Om falskhet

Såg nyss en snutt på TV där Margareta Winberg deltog. Go kväll hette nog programmet.

Kom att tänka på att falskhet är ett gemensamt tema när det gäller rikspolitikers, regionalpolitikers och även lokalpolitikers metod för att lura oss. Dom kallar det inte falskhet förstås.

Men dom använder ett vapen som många skrattar åt. Retorik.

Jag vet inte hur ofta jag hört personer som tror att Retorik handlar om att våga prata inför en stor grupp människor.
Fel!
Det handlar om att kunna övertyga.

Och om åhörarna är okunniga om kraften i god retorik så är de lättare att övertyga. Då kan åhörarna till och med bli lurade.

För mer än tio år sedan träffade jag Margareta Winberg i samband med en högskolekurs i Landsbygsutveckling. Hon var då Jordbruksminister tror jag. Med ansvar för landsbygdspolitiken.

Efter hennes snygga och välformulerade anförande så kunde jag inte vara tyst. Jag hade synpunkter på att tjänstemännen på lägre nivåer inte alls uppträdde på det sätt hon hade beskrivit. 

Jag fick ett kort och välformulerat svar:

"Det är svårt för oss att nå fram med det vi vill i tjänstemannaorganisationerna."

Jag uppfattade det givetvis som att hon höll med mig, men att dom där jäkla tjänstemännen stretade emot.
Stolt och glad trodde jag att jag hade bidragit till en förändring... i alla fall försökt.

Någon månad senare träffade jag en av de ansvariga tjänstemännen (i samband med samma kurs) och berättade om det jag sagt, och om svaret från Margareta Winberg. Han tittade mig i ögonen och sa:

"Det vet du väl hur det är med politiker. En sak till väljarna och en annan till tjänstemannaorganisationen. Dom talar med kluven tunga..."

En högt uppsatt chef tyckte så då. Jag tänker inte avslöja vem det var, men Margareta Winberg tycks ha det bra och trivas med livet. Hon är nog inte ens medveten om hur ofta hon talat med kluven tunga.

Retorik handlar inte om att ljuga. Retorik handlar om att övertyga genom sakliga och även känslomässiga argument. Och retorik handlar om ur man använder språket.

Att blåljuga utifrån en maktposition eller en auktoritetsposition är användbart. Men med åhörare som behärskar de allra enklaste av de retoriska knepen så fungerar inte den metoden.

Även en lögn utifrån en maktposition kräver en liten retorisk finess för att accepteras. Genomskådar vi retoriken så upptäcker vi även lögnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0