Om resor i glesbygd

Fick en bra och uppmuntrande kommentar från Anna S när jag beskrev hur skidliftar transporterar människor på ett mer klimatvänligt sätt än bilar.


Anna föreslog järnväg till Idre och hyrbilar på plats för utflykter i närområdet.


Det påminner mig om ett seminarium i Falun för drygt tio år sedan. Erik Westholm, som då jobbade på Dalarnas Forskningsråd, föreslog att all busstrafik i Landstingets regi skulle läggas ner i glesbygd och koncentreras till Falun-Borlänge med tätare turer där. Som kompensation skulle alla byar i glesbygden förses med ett antal minibussar att disponera fritt.
 

Han menade att linjebussarna fanns kvar på grund av arbetsresor från by till stad och hem igen. Ett resmönster som inte längre finns. Vi bor och verkar och tillbringar vår tid med resbehov kors och tvärs i närområdet. Och där finns ingen kollektivtrafik.


Westholm menade att det skulle bli billigare för Landstinget och bättre för oss i glesbygden.


Vid mötet kunde jag berätta om hur en dansbana i grannbyn återuppstod på grund av att en av familjerna köpte en minibuss. Dessutom kunde mina barn och andra barn i grannbyarna utanför Mora börja spela fotboll, vara med i Scouterna och engagera sig i andra fritidsaktiviteter som annars hade varit omöjligt. Erik Westholm tackade för det konkreta exemplet som bevisade att hans idéer var bra. Vi hade ett långt och intressant samtal efter seminariet.


Nu jobbar Erik Westholm på Institutet för Framtidsstudier i Stockholm och är motståndare till att bygga skidliftar på Städjan. Han var tillsammans med Agneta Stark (rektor för Högskolan Dalarna) de två som opponerade sig mot att ge tillåtelse till ett pyttelitet ingrepp i vårt enorma område av fjäll i norra hörnet av Dalarna.


Troligen är dom rädda om jobbet och karriären, lyhörda för opinionen och lojala mot arbetsgivaren.

Vi kan ju ibland tro att den offentliga sektor som vi betalar till ska värna om oss, men den värnar bara om de personer som vi gett makten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0