Kort förtydligande om vindkraft...

... eller kanske det blir mer förvirrande?

Jonas hade en klok kommentar sist jag skrev om vindkraft och behovet av reglerkraft.

Och att ersätta befintlig vattenkraft med vindkraft vore ju helt riktigt konstigt eftersom den ersatta vattenkraften då måste behållas som reglerkraft att ta till när det inte blåser.

Så problemet med vindkraften är att när den byggs ut för att ersätta annat än vattenkraft, vilket är tanken, så måste reglerkraften byggas ut. Och det är alltså NY vattenkraft det handlar om då. Ett eventuellt nytt och stillastående kärnkraftverk kan aldrig fungera som reglerkraft.

Men min fundering i det tidigare inlägget handlade om att Sverige är ett avlångt land, och blåser det inte här så blåser det kanske där...

Därför behövs kanske inte en utbyggnad av vattenkraften i samma takt som vindkraften byggs ut.

Men personligen tycker jag att vi behöver en jättesatsning på alternativ kärnkraft som basförsörjning. De nya idéer som finns för att återanvända utbränt kärnbränsle med hjälp av Thorium istället för att lägga jättelika pengar på att begrava en energikälla för tusentals år låter intressanta.

Inte en jättesatsning på byggnation, men en jättelik forskningsinsats för att bevisa om det är nonsens, eller att det finns en rimlig möjlighet att det är en lösning.

Såvitt jag har förstått så avbröts all forskning om Thoriumreaktoer när det visade sig att man inte kunde tillverka kärnvapen.

Men det är ju andra tider nu.

Det tråkiga för den som trott på Thoriumidén är att många som pratat sig varma om idén "hugger varandra i ryggen" och inte är överens om hur det ska gå till.

Kanske det finns patent som sätter käppar i hjulet? 
Men det troligaste är nog bara behovet av att ha mest rätt och bli hjälte..

Och av någon anledning har de mest entusiastiska förespråkarna för Thorium och reaktorer med smält salt slocknat helt. Det var nog bara en populär bubbla som sprack...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0