Olika bluffar?

Jag har en tid intresserat mig för klimatet och hur det påverkar vädret. Men mest har jag funderat över hur det påverkar våra politiker.

Mänskliga rättigheter är tydligen svårare att påverka än vädret eftersom de flesta politiker tycks lagstifta och prata mer om klimatet än om människor det senaste året. Kan Al Gore styra hela världen? Nej det tror jag inte. Men han är ett lysande exempel på hur effektiv och lyhörd marknadsföring kan sälja vad som helst.
Miljövänlig tillväxt för några få och fler i arbete tycks vara det enda som gäller. Ungefär som att vi människor i allmänhet inte tillhörde miljön.

Vi är lika skyddade och lagstiftade om som en torsk.

Älgar, örnar, vargar, mård, kajor, kråkor och nyckelbiotoper är skyddade i lagen. Dom jagar man minsann inte hur som helst. Men torsken får man rycka i ryggen, rumpan och ögonen när den leker och vill ha kul för att sätta fler torskar till världen...

Det finns bloggar som kämpar för att bevara heliga berg.
Det finns bloggar som värnar om att bevara otrampade stigar och fler ovanliga skalbaggar.
Det finns bloggar om klimatet som vill att vi eldar med ved och åker efter hästskrinda.

Ingen erbjuder sanningen. Men det är kul att vara nyfiken.

Klimatbluffen t ex. Jag är inte tillräckligt insatt för att påstå att det som sägs i de olika lägren bevisar att klimatet styrs av människor. Men visst vore det kul om vi kunde rösta om klimatet? Kommunalval om vädret skulle kunna bli väldigt intressanta..;-)
Men det är ett svårt ämne för gemene man. Det går knappast att folkomrösta om klimatet eller vädret.

Omsorgsbluffen då?
Barnomsorgen påverkar ju främst barn som varken kan läsa eller skriva, men vi har ju alla varit små. Och som förälder kan man ha många åsikter eftersom barnen påverkar ens vardag så mycket. Vi tycker därför att vi har rätt bakgrund, och är tillräckligt insatta för att med kraft framföra våra synpunkter.

Äldreomsorgsbluffen? Hur är det med den då?
Där är det verkligen illa.

Större bluff och värre manipulation från våra politiker får man nog leta efter. Men troligen beror det inte på en medveten manipulation från våra riksdagspolitiker.

Dom har bara varit kloka nog att delegera "möjligheterna" till kommunpolitikerna. Och där har man fattat metoden direkt. Vi delegerar vidare tänkte dom i kommunerna. Vi gör bara det som regeringen ger oss bidrag för, resten delegerar vi vidare.

"Trots allt är det ju de gamla själva som har försatt sig i sin ålderdom" tycks dom tycka...

Hur f-n ska våra politiker lyckas få våra ungdomar att utbilda sig och kämpa när dom upptäcker hur deras ålderdom nedvärderas?

Är det vi föräldrar som ska ha den rollen? Vi kanske inte ens lever när våra barn är i sin mest "nationalproduktiva" ålder.

Det lider ingen nöd på mig. Det lider ingen nöd på min mamma heller eftersom hon är pigg i huvudet och kan röra sig. Ibland med hjälp av rollator eftersom hon är 95.

Men min mamma känner sig väldigt mycket skyfflad hit och dit de senaste åren. Det är Arbetsmiljöverket som har värnat mer om personalens ryggar än om de boendes liv. Min mamma fick flytta på grund av att toalettstolen satt 47 cm för nära en vägg för den personal som skulle hjälpa henne. Hon hade ingen hjälp på toan då, och intre nu heller. Fattar ni? Ja.. men jag fattade noll och erbjöd mig att flytta toalettstolen på egen bekostnad.

Men nej. Kommunen hade andra planer efter egna funderingar.

Kommunen kämpade visserligen emot en lång tid. 
Personalen på boendet och läkarna i kommunen skrev brev och bad om att de boende skulle få bo kvar i ett utmärkt boende. Men Arbtesmiljöverket skickade ärendet till regeringen som inte hade en aning om något annat än personalens arbetsmiljö.
Kommunen gav sig så småningom och byggde om hela huset till ett demensboende. Långsiktigt hållbart tyckte politikerna.

Efter tre månaders kämpande fick jag en skräimmande inblick i hur våra politiker, myndigheter och lokalmedia fungerar.

Gamla människor arbetar inte. Gamla människor är som lådor med skört gods. Hanteras varsamt.

Gamla människor är ingen nyhet. Vi blir alla äldre, men inte just nu.

Länsstyrelsens Äldreombud  riktade stark kritik mot kommunen för sin ombyggnation av äldreboendet. Senare kritiserades kommunens hantering av omsorgen om de äldre nattetid.

Och nu är Äldreombudet ersatt av ett Äldreskyddsombud på Länsstyrelsen. Dit kan man vända sig efter att man först framfört sina synpunkter till berörd personal, därefter till enhetschef och till kommunen efter det. Får man fortfarande inte gehör så kan man vända sig till Äldreskyddsombudet på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kan då skriva en kommentar, men inte ställa krav på kommunen. Oj vilket trist jobb.

Få ärenden och inget ärende som kan leda till en förändring.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0