Trädgränsen och Natura 2000 - något statiskt?

Natura 2000 är ett skydd för miljön som förhindrar lokal mänsklig påverkan på biotoper och habitat i skyddsvärda områden.

Men hur ofta revideras Natura 2000 områdena? Hur ofta flyttas gränserna när klimatet i allt snabbare takt flyttar både biotoper och habitat?

Trädgränsen är väl knappast det enda som flyttas genom klimatförändringen som pågår. Annat växt och djurliv följer efter. Dom är väl inte dummare än granar och tallar.. ;-)

image123
Den här granen är fyra meter hög och växer på Nipfjällets SV-sluttning på 1006 m ö h.
Foto: Lisa Öman
Här har gränsen för granar över två meters höjd (då de räknas som träd) stigit nästan 40 höjdmeter på knappt hundra år.

image124
Den här tallen är drygt 2 meter hög och den finns på en höjd av 1003 m ö h. Gränsen för den här storleken på tallar i området har ökat 128 meter i höjdled på knappt hundra år.
Foto: Lisa Öman

Och eftersom alla fjäll har långa sluttningar så är det lätt att förstå vilka enorma ytor som nu snabbt börjar växa igen om det fortgår.

Och jag personligen tror att det är bättre för våra turistfjäll i Idre om vi buskar ur, hugger ur och bygger linbanor till topparna än att vi passivt ser på.

Och vi bör definitivt inte använda våra fjäll för att uppmuntra ungdomar i storstäderna att släppa ut luften ur bildäck på stadsjeepar. Det finns större och viktigare situationer i världen att försöka påverka och förändra för de som verkligen vill engagera sig. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0