Njutbar golf utan stress.

Jag funderar vidare om rondtider utan stress och en golfklubbs ekonomi.


Jag gör det för att jag tycker det är intressant fenomen som gäller alla golfklubbar. Det här har alltså inget med banan i Idre att göra. Men jag har naturligtvis ett speciellt intresse för hemmabanan.


Idag spelade Erling och jag 18 hål på en nedkortad bana med provisoriska greener. Vi gick runt på 2 timmar och 50 minuter. Och vi går inte fort. Dessutom slår vi inte alltid rakt. Och vi är lite snåla, så vi vill gärna hitta en bortflyende boll i en bäck eller en landning i skogen.


Men det var inte det jag skulle berätta.


Jag har tittat lite på hur snabbt en fyrboll kan ta sig utom skotthåll för nästa fyrboll. Och hur snabbt en fyrboll kan vara färdiga på green eller utom skotthåll för nästa slag om det är ett par 5-hål. Och då talar jag om spelare med hcp. Proffsen som slår drivar på 280 - 320 meter måste ju ibland vänta längre om bollen före hamnat i skogen eller annat bekymmer. Men deras ronder brukar ju ta drygt 5 timmar och det är ju inget att sträva efter.


Det jag tänker berätta är att jag tror det finns pengar att tjäna på att slippa stressigt spel och ändå boka in fler gäster under högsäsong. Och det fattar ju i och för sig alla.


Antal bokningsbara tider under högsäsong betyder mycket för banor med många greenfeegäster.


Alltför tätt mellan starttiderna skapar köer redan från start, stress, dåligt spel, långa rondtider och ett dåligt rykte för banan.


Längre avstånd mellan starterna skapar en annan kö. Allt är fullbokat idag, välkommen ikväll eller imorgon... bokningskö och missade gäster.


En svår balansgång. Men att möta problemet med långa rondtider genom att ha längre tider mellan starterna på första tee kostar stora pengar för banan.


Jag gjorde en liten kalkyl där jag antog att en bana är fullbokat mellan 8 och 15 under en kort högsäsong. Och då räknade jag på en bana som ekonomiskt är mer beroende av greenfeegäster än medlemmars spel.


Att förlänga avståndet mellan starttiderna med 1,5 minuter och lägga in några få tomma tider för att parera för köbildning kan bli kostsamt.

Jag räknade på en greenfee på mellan 250 - 370 kr.


Åtgärden för att försöka korta rondtiderna och skaffa fler nöjda greenfeegäster kan enligt mina små beräkningar kosta mellan 140 000 och 290 000 kr per år under en kort högsäsong.

Och lyckas inte det fullt ut så kan det fortfarande ge långa rondtider ibland, och ge färre intäkter under höstsäsongen eller kommande år på grund av några få men väldigt missnöjda gäster.

På min hemmabana brukar det hamna bollar i skogen redan på hål 1. Utan en ofta snedslagande och därför skogsfinnande hemmaspelare till hjälp så kan det resultera i ett långt letande trots en p-boll på fairway. Man vill ju inte bli av med en boll redan på första hålet. Den kostar ju trots allt en slant att ersätta...


Kanske vi skulle ha en hink med bjudbollar för att slippa letandet på första hålet.
Jag är säker på att de flesta skulle gå vidare utan att leta sin bortslagna boll och fördröja spelet. En och annan skulle nog plocka upp en bjudboll och sprida ett rykte om den mest generös banan i världen. Och de som inte tog en boll skulle sprida samma rykte...


Fungerar modellen så kan vi ha bjudbollar även på hål 13. Och sätta upp en skylt om att Out of bounds är livsfarligt och förbjudet att beträda eftersom det gränsar till driving rangen..

Vi kunde ha bjudbollar på fler hål som en kul grej. Men då förutsätter det att vi sparar en minuts letande i skog eller vattenhinder på varje hål. Då har vi kortat ronden med 18 minuter.
Och eftersom starttiden mellan bollarna är 9 minuter så kan ju knappast pausen efter 9 hål vara längre än mellanrummet mellan starterna. Då adderas ju 1 minut i kötid för varje boll som kommer in... men jag kanske tänker och räknar fel :-)

Det finns säkert fler och bättre idéer om hur man kan göra golfen mer njutbar för motionärer, semestergolfare och nybörjare och singelhandikappare.

Med rätt förväntningar på rondtiden och lite extra service så blir knappast någon missnöjd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0