Konstig golfklubb, nej men lite annorlunda...

Träffade en medlem vid ett besök på banan i dag som undrade varför det inte kommer några inbetalningskort för årsavgiften till klubben.

Jag kunde bara berätta att det finns information på klubbens hemsida, och att inbetalningskort kommer.

Men det märkliga var att jag än en gång fick försöka förklara skillnaden mellan klubben som har spelrätt på banan, och stiftelsen som driver banan på mark som är arrenderad av kommunen.

Det nya bolag som skulle bygga hotell och nio nya hål och överta stiftelsens arende från kommunen är numera uppdelat i två verksamheter och har inte längre ett avtal som gör att golfbanestiftelsen övergår i bolagets ägo. Svårt att hänga med?

Jo men visst. Hur det står till med golfbanestiftelsens ekonomi kan man bara ana eftersom kansliet nu är avvecklat, och banarbetet kommer att skötas på dagtid. Stiftelsens ekonomi är beroende av gästers greenfee, och med halverat antal gäster så är det klart att man kanske måste skära ned på kostnaderna.

Men utan närmare insyn i den viktigaste ekonomin för golfbanan i Idre så kan det bara spekuleras.

Undrar om allt gick i stå när de fantasifulla visionerna om en lyxbana med lyxSPA och lyxhotell dök upp, eller beror det på att det aldrig varit tydligt för golfspelande medlemmar att det funnits en klubb som hållits utanför stiftelsens ekonomi och göranden och låtanden?

Men i år kan vi få en tidig start på säsongen och kanske ett ökande antal glada golfspelare. Oavsett om det är nöjda medlemmar eller greenfeegäster så är det ju bra med en tidig start på golfandet.

Kommentarer
Postat av: Ingemar axelsson

Dina rader om golfbanan gör mig starkt beklämd.

Sedan undrar jag om du verkligen har rätt om att kommunen äger marken.

Jag hade en gång i tiden uppdraget att förhandla med Korsnäs om köp av marken för stiftelsens räkning, dom ville ha en summa pengar men vi kom så småningom överens.

Finansieringen av golfbanan löstes via lokaliseringsbidrag från länsstyrelsen samt ett lån på 10 mkr, vill jag minnas, där kommunen och IdreFjäll gick in som borgenärer.

Detta lån är nedarmoterat till jag tror drygt 6 mkr, men här kan jag ha fel.

Kan det vara så att kommunen gick in och köpte marken? Det har jag inget minne av. Då skulle ju allt stå på ofri grund, en ganska dålig sits när man vill låna pengar.

Skoj läsa dina bloggar om Idrebygden och inte minst om golfbanan som ligger mig varmt om hjärtat och som gav mitt liv en ny mening, golfen är en märklig företeelse.

Hälsningar

Ingemar A

2012-04-04 @ 21:02:37
Postat av: Uffeb

Tack för informationen Ingemar.



Nuvarande styrelse för stiftelsen kan säkert förklara hur det ligger till - om dom vill.



Ulf

2012-04-04 @ 23:16:07
Postat av: Ingemar axelsson

Vill gärna göra ettt tillägg till det jag skrev i går.

Erik HJelm drev igenom kommunens beslut omm borgensåtagande och var golfstiftelsens ordförande under många framgångsrika år.

Han var ju också den drivande kraften i Idre Fjälls tillblivelse och Idre är honom alltså stort tack skyldig.

Glädjer mig att sonen Lennart nu är ordf i klubben, vill gärna att dessa två inlägg kommer undr hans ögon.

mvh och glad påsk

Ingemar

2012-04-05 @ 10:26:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0