Om vindkraft...

För många år sedan, när det skulle röstas om kärnkraftens vara eller icke vara så var jag positiv till alternativ till kärnkraften.

Efter en resa till Danmark för c:a 20 år sedan med massor av lugnt snurrande vingar i alla väderstreck så tyckte jag att det såg både vackert och nyttigt ut. Men en dag var det vindstilla. Och oj vad fult det plötsligt blev med alla snett spretande och stillasående och förfulande åbäken. Tyckte jag.

Men de senaste åren har jag studerat vindkraft lite mer och lyssnat på hur Maud Olofsson tyckte att SAAB-arbetarna i Trollhättan kunde vara glada för att slippa bygga bilar och bygga vindkraftverk istället... Hon sa inte ordagrant så, men det var det hon menade, och man såg att hon lyste av entusiasm inför sin tanke.

Suck! Hur kan man få en så viktig politisk post i en regering i Sverige? Fungerar det lika dåligt i alla länder?

När jag nu har funderat mer över vindkraften och lyssnat på olika för- och nackdelar i diverse debatter i media och på olika bloggar så har jag blivit än mer nyfiken.

Ett argument som ofta framförs till vindkraftens nackdel, förutom alla intrång i vackra bostadsregioner och förfulning av landskapet, är att det behövs reglerkraft som snabbt kan kopplas in när det inte blåser. Och som reglerkraft fungerar vattenkraft bäst. Kärnkraft är uteslutet eftersom det tar för lång tid att starta upp ett vilande kärnkraftverk. Olje- eller kolkraftverk kräver också en uppstartstid som är för lång.

Och idag har vi flest vindkraft i södra Sverige. Men då fick jag en fundering. Sverige är ju ett långt land och det är sällan det blåser lika i norr och söder.

Därför ville jag veta om behovet av utbyggd reglerkraft ökar i samma takt som vindkraften byggs ut. Det blåser ju inte olämpligt i hela landet samtidigt. Sverige är ju ett långt land med olika väder i norr och söder.

Jag frågade en av de största elproducenterna om det fanns någon kunskap om huruvida behovet av reglerkraft ökar linjärt i proportion till hur vindkraften byggs ut?

Nej någon matematisk modell för att undersöka det har inte tagits fram. Så blev svaret. 
Man har alltså ingen koll på hur det blir om det byggs massor av vindkraft i "hela" landet.
En del av utbyggnaden kan alltså kompensera för bortfall i andra delar och samverka så att behovet av utbyggd reglerkraft inte behöver bli ett problem.

Men främst gäller det naturligtvis att låta redan utbyggd vattenkraft övergå till att bli reglerkraft genom att bygga fler kärnkraftverk för att trygga basförsörjningen.
Först då blir det intressant att komplettera med vind- sol- och vågkraft.

Kommentarer
Postat av: Jonas Gardsiö

En annan enligt mig intressant vinkel: Om man ersätter "miljövänlig" vindkraft med "miljövänlig" redan utbyggd vattenkraft när det inte blåser. Vad vinner man då i miljöhänseende mot om man bara använde vattenkraften?

2010-01-26 @ 23:08:07
URL: http://www.gardsio.se/minblogg.htm
Postat av: Uffeb

Jag håller med dig Jonas.

Men eftersom det handlar om att skaffa mer resurser för att producera mer el, så är det därför det ska byggas fler vindkraftverk.



Alternativt, som en del tror, att kärnkraft och annat ska ersättas med vindkraft.



I båda fallen krävs en viss utbyggnad av reservkraft för att ta till med kort varsel om det blåser för lite eller för mycket.



Och där är vattenkraften överlägset bäst eftersom det är lättare att lagra vatten i dammar än att lagra elenergi.

2010-01-26 @ 23:18:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0