Oxelösund med mera...

Många resor till Oxelösund har det blivit den senaste månaden.

Många kära minnen efter vår mamma, men också efter pappa, mormor, morfar, farmor, farfar, och längre tillbaka har dykt upp på ett påtagligt sätt i mammas välorganiserade byrålådor och skåp.

Många minnen från min systers och min barndom och skolgång också. Som när jag ritade skämtserier i 5-ans tidning. Några bleka stencilerade exemplar som är knappt läsbara. Tvivlar på att det var i 5:te klass. Det var nog tidigare och 5-an betydde nog något annat - hoppas jag...

Men det dyker upp minnen av andra slag när man besöker sin "hemstad" under flera dagar och stup i ett... hittade ett litet hjärta som man kunde dela på, och där fanns jag på bild i ena halvan och i den andra fanns en bild på min första kärlek i tonåren..

Havet och klipporna vid Femöre är ett annat och mer bestående exempel.
Vi cyklade på den tiden dit och efter en kort och spänstig promenad genom skogen öppnade sig havet ända bort till andra sidan Östersjön.

 
Under den här klippan finns en pytteliten "grotta", som gör att det vid storm från sydost skickas upp en jättepelare med vatten som ryker in över skogen långt innanför klipporna.
Söderut ligger Arkölandet (utanför Norrköping) som kan skymtas om det är klart väder och man har bra ögon. 


Men jag gick den här gången inte längst ut till Femörehuvud med det som numera är ett museum, och som i min ungdom blev en superhemlig och gigantiskt insprängd fästning för att möta fiender från havet.

Tog också en tur till småbåtshamnen där några vill bygga SPA-hotell intill gästhamnen med utsikt mot havet och Oxelösunds hamn med alla kranar och buller... undrar vad det är för dolda motiv som ligger bakom det projektet? Billig mark, bidrag, välplanerad konkurs... eller vad kan det handla om?


Här ska det bli ett SPA-hotell. En tidigare färjeterminal för Gotlandstrafik.
På promenadavstånd från centrum och med en gnutta fri sikt ut mot det vi kallar Havet.

Visserligen är läget bra precis vid gästhamnen som ofta besöks av lyxkryssare som seglar på Östersjön, men mitt emot en bullrig hamn som lastar och lossar nästan dygnet om - nej den affärsidén tror jag inte på.

*   *   *

En kul grej hände när jag besökte småbåtshamnen och platsen för det planerade SPA-hotellet.
Min roliga bil skojade lite extra med mig...


Men först en bild från småbåtshamnen. Jag lovar att 90% av "småbåtarna" fortfarande låg på land och förbereddes inför sommarens äventyr och njutning.

Men min roliga bil började plötsligt flirta våldsamt med både blinkningar och tut.
Jag vet att jag har ett komplicerat startspärrskydd (har jag berättat om stup i ett), och jag visste att det också var kopplat till ett larm. Ett larm som jag aldrig har fått att reagera på vare sig knuffar på bilen eller annan mild åverkan.

Nu fick det plötsligt liv och fungerade jättebra tycker jag.

Först fattade jag inte att det var min bil, men jag såg ju blinkandet..


Konstigt var det. Det fanns ingen i närheten som kunde ha knuffat till bilen av misstag.
Men vad står det på skylten på släpkärran där borta - hmm


Aha! Nu fattar jag. Parkerar man nära den så finns där någon sorts manick som försöker sabba elektroniken i bilen som parkerar i närheten :-)

Men min luriga Ford hade släpkärran inte räknat med. Där fungerade det tvärtom.

*    *    *

En bild (två) från snabbvisiten i Strängnäs på väg hem.

Tuva var trött igår före maten, eller lite spänd inför sin födelsedag imorgon den 17:de maj.


En liten tjej som annars är skrattig, nyfiken och pratig för det mesta (sista tiden har det blivit långa meningar av ord som bara hon förstår).


En skymt av ett leende fick i alla fall morfar efter en stund.

*    *    *

Borde man inte bo närmare - när det är så pass nära men ändå tokigt långt bort?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0