Sporadiskt snöande och runt nollan.

Någon minusgrad på fjället just nu, men någon halv plusgrad tidigare.

Det ska fortsätta att var milt för årstiden, men vad gör det så länge vi har massor av snö! Och det är ju trevligare med minus 4 än minus 30 om man vill vara ute i skidbackarna.

Och mer snö blir det de närmaste dagarna.
Till helgen ser det ut att komma stora mängder igen. 

Bild från Sporthotellet nere i Idre by i söndags:
image416

I Åre och ända uppe i Hemavan är snödjupet bara några decimeter. Här i Idre och i Härjedalen nästan en meter!

Jag tycker att väderrapporterna på TV är alldeles för svepande, och de tar inte hänsyn till de stora lokala variationer som betyder så mycket för skidturismen.

I söndags hade vi underbart skidväder här i Idre, i ett fantastiskt vackert snölandskap, men prognosen på TV talade om att det skulle bli nollgradigt och att vintern bara fanns längst upp i norra Sverige! Antagligen bara för att man hade lägsta temperaturen på minus 10 från dagen före i något köldhål i norr.

Och hur såg det ut här? Minus 10 på morgonen, minus 4 på dagen och minus 12 till kvällen. Här i Idre alltså.

Bild från i söndags:
image415

Jag tycker att meteorologerna på TV måste bli lite mer precisa i sin väderrapportering när nu klimatförändringen gör att vädret ger större lokala variationer.

Speciellt när det gäller snö för vintersport borde rapporterna vara lite utförligare den här årstiden. Och det är viktigare än någonsin när det regnar och är plus 10 i sydsverige och man visar skidtävlingar från Maribor med plus 11 grader och ösregn!

Vår del av landet kommer enligt samstämmiga uppgifter från klimatforskare att ha riktig vinter i många, många decennier till. Och då är det en liten del av landet jag talar om.

Från norra delen av Fulufjället och in i Härjedalen har vi ett annorlunda klimat än i resten av den svenska fjällkedjan tack vare Norge. Här är det nästan inlandsklimat trots att hela Skandinavien ligger nära Atlanten eller Östersjön och Bottenviken i övrigt.

På SVT´s väderkarta visas just nu att det ska bli mellan plus 1 och plus 5 grader här ikväll. Vi får väl se om det stämmer. Just nu är det plus 0,5 grader vid mitt köksfönster.

Är man mer nyfiken så går man in på SMHI´s fjällväderprognos på webben. Den pekar på en temperatur mellan 0 och minus 1 i natt.

En rackarns stor och avgörande skillnad för den som funderar på att åka hit för skidåkning.

Kommentarer
Postat av: Jonas Gardsiö

Igår kväll tror jag det var... väderprognos i Aktuellt eller Rapport: -Snöfall i Norrland på onsdag...

På kartan syntes det tydligt att det gällde norra Svealand, dvs, Idre och norr ut. Men som vanligt var det Norrland för meteorologen.

2008-01-15 @ 17:25:47
URL: http://www.gardsio.se/minblogg.htm
Postat av: Ulf

Ja vi som bor här vet ju att vi ska lita mer på prognoser för södra Norrlands inland, men besökare utifrån lita mer på prognoser för Dalarna eller västra Svealand. Och det kan bli alldeles uppåt väggarna galet...

Jag skrev till SVT om problemet i förra veckan. Pia Hultgren svarade bums och tyckte att dom borde nämna snöläget vid tillfälle.

Men hon skickade det tydligen inte vidare till meteorologerna...

Jag tänker påminna. Det är viktigt att det blir rätt.

2008-01-15 @ 17:34:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0