Snöstörar igen...

Trodde att det var sluttjatat om det. Men jag tjatar vidare... :-)

Jag blev glad när nyligen jag såg hur lokal-TV och lokalpress engagerade sig och hur Vägverket lovade tänka över det hela en gång till inför nästa vintersäsong.

Men jag hade ju frågat långt före jul om en rapport från VTI som handlade om vägkanter och vägmarkeringar. Skrev om det i bloggen då. Fick svar igår.


Efter att ha läst tidningsartiklar och sett på TV om RV70 för en tid sedan så är svaret nu förvånande. Eller också är det väldigt upplysande.

Man säger kanske en sak i strålkastarljuset och låter då förstående och medgörlig. Men man berättar hur man tänker när man får en konkret fråga från en privatperson. Eller också pratar man inte med varandra internt på Vägverket.

Pengarna styr. Allt annat blundar man för eller skyller ifrån sig. Eller hur man ska tolka det...


Får vi riktiga snöstörar nästa år, eller har det nu också blivit ett miljöproblem på grund av import? Eller är det entreprenörerna som plogar som vi ska hänga ut som bovar? Dessutom var ju våra snöstörar klarblå och inte orangeärgade. Men dom kanske också var importerade från långt bort.


Så här skrev Vägverket till mig igår:

"Hej Ulf

Ursäkta ett sent svar. Den rapport du refererar till är inte den som legat till grund för beslutet att ta bort kravet på snöstör med reflexer. Den rapporten kom efter det att beslutet togs. Anledningen till att kravet på reflex är borta är framför allt ekonomiska (Vägverket sparar 17 miljoner per år enligt beräkningar) och miljömässiga (långa importvägar minskar) samtidigt som inga trafiksäkerhetseffekter har kunnat påvisats med de orangefärgade snöstörarna.
Det är emellertid så att entrepenörerna får använda de snöstörar de önskar och anser att sina plogförare behöver dessa för att se bättre.


Med vänlig hälsning

Pontus Gruhs

Vägverket"


Min fråga i mitten av december var den här:

"Hej!

Jag har engagerat mig i det som många upplever som ett stort problem på Rv 70 i Älvdalen nu när det saknas snöstörar med reflex.


Jag har haft kontakt med Harry Nämd som tröttnat på mitt tjat.


Men nyligen hittade jag en rapport från VTI som handlar om vägmarkeringar och kantstolpar. Rapport 551 2006

Är det den rapporten som har lett fram till beslutet att ta bort snöstörar med reflexer?


Vänliga hälsningar

Ulf Björklund

IDRE"


Nu har jag gnällt färdigt för ikväll. Bussar, timmerbilar och husvagnar har visserligen svårt att mötas. Men för mig är det inget bekymmer längre. Jag bara styr ut i snövallen för att undvika frontalkrock. Och inom en kvart kommer det en turist med fyrhjulsdrift och drar ut mig ur snövallen.

Vi får se hur det blir nästa vinter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0