Klimat och sånt...

Eftersom jag är förhindrad att skriva mina egna funderingar i frågan på de bloggar som vet om det är sant eller falskt med mänskligt orsakad klimatförändring,, så får jag väl hålla mig till att fundera här.
 
 
Varför detta intresse för isen i Arktis? I Antarktis ser man också förändringar, men snarare en liten ökning än en minskning av istäcket i havet. 
 
1. Antarktis är till största delen en kontinent med höga berg och enorma landbaserade glaciärer. De glaciärerna rör sig mot havet som de alltid gjort. Ibland bryts de stora isytorna som bildas i haven sönder. Och det kan upplevas dramatiskt när det bildas enorma sprickor och isflak som ett mindre furstendöme släpper och drar ut i havet.
 
2. I Arktis är det mycket annorlunda. Där finns ingen kontinent, bara hav mellan kontinenter.  Dessutom inga omgivande kontinenter med höga berg och glaciärer som förser havet i Arktis med is.
 
En annan stor skillnad mellan södra och norra halvklotet är hur atmosfären ser ut.
 
Alla har nog fattat att Jorden roterar, och att luftmassor och vädersystem därför oftast  rör sig från väster till öster.
Samma sak gäller södra halvklotet Men där är det mer glest med kontineter och människor med storstäder och annat...
 
Min egen enkla slutsats är alltså att om människor kan påverka klimatet genom utsläpp till atmosfären så är det här där vi bor och lever. På norra halvan av klotet.
 
Därför är det intressant att följa hur isen och vädret i Arktis utvecklar sig. 
 
Att blanda in det som samtidigt sker i Antarktis har inget intresse mer än för de som på alla sätt och vis försöker lobba för lägre skatter på alla områden..
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0