Här händer det saker hela tiden!

Fortsatt positivt i IDRE.

Nytt Taxiföretag och ny busslinje mellan byn och fjället.


Men vilka känner av det lika bra som vi som bor här? De som inte bor i byn får ta del av massmedias olika reportage från Idre. Ibland är det rikstäckande uppmärksamhet, ibland bara uppmärksamhet i lokala media.

Jag minns den positiva utvecklingsoptimism som jag möttes av när jag flyttade hit för tio år sedan. Den fick jag inte bara från mötet med människorna i Idre, jag fick den också från rapporteringen i media.


"Drömmen om Framtiden" var ett då ganska nystartat projekt, med ett namn som lät helt rätt i mina öron. Utan framtidstro och positiva drömmar så kan man ju riskera att vakna dyster och besviken varje dag. Men här fanns positiva visioner som lockade till fler idéer och skapade en stor framtidstro.


Men jag var ju på väg att bli nyinflyttad och kunde kanske inte uppfatta om den lokala entreprenörsandan kokade av framtidstro på samma sätt.

Hur som helst så blev det så småningom en enorm uppmärksamhet kring projektet "Tre Toppar". Ett projekt som jag då tyckte var en naturlig utveckling av turismen i Idre.


Men när en journalist på DN:s kultursidor fick breda ut sig och börja prata om "Nationalberg" och skövling så blev jag först riktigt arg. Men efter en tid blev jag ledsen. Men den perioden varade bara någon dag eller så.


Jag började samla information.


Varför är Städjan heligt?

Vadå Nationalberg?

Skyddsvärda habitat?

Hotad västlig taiga?

Hotade biotoper?

Estetiska problem i landskapet?

Sämre ekonomi genom färre besökare?

Svårt störd rennäring för samebyn?

Vad händer med värdet på de fastigheter eller andelshus som finns nu?

Vilka är motiven för de som är för eller emot?

Klimatförändringen?

Flyttar inte biotoper och habitat norröver om det blir varmare?

Kan man inte avsätta stora markområden utanför turistorterna för att bygga långsiktigt hållbara habitat med en biotop som sakta byggs upp, men som blir långsiktigt hållbar?

Ska vi tvinga djur och växter att stanna i ett visst område mot deras vilja?

O s v ?


Min egen personlig djupdykning i problematiken ledde bara fram till nya funderingar...

Och jag funderar fortfarande.


Under tiden har Idre Fjäll investerat 70 miljoner på nordsidan genom förlängda nedfarterna och ett bygge av ytterligare en 6-stol hela vägen till toppen av backarna i ost.


Planerna på att utveckla golfbanan och bygga SPA och nio nya hål lever vidare. Min tidigare totalt negativa uppfattning om ett SPA vid en golfbaneparkering kanske numera känns som ett "lycka till, det låter ju bra".


Under tiden har också Staffan och Sickan börjat prata om hur problemet med Staffans lift genom Sickans tomtområde kan lösas så att båda parter är nöjda. Under tiden har också en ensam Caterpillar slitit med att förbereda marken för Flisbergs nya tält.


Så även om jag bara funderar, så händer det positiva saker i Idre.

Mycket positiva saker. Stort möte med Idre Fjälls styrelse på tisdag t ex.

Idre Fäll har ju blivit anklagade för att förhindra konkurrens och för att skövla naturen och för att vara profithungriga och för att  allt möjligt varit usla. Personalen trivs illa, personalen undviker hellre än engagerar sig i kundernas problem, kunderna blir förbannade på sur personal, usel mat (men det har blivit bättre) dåligt, men bättre alltså.

Men skidåkningen och liftarna och boendet och upplevelsen i övrigt har ingen klagat på. Idre Fjäll är motorn i vår lokala ekonomi.

Här finns alltså en enorm potential för utveckling. De flesta av personalen bor redan i Idre året runt och vill säkert bidra.

Att Idre Fjäll skulle förhindra konkurrens är nog mest skitprat från de som vill ha hjälp med investeringarna från Idre Fjäll.

Vi får se om det kan klarna lite på tisdag,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0