Klimat och makt.

Politik handlar om makt.

I en demokrati delegerar vi makten till några få. I en diktatur tar några få makten utan att fråga.

Jag har träffat politiker som förnekar att det är makten som driver dom.

Ut med er i så fall.
Abdikera bums om ni förnekar er makt!

Vi röstade ju på er för att vi ville ge er makt! Makt att företräda våra intressen.

Klimatet och makten är intressant att studera.

IPCC är den organisation som fått världens politiker och allmänheten att skrämmas av hur klimatet förändras på grund av mänskligt liv. Och hur vi kan förändra klimatet genom att ändra våra liv.

En skicklig man lyckades övertyga om att de senaste årens varmare klimat berodde på indistrualismen...
Han gav politikerna ett redskap för att minska oljeberoendet, och han ordnade mer pengar till forksningen. Dessutom gav han västvärlden ett argument för att stoppa den snabba industriella utvecklingen i Asien och en utveckling av andra tättbefolkade delar av världen.

Han var med och grundade IPCC.

En tidigare elev till en av grundarna till IPCC uttryckte sig så här:

- "Mitt minne av honom som handledare är att han ofta var ute och reste.

-  Men när man väl fick tid med honom var han oerhört snabb på att förstå problemet och komma med råd som skulle visa sig avgörande.

-  Han såg genast vad som var det väsentliga i saker och ting."


En skicklig man som genom sina resor, sin förmåga att snabbt övertyga, och med sin förmåga att se vad forskningen saknade, skapade en politisk möjlighet för att satsa stora skattepengar till forskning om klimatet. En skicklig marknadsförare helt enkelt.


Han lyckades genom sin personlighet, och genom att påstå att klimatet påverkas av hur vi människor beter oss. Dubbelt bra eftersom han samtidigt pekade på en lösning. Vi människor kan ändra vårt beteende och styra klimatet...


Jag tvivlar på att vi kan förändra klimatet.

Men våra i förtroende valda politiker tycks ägna all sin tid åt att förändra klimatet, och slipper därför undan en del mer jordnära och mer mänskliga problem. Problem som kan lösas genom olika beslut fattade av människor.

Vi kan inte ta beslut om hur klimatet på jorden ska förändras. Men det är praktiskt för våra politiker att använda klimatförändringar som argument för sina beslut.


Då finns inga politiska förlorare hur det än går.


Blir det varmare på klotet så kan man säga att man försökt, men att vi måste hjälpas åt mer. Fler politiska omfördelningar alltså... för klimatets skull.


Blir det tillfälligt kallare på klotet så kan man säga att man gjorde nytta, men att vi måste fortsätta att hjälpas åt mer för att trenden inte ska brytas. Fler politiska omfördelningar alltså... för klimatets skull.

Jag tycker personligen att det fortfarande är viktigast att ägna mer tid åt den dagliga omfördelning av resurser på ett smart och humant sätt, smartare än att strypa tillväxten, rädda politiker från svåra beslut, och helgonförklara domedagsprofeter.

Glömmer aldrig hur den nya regeringen fick beröm i media för att ta klimatproblemet på allvar genom att förbjuda skidliftar på Städjan.
Hur korkade är journalister och ledarskribenter?

Lika korkade som jag kanske... men dom saknar nog min nyfikenhet. Och dom är mer beroende av oppinionionen än vad jag är. Dom måste lyssna mer och behöver fundera mer.. dom måste visa fler tvivel och bli mer nyfikna för att bli trovärdiga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0