Bilar och klimat...

Två nästan lika svåra saker att försöka förstå sig på. ;-)

Jag gjorde i förra veckan ett besök på en Fordverkstad i Älvdalen. Inte för att omedelbart lösa problemet, bara för att försöka lära mig mer om hur man kommer åt och kopplar förbi det krånglande startstpärrstyrdonet.

Krånligt namn på en onödig bildel. Startspärrstyrdon. 

Hur som helst så lyckades mannen i Älvdalen missförstå mig. Han litade väl inte på att en bilägare ibland vet mer än en bilverkstad.

Trots att jag visade var grejen med det långa namnet fanns så försökte han gräva under golvmattan under handskfacket och hittade styrdatorn och annat ... 

Jag lyckades hejda fler ingrepp och åkte hem.

Idag tog jag en tur med bilen men hade inte vikt tillbaka golvmattan under handskfacket efter verkstadsbesöket. 

Plötsligt trillade det ner något på golvet och styrdatorn såg ut att ramla ut. En låda stor som en halv laptopp utan bildskärm hängde på trekvart under handskfacket. Men eftersom bilen fortfarande gick så körde jag vidare och stannade försiktigt på en parkeringsplats.

Jag lät motorn gå på tomgång och kröp ner på golvet. Aha en fästklämma som lossnat. Jag lirkade upp datorn och klämde fast den igen.

Varpå motorn dog. 

Nåja, tänkte jag, inte långt hem nu. Och det kan ju hända att bilen startar igen. Ungefär som när man startar om en kraschad dator hemma....

Vilket den gjorde utan problem.



Men så här se det ut under handskfacket. Kul att man snart kan varje skrymsle i bilen. Den metallfärgade lilla lådan hade glidit ur sitt fäste. Den mörkgrå plåtgrejen lite till höger i bild som nu är på plats igen.

Jag berättade igår att jag fick ett samtal från Skåne om ett annat problem med en Scorpio Cosworth.
Jag förmedlade kontakten till Anders i Sundsvall och hoppas att det löser sig.

När det gäller klimatet så är det fler inblandade och svårare att fixa.

Medeltemperaturen på klotet har varierat, men att det blivit mildrare vintrar här under min livstid är svårt att bortse från.

Men vad det beror på får väl våra politiker käbbla om.
Att industrialiseringen är en ny påverkan på miljön lär väl ingen tvivla på. Men om den påverkar klimatet är väl ganska oklart.
Men att politikernas åtgärder påverkar världen är obestridligt.
Om det inte är pengarna som styr. :-)
Som när det gäller min bil.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0