Golf blev en folksport i Sverige.

Tillväxten har varit enorm under många år om man räknar antalet golfare. Många nya banor har också byggts, och byggs fortfarande. Det byggs allt ifrån enkla, och ofta roliga, Pay and Play till riktigt exklusiva banor runt Stockholm och Göteborg.

Men de senaste åren har det funnits en oro för att antalet golfare inte ökar i samma takt.

Färre ungdomar lockas av golf och många klubbar tappar medlemmar.

Många har engagerat sig i att försöka förstå varför och hitta lösningar.

Det problem som de flesta nu verkar vara överens om är att det allt oftare tar för lång tid att spela en golfrunda.

Men om det är så kul att spela golf så borde ju mer tid på banan betyda mer för pengarna? Nej det fungerar inte så. Att tvingas vänta på banan är inte lika roligt som att spela golf. Att tvingas jaga ikapp för att det blivit kö bakom kan förstöra en hel dag. Golfsvingen fungerar inte och det blir fler slag och tar längre tid och stressen sätter in.

"Det var inte det här jag hade tänkt mig när jag betalade för att få spela golf. Visserligen en kul bana, men va f-n"

Det bästa sättet att undvika stress och besvikna upplevelser från en golfrunda är att man vet i förväg hur lång tid den kommer att ta (ungefär). Så att man slipper jäkt och stress.


Många golfbanor har nu börjat konkurrera genom att erbjuda rimliga tider för en golfrunda. Det tror jag är rätt väg att gå för att återuppväcka golfintresset.
Men bara under förutsättning att det inte sker genom att utestänga nybörjare, eller genom att jaga folk runt banan.

Någon "expert" påstår att trebollar är lösningen, andra vill ha kortare ruff, och andra vill säkert ha golf i joggingtempo... jogga på och slå utan provsving.


Men "herregud..." som en yngre nybörjarkompis brukar uttrycka det när han slår ovanligt långt och rakt...


Ett tips för att börja försöka hitta lösningar för er bana.

Ni som inte vill ha rondtider som varierar mellan 3 timmar och 59 minuter och 5 timmar och 29 minuter....

Skicka runt ett par fyrbollar med en halvtimmes mellanrum på er hemmabana under lågsäsong och titta på tiderna efter 6 hål, 12 hål och 18 hål. Titta också gärna på fikapausen efter de första nio hålen. Fyrbollarna bör innehålla minst en nybörjare med officiellt hcp och övriga kan ha vad som helst mellan 5 och 25 i hcp.
 

Om ni gör det så kommer ni att bli förvånade över hur snabbt det går att spela en kul golfrunda utan stress....

Så varför blir det ibland rundor som tar en timme längre eller mer?


Återkommer kanske till ämnet men vill inte komma med "pekpinnar". Eftersom min egen nuvarande golfklubb vet bäst själv hur man löser problemet och är svagt mottagliga för nyfikna funderingar så återkommer jag med mina idéer i Bloggen. Det här är ju ett intressant ämne som berör (och upprör) mer än en golfklubb.


Golfförbundet och många klubbar arbetar seriöst för att hitta på lösningar:


Wermdö GCC sticker ut hakan och har en slogan som heter "3:59"

I Halmstad har man räknat ut lämplig tid per meter hål..

Golfförbundet har gett ut en skiva med enkla tips om "flytande genomsläpp", och rekommendationerna när det blir kö på korthålen.

Ett kul initiativ från "Kryddan" m fl i Skåne kan ni se här.

Men ingen gör det för att stressa sina betalande gäster.
Alla gör det för att få nöjda gäster och medlemmar som kan spela golf utan stress.


Att lägga in tomma "reservtider" för att kunna svälja tendenser till kö är inget effektivt sätt. Men det är ett enkelt och bekvämt sätt. Det är ett bekvämt men oekonomiskt och dumt sätt. Det är ett sätt att kunna bortse från problemets orsaker och slippa ta konsekvenserna. Det är ett sätt som löser problemet de första timmarna på förmiddagen på ett bekvämt sätt. Men vad betyder det för gästernas rondtider längre fram på dagen? Ingenting. Men vad kostar det för klubben/stiftelsen? Några tusen kronori intäkt.
Per dag.

På en turistbana med vacker utsikt och gott om allehanda förtäring efter halva rundan så äts (och dricks) den intjänade tiden lätt upp. "Det är ju ingen bakom" brukar vara ett vanligt argument för att fika längre än de nio minuter som är startavståndet mellan varje boll....

Hur som helst så är det här ett hett och intressant ämne för en som jobbat med logistik och studerat en del köteori, och spelar golf utan att springa.


"Mer golf och mindre stress" tycker jag.

Men det kan man inte uppnå enbart genom att en enstaka klubbar har attityden "Spela golf för att det är roligt, sluta räkna score i varje rond, ta upp bollen när antalet slag är förbrukade"

Det räcker inte att kansli eller styrelse tycker så. Varje besökande spelare måste ha den attityden.

Dessutom tror jag att det har noll påverkan på rondtiderna att förhindra att golfare för score vid varje rond, att tvinga att alla att har kul under sitt golfspel och att plocka upp bollen efter förbrukade slag.  Dessutom tror jag att det försvårar nyrekryteringen till golfen.

En nybörjare är jättenyfiken på sina slag och framsteg. En nybörjare behöver massor av slag för att träna olika situationer på banan.

Om alla hade inställningen att sluta räkna score, ha kul och plocka upp bollen så tror jag att golfen snabbt skulle utkonkurreras av stavgång eller kast med liten boll...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0