Matupproret

Jag har erfarenheter av hur min mamma serveras mat.

Jag har erfarenhet av att äta den mat som min mamma serveras.

För några år sedan lagade hon sin egen mat i sin egen lägenhet. På det servicehus hon bodde (bor) i fanns också ett restaurangkök och en matsal för de som inte kunde laga sin egen mat. En Cateringfirma lagade och serverade maten.

Men av olika anledningar så upptäckte politikerna att det gick att spara pengar på omsorgen om de gamla.

Dom byggde om hela huset och gjorde det till ett sjukhem. Dom rev ut de privata köken och ersatte dom med jättestora toaletter. Det sparade dom inget på, men eftersom det finns ett Arbetsmiljöverk som inte har någon motsvarighet i ett Äldremijöverk, så tvingades dom bygga om.

Under den perioden åt jag ibland den mat som Cateringfirman serverade. Helt vanlig restaurangmat. Smakade bra, såg bra ut och doftade mat.

Men politikerna hittade ett nytt sätt att spara pengar genom att samordna matlagningen för gamla och barn. Skolmaten och maten till de gamla på olika håll i kommunen köptes stek- och kokfärdig i transportvänliga förpackningar. Cateringfirman gömdes bakom en vägg och fick inte längre servera maten i matsalen.

Nu är alla fiskrätter rektangulära eller kvadratiska. Måtten är anpassade till kartonger som fyller en lastpall effektivt.
Nu är maten mer anpassad för barn än för vuxna.
Men riktigt gamla kanske inte betraktas som vuxna...

Men till saken nu!

För en gammal människa som hör, ser och går dåligt så kan måltiderna bli dagens höjdpunkt.
Men våra politiker har tagit bort den glädjen och ersatt den med ett effektivt och näringsriktigt matintag.

Kolla in matupproret och skriv på.

Jag kan berätta mer om vad som hänt på min mammas äldreboende efter att de boende och anhöriga haft synpunkter. Nu är inte alla rätter samma för skolbarnen som för de gamla. Nu är maten lite bättre saltad och kryddad.

Men stekt salt sill med löksås är fortfarande lökfri. Jansson saknar ansjovis. Grönsaker består mest av kokta gröna ärtor.

Och det är "mat och städservice" som serverar. Bra och kostnadseffektivt organiserat tydligen.
Kanske något att ta efter på Operakällaren och andra matställen... ;-)

Visserligen är det kocken som både lagar maten, serverar och städar efteråt på många små restauranger, men då är kunderna inte inlåsta stamgäster... 

Det finns mer att göra med enkla medel för att förbättra för våra gamla.
Undrar vilken kommun som kommer att agera först. Eller kämpar alla kommuner för att bli av med sina gamla och slippa kostnaderna?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0