Om demokrati, men mest om affärsutveckling

I samband med presentationen av planerna på ett privat övertagande av golfbanan i Idre nämnde Mats igår att demokrati och årsmöten skulle vara ett hinder för att driva och utveckla en golfbana. 

Jag kan hålla med om att den representativa demokratin kan bli konstig och missbrukas. Som nu när klubbens styrelse kräver att klubbens representanter i stiftelsens styrelse ska vara lojala med klubbens styrelses medlemmar.

Klubbens styrelse har tolkat vad som är mest populärt bland medlemmarna i klubben och vill därför tvinga sina medlemmar i stiftelsens styrelse att framföra klubbstyrelsens uppfattning.... 

Oj, oj, oj... Kan inte medlemmarna i stiftelsens styrelse ha egna uppfattningar som bygger på bättre information om stiftelsens ekonomi än den som klubbens medlemmar har? Kan inte medlemmarna i stiftelsens styre ha en egen uppfattning som kan baseras på bättre kunskap och erfarenhet av affärsutveckling, drift av en golfbana och allmän företagsekonomi än medlemmarna i klubben? Om det inte är så så är det ju illa.

Jag vet att klubbens representanter i stiftelsens styrelse känner till den här bloggen och läser den ibland. Därför skriver jag nu öppet till er personligen

Jag har fullt förtroende för er i stiftelsens styrelse, och jag tycker att ni ska rösta efter er ert eget bästa förstånd och er egen bästa övertygelse.

Jag har inte hört er framföra några  konstiga åsikter i frågan. Däremot har jag hört mycket konstigt och svårförståeligt hymlande hit och dit från golfklubbens styrelse.

Stå på er! Ni har framfört konstruktiva och goda idéer som jag tror kan vara nog så intressanta för de som vill investera miljoner i vår golfbana, och som vill utnyttja den good will som byggts upp genom åren. Inte minst genom medlemmarnas årliga bidrag både ekonomiskt och ideellt.

Kommentarer
Postat av: Runo Jonsson

Hej Uffe!

Har tagit del av dina synpunkter.
Stämmer mycket bra med mina egna.
Att gå emot klubbstyrelsen som valt mig som sin representant i stiftelsen, kräver att jag har mycket "bra på fötterna" Hoppas att Du förstår.
Fortsätt med din blogg.

Hälsning
Runo J

2007-10-22 @ 20:15:37
URL: http://uffeb.blogg.se
Postat av: Ulf

Skönt att se att det finns en tro på en öppen dialog och sunt förnuft.

Retoriken på mötet var svår att bemöta eftersom den kom att handla om att tacka ja eller nej till bygdens överlevnad. Så överdrivet, så naivt, och så fel.

Jag fortsätter att framföra mina högst personliga uppfattningar. Tack för den uppmuntrande kommentaren!

Hälsar
Uffeb

2007-10-22 @ 20:32:12
Postat av: Anonym

Hej Uffe
Debatten har tagit fart allt för sent. Tror också att det fokuseras mer på bygden än golfbanan.
Många som är för detta, är inte golfare, och struntar förmodligen om golklubben finns eller inte.
För golklubbens medlemmar har lockpriser presenterats, som inte går att säga nej till.
Som golfklubbens representant i stiftelsen, vore det oklokt för mig att framföra någon annan åsikt än klubbens.
Jag sitter inte i stiftelsen av självändamål.

2007-10-22 @ 21:29:01
URL: http://uffeb.blogg.se
Postat av: Ulf

Anledningen till att det inte blivit en dialog tidigare, och att det i stället blivit en snedvriden debatt är att informationen varit bristfällig och hållen inom en liten krets. Den är fortfarande inte öppet redovisad.

Så vad är det klubbens styrelse tar ställning för eller emot undrar jag? Och vad tror medlemmarna? Jag hade hoppats att stiftelsens styrelse skulle ha mer information och bättre kompetens för att våga ta ett mandat som tydligen golfklubbens styrelse vågar ta.

Har stiftelsens styrelse inget eget demokratiskt mandat. Ett mandat som innebär att ni har klubbens förtroende att tänka själva under er mandatperiod? Fatta det beslut som vi trodde ni var kapabla till. Blir det fel så får ni avgå. Blir det rätt så är ju allt bra. Eller hur?

Att bara lyda order kanske kan vara effektivt i krig, men det här är fråga om en intressant och speciell affärsuppgörelse med stor betydelse för Idre och för golfen som turistupplevelse i området. Den som inte har någon egen uppfattning om vad som är lämpligast bör lägga ner sin röst.

Ulf

2007-10-22 @ 21:58:01
Postat av: Ulf

Måste åerkomma med en kommentar till det senaste inlägget från stiftelsens (eller är det golfklubbens) styrelse.

Vad är det för lockpriser som presenterats som det inte går att säga nej till för klubben? Jag fattar noll!

På min fråga om hur stor del av investeringskalkylen som rörde själva golfbanan så fick jag svaret 26 miljoner. Och det innefattade köpet, den utlovade renoveringen på gamla banan och nio nya hål! Plus ett bättre övningsområde!

Hejsan, hoppsan!

Golfbanan som är värd mellan 20 och 30 miljoner köper man och lovar bygga nio nya hål plus renovering av arton greener och vissa andra ombyggnationer och ett förbättrat övningsområde för 26 miljoner. Är det det som är lockpriset, att man får överta golfbanan med golfbanans skulder och inventarier för noll kronor?

Eller är lockpriset att det ramlar in 30 nya arbetstillfällen i Idre?

Vad har i så fall det med en golfklubb att göra?

2007-10-22 @ 22:22:39
Postat av: Lennart Hjelm

Hej igen Uffe
Mitt svar till ditt senaste påpekande Ulf, är återigen att jag är golfklubbens representant i stiftelsen, vi lever i ett demokratiskt samhälle, har styrelsen tagit ett majoritetsbeslut på frågan, så ser jag det som min plikt, att till stiftelsen framföra detta. (jag sitter inte för eget mandats skull).
Sedan kan Du kanske också förstå, att jag kommer att ta konsekvenserna av detta beslut under noga övervägande, om det är möjligt för mig att fortsätta arbetet med stiftelse och styrelelse.
Eller kanske golfklubbens plikt att entlediga mig från mina uppdrag, vem vet.

Beträffande Din värdering av banan, vore intressant att höra vad den baseras på.

Men detta inlägg anser jag debatten i denna fråga
avslutad för min del.

2007-10-23 @ 09:03:25
Postat av: Ulf

Jag har förståelse för ditt resonemang. Men jag hoppas att både golfklubbens och stiftelsens styrelse kommer att ha mer information om vilka som är finansiärer, och hur klubbens inflytande i bolaget kommer att utformas innan man överlåter banan.

Min värdering av banan är baserad på uppskattningar från andra håll som nämner anläggningskostnader på cirka en miljon per hål om det är bra markförhållanden (grus och sand). Men jag tror att värdet på vår bana kan vara avsevärt mycket högre med allt som förbättrats och förfinats genom åren.

Så därför kan min uppskattning vara alldeles för låg, men jag blev överraskad när jag fick höra att både övertagande, renovering och nyproduktion av nio hål skulle kosta bolaget 26 miljoner!

2007-10-23 @ 09:24:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0