Gruvdrift i Särna?

Idre samhälle uppstod väl i princip i nuvarande storlek tack vare gruvan i Vassbo. När gruvan lades ner tog turismen och Idre Fjäll över som arbetsgivare och ekonomisk "motor" i bygden.


Särna hade sin storhetstid när skogen avverkades manuellt och har efter mekaniseringen och effektiviseringen av skogsbruket stadigt minskat befolkningsmässigt.


Nu kan det bli gruvdrift i Särna också. Siksjöberget och Ekorråsen innehåller en mängd intressanta mineral. Inte för att jag vet vad dom kan användas till, men tydligen finns det få platser i världen som har rikliga mängder. Särna är en av dessa platser.


Mitt intresse för geologi är stort, men min kunskap är inte tillräcklig för att jag ska våga mig på en pedagogisk förklaring till vad det handlar om.

Men det går att läsa hur mycket som helst om Siksjöbergets mineraler om man söker på Internet. Bergarterna Särnait och Tinguait är unika och finns bara upptäckta på tre platser i Sverige. Men det är mineralerna som finns i bergarterna och i berggrunden i närheten som är intressant. Nefelit, Cancrinit och Pyroxen ingår. Men inte vet jag om det är just de som är intressanta


Men nu kommer frågan om naturvård att bli intressant att följa. Gruvdrift som ger tillväxt, framtidstro och skapar resurser för att i framtiden kunna försörja ett större antal fastboende på en ökad turism? Eller ett nej för att det kan skada turismen i området? Alltså skrämma bort de turister som besöker Siksjöberget och Ekorråsen?


Jag har ingen uppfattning om gruvdrift i Siksjöberget. Det beror väl som jag ser det mest på om det blir ett dagbrott eller en gruva under jord. Att Siksjöberget har landets högst belägna skog på sin topp är ju inget bestående rekord med tanke på klimatförändringen.
 

Jag tycker att linbana till Städjan är ett mindre ingrepp i naturen än en gruva i Särna. Men jag tänker inte protestera mot en gruva i Särna.


Ska bli spännande att följa tycker jag. Kanske vi får se nya helsidor på kultursidorna i DN och känslomässiga ledarinlägg i DD och FK av Göran Greider och Christer Gruhs..

Älvdalen har verkligen haft turen att få mycket uppmärksamhet sedan man fick Idre och Särna införlivade i kommunen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0