Sist in mest intressant...

... det är inte lätt att gradera händelser i världen för media.

Att katastrofen i Japan nu är mest intressant är inte så konstigt.

Kanske slutar det med att man konstaterar 10 - 15 000 döda på grund av Tsunamin och de som blev kvar utan föräldrar, släktingar, vänner och de som förlorat barn och allt. Man orkar inte förstå.

Och media fattar att vi inte orkar förstå. Därför skriver man mer om påverkan på världsekonomin och följdverkningar av tre totalhavererade kärnkraftverk.

I Libyen är det numera nästan ointressant vad tokstollen Gadafi (Khadafi) gör med sitt folk.

Det som händer i Egypten nu är tydligen helt ointressant.

Jag kan slå vad om att en eventuell tågurspårning med fjorton döda skulle ge större rubriker och fler helsidor i kvällspressen även om det inträffade två nya härdsmältor i Japan. Under förutsättning att tåget spårade ur någonstans i Sverige.

Om det hände i Indien skulle det nog kräva minst fjortonhundra döda för att mäta sig i spaltutrymme.. och om ett knippe kändisar från Melodifestivalen eller något annat TV-program med många tittare skulle snatta en dosa snus på ICA eller bli avslöjade med massor av obetalda P-böter så skulle det slå allt.

Och den nyhet som skulle räcka längst och kunna bli en riktig storsäljare dag efter dag vore nog av det senare slaget...

För något drygt år sedan var det kartor över hur långt vattnet skulle stiga när alla glaciärer på Grönland smält och runnit ut i haven som sålde, men jag tycker inte att man ska hänga journalisterna för det. Snarare bör man nog ta ett allvarligt samtal med tidningsägarna.

När det gäller SVT så vill många gnälla på att ststen styr, men få vill anklaga Alliansen för styrningen. Enskilda politiker i regeringen klagade man hej villt på, men regeringen fick förnyat förtroende.

Vi lever i en komplicerad värld. Mer öppen och mer avslöjande genom alla möjliga bloggar och annan mer direkt kommunikation tack vare datorer och internet.

Men frågan är om världen blivit mer begriplig, eller om den bara blivit mer obegriplig och polariserad? Polariseringen innebär i och för sig att det blir enklare att ta ställning och förstå för den som hamnat i sin grupp av likatänkande - ungefär som när man ser en hockeymatch tillsammans med de egna supportrarna - oavsett hur det går i matchen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0