Golfutveckling och affärsutveckling
Intressant årsmöte i golfklubben i kväll.
Det jag skriver här är bara intressant för klubbmedlemmar och kanske inte ens det.
Efter alla formalia så kom då punkten om en eventuell utbyggnad till 27 hål. D v s i kombination med att banan övergår i privat drift och kompletteras med Hotell, lägenheter, Spa och aktiviteter året runt.
Fredrik berättade att framträdandet på TUR-mässans kapitalmarknadsdag i onsdags hade varit intressant och lyckad. Han beskrev också att arbetet med att finansiera projektet siktar på en bred och lokalt förankrad ägarbild. Den fråga från panelen på TUR-mässan som var mest kritisk till presentationen gällde just den detaljen.
"Hur gör ni om det kommer en stor investerare som visar intresse?"
Men som jag uppfattade Fredrik så tackar man då nej eftersom man ser stor fördel i att ha en bred och lokal förankring...
En längre diskussion uppstod om huruvida golfklubben ska behålla nuvarande lokal med restaurang, kansli, golfshop och omklädningsrum eller överlåta den till det nya bolaget (att riva eller utnyttja på något sätt).
Om klubben behåller byggnaden får klubben bekosta inredning och ombyggnationer inomhus, medan det nya bolaget bekostar och avgör hur exteriören ska anpassas till den nya yttre miljön. Klubben får naturligtvis inte heller bedriva någon form av konkurrerande försäljning i lokalerna.
Om klubben väljer alternativet att byggnaden överlåts till bolaget, kommer klubben kostnadsfritt att få tillgång till en klubblokal i det nya hotellet. Den klubblokalen kommer att vara stor nog för att kunna användas som konferensrum och den delas med hotellet. Hotellet kan alltså använda den i samband med konferenser eller andra egna arrangemang. Men den ska ge en atmosfär av golfklubb, och klubben kommer att få delta i inredningsarbetet.
Kansli, omklädningsrum och både enkelt "mellanhålsfika" och restaurang kommer att finnas i hotellet. Och givetvis golfshop.
Parkeringen kommer att flyttas ned mot Foskrosvägen och den nuvarande parkeringen blir grönområde med övningsgreener (ett helt nytt övningsområde).
De nya hålen:
Hål 1 - 9 blir ungefär som nu och hål 10 blir starten på en ny slinga med hål 14 som andra hål.
Efter hål 14 blir det 3 ny hål upp på höjderna till höger innan man ansluter till hål 15.
Den tredje slingan startar med hål 13 och får hål 11 som nummer två. Därefter bär det iväg upp mot vägen till Idre Fjäll innan slingan avslutas med hål 12.
Banlayouten låter väldigt spännande tycker jag. Men det hade varit kul med någon form av åtgärd vid det trånga mötet mellan hål 4, 8 och 16...
Men så småningom väckte Classe lite klurigt men bestämt den just nu viktigaste frågan:
Hur ska banan skötas och kunna locka gäster de närmaste åren? Vem är Greenkeeper? Hur blir det i sommar?
Klubbens ordförande hade inga bra svar eftersom det är golfbanestiftelsens ansvar... men det visade sig att klubben förbundit sig att hålla banan i skick fram till ett eventuellt övertagande av det privata bolaget om några år.
Men det framkom att Martin (som är erfaren och duktig) ska sköta jobbet på distans från Norge. Två dagar per månad ska han vara i Idre. Han ska ha en "förman" som är lokalt på plats och ansvarig för det praktiska. Ingen fick veta vem förmannen är. Det kan ju vara en kanonduktig person. Men lösningen verkar vara desperat och helt ogenomtänkt.
Och stiftelsens har inte förbundit sig i något avtal. Och delar av styrelsen har avgått.
Och något alternativ för att klara fortsatt drift av golfbanan finns inte. Något som vore bra att ha om det nya bolaget inte lyckas hitta finansiärer. Något som jag efterfrågade första gången jag fick höra talas om det nya projektet.
Hur ska klubbmedlemmarna annars kunna ta ställning?? Ska man fantisera själv om egna alternativ? Eller ska man bara tro på de som säger att alternativet är nedläggning? Jag vet att många anser att det nuvarande och enda alternativet är så bra att inga andra alternativ behövs.
Men det kan ju vara bra att ha en plan B....
Lyssnade lite på surret efter mötet innan jag gick hem.
Det jag hörde handlade mest om vem som utser en kassör i en förening och om valberedningen kan utses av styrelsen... ungefär.
Classe ville prata vidare över en kopp kaffe, men jag ville hem för att höra en slutsnutt av "Så ska det låta".
Men jag hade gärna suttit kvar en timme för att diskutera det som kommer att vara viktigast för utvecklingen av golfen i Idre de närmaste åren.
Skötsel av banan av JÄTTEVIKTIG. Fortsatt opretentiöst mysig omgivning och trevlig personal är också JÄTTEVIKTIGT.
Byggarbetsplats är väl OK om den inte syns eller påverkar den totala upplevelsen av en unik golfbana i fjällvärlden. Byggarbetsplats är väl helt OK om det är hemmabanan som blir bättre. Eller grannbanan. Då kan byggjobben skapa nyfikenhet och nya gäster för framtiden.
Men om den långa resan för att få en unik upplevelse landar i ett bygge... då kanske man blir mer besviken än nyfiken. Och risken är att man tappar gäster ett år eller två. Och tappar goodwill.
Men med stor uthållighet så kan det bli väldigt bra, om man hittar finansiärer och genomför det som det är tänkt.
Jag är mest orolig för hur en stiftelse i upplösning ska lyckas hålla banans goodwill vid liv i de år som krävs.