Google Earth är ett fascinerande verktyg.

Satellitbilder från jordens alla hörn. Upplösningen i Idreområdet är inte så hög, men man kan se golfbanan om man zoomar tillräckligt nära. I andra delar av världen är upplösningen så hög att man kan se enskilda hus och bilar på gatorna. Det handlar ju inte om webbkamera från rymden, så du kan inte se var du parkerat din bil just nu om du t ex bor i Stockholm. Men du kan kanske hitta den om du vet var den fanns när satellitbilden togs...

Hur som helst så finns det en extra funktion i Google Earth. Ett företag som heter Panoramio erbjuder gratis utrymme för att lagra bilder. Bilder som efter en tid kan dyka upp i Google Earth om man anger koordinaterna när man laddar upp dom. Panoramio köptes för en tid sedan av Google, men strunt samma. Poängen är att det sedan en tid finns bilder från Idrefjällens GK och Idre Fjäll på sateliltbilderna från rymden. Fascinerande.

För att kunna använda Google Earth behöver du hämta ett gratis program och ha bredbandsanslutning. Det kanske fungerar med modem också, men jag tvivlar starkt.

Adressen för att hämta programmet är  http://earth.google.com Jag har laddat upp ett knippe bilder som finns att se sedan några månader. De dyker upp som små vita prickar på satellitbilden när man zoomat in tillräckligt nära.

Bland annat en bild från Chocken på Idre Fjäll. När Trond filmar en kompis som lotsar sin dotter nedför stupet.

image86
Den lille norrmannen i blått och gult i vänsterkanten är Trond med filmkameran.

Om ni har bredband så bör ni absolut skaffa er möjligheten att utnyttja Google Earth. När min son var i Kairo så kunde jag zooma in kvarteret där han bodde, och han mailade tillbaka bilden jag skickade med sin promenadväg till universitet inritad. Kul.

Nyligen fick jag oväntat kontakt med en gammal vän från lumpartiden. Han bor numera på en av de mindre Kanarieöarna. Där är upplösningen också bra nog för att man ska kunna urskilja enstaka hus. Väntar med spänning på att han ska returnera satellitbilden med sina hus och sin vingård inprickade. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0