Bunkris brandtorn eller Himmelfjäll?

Inget motsattsförhållande, men jag undrar lite över vad som får vår landshövding Maria Norrfalk att just nu besöka norra Älvdalen?

Rubrikerna i Mora Tidning sätts inte av den reporter som är på plats, men förhoppningsvis skrivs artiklarna av respektive reporter.

I onsdags invigdes det restaurerade brandtornet i Bunkris av landshövding Maria Norrfalk. Jättebra initiativ av Tobbe Wallin med flera.

Maria passade på att besöka Idreområdet samma dag. Bra planerat. I Idre finns ju några intressanta utvecklingsprojekt.
-Nya betesmarker och ett nytt slakteri för Idre Sameby,
-Liftar på Städjan och sammankoppling av skisdsystemen Fjätervålen och Idre Fjäll.
-Nya tomtområden vid vägen upp mot Idre Fjäll.
-Ny skiduthyrning i tält vid vägen upp mot Idre Fjäll.
-Ett nytt familjefjäll med stugbyar, liftar, hotell och spa på Hemmeråsen.
-Nytt spa och lyxhotell vid parkeringen på golfbanan och utbyggd golfbana.

Det kryllar av idéer om utveckling av affärer i Idre. Men dessvärre ställs den ena idén mot den andra och inget händer. Och alla flörtar med myndigheterna för att få mesta möjliga bidrag från NUTEK.

Oj vad skönt det skulle vara om någon trodde på sin idé och satte spaden i backen!

I en av artiklarna i Mora Tidning fick man intrycket av att det var Staffan Derning som bjudit in landshövdingen.  och att hon alltså skulle ha passat på att inviga ett brandtorn på vägen upp... och att Staffan tyckte att hon skulle hälsa på Samernas slakteri när hon ändå var i närheten... och ett besök i Fjätervålen och på Idre Fjäll.

Bra fixat i så fall Staffan! Jättebra! Men jag tror mer på att Tobbe var den som hittade rätt datum i landshövdingens ansträngda kalender. Men oavsett vem som initierade det hela så verkar besöket vara i mitt tycke lite slarvigt och oförberett från Marias sida. Ett besök i detta avlägsna och annorlunda hörn av Dalarna borde intressera en landshövding och kunna inspirera resten av länet om hon kan förmedla sina intryck så att de inspirerar.. 

"Det var givande men i kallaste laget."  tyckte Maria Norrfalk.
"Den korta turen gav mig en bra överblick över området." tyckte hon efter landningen i Fjätervålen.

När tongångarna vid besöket i Fjätervålen började bli negativa till Idre Fjälls vision om att få genomföra projektet med att bygga ett större skidområde via Städjan, så höll landshövdingen med om att det inte var bra med konkurrerande projekt.

Hon kanske frös och ville ha mer varm choklad och färre kalla helikopterturer? Förstod hon frågeställningen? Svarade hon kanske bara utifrån vad värdskapet förväntade sig? Har reportern citerat ordagrant eller tolkat hennes mer diplomatiska svar?

Men visst är det märkligt att man inte kan få ut mer av reportage från ett landshövdingsbesök. Det händer ju inte så ofta att vi får landshövdingsbesök här uppe.

Kommentarer
Postat av: Jonas Gardsiö

Tunnt reportage onekligen. Det lär väl dröja innan vi får hit landshövdingen igen men då vore det intressant med tätare bevakning och kanske lite tid för att möta allmänheten.

Ang. Himmelfjäll är jag förvånad över att det är så tyst från Naturskydds?föreningen. Jag menar som jag framfört förut, att naturvärdena kring Himmeråsen är stora. Området har ju ingått i reservatet.

Om det var naturvärdena som Naturskydds?föreningen bevakade så borde de höra av sig tycker man. Eller var det bara så att det var den ritade linjen på kartan och möjligheten att se viktiga ut för att värva stöd och medlemmar som var viktigt?

Jag är inte emot projektet om nu någon får för sig det men lite styrning i miljöfråforna kanske vore bra. Det bidrog i alla fall till att Tre Toppar-planerna blev så bra som de blev!

Funderar på att blogga i ärendet...

2007-11-05 @ 09:07:47
URL: http://www.gardsio.se/minblogg.htm
Postat av: Ulf

Jag tycker absolut att du ska blogga i ärendet. Och jag håller med dig. Jag är ingen motståndare till projektet, men jag tycker att miljörörelsen och naturvårdsverket har förlorat perspektiven totalt.

Vi kanske borde ha ett klimatvårdsverk. Klimatet påverkar ju nu fauna och flora i fjällvärlden mer än några små lokala byggprojekt i glesbygd kan åstadkomma under flera mansåldrar.

Och din poäng med hur lättvindigt Hemmeråsen plockades ut ur Naturreservatet borde väcka även naturvännernas funderingar över hur besluten fattades.

Men troligen var dom inte med när det skedde...

Jag är som du positiv till att vår natur används. Vi har ju enorma ytor och vi kan ta emot oerhört många fler människor utan att vi behöver göra mer än marginella ingrepp i naturen.

Men det fattar man inte när man bor i Stockholm, Falun eller i en utkant av Mora.

Perspektiven är förvridna!

2007-11-05 @ 15:17:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0