Problem eller möjligheter

Problem som kan lösas får resurser. Det är ju populärt sedan flera år att döpa om problem till möjligheter.


Andra problem struntar man mer eller mindre i. Och det låter ju förnuftigt. Men är det rätt?

Att skylla alla problem på lösbara problem är ju fel.


Jag hörde en gång en f d polis referera till hur polisen bara satsar på brott som är möjliga att lösa. När jag hörde kommentaren satt vi i ett möte och diskuterade rondtider på en golfbana. Jag skrattade högt och trodde att det var en skämtsam kommentar. Men det var det inte.


Så fungerar det inom polisen, så fungerar det inom politiken och troligen också i forskningsvärlden.

Men i alla sammanhang borde man väl söka efter orsaken. Att kasta sig över lösningar på tänkbara följdverkningar är nog oftast fel. Det gäller väl alltid att "stämma i bäcken".


Grundproblemet måste väl vara viktigare att lösa än att mildra symtomen för följdverkningarna...


Skrev det här med tanke på klimatförändringar och kastrering av grisar m m...


Men jag kan inte riktigt släppa tankarna på golfen efter det jag upplevde på årsmötet.

Golfbanan i Idre påstås ha ekonomiska problem för drift och underhåll. Nu ska de problemen lösas genom att ett privat bolag övertar och bygger hotell och nya hål om några år.


Men vad händer med ekonomin för drift och underhåll under tiden???  Klubbstyrelsen bryr sig inte eftersom det är stiftelsens ansvar för banan både praktiskt och ekonomiskt.

Samtidigt har klubben tydligen skrivit avtal om att banan ska underhållas i nuvarande skick fram till övertagandet....

Jag ryser..... hoppas att jag missuppfattat läget.


Kommentarer
Postat av: Geir Moen

Hei.
I forhold til din kommentar om at Klubbstyret ikke bryr seg i forhold til økonomien i Stiftelsen (og Klubben) undrer jeg faktisk om vi var på samme møte ! Dette blir strafferunder, Uffe !
Under årsmøtet ble det av formannen, styremedlemmer og kanselist fremført utfordringer ihht økonomien som vi alle tar del i.
Jeg kan forsikre deg om at den totale økonomien er grunnleggende i vårt arbeid, sammen med målsetningen om at medlemmene skal ha en topp bane å spille på med tilnærmet samme avgift som i dag.

2008-03-19 @ 11:04:23
Postat av: Ulf

Hej Geir!

Jag tar gärna en straffrunda. Det kanske lär mig något nytt, och jag är inte ute efter att vinna en tävling. Men du flyttar min måltavla, det är inte jag som bommar (jo kanske för att jag uttrycker mig otydligt och kan misstolkas)

Jag tvivlar inte på att golfklubbens styrelse anser att klubbens ekonomi är viktig och är kompetent att sköta den och redovisa den. Vi fick en bra redovisning av klubbens ekonomi på mötet. Personligen så tycker jag dock att det är ovanligt att intäkter redovisas med minustecken och kostnader med plustecken, men så länge som vinsten med minustecken hamnar på rätt ställe i balansräkningen så kan jag bortse från den detaljen.

Stiftelsens ekonomi har i många år varit dold för klubben. Den redovisades för något år sedan i form av kassaflöde, men i år fick de som ville titta på resultat- och balansrapport. Ett steg framåt. Intresserade kunde efter mötet kliva fram och bläddra i det exemplar som INTE presenterades på mötet.

Men det jag menade med mitt inlägg var att peka på problemet med stiftelsens påstått dåliga ekonomi och bemanning för banans skötsel fram till ett eventuellt övertagande av det nya bolaget om några år.

När de problemen togs upp på mötet fick vi inga bra svar. Klubbens ordförande hänvisade till stiftelsen som inte fanns på plats.

Och jag uppfattade det som att klubben har åtagit sig ansvar för att banan hålls i skick fram till övertagandet om några år.
Där hoppas jag att jag har missförstått, och att det är stiftelsen som har ansvaret. Även om en bättre lösning vore att bolaget får tillskjuta nödvändiga medel och garantera skötseln fram till övertagandet? men det förstår jag att dom inte vill.

2008-03-19 @ 15:21:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0