Inte bara tvättstugan som ändrade mina planer idag.

Tufft att bli gammal.


Min mamma (pigg 95-åring) fick några olika besked om vilket bostadstillägg hon ska få nästa år.


Enligt kommunen i september handlade det om x kr. Men i december, efter att avgifterna för hennes boende ökat, så var det höjt med 671 kr. Ganska OK eftersom hennes boende på kommunens serviceboende (eller vad det heter) ökat med 469 kr
.

Men Försäkringskassan meddelade nyss att hennes bostadstillägg blir 957 kr lägre.


Jag försökte hjälpa min mamma att förstå på distans, och skrev några enkla frågor till kommunen och Försäkringskassan.


Varför har boendekostnaden ökat?

Varför har bostadstillägget minskat?


Försäkringskassan har inte svarat. Jag vet inte ens om dom fått frågan eftersom man bara kan fråga genom ett formulär på deras hemsida. Om man inte vill sitta i en telefonkö med 200 personer före...
.

Kommunen svarade dagen efter så här:


"Hej!

Avgiftsutrymmet bestäms utifrån vilken inkomst Birgit har och vilka förbehållsbelopp som man räknar med.

En gång om året, i början på februari, skickar vi efter en frågefil från försäkringskassan där vi får information om de nya pensionsbeloppen, men i övrigt får vi ingen automatisk information gällande inkomster från vare sig försäkringskassan eller andra pensionsutbetalare. Det är därför viktigt att man personligen meddelar oss förändringar i inkomsten under året eftersom det påverkar avgiftsutrymmet. Bostadstillägg för pensionärer, BTP, är skattefritt men är ändock en inkomst som ska meddelas till oss."


Efter det kom det många andra ord, men inget svar på mina två enkla frågor.


"Konsumentverket beräknar varje år skäliga levnadskostnader som ligger till grund för vad förbehållsbeloppet skall täcka. Skäliga kostnader omfattar de varor och tjänster som hushållen vanligen behöver för att klara vardagens behov. T ex mat, hushållsel, hemförsäkring, hygienartiklar, öppen hälso- och sjukvård, läkemedel mm.

Då helpensionen på särskilt boende är dyrare än vad konsumentverket räknar med i sitt förbehållsbelopp, lägger vi till ett individuellt belopp som tar hänsyn till fördyrade matkostnader.

På grund av ovanstående kan det egna avgiftsutrymmet förändras när matkostnaden eller hyran höjs. Jag hoppas att du  fått svar på dina frågor, i annat fall får du återkomma."


Någon som minns mina frågor? Någon som förstått svaren?

Vi har en obligatorisk grundskola för våra barn. Kanske är det dags att införa obligatorisk grundskola för alla som befinner sig i slutet av livet... eller kan den här sortens enkla hantering ingå i vården och omsorgen om våra äldsta?


Kommentarer
Postat av: Jonas Gardsiö

Jag begriper mycket i vanliga fall. Men det där svaret skulle fått mig att skicka frågorna en gång till med uppmaning om svar på svenska.



2009-01-10 @ 11:17:53
URL: http://www.gardsio.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0