Vintern är tillbaka!

Och på vilket sätt!
Dimman låg tät över byn på förmiddagen, men en bit upp var det molnfritt och strålande sol. Det såg ut att kunna bli en vacker vinterdag...

image267
Idre Fjäll har öppnat vissa backar och längdspår, men jobbar vidare med att pysa ut konstsnö i pisterna.
De gamla "kanonerna" gjorde verkligen skäl för namnet. Ibland kunde det låta som ett helt koppel av X2000 uppe från fjället när vinden låg mot byn. Den senare modellen liknade mer gamla tiders haubitsar eller stora jetmotorer. Men numera är det några spinkiga pinnar som pysssser fram snön. Effektivt och nästan skrämmande tyst.

image268
Det ser lockande ut, eller hur?

image269
Men visst har dom större fjäll i Norge. Man får i alla fall njuta av utsikten.
Rendalssölen drygt 1 700 m ö h.
Norge är nog världens största land - om man plattar ut det. :-)

image270
Och i det perspektivet känns det otroligt löjligt att göra det här berget till Sveriges Nationalberg. Ett berg som ligger inklämt mellan två skidanläggningar och en bilparkering. En resurs som förfaller och hindrar utvecklingen av turismen i området på grund av konstiga miljöargument.

Alla de olika projekt som nu diskuteras i Idre skulle naturligtvis ha glädje av att även utförsåkningen vintertid utvecklades. Även sommarturismen skulle öka genom att göra Städjan lättillgängligt för fler genom en linbana.

image271
Dimman i byn lättade och hade avsatt nästan religiöst vacker rimfrost på träden.

Härligt att leva här uppe.

Vi får väl stå ut med att reflexerna på snökäpparna försvinner, att postkontor och skolor läggs ner och att apotek försvinner.. för vi trivs ju så bra ändå.

Vi får väl stå ut med att det skapas nya Nationalparker eftersom vår natur är viktigare än människorna som envisas med att bo här.

Men man undrar vad de styrande i kommunen tycker. Jobbar dom för att vi ska få behålla apotek och snökäppar med reflexer och skolor, eller är det för små frågor i en kommun där människor envisas med att bo i utkanten.

Kommentarer
Postat av: Lennart H

Hej Ulf
Otroligt fina bilder Du tagit, rena vykortsmotiven, kanske dags att byta ut de befintliga
Speciellt den på Idre kyrka, den är tagen ur en konstnärs synvinkel.

Lennart

2007-11-18 @ 22:31:42
Postat av: Ulf

Hej Lennart.

Tack för komplimangen om bilderna. Tyvärr är jag ofta lite för lat när jag ser alla möjliga motiv dyka upp. Precis när jag hade parkerat bilen såg jag Pierre och Iris på strandpromenaden nedanför kyrkan. Ung familj strosande med barnvagn och fin jakthund efter stranden mellan rimfrostiga björkar.

Kunde ha blivit ett antal fina bilder om jag hade jagat ifatt dom. Och jag är säker på att dom hade ställt upp och till och med poserat lite. Nästan säker i alla fall.

2007-11-19 @ 16:49:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0