Fortsatt vackert vinterväder i Idre

Men jag sitter hemma och följer händelseutvecklingen vid kärnkraftverken i Japan.

Där har man ännu inte lyckats koppla in elkraft via kabel utifrån. Tidigast i morgon tror man att elförsörjning för pumpar, mätinstrument etc... kan vara på plats. Man kan inte arbeta i långa arbetspass på grund av strålningen, och det är troligen bara några få som kan tillräckligt mycket för att göra nytta.

Helikopterbombningar med vatten till bassängerna med använda bränslestavar har misslyckats på grund av hög strålning och medföljande dålig precision i träffarna. Man kan inte flyga tillräckligt nära på grund av strålningen, och måste snabbt passera förbi på alltför hög höjd.

Inte heller brandbilarna kunde åka tillräckligt nära för att fylla på med vatten i bassängerna på grund av strålningen.

Militären har närmat sig reaktorerna och på något sätt lyckats pumpa in en del vatten eftersom man sett ångmoln ovanför området, men de människor som jobbar med det måste ju ständigt avlösas av nya på grund av stråldoserna de utsätter sig för.

Länk till en Japansk engelskspråkig TV här.



Men jag ser också på skidskytte på TV och är naturligtvis inte ett skvatt orolig för radioaktiva konsekvenser för resten av världen även om bränslestavarna i bassängerna i Japan smälter sönder.

Men för Japan blir det en katastrof som kan bli betydligt större än Tsunamin när det gäller ödeläggelse av beboeliga landarealer för en mycket lång framtid.

De höga stråldoserna som hittills försvårar räddningsarbetet är strålning från mycket kortlivade radioaktiva ämnen. Men om bränslet smälter sönder så kan det komma ut mycket långlivade ämnen som strålar och långsamt dödar i många, många år...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0