Riksfärdtjänst avskaffad?

Jag lovade att återkomma om hur det gick för min 95-åriga mamma i Jul.

Jo hon tog det bra. Hon fick stanna hemma men fick besök över dagen av de kära som bor nära..
Tidigare Riksfärdtjänst finns ju inte längre. Av någon konstig anledning.

Citerat från den "kritiskt granskande" lokaltidningen (givetvis ironiskt citerat av mig):

"När Oxelösunds kommun sparar pengar går det ut över de som behöver färdtjänst. Vi har tidigare varit alldeles för generösa, förklarar vård- och omsorgsnämndens ordförande Sören Carlsson (s).


Nu är det många som reser till släktingar eller bekanta som finns på andra orter i landet för att fira jul och nyår.
De som diagnostiserats med ett stort och varaktigt funktionshinder har rätt till ersättning av kommunen man är bosatt i. Så säger lagen.
Men varje fall prövas.

För flera är allmänna kommunikationsmedel som tåg eller buss uteslutet.
I Oxelösund har flera plötsligt fått avslag på riksfärdtjänstresor, som de tidigare fått okej för

Vi har sett över reglementet. Vi har ett generöst reglemente säger Sören Carlsson.

Han fortsätter:

Det är tråkigt att behöva göra besparingen.
.
Men det är en väsentlig besparing vi gör med detta, säger Sören Carlsson.

Han säger att det är sju personer med funktionshinder som överklagat Oxelösunds komun beslut till länsrätten."

Slut på citatet.


Det är alltså alla friska och pigga innevånare som fått en glad julklapp.


Efter tidigare slöseri med Riksfärdtjänst inför julen för minst åtta personer med funktionshinder, så kan alla andra glädja sig över att det nu är över. Inga bilresor längre minsann eftersom det finns betydligt billigare tåg att utnyttja (om man ansöker två månader före avresan).


En glad julklapp från några få, till er alla!

Sju av de åtta givarna har överklagat till Länsrätten eftersom dom inte vill minnas att dom gett gåvan, men Sören Carlsson på kommunen är enbart glad över gåvan som kunnat ges till så många kommuninnevånare.


Tomten,  som skulle ut med säcken blev fundersam när han behövde dela ut ett skrytigt beslut till så många och samtidigt var förbjuden, enligt lagen, att besöka åtta personer.


"Vad ska detta föreställa?" frågade tomten på sitt snälla sätt och med en djup basröst.


"Det är lagen. Vi har varit för generösa tidigare. Och tänk på kommunens ekonomi" svarade Sören Carlsson ivrigt.

"Dom som jobbar och sliter ska väl förstå att vi alltid vill deras bästa" fortsätter Sören.

"Och tänk på era barn som tröttnat på förra årets dataspel, som behöver en ny cykel, eller er fru som vill ha en motionscykel med vibrator. Ska dom inte kunna fortsätta att få en fin jul för att vi slösar med era skattepengar på några få handikappade bara för att det är jul?" säger Sören, och han avslutar med att stirra lite frånvarande...


"Ho, ho, ho" säger tomten och ler lite medlidsamt, men ändå allvarligt.

"Hur många kronor ger du i jul till de som inte behöver Riksfärdtjänst? Kommer dom också att få kompensation retroaktivt för alla år då ni varit för generösa? Hur många kronor blir det nästa jul?" frågar tomten och spänner ögonen i Sören Carlsson.


Sören sträcker på sig och fattar nytt mod.

"Hörröduru!" säger Sören Carlsson.

"Du finns inte! Det är bara små barn som tror på dig! Kom inte här som någon sorts Besserwisser. Du har noll koll på kommunalpolitik." nästan ryter Sören.

"Dessutom är det här faktiskt bara ett exempel på hur illa det blir när inte mitt parti får styra över hela landet. Vi lyder bara regeringens politik för att visa hur elak den är." snyftar Sören. Du förstår mig inte, gråter han.


Tomten vill trösta.

"Ta det lugnt Sören, den här julen är över och redan hemma. Nu har du ju sett till att spara en massa pengar på rekordkort tid. Var glad vet jag." säger tomten och ger Sören en tveksam men pedagogisk klapp på käften.

"Det här kan ju göra att du blir Kommunalråd på sikt." säger tomten ironiskt. Tomten vill inte använda pekpinnar eftersom det är bättre om Sören tränas i att tänka själv.
Dessutom är ju tomten ingen trovärdig rådgivare i Sörens umgänge.

"Fundera över hur du själv vill att ett bra liv ska vara. Jag förmodar att du vill leva gott till slutet och inte behöva ligga någon till last." säger tomten.


"Vad tycker du då du upptäcker att det var en utopi som många drömmer om men få får uppleva?" säger tomten och lämnar Sören med sina funderingar eftersom det är högsäsong och julkonjunktur.


När Sören vandrar hem utan käpp eller hörapparat råkar han komma ivägen för tomten som susar vidare. Han får ena slädmeden över vänsterknät som går av, och ett renhorn mitt i högerögat. Smällen när han faller i backen gör att han knappast hör någonting alls. Usch. Mardröm.

"Tur att tomten inte finns" tänker Sören när han vaknar upp ur sin mardröm. Men helt svettig kliver han upp mitt i natten och provkör rollatorn som han förutseende införskaffat.

"Vi som jobbar med jättestort ansvar för samhället har ju tjänat tillräckligt på jobbet. vi utfört.  Inte kan vi kräva fortsatt stöd från samhället när vi blir trötta och jättegamla och kanske handikappade... Nej FY!"  så tänker Sören och ringer runt till både partikamrater och motståndare i oppositionen för att påbörja formuleringen av ett Nyårslöfte. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0