Hur lätt luras vi av populär opinion och synintryck?

En bidragande orsak till att projektet Tre Toppar har mött så mycket motstånd är klimatförändringen.

Vad nu det kan ha med saken att göra...Klimatförändringen är väl snarare ett skäl att ifrågasätta de skyddsområden för den lokala naturen som skapades för mer än tio år sedan...


En annan orsak är synvillan som lurat många. Även Astrid Lindgren blev fascinerad av bilden.

Städjan på avstånd. Jag vet inte om hon var här själv, men fotografier hade hon säkerligen sett.

image297


Det är en mäktig syn att se Städjan hälsa välkommen till den riktiga fjällvärlden. Men den synen är bara mäktig om man kommer söderifrån, från Värmland OK, men om man kommer från Falun, Mora eller Stockholm så upplevs den nog än mäktigare. Men det är en synvilla.


Speciellt om du rest hela vägen genom skogen från Mora till Särna så blir du förledd. Träd och skog i evigheter. Men plötsligt syns fjällvärlden där borta. Till vänster kan kalhyggen ge fri sikt mot de snöklädda och upplysta fjällen i Sälen.
 

Någon halvtimme senare ser du Vedungsfjällen vid horisonten på höger sida. Men när du närmar dig Särna så skymtar ibland en spetsigare fjälltopp vid horisonten.


Efter att du passerat Särna och närmar dig bron över Österdalälven och har Kringelfjorden på vänster sida så reser sig Städjan spetsigt och vackert några mil bort. Mäktigt. Städjan ser ut att vara högre än alla andra fjäll i närheten. Men det är en synvilla.


På andra sidan en bilparkering på kalfjället mellan Städjan och resten av fjällvärlden reser sig Nipfjällsmassivet och Molnet. Och längre bort Härjehågna, Långfjället, Storvätteshogna och alla andra fjäll, stora fjällsjöar, bäckar, forsar, skogar och vidsträckta myrmarker.


Ingen vill eller kan ändra Städjans mäktiga och välkomnande profil. Men det är inget märkligt stort, högt eller annorlunda fjäll. Det är en synvilla.


Om Nipfjället hade legat någon mil längre åt sydost så hade få intresserat sig för Städjan. Ingen hade sett berget bakom det mäktiga Nipfjällsmassivet. Men där spelar man bingo på bilparkeringen sommartid. Och inga miljövänner eller klimativrare bryr sig.

image298

Den förra bilden var lite manipulerad vad det gäller ljussättningen. Men inte när det gäller Städjans profil.
Perspektivet gör att man inbillar sig att Städjan är unikt i Dalarnas och Sveriges fjällvärld.

Någon påstod att besökande japaner hade känt igen Fujijama, som är ett heligt berg i Japan. Jo jag tackar. Det finns väl ingen vulkan som inte tillbeds på ett eller annat sätt. Och det kan jag förstå med tanke på vilka hemska utbrott som kan ske. Men Städjan är ingen slocknad vulkan. Det ser bara ut så från vissa vinklar. En synvilla.

Städjan är inget märkvärdigt högt eller stort eller värdefullt fjäll i Dalarna, Sverige eller världen. Delvis en synvilla, men också en falsk symbol för hänsyn till naturen och klimatet. Och genom olika ekonomiska intressen så har det blivit en symbol för fri konkurrens.

"Rör inte Städjan så investerar vi i bygden"

Jag fattar, men jag tycker inte om det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0