Möte om ryktesspridning...

Det handlade om banans ovanligt dåliga kondition, och jag fick inte riktigt klart för mig vilka rykten det handlade om. Men troligen var det rykten om att medlemmar spekulerat i orsaker till problemen med gräsets frånvaro, och dessutom gjort det utanför restaurangen så att gäster kunde höra...

Hur som helst så hade vår Greenkeeper Martin en genomgång av vad man gjort och inte gjort under sommaren. Och att man tagit prover på green under senare delen av Juli, prover som bland annat visade på brist av en del mineraler (Kalium, Fosfor, Kalcium och Mangan, hörde jag), och problem med olika kompakta lager i greenerna. Och problem med olika sand för dressningen.


Martin skickade också runt en del verktyg som används för att råda bot på problemen, och berättade att nya jordprover skickats till USA för analys.

Ett erbjudande från Kallfors om att få låna en speciell maskin för att åtgärda problemen med vertikalskärning, dressning och nysådd hade Martin tackat nej till eftersom det inte fanns en budget som tillät den lösningen. Dessutom kunde man klara samma åtgärd med befintliga maskiner.

Men det viktigaste var väl att man nu har en plan för hur banan ska återställas till normalt skick inför nästa år. Även om den mest lät som ett "prova och se".

Och när det gäller stiftelsens ekonomi för att genomföra planen så är den naturligtvis inte den bästa efter årets låga intäkter från betalande gäster, men det finns en skapligt stor checkkredit som hittills inte utnyttjats


En tidig bild på besökande medlemmar. Vi blev nog drygt 30 så småningom.
Men min suddiga kamera avråder mig från att visa fler bilder.

Så småningom kom diskussionen in på eventuellt extra bidrag från medlemmarna om stiftelsens ekonomi inte räcker för att lösa problemet som uppstått.
Det lät som att många medlemmar, av de närvarande, kan tänka sig att bistå med egna pengar.

Vi fick också veta att stiftelsen och klubben saknar information från bolaget som ska köpa banan, bygga hotell och bygga nio nya hål.

I slutet av mötet fick John K en eloge för att han när han var Greenkeeper släppte upp gräset på greenerna på hösten trots många medlemmars protester. Så det var kanske inte bara mineralbrist som dödade greenerna i vinter.

Med risk för att bli anklagad för att sprida rykten så vill jag bara informera om att vi hade ovanligt kortklippta och härligt snabba greener förra hösten. Och vi fick ett istäcke i slutet av november som jag aldrig sett maken till under mina 12 år i Idre.

Alltför täta byten av Greenkeepers kan vara en nackdel. Kompetensöverföring blir då jätteviktig och kanske svårhanterlig. 

Vi hade också en diskussion om konsekvenserna på lång sikt när det gäller banans tidigare goda rykte.

Några menade att ett gott rennomé som blixtrande snabbt vänts till ett dåligt rennomé kan vändas till ett positivt lika snabbt. Men så fungerar det inte.

Det blev också en del utläggningar om att skillnaden mellan golfklubben och stiftelsen är mindre än några tycker. Jocke från Stiftelsen Idre Fjäll höll en lång utläggning i ämnet.
Jag kan förstå att många fastboende på orten kan tycka att det låter bra.

Men för det första så är det aldrig bra med två styrelser för samma verksamhet. För det andra så är inte alla klubbmedlemmar fastboende på orten. Många är flyttbara både när det gäller medlemskap i golfklubbar och livet i övrigt.

Jag förde fram idén om en eventuell förskottsbetalning från bolaget som ska köpa banan. Som ett alternativ till att medlemmarna går in med extra pengar. Det är visserligen inte klart om de lyckas ordna finansiering av köpet än. Men den 30 september tycks vara ett "magiskt" datum.
Ingen representant för bolaget var närvarande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0