vintertid kan man bli sjukt förbannad på populistiska beslut hos regeringen som vägrar att skydda några fjälltoppar  i södra fjjällkedjans utkant för skövling genom att förbjuda byggande av  linbanor.

Men med linbana upp på Nipfjället skulle kanske fler göra färre spår i terrängen.

Dom tycker att några liftstolpar och några skidåkare på snö ska skända och förstöra ett "Nationalberg". För så beskrevs projektet av en journalist på DN som fick stor genomslagskraft.

Nej jag skojar naturligtvis. Det handlar om att skalbaggar, myror, fåglar och andra viktiga småttingar kan rädda världen om dom får var i fred just nu

Städjan i bakgrunden. Nästan som i utkanten av en storstad.

De högsta monumenten som mödosamlat staplats av besökare är över två meter.

"Den orörda naturen ska visa sig bli vår största tillgång"


Så skrev Göran Greider i samband med att regeringen avslog liftar till Städjan.
Jag har ställt tre frågor till Göran Greider efter det.

Hur ska det gå till?
När då?
För vilka?

Men han svarar inte. Ibland har han antytt att han vill ha en insändare från mig att bemöta, men jag har bara bett om en förklaring på hans egna inlägg....

Och Christer Gruhs på DD är av samma sort. Tycker som Göran eftersom det verkar vara populärt med klimathot och liknande. Men vad det skulle ha att göra med utveckling av turism och naturskydd i norra Dalarna fattar jag inte.

Men jag bor ju inte i Stockholm. Jag sitter ju inte i regeringen och funderar på var väljarna finns. Jag jobbar inte på en tidning som säljer fler tidningar på att skriva kul artiklar som lockar många läsare.
Jag jobbar inte heller på en tidning som kritiskt granskar och vågar ifrågasätta. Dom är få numera.

Min lilla "Bloggtidning" med ett femtiotal läsare kan tycka utan att fråga vare sig chef eller opinion.

Jag tycker att det är kul med de tydliga spåren av mänsklig aktivitet på kalfjället.

Men varför kan det inte få utvecklas mer av sällsynta växter, kryp och lokala bakterier... varför ska vandringskängor och mänsklig aktivitet få störa en naturlig utveckling? :-)

Hoppas alla läsare förstår ironin...

Man tror att världen blir lyckligare om allt bevaras som det var för trettio år sedan. Löjligt!

Många rundor kan det bli...

För första gången har jag bestämt mig för att ha koll på hur många rundor jag spelar på en säsong.

Det har i flera år landat runt hundra varav minst hundra på hemmabanan. Men då har jag ofta spelat 36 eller 45 hål på helgerna.

I år har jag spelat 38,8 artonhålsrundor varav 22,7 på sommargreener.
(Jag räknar hål och dividerar med 18)

Ibland spelar jag 9 hål, ibland 12, men oftast blir det 18 eller 27, men ibland 30. Vi har ju ett bekvämt avstånd till parkeringen från hål 12.

Ingen 36-runda i år och ingen 45:a. Max hittills är en runda på 18 hål plus omstart med första nio och från hål 10 till parkeringen. Det blev 30 hål den dagen.

Nu har jag sett repris från US Open och fascinerats över hur enkel och kompakt en golfsving ser ut.

Imorgon blir det till att försöka kopiera.
Inte längden, men svingen... dom får ju sällan ont när dom slår en golfboll, så det är nog mycket värt att försöka kopiera hur dom gör - snarare än att försöka kopiera hur långt dom slår :-)


Midsommar och snörgolf...

Det är lite osäkert om det blir något av. Men de som vill bör skriva upp sig på listan så bestämmer vi dagen före om vädret ser bra ut.

På listan fanns fem plus en osäker igår, men idag har jag träffat ytterligare fyra trogna som tycker att midsommarsnöret är en kul golftävling.

En ensam åskknall utan muller

När jag tittade ut i morse var det strålande sol, men oroväckande och snabbt växande moln bortåt Norge.


Typiskt läge för åska när molnen rusar på höjden...


Redan på hål 2 började det utvecklas ett oroväckande åskstäd norröver. Men fortfarande lite för mjukt i kanterna för att Tor skulle plocka fram hammaren.
Men Alf gjorde en snygg Birdie på hål två. Han hamrade iväg en bra drive, gjorde en provsving inför andra slaget så att han snurrar trekvarts varv. Men sen hamrade han iväg bollen lååångt och gjorde ett känsligt inspel för en enkel Birdie. ;-)

Jag tröttnar aldrig på utsikten över sjuan från tee på hål fem. Ett gäng duktiga "Golf och Konfirmation"-ungdomar på green. Vi såg ett inspel från cirka 125 meter som smackade ner i green och rullade en och en halv meter. Bra höjd och "bite". Några "läskiga" banarbetare rensar ruffen så att vi lättare ska hitta bollarna när dom rullat hela vägen ner i det klara dricksvattnet. :-o


När vi var på hål sju var det åskstäd på gång i minst tre väderstreck.

Jag spelade med Erling, Alf och Sten-Ove. I bakgrunden ett utvecklat åskstäd i nordost.

Men som oftast höll vi oss i solen och slapp regn. Molnen tornade så småningom upp sig i alla väderstreck utom rakt över oss.

Tre regndroppar på hål 15 och en plötslig åskknall på hål 16. Det var allt.

Fjällen runtom skickar upp luften i höjden. Ett fenomen som skapar moln och som heter något i stil med: "Det fukt adiabatiska temperaturavtagandet".
Jan kan förklara i detalj.

Men alla utom Egon kan nog skriva under på att det ofta åskar runt golfbanan, men sällan på banan.
För ett antal år sedan slog blixten ner vid hål sju och spräckte två tallar. Egon och någon mer slogs omkull fyrtio meter därifrån och domnade lite i en arm. Men från tallarna till renstängslet blev det ett dike som var en halvmeter djupt och en halvmeter brett. En sträcka på kanske tjugo meter. Så de omkullslagna golfarna bombarderades av jord småsten och barkflisor. Jag var själv på green vid hål två och minns hur det fräste och lyste om stängslet samtidigt som det kom en enorm knall. Ljuset från stängslet var nog bara blixtljuset på avstånd, men fräsandet tror jag på.

Nu när det närmar sig midsommar dyker det upp fler och fler bekanta från tidigare år på banan.

Parkeringen sedd från tee på hål 13. På vägen till vänster går Lars A och pratar i telefon efter att ha spelat nio hål med Inge och kompis.

US Open i golf

Tiger ledde med två slag efter nio hål men låg ett slag efter inför sista hålet. En Birdie räckte för att utjämna.

Efter 18 håls Play Off återstår nu 3 hål "Sudden Death" innan vi vet om Rocco Mediate eller Tiger Woods står som segrare...

...och Tiger vann på 19:de särspelshålet.

Varierande väder

Spelade med Sten-Ove och Erling i uppehåll blandat med svalt regn och het sol.

När jag anlände till banan var Kina i färd med att impregnera blomlådor i lämpliga kläder.

Hon fick aldrig chansen att ändra sitt förvånade uttryck till en glad posering när jag hojtade till och knäppte.

När Sten-Ove hamnade i bunkern på tian så plockade jag fram kameran

Han skickade elegant upp bollen några meter bakom flaggan.

När vi hade våra bollar på green så passade Erling på att njuta av utsikten mot snön på Långfjället eftersom han låg närmast hålet.


Jag hade återigen en dag med en sving som påminde mig om hur svårt det är med golf. För att inte tala om puttning. Hålen var pyttesmå idag, och jag såg aldrig någon puttlinje, inte ens när bollen var kortare än en meter från hål.

Det är märkligt med puttningen. Ibland är hålen stora som hinkar och man ser linjen var man än ligger på green. Andra gånger kan det vara som idag, och igår, och i förrgår...

0-2 blev 3-2

Turkiet vann.
Jag slötittade på matchen som blev väldigt spännande.Sagolik vändning!!


Bilden från Aftonbaldet som plockade den från TV4...

Åskstädet dök upp lite senare

Efter 45 minuter gick jag ut på balkongen och fick se toppen av ett åskmoln bortåt Sälenfjällen.Men vi klarar oss nog. Nu mot natten så blommar dom inte upp lika mycket som på eftermiddagarna.

Men det dök upp några blomkålshuvuden över Fulufjället nyss.
Men för sent för att bli åskväder. Regn i natt kanske, men vem bryr sig...

Åska i Mora

Jag har min mailserver i Mora och fick nyss ett meddelande om att blixten slagit ut telefonväxeln och inpasseringskontrollen i kommunalhuset.

Men min balkongbild avslöjar bara en blå himmel hos oss. Jag trodde att jag skulle kunna få med några pampiga åskstäd i bakgrunden


Det började mullra lite när jag stod där, men det var bara en helikopter som anföll från andra hållet.


Imorgon ska jag spela golf med Sten-Ove och Erling och kanske någon mer. Vi har bestämt träff vid tiotiden.

Sten-Ove är en kul norrlänning som jag träffade förra året.
Han fick då köpa mina gamla järnklubbor från min nybörjarperiod i Mora för femton år sedan eftersom han egna såg för bedrövligt slitna ut.
Men om jag inte minns fel så var han en rackare på golf...

Q-fisks Lilleman är kul

Annas son har en bra beskrivning på de senaste dagarnas väder.
Läs här.

Och Jonas kan njuta av livet ibland.... (ofta tror jag)
Läs här.


Lite golf idag också

Jag spelade med Kerstin, Pipa och Inge.

Inge och Kerstin tävlar jämt, och nu föreslog Inge att vi även skulle ha en Bästboll damer mot herrar.
Jag varnade Inge på grund av min axel, och det var ju bra. Annars hade han nog föreslagit att vi skulle satsa en tia eller tjuga. Vi vann första nio med en poäng, men jag bidrog med noll. Sista nio orkade inte Inge att ensam stå emot tjejerna som började samla in 3-poängare. Och jag bidrog med noll poäng.


Inge fick ett besvärligt bunkerläge på hål 15, men han löste det. Inte så att han skrattade av glädje men han kunde använda puttern på nästa slag...Pipa tog bilen de sista nio och gjorde bra ifrån sig på hål 16. Inte bara där, men jag hade tid att fotografera efter två bollar i "Havet" och Bästbollen var ju redan förlorad.

Mina kamrater spelade bra, vi hade trevligt och det var härligt golfväder. Lagom varmt, vindstilla och myggfritt.

Modevisning

Efter landskampen i golf som vi förlorade stort var det trevlig modevisning.

Angela hade fixat härliga smörgåstårtor med räkor eller rostbiff och champagne eller cider att dricka till


Därefter kom dom på i en strid ström på "Catwalken"


Trond pekade på hur tjusiga vadmusklerna blir i de rutiga shortsen som döljer knätTuff hatt och snygga röda shorts, men den piké som tjejen bär tål svett och handtvätt dåligt...


Petter med tuff militärisk gång och keps.


Så var det slut!


Vinst trots förlust...

Glömde berätta att jag vann en fin väska efter modevisningen.
Ett lyckosamt lotteri skänkte mig tröst för ett antal kantrullare.

Som dragen vinnare nummer två så skyndade jag hem till fotbollen,
Hoppas att Iris också vann på sin lott.
Det är hon värd efter dagens snygga och lugna svingar med rätta klippet.

Bra kväll.

Bra väder, förlust mot  Norge i golf på grund av otur med hålkanterna. Men troligen vann Åse och Thomas på grund av att  dom spelade bättre golf.

Åses närspel är imponerande bra.
 
Thomas skogsspel är inte så imponerande, men han slår rackarns långt när han tar i. Han skulle kunna ställa upp i en tävling om längsta drive om han lugnade ner svingen.

En lite modevisningsförhandvisning:

Lotta med dotter visar snygga kläder och en skön snuttefilt....

Fler bilder från en kul modevisning kommer imorgon


Grymt på många sätt.

Grymt skickligt av två spelare i Spanien.

Passningen, nedtagningen och det punchade skottet in mot mål var ja av yppersta världsklass!

Grymt orättvisst att det skulle ske när matchen nästan var slut.

Snyft....

ZLATAN och Isaksson

Spännande fotboll, och dessutom väldigt underhållande.

Zlatan vet hela tiden var han har mål och målvakt.
Isaksson vet alltid var bollen och anfallarna är.

Sverige förlorade med 1 - 10!

Det handlar inte om fotboll Det handlar om matchspel i golf mellan Sverige och Norge i Idre.

Vädret såg blött och trist ut före start. Det regnade häftigt och ihärdigt.

Dennis står och begrundar läget och laddar för match.


Lagledningarna sitter och pusslar för att få ihop lagen. Sverige fick panikringa in två spelare för att få fullt lag.

Jag spelade med Iris mot Åse och Thomas fra Norge. Vi spelade bästboll match.

På hål 12 plockade jag upp kameran.

Thomas och jag har våra bollar på det gröna. Iris drev iväg en perfekt boll.


Åse har bra klipp i tillslaget och prickar mittlinjen på fairway låångt fram...

Men jag vill vara ärlig och visa en bild på Iris första klack ner i ljungen tio meter till vänster om tee. Mellan två pyttesmå tallar som vi vill ska bli stora.


Vi hade en kul match som böljade lite kring 3 upp för Norge ända till hål 14. Men vi hamnade aldrig i "Dormyläge".

Åse avgjorde för Norge på hål 15.
4 - 3 i vår match alltså. Med Norge som vinnare.

Kul att få spela med Iris. Hon är väldigt duktig, men jag har ju sett hur hon får tips av sambo Pierre som är en duktig och säker golfspelare. 

Efter matchen blev det kul modevisning med jättegoda smörgåstårtor, champagne eller cider och jag tog massor av bilder.

Men nu är det fotboll som gäller.

ZLATAN!
 
1- 1 just nu

Jättebra greener

Nydressat igår, nyklippt idag och framöver ska greenerna även vältas!

Och vilka fantastiskt fina fairways!
Oj vilken golfbana vi fick i år på grund av en bra vinter. Och det redan nu!

På ett sätt är det bra att det inte avslöjas på klubbens hemsida. Vi får spela utan trängsel.

Men för golfbanestiftelsens ekonomi är det ju mindre bra att så få upptäckt att det finns en bana i toppskick. En bana som dessutom är vackrast tidigt på sommaren när det fortfarande finns snö på fjällen i bakgrunden.

Det är också mindre bra att alla som vill besöka banan och betala greenfee, vill komma samtidigt. Kanske vi har för låg greenfee på "Sveriges vackraste golfbana" och "Sveriges bästa golfklubb" under den säsong när efterfrågan är som störst. De som inte hittar en tid att boka kan ju inte spela banan. Och hade man tänkt resa hit för att spela golf så reser man då någon annan stans. Bor någon annan stans, äter någon annan stans och tankar inte bilen i Idre.

Men det största problemet är att de inte kan åka hem och berätta om den fantastiskt fina banan. De kan bara berätta att det inte fanns tider att köpa för pengar....

Och det är tråkigt tycker jag. Extra tråkigt när banan är i ett så fantastiskt skick sedan flera veckor...


12 hål idag...

Hade en planerad treboll med Ann och Jan, men jag ringde in Erling också. Han behöver lufta golfklubborna efter en vecka med pannbyte hemma (eller om det var varmvattenberedaren..).

Vädret såg smådystert ut men solen skymtade lite timmen före start. När vi skulle gå ut vid elvatiden regnade det lite smått men oroväckande ihärdigt.
Inne under plasttaket på uteserveringen lät det jobbigt med smattret, men när vi gick ut så var det paraplylöst och lätt regn. Blev till och med uppehåll och riktigt varmt.

Med en fiffig ljudisolering i taket på uteserveringen skulle det upplevas som att det regnar mindre på golfbanan när det regnar lätt..;-)

Drickapausposering vid hål 6.


Ann fyllde flaskan en extra gång


När vi puttade som bäst på hål 8 kom polisen flapprande


Men att vi brukar tillåta en Mulligan per nio hål och  fri "motionärsdropp" för sten i skogen är väl inget kriminellt. 
Och det var ju inte heller oss dom var ute efter.


Jag spelade bara järnklubbor idag för att sänka ambitionen och spara rygg och axel. Det fungerade hyfsat med järnsju i nio hål och en provsving på hål 10. Efter den provsvingen överträffade ambition och förväntning förmågan

Men på hål 12 hittade jag en järntrea i bagen som ingick i setet när jag köpte det. Oj vad långt jag skulle slå med den.

Och då hände något märkligt. Något som ingen golfare förutom jag känner till. Intresset för bollträffen och fascinationen över hur långt bollen skulle flyga gjorde att jag både tog i och tittade upp och tvärbromsade klubba, armar och kropp när det small. Det gjorde ont.... det gör alltid ont. Men den här gången var det ett ont för mycket.

Jag klev av efter 12 hål  för att vila axeln inför LANDSKAMPEN imorgon. Sverige mot Norge i golf alltså.
En lokal landskamp här i Idre där man själv vill bidra till seger med lugna svingar, eleganta bunkerslag, snirkliga puttar och ett tryggt psyke. :-)
  
Men det kan ju vara kul att senare se Sverige mot Spanien i fotboll utan axelont också

27 hål idag...

Gick först nio hål med Angela, Alf, Ann och Jan. En femboll alltså, men fyrbollen efter oss var hela tiden två hål bakom.


Vi hade allt sorts väder utom snö

Angela fixade ett "nära vatten" läge finurligt och med schvung
   

Efter nio hål tog jag en matpaus eftersom jag lovat gå fadder med Janne. Owe följde också med.
Janne hade bra klipp med järnklubborna och kommer snart att ha fixat "grönt kort".

Därefter blev det nio hål Gutgolf.
Vi spelade slagtävling och Alf vann på suveräna 34 slag netto.
Tvåa kom Anders H på 37 och trea Gunnar O, också han på 37 slag netto.
Gunnar var även närmast hål på trean.

Jag gick i samma boll som Gunnar O tillsammans med Arne S och Lennart H. Gunnar spelade suveränt bra, men hade lite otur på hål sju. Arne S kom fyra......

Tillfälligt lokal nedkylning

Nu har temperaturen sjunkit till 6 plusgrader.

Jag hade föredragit lite mer uppvärmningsefffekt av koldioxiden. Men Al Gore har varit tyst länge nu.
Och då utsöndrar han väldigt små mängder koldioxid.
Hoppas att han kör bil mer än han håller dyra föreläsningar i andningslösa storförsamlingar.

Växtligheten kanske snart får andnöd i brist på koldioxid.... 

Kallt väder gör att mer koldioxid stannar kvar i haven och det mår inte växtligheten bra av.

 


Tillfälligt vatten...

Tur att det inte förekommer fri dropp för tillfälligt vatten i fotboll.
Ser matchen mellan Schweiz och Turkiet.

Det plaskar bra om varje tillslag på bollen  Och boll som rullar tvärnitar i en vattenkaskad. Men fri dropp hade ju inneburit passning eller skott från läktaren varje gång, och hur kul hade det varit?

Fotboll, lagspel och egoism...

Det finns en positiv egoism. I lagspel kan man ibland se exempel.

Ronaldo visade ett skolexempel nyss. Stjärnan förblir stjärna om laget vinner.
Därför petade han fram bollen till sin lagkamrat som fick göra målet istället för att glänsa själv och riskera att missa...

Om Ronaldo hade varit en okänd och osäker typ med önskan om en stjärnstatus så hade skjutit mot mål själv. Negativ egoism.


Omväxlande väder

Snö på Idre Fjäll i morse och 2 grader varmt hos mig vid niotiden.

Vi tolvtiden sken solen och jag spelade nio hål med Ann och Jan. Hann inte fler eftersom jag bokat tvättstugan till klockan tre.

Pampigt växthus i bakkgrunden.


Innan vi gick ut sa Ann några kloka ord: "Idag ska vi spela smart och inte förivra oss" eller något liknande.

Det hade jag i huvudet hela tiden, och äntligen fungerade min golf i nio hål.
En annan anledning kan vara mitt ryggonda igår eller att Zlatan äntligen fick göra mål...

Hur som helst så svingade jag lugnt och puttade noggrant. Och då gick jag två slag bättre än mitt hcp.
En fjärde anledning kan vara att Anns och Jans "Coaching" börjat ta skruv...

                *                  *                  *
Nu är jag i tvättstugan och pysslar. Tänk vad konstigt det känns när den som haft tvättiden före inte gjort rent luddfiltret i torktumlaren (luddet täckte hela filtret i en nästan en centimetertjock matta)  eller dammsugit golvet. Man blir förvånad, arg, besviken, ledsen och nästan lite elak samtidigt.

Vi har ett system där man kan se vem som bokat tiden före eftersom varje nyckel har ett lägenhetsnummer. Men nu var det någon som heter "Reserv" som hade bokat. Så jag kan inte knacka på för att berätta vad som ingår i utnyttjandet av tvättstugan.

Jag rensade filtret och dammsög lite innan jag tvättade och det tog mig bara en minut, så jag är varken arg, ledsen eller besviken längre. Bara förundrad.

Zlatan och Petter..

5 minuter avgjorde en match som kunde ha slutat hur som helst.

Bild från Aftonbladet...

Grekerna spelade bort massor av matchtid i första halvlek för att försöka spela noll - noll.
Tråkigt att se. Och tråkigt att se ett skottfegt svenskt spel.

Men visst var det kul på slutet eftersom vi vann!

Oj vilken tråkig fotboll, men...

... visst är det kul att Sverige så småningom gjorde två mål.

Undrar hur det ska sluta...

Fick nyss mail från Jan o Ann.

Dom "freelansar" ibland som fotografer på den här bloggen. :-)

Jag fick de här bilderna som jag gärna vill visa.

När vi skulle slå ut på hål 10 ville Angela prova Anns drive från gul tee med högklackat. 
Angela fick låna en matchande gul boll av mig.

Bra sving och skorna höll, men en olycklig träff med lånad klubba skickade bollen mot röd tee.

På hål 8 fick jag ett bakslag som jag hade glömt.
Om bollen ligger fel intill en trädstam så måste man hitta på något. Och eftersom jag omöjligt kan spela från vänster så provar jag hellre ett kort järn och slår baklänges. Inte ofta det behövs, men därför har jag inte heller hundratals misslyckade försök i huvudet när jag provar.

Det gick bra den här gången.

Ett "bakslag" med en järnsjua den här gången.

Ann tog bilden, och jag tror att det är bollen som syns som en svävande vit prick framför talldungen vid gropen före green. Det var i alla fall på fairway hitom tallarna med 115 meter kvar som vi hittade bollen.

Jag tycker att svingen ser ganska ödmjuk ut. Det kanske är så man ska spela golf. Svinga, buga och tacka...:-)

När Ann skickade andraslaget över havet var det ett helt pressuppbåd som fotade och blixtrade.
Den här bilden tog Jan några millisekunder efter den som jag tog och visade i mitt förrainlägg.

Ann backar aldrig när hon slår en golfboll. Hon slår igenom. Framåt gäller...

Blixt och dunder.

Men bara tillfälligt och inte över golfbanan. 

De andra hotande åskvädren blommade aldrig upp helt, och regnen tog omvägar och drev mot fjälltopparna i omgivningen.

Jan hade ett komplicerat och beskrivande namn på fenomenet som jag inte kan vare sig uttala eller stava till... jag har nämligen glömt det.

Vi var idag en treboll bestående av Ann, Jan och Ulf. Vi hade alla en lugn mellandag och spelade bara 18 hål med Bettans paj efter nio hål. Den pajen gjorde susen.
 
Jag skaffatde mig ont i skuldran igen under de första nio, men efter pajen gick det bättre i några hål.
Svingade igenom slagen för att slippa få ont i skuldra och nacke. Det var bättre.

På¨hål 13 hade jag den tur som en seriös motionsgolfare förtjänar. Andra slaget över bunkern studsade snyggt i motlutet ovanför bunkerkanten och stannade 70 cm bredvid flaggan...


På hål 16 slog Jan och jag ut samtidigt eftersom vi mötte Anni och Helge som kom på hål 8.
Anni skrattade och sa att hon aldrig sett något liknande, och det stämmer.
 
Förra året skojade Classe, Erling och jag med Anni som var "Starter" när det var fullbokat, och risk för kö redan på första tee.
Vi peggade upp tre bollar och slog ut samtidigt på min nedräkning medan Anni tittade i startlistan.
När vi kom gående ner från tee så undrade hon om vi inte skulle slå alla tre... hon hörde ju bara en smäll.

Efter det jippot var det dags för Ann att spela "Havet". Hon skickade en perfekt drive ända ner till ett bekvämt läge vid strandkanten!

Anns andra slag över "Havet" blev därför en munsbit.

Vi frångick rutinen att spela 18 hål, äta och därefter 9 till. Det blev istället en avslappnad 18-hålsrunda med ätandet mitt i.

Men på eftersommaren blir det kanske 36 hål varje dag innan mörkret slår till före hål 16.
Hål 17 och 18 går ju att spela utan lyse när man fått ordning på svingen, men tidigare mörker innebär nog fara för liv och lem. :-)

Vilken fotboll!!

Holland vann över Italien med 3 - 0.

Nu räcker det om dom visar den matchen i repris varje dag under EM. Den underhållningen blir svårslagen...

Myrslag och stupslag!

Spelade 18 hål med Ann, Jan och Alf. Därefter nio till med Ann och Jan.

Lite kylig start med kalla vindar, men vinden mojnade och solen tittade fram lite då och då.
På hål 3 visade Ann upp hur man tacklar myren om den råkar vara i vägen...


På hål 10 klättrade Jan utför stupet till vänster om green och spelade bollen som den låg...

Svårt att fotografera så högt uppifrån men en massa skog i vägen. Men jag tror att det lilla vita strecket mitt i bild är bollen. Den randige ynglingen nere till vänster är Jan som skyfflade iväg både kottar, jord och boll.

För att orka nio hål till så tog vi matpaus och fick sällskap av Staffan D. Vi hade bland annat lite kul prat på olika Bohusländska dialekter eftersom alla vid bordet utom jag kommer från den saltaste sidan av Sverige.
 

När vi mätta och nyladdade gick ut från hål 10 så var det knattemyller på ranchen.


Jan och Ann spelade väldigt bra och jag briljerade två gånger. Par på hål 10 och par på hål 16.

Paret på hål 16 var märkligt på två sätt. Tredje slaget studsade över vattnet och parputten från en bit framför foregreen gick spikrakt mot en punkt några decimeter till höger om hål. Men på sista halvmetern svängde den vänster, rundade bakre hålkanten, och fortsatt ett halvt varv till innan den klämde sig ner mellan flaggan och hålets framkant! Tack! Säger man då.

Vattenslag!

Jag var inte med när Angela spelade med Ann o Jan någon halvtimme före vår tävling.

Men eftersom Jan o Ann vet att jag samlar på vattenslag så hade dom kameran redo när Angela kunde briljera.

Jätteknepigt läge med bollen halvvåt och långt under fötterna.


Men Angela fixade det. Ni ser bollen i slutet av vattenkaskaden. Och inte nog med det.
Angela lyckades ju att med bara vattnet till hjälp skulptera en liten golfare som står gränsle över bäcken ...

Tack Jan o Ann för bilderna, och tack Angela för uppvisningen.

Flaggtävling idag

En tävling som jag hade laddat bra inför. Hade prickat in en formtopp med stor precision.

Men jag ville vässa den lite till sista halvtimmen före start. Därför puttade jag på övningsgreen. Och fick puttfrossa...
Puttade för kort, för långt eller för snett.

Då gick jag till drivingrangen och delade en hink med Kerstin. Börjad med att slå en socket med en sandwedge, en toppad sandwedge och en ny socket. Bytte till järnåtta och slog tre sockets och två toppar med den. Jag lyckades till och med att slå två sockets med min hybrid.

Med tre bollar kvar plockade jag upp drivern. Första bollen tumlade utför rangen efter en rejäl topp. Andra skickade jag iväg kort vänster med klacken på klubban. Jobbigt... Sista bollen blev en perfekt träff med drivern. Hurra, jag kan!

Och på första tee kändes allt enkelt igen. Jag peggade upp, siktade, gick fram och skickade bollen rakt upp i skyn till vänster om röd tee. Åskådarna i bollen efter såg var den landade i skogen. Bra men usch.
Efter tre slag var jag återigen på den gröna delen av banan men hade inte förflyttat bollen värst långt.

Nu uppfattade jag golf som en mycket svår syssla. Varje slag kunde ju bli vad som helst. Och varje putt uppfattade jag som omöjlig. Men vi hade trevligt och slapp regn.

Vi fick i alla fall en spännande avslutning i vår boll. Inge J hade gjort slut på slagen och fick placera flaggan på fairway en sandwedge från green på sista hålet. Min flagga lämnade vi på hål 16:s green.

Gun E och Göran A hade två slag kvar. Göran hade en lång putt kvar och Gun låg i ruffen bakom green. Gun chippade in lite kort och Göran puttade lite för långt. Båda hade utförsputtar. Gun puttade först och den smet förbi hålet med en meter. Göran tyckte att han bara behövde lägga sin tremetersputt inom en halvmeter för att leda tävlingen. Men han satte den i hål!

I bollen efter kom sonen Jesper. Han hålade ut på arton och hade ett slag kvar. Han slutade alltså på fairway på hål 1.

Lite senare om min tävlingskompis J-E Käck och placerade sin flagga nära hål på hål 1. Men vinnaren planterade flaggan 100 meter från green på hål 2.... En rejäl hcp sänkning för den mannen. Han var förresten med i vinnarbollen när vi spelade greensome i fredags. Kul med nybörjare som snabbt utvecklar sin golf.

Efter tävlingen gick jag nio hål med Ann och Jan. Och vips! Efter några hål så kändes golf enkelt. Och det blev enkelt.
Och vi hade jättetrevligt och slapp regn.

Snörgolf till midsommar?

I morgon sätter jag upp anmälningslista till snörgolfen på midsommarafton

Skriv upp er om ni tycker att det är en kul tävling som ni vill delta i.

I år blir det bara medlemmar eller golfare som råkar befinna sig på plats som deltar eftersom tävlingen inte finns med i klubbens tävlingsprogram.

Local warming...

Det lokala klimatet i Idre var gynnsamt i år.

Vädret bjöd på massor av snö i vintras och golfbanan har aldrig varit så grön så tidigt. Rena växthuset under snön.

Och idag fick vi uppleva ett fascinerande sommaråskväder. Fjällen runt omkring drar upp varmluften och åskan och nederbörden uppträder oftast i alla väderstreck utom på golfbanan. 

 
När vi golfade så började det mullra och blixtra i nordväst, men när vi spelat klart kom en liten skur samtidigt som det mullrade, knallade, sprakade och blixtrade intensivt i tre väderstreck.

I byn mötte jag en granne som skrattade och undrade om jag verkligen hade spelat golf. Där hade det varit skyfall i en dryg timme... två kilometer från golfbanan....

Nu klockan nio på kvällen tog jag en bild från balkongen. I söder regnar det nog häftigt, men jag hör inget muller.

Idag spelade jag kul golf med Ann och Jan

Förra året fick jag ordning på spelet när Ann och Jan dök upp.
Den här gången hände samma sak, men det dröjde längre än förra året. Mina första nio hål producerade ett antal sockets, toppar, duffar, klackar och tåar som jag annars behöver en hel vecka för att samla... :-)


Men efter den uppmjukningen på de första nio så började jag långsamt fatta att golf är enkelt. Jag hittade en lugnare sving de sista nio. Och det berodde till största del på sällskapet.

Ann dräpte en rejäl mångtaggare på hål 6.

Stolt jägare med vapen och nedlagt byte.  Lite mer lättspelat från röd tee efter den gluggen i tallen.

På hål 7 fick Jan ett knepigt vattenläge i bäcken.

Droppa och plikta ett slag eller slå?

Jan tvekade inte en sekund. Där ligger bollen. Den syns och den är min. Då spelar jag vidare.

Och Jan skickade elegant iväg bollen mot green utan att få en droppe vatten på sig.
Men fairway fick sig en extra dusch blandad med vattenväxter...

Fler resultat från tävlingen igår..

Andre man i vinnarlaget tillsammans med "Törnan" var Ingemar Hellström från Hagge GK.

Två kom Alf Nordin och Torbjörn Kuchler.
Alf och jag har spelat bra tillsammans ett par gånger, men Torbjörn är ju också lång...:-)
Tyvärr fick jag ingen användbar bild på tvåorna..

På tredje plats kom Angela Gustafsson och Åse Waldal


Precis utanför pallen landade Pipa och Gunnar


Lag Käck och Ulf kom inte sist.
 


Svenska Flaggans Slag...

Kul golftävling idag. Men oj vad hett det var. Men är man svetig så känns en liten vindpust härligt svalkande.

På första tee var många förhoppningsfulla och laddade.

I bollen före oss gick Kerstin och Inge i ett lag och Peter och Björn i ett lag.
Kerstin och Inge verkar prata strategi och räkna slag, medan Peter och Björn poserar avslappnat med en redan färdig strategi.

 
Jan-Erik och jag flankerar här Anita och Nisse. J-E och jag hade lite taktiksnack före som gjorde susen. Inte så att golfspelet blev bättre, men vi hade roligare.

Jag hade glömt tre korta järnklubbor i bilen. Och det upptäckte jag när jag skulle förvalta J-E´s suveränt bra utslag.
I avsaknad av rätt klubba för avståndet, så öppnade jag upp en längre lite för mycket och placerade bollen i greenbunkern istället för nära flaggan för en birdie. Men J-E sa inte ett ont ord om den fadäsen och vi spelade vidare i väldigt god stämning.

På hål 8 fick Anita ett knepigt läge som hon löste väldigt elegant.

Olika tips i golftidningar om hur en bra stans ska se ut är bara nonsens. Man använder den som är bäst!


På hål 16 var det Nisses tur att hitta en bra stans.
Att droppa för sidovattenhinder är inte aktuellt. En riktig golfare spelar bollen som den ligger.

Green ligger till höger, och för att kunna slå 140 meter till green måste man trampa ner i vattnet och bli våt till midjan...
Men Nisse fick upp bollen spelbar för Anita utan att ramla i.

Vi hade kul hela tiden trots en del knepiga situationer. Men vi tråcklade oss ur dom med finess.

Så småningom blev det prisutdelning och några vann eller placerade sig bra.

Lars T med för mig okänd kompis vann hela tävlingen. Jättekul för Lars som inte spelat lika flitigt än som förr om åren.


Vi hade specialpris för längst efter två slag på hål16. Agneta skickade ner en bra drive till vattnet och Dennis svepte lugnt iväg andraslaget till tallen. Och det räckte.

Återkommer med bilder från prisutdelningen när jag har förstått var de olika pristagarna placerade sig. Jag har fler bilder...

Efter tävlingen dök Jan och Ann upp. På bild här tillsammans med Angela.

Vi åt lite gott och därefter gick Jan, Ann och jag de sista nio hålen. Varmt och skönt och jättekul.
 
Jag var lite trött efter 18 hål i värmen och en god lunch, men på hål 18 plockade jag upp kameran för att fota ett par fina bunkerslag. Tyvärr var jag lite ivrig på avtryckaren när Ann slog så det blev suddigt.
 
Anns boll ligger redan på green och Jans är på väg...

Imorgon spelar vi en piggare runda i härligt väder tillsammans med en norrman.

Kul tävling imorgon

Jättebra sällskap i bollen kvart i tolv

Anita och Nisse är jättetrevliga spelpartners. Kanske J-E och jag kan sporras till stordåd.
Men den här gången ska jag fokusera  på mitt och inte lyssna på hur min medspelare berättar att min korta putt blev för kort, eller hur ett snett slag blev snett... ungefär som man vore blind.

J-E och jag ska ha ett peptalk före och spela över vår förmåga. Det måste vi bjuda Anita och Nisse på.


Jag skrev tidigare om problem med bloggen

Det lät som tekniska problem, men jag kunde ana att det var olika ekonomiska intressen som orsakade problemen.

Man byter inte plattform för sin blogg om man tjänar bra med pengar utan anledning. Vi får väl se hur det slutar.
Jag fick nyss ett utförligt och klargörande svar från ägaren till blogg.se. Ett svar som beskriver läget på ett trovärdigt sätt.

Och visst handlar det om ekonomiska intressen. Det handlar om köpta och konkursade bolag och tolkning av avtal.

Jag läste lite hastigt och visst ser det ut som öppet mål för blogg.se, men mannen i Norge kan fortfarande dra ur kontakten..  Tråkigt tycker jag.

Skön värme idag också.

Jag spelade ingen golf själv på grund av tandläkarbesök och bilpyssel, men jag gjorde en tur till banan för att äta lunch.

Nachostallrik med kryddig köttfärssås och mer och fler grönsaker än vad jag äter på en hel vecka. Jag åt upp tomaterna innan jag kom på att jag ville ta fram kameran. En liten kall mellanöl behöver inget glas när man sitter ensam och njuter i skuggan.

Två kul norska kvinnor struntade i värmen och spelade 18 hål. Och efter nio spelade hål var bevattningen på övningsområdet igång, och det var ju bekvämare att svalka sig där än att plaska i bäckarna utefter banan.

Göril duschar ryggen rejält.


Lisbeth är färdigduschad och blev pigg direkt...

Senare, när jag satt och fyllde i scorekort inför kvällens "Gutgolf", så dök en ren upp lite försiktigt tassande. Det ser ut som tassande, men det klapprar bra av klövarna mot asfalten.

Han knallade stolt förbi både Bettans restaurang och kiosk. Det såg ut som att han sneglade lite mot kiosken, men den var för tillfället stängd.

Sent om sider bestämde jag mig för att avstå Gutgolfen ikväll. Vi har ju en tävling imorgon och en till på söndag. Och min rygg behöver lite vila efter 27 rundor för att inte ta skada.

Men jag har förberett alla scorekort, lottat bollar och räknat ut kvällens prispengar.

I kväll är tävlingsformen poänbogey med Jokerhål. Jokerhål betyder att varje spelare väljer ett hål som kan ge dubbel utdelning. Det måste givetvis ske före utslag från tee på hålet.
Antingen kan man låta spelarna vänta med sin Joker och kanske tvingas använda den på sista hålet, eller också tvingas man i förväg välja hål. Mitt förslag för kvällens tävling var att alla väljer och ringar in Jokerhålet före start.

Tipset om spelformen fick jag från Angela som hade studerat olika spelformer inför damtävlingen om två veckor.


En svala gör ingen sommar...

Men två räckte tydligen. :-)


På golfbanan vid grustaget i kanten av hål 4 har vi ett flervånings radhusområde med mängder av backsvalor. Och där har det varit full sommar länge. Ibland dyker ett helt gäng efter en svävande golfboll. Fattar inte hur dom hinner med.
Men bilden ovan tog jag vid Sporthotellet. Vi har inga ledningstrådar på golfaban.

Vi hade en vacker halo runt solen idag. Hade det varit i november så hade jag lovat snö till kvällen, men det gör jag inte nu.


Tog en promenad hem genom "skogen" vid Skogslia efter att ha hälsat på hos Annki på Sporthotellet i eftermiddags.

Jag bor i huset som skymtar längst bort där stigen slutar...

38 golftalanger i storlek mindre...

Rangen var fylld av skolbarn som fick prova på golf.

Fredrik och Skalman servade med goda råd...


Och dom verkade ha lika kul när dom fick slå iväg golfbollar som när dom fick springa ut och plocka ihop en ny hink.

Efter en stund anlände fem danskar som rest hit efter att ha läst en artikel om banan i ett danskt golfmagasin. Dom spelade här igår också. Dom kan ju inte ha blivit besvikna med tanke på gräset, solen, värmen, snön på fjällen i bakgrunden och tre snälla renar som ibland nyfiket tittade fram.

Birger dök också upp. Vi gick ut efter de två danska bollarna och tog det lugnt för att inte jaga dom i hasorna.

Birger skickar iväg en spoon från tee på hål 6.

Därefter bad jag honom filma mig när jag slog ut. Men min kunskap om kamerans filmfunktion är inte helt tydlig ens för mig. Jag gav lite felaktiga instruktioner med dråpligt resultat.
Det blev två filmer, en som slutade när jag var redo att påbörja baksvingen och en som började när jag hade avslutat svingen... den senare innehöll därefter en massa gräs och fötter som vandrade och lite närbild på handen som tar emot kameran...

Men jag klippte ur startscenen i filmen "Uffes Drive 2"


På hål 7 tog vi en liten fotopaus för att inte stressa gästerna från Danmark.

Birger har randig tröja på en randig fairway och en tuff solhatt.

På hål 12 avvaktade vi också så diskret vi kunde.

Vi slog inte ut innan dom var framme vid green. Men när vi puttat klart och anlände till nästa tee så satt dom och väntade för att släppa förbi oss. Efter backen upp från tolvan hade jag gärna satt mig en stund och umgåtts med lite danskt gemyt, men eftersom jag behärskar danska språket sämre än golfen så tackade vi, och skickade snabbt iväg ett par usla utslag och vandrade vidare.

"Määänge tääkkk" var vad jag fick ur mig och försökte le vänligt med stängd mun... :-)

För övrigt gick min golf ovanligt bra i Birgers sällskap. Vi pratade om ditten och datten, men inte när vi förberedde oss för att slå. Jag störs aldrig av prat på tee eller inför en sving, men jag tror att man omedvetet tappar fokus och presterar sämre om man inte har 15 sekunders tystnad inför varja slag.

Idag blev det varmare än igår

Men som tur var några små molntussar som ibland skymde solen någon halvminut.

Spelade först 18 hål med Erling, Jan-Erik och Alf, men när jag var på väg hem dök Inge, Gunnar och Birger upp. Så det blev nio hål till.

Hade inte laddat kamernas batterier, men å andra sidan fanns det inget roligare än en oerhört vacker golfbana att fotografera. Inga spektakulära vattenslag eller dödsföraktande klättringar i branten nedanför greenen på hål 10...

Men tre renar såg vi. Det stod en på var sida om green när jag skulle spela in en lobbwedge från 40 meter på hål nio. Lätt att sikta då. Flaggan stod precis mitt emellan renarna. Hade jag tittat upp och toppat bollen kunde vilken som helst av de två renarna fått en golfboll i pannan eller rumpan. Men eftersom dom stod där så gav jag sjutton i att titta upp och träffade bollen rent (så att säga). Inte underligt att proffsen alltid slår så fina slag. Dom har ju alltid en massa publik runt greenerna. Vi kanske skulle ha ett gäng renar runt varje green.. :-)

Renar i lagom mängd är ett kul inslag på en fjällbana tycker jag, men dom borde betala lite "renfee" för kost och logi.

25 grader i skuggan ja...

Men skugga var det ont om på golfbanan.

Inte ens en tunn molnslöja eller minsta lilla molntuss. Jag tror att jag räknade rätt när jaf såg totalt fem spelare på banan. OK att många har ett arbete att sköta, men det händer ju att golfgäng tar ledigt någon dag på försommaren för att åka och vässa golfen inför högsäsongen. Som banan ser ut i år så är det drömläge för ett tidigt besök i Idre. Ingen trängsel, en bana i toppskick och snö på fjällen i bakgrunden...

Jan-Erik fick lite skugga när han skickade andraslaget utför stupet vid tians green efter en olycklig studs. Jag vägrade till och med att hjälpa till och leta. Det stupet är ju brantare än Chocken och slutar långt ner i sjön.

Men han hittade bollen och tänkte slå upp den på gräs....

Den mörka figuren i mitten, 20 meter längre ner i stupet, är en golfare... jag fick zooma in en del för att han skulle synas.

Och han fick upp bollen på gräs via en endaste pytteliten tallegren utan att tumla baklänges själv utför stupet.

Och därifrån skickade han upp bollen (hänger ovanför hans huvud) på green och tvåputtade. Det måste vara den här sommarens största bedrift.


Och som sagt, banan är i toppskick! Snart får vi väl behandla den med någon sorts "Stopp o Väx" som Kina skämtade om.... eller klippa både dag och natt.

Solen smyger nu ner vid halv elva på kvällarna, men den går inte längre ner än att det är ljust de få timmar som återstår innan den smyger upp igen. Jag har inte full koll på väderstrecken, men den försvinner ungefär i NNV och dyker upp i ungefär NO.

Soligt idag också...

... men lite mindre hett. Idag blir det nog bara drygt 20 grader...

Hittade nyss en intressant kunskapstest om jordens varmare klimat.  Länk här.

Het golf idag

Nära 30 grader i skuggan och så gott som vindstilla.

Spelade med Erling, Kerstin och Inge. Kerstin och Inge hade en egen poängbogeytävling och Erling och jag hade vår vanliga matchspelstävling.

Erling träffade två tallar på utslaget på hål 7 men fick bra studsar ut på det gröna...


Fascinerande med 29 grader varmt i skuggan och snö på fjällen i bakgrunden


Banan är roligast att spela försommar och höst då vi kan ha de här vyerna. Och i år har vi ju tjockt och grönt gräs på HELA banan redan nu! Jag kan inte minnas att fairway varit så här grön så tidigt på de senaste tio åren...

Förra året hade vi extremt usel start på grästillväxten. Då var inte banan i det här skicket före början av augusti. Men då var det också ett extremt besvärligt år.

Jag har också hört rykten om att greenerna till och med kommer att vältas före tävlingar. Om banan fått en mängd priser och utmärkelser tidigare, så kan man ju bara undra över hur det blir i år...

Erling fick revansch i vår inbördes match. Han vann med 3 - 1.

Kerstin spöade nog Inge, men jag hade dålig koll på deras resultat.

Men Kerstins Birdie på hål 4 var sevärd.
Efter ett missat utslag låg hon vi fairwaybunkern på två slag och slog bollen till foregreen och den studsade en gång och rullade i hål!!!!!!
Publiken skrek och gjorde vågen. 

RSS 2.0