Blygruvor eller skidliftar?

Undrar vilket som är bäst för turismen och naturen...

Jag skrev i december om mineralfyndigheterna vid Siksjöberget i Särna. Det handlade inte om metaller som bly eller zink, men samtidigt kommenterade jag det faktum att det finns stora blyfyndigheter kvar längre norrut i Idre...

"Men det handlar alltså inte om bly och zink som det fortfarande finns stora mängder av längre norrut. I Vassbo var det ju bly och zink som utvanns. Men om det blir lönsamt igen är väl ingen som tror eller ens hoppas på?"

Natura 2000, Naturskyddsområden och en tilltänkt ny Nationalpark berörs om det blir intressant att börja bryta igen. Vassbogruvans nedläggning skapade en gång förutsättningarna för att satsa på turism på Idre Fjäll.

Nu är Natura 2000 ett oöverstigligt hinder för en mycket intressant och positiv utveckling av turismen i Idre.

Men kommer det också att vara ett hinder för gruvbrytning? Knappast.

Se artikel i Mora Tidning.

Ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och kulturskribenter på DN börjar protestera. Men skitiga gruvjobb kanske är viktigare än rena servicejobb för turister..

Maud Olofsson kanske också tycker att nya jobb i glesbygden plötsligt blir viktiga igen. Och Andreas Carlgren kan nog också motivera våld på naturen på något finurligt sätt. Maria Norrfalk måste väl också känna stor entusiasm för de möjligheter för länet som de stigande råvarupriserna ger... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0