Natura 2000 och gruvor eller skidliftar

Efter golfen idag tittade jag in på Sporthotellet.

Där bodde nu två herrar från Boliden som varit uppe vid Vassbogruvan och vandrat i terrängen.

Jag misstänkte att det handlade om förberedelser för den prospektering som regeringen har lämnat tillstånd till, trots att blymalmen finns i områden som är klassade som Natura 2000. Därför var jag nyfiken och ställde en del frågor och ville höra vad dom ansåg om gruvor eller skidliftar i så kallade Natura 2000-områden.

Bakgrunden är lite kort så här:

Vassbogruvan blev nedlagd när fyndigheten inte längre var brytvärd.
Idre Fjäll startade som turistanläggning i samma veva och räddade många kvar i bygden.

Men det finns många miljoner ton bly kvar i berggrunden här uppe. Men mer utspridd och utspädd. Och den finns i områden som är klassade som speciellt skyddsvärda för alla människor i Europa. Det kallas Natura 2000.

Turismen i Idre ville bygga några liftstolpar och arrangera skidåkning vintertid i ett litet inklämt hörn av Natura 2000. Men regeringen sa nej, och fick applåder för att dom värnade om miljö och tog klimathotet på allvar...  vad det nu skulle ha för samband? Men det var populärt att stoppa den globala uppvärmningen med de mest konstiga argument då.

Nyligen fick Boliden OK från regeringen för att undersöka om blymalmen i Natura 2000 i norra Dalarna är brytvärd!
Gruvor i form av dagbrott, eller djupa hål med behov av vägar, avstjälningsplatser, byggnader, slamdammar, etc... är väl knappast ett mindre problem för naturen än några liftstolpar?

Men regeringen värderar jobb och företag på ett konstigt sätt.
Jag tror att dom betraktar turism som något man gör på fritiden och att jobb inom turismen är en kul och tillfällig fritidssyssla.

Knepigt tycker jag. Skandalöst och inkompetent. Ointelligent helt enkelt! 

Men herrarna från Boliden var inte här för att förbereda den kommande prospekteringen. Dom var här för att följa upp eventuella efterverkningar från gruvdriften i Vassbo. Det finns tydligen en del dammar som måste bevakas om jag fattade rätt. I alla fall är man skyldig att hålla ett öga på naturen efter att gruvan blev nedlagd.

Och  dom svarade väldigt diplomatiskt när jag nämnde hur svårt det verkar vara att bygga liftar och hur lätt det verkar vara att öppna gruvor i Natura 2000. 



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0