Om affärsidéer, finansiering och nyföretagande.

Jag har jobbat i stålindustrin, flygindustrin och i databranschen. I Oxelösund, Linköping, Stockholm. Paris, Stockholm igen, och i Borlänge.

Det var då.
Efter Borlänge har jag i snart tjugo år varit engagerad i utbildning av ungdomar och vuxna.

- Många har haft en dröm om att utveckla ett eget intresse till ett företag för sin egen försörjning. (gärna jobba hur mycket som helst, men det gör jag ju ändå..)

- Några har haft en dröm om att utveckla ett eget intresse till ett blomstrande företag med en tryggad försörjning för både ägare och anställda.  (gärna jobba hur mycket som helst i början, men andra som tycker som jag vill säkert hjälpa till..)


- Några få har haft en dröm om att bygga upp ett nytt och jättestort företag med många anställda och hög lön till ägaren. ( gärna jobba mycket. Det krävs massor för att bygga upp ett lönsamt företag.. alla i koncernen kommer att ha rätt jobb för sin kompetens..)


- Några har bara sökt ny kunskap för att gå vidare med sina idéer. (...och dom är på väldigt god väg..)


Kul jobb.
Men statistiken som visar på ett kraftigt antal nystartade företag skrämmer mig mycket!

Positiva, personliga och kreativa drömmar är bra. Och investeringsviljan för bra idéer är enorm. Det finns hur många miljarder som helst för en bra affärsidé. Man behöver ofta inte ens ha eget kapital för att lyckas.


Därför är det tråkigt att kommuner, vilt påhejade av regeringen, tävlar om att kunna registrera flest nya företag.

Tre år kan det fungera.


Första året lånar man av staten med hjälp av skattesystemet. Andra året börjar man försöka betala skulden och tredje året ger man upp. Om inte kunderna strömmat till.


Det här är dessbättre en erfarenhet som jag själv slapp. Men jag var så nosande nära att jag tyckte att jag kunde försöka förklara det på ett bra sätt för mina elever.


Det är dina framtida kunder som betalar. Det spelar ingen roll hur väl du lyckas intala dig själv, och locka banker, kommuner och andra påhejare. I slutändan är det hur din produkt uppskattas av marknaden som avgör.

En investerare tänker inte i samma banor. Fungerar det i ett år eller två? När ska jag sälja med vinst? Hur stor förlust tål jag?

Givetvis vill alla som invetserar pengar tjäna massor av pengar även på lång sikt. Men tror ni att de som köpte Skype (bara för att ge ett exempel) räknade med att tjäna in sina pengar på tio år????
Nej. Tre år, MAX!

Ska bli väldigt intressant att få höra alla detaljer från morgondagens "Beskjutning" på TUR-mässan i Göteborg..

TUR eller OTUR?

Jag tror att Idre kan utvecklas på andra meriter än ren tur.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0