Några ord om golf igen...

Golfförbundet har gett några tips som kan underlätta och minska stressen på banor där det kan uppstå en kö.

När ett parti har träffat green på ett korthål och det står folk som håller på att slåt ur på nasta Tee, så är det ju roligare att kliva åt sidan och studera inspelen från bakomvarande än att stressputta för att sedan sitta och vänta på nästa Tee. Det partiet lär ju ändå inte ha hunnit utom skotthåll eftersom dom nyss slog ut.

Efter att ha studerat utslagen från bakomvarande parti så puttar man lugnt klart medan dom promenerar. Eventuellet har man hunnit med att peka ut läget för en av deras bollar i ruffen, eller i skogen. Spar tid.

När vi kommer upp på nästa Tee kan vi slå ut direkt. Ingen tid förlorad för oss alltså. Men vi kanske sparade en minut eller mer åt bakomvarande parti genom att vi agerade forecaddies.

Men först och främst blev det ingen kö. Ingen stressig väntan på nästa Tee för oss. Ingen trist väntan på Tee bakom oss.

Bättre flyt och mindre stress. I vissa lägen kan det spara mer än ett par minuter per korthål. Golfbanor har flera korthål, men det är inte alla som har nästa Tee inpå. Och det uppstår inte alltid kö bakom.

Men det går troligen att minska köer och stress och korta ner speltiden med minst 10 minuter per rond genom att hantrera spelet på korthålen på det sätt som Golfförbundet föreslår. Ett sätt som vi försökte följa och hade skyltar om i många år.

Men den rekommendationen försvann av någon anledning för något år sedan. Tror att det berodde på att det för vissa kändes otäckt att slå en golfboll med publik.  

Är det så i landet i övrigt så är golfen snabbt död och begraven. För med den attityden till sig själv och golfen så blir det ju än mer outhärdligt att slå ett golfslag med en fyrboll som kommer ifatt, och som är ännu närmare åskådare.

Det kan ju göra att ronden tar minst 20 minuter längre än normalt för den bollen. Om dom sedan ska släppa igenom bollar vid två tillfällen för att få slippa andras ögon så kan vi lägga på 18 minuter till. Plus en extra som släpps igenom vid fikat eftersom dom spelade så snabbt.....

Där har vi 47 minuter för den bollen. Nästan en timme längre på grund av någon i bollen kände sig iakttagen!
I ett sällskapsspel!!!!

Vet inte om man löser den sortens problem i en golfklubb. Det är väl snarare en uppgift för psykologer.

Nästa utomordentliga tips från Golfförbundet gäller genomsläpp när det uppstått ett tomt hål framför en boll och kö bakom. "Flytande genomgång" är ett oerhört smidigt och välbeprövat sätt. Fungerar bäst på par 5, men fungerar även bra på ett långt par 4 med bra uppsikt bakåt.

Men här kan det uppstå samma fenomen som vid framvinkning på korthålen. "Nej gå ni vi väntar. Det är så jobbigt när  någon tittar. Det blir så stressigt.... "

Inget som golfklubbarna kan lösa heller. Något för psykologer.

Eller bedriver vi en form av friskvård som Golfförbundet inte har lyckats få gehör för trots alla namnlistor?

Golfen måste kunna välkomna även de som skäms för att dom tycker att dom inte duger.
Golfens rondtider är inte beroende av att några få vill spela golf utan åskådare.
Golfen gör en stor samhällsinsats genom att sakta lära de som inte vågar misslyckas att våga försöka med glädje. Och få chansen att lyckas (och kanske sporras av andras totalfloppar...)

En form av mental friskård som dessutom ger motion och ett vidgat socialt umgänge.

Men när man läser något av de olika diskussionsforum som finns på golf.se om hur lång tid det ska få ta att spela golf så finns det olika åsikter.

De flesta åsikter som framförs tycks hamna i personangreppp fram och tillbaka.
"Du sa, och jag sa.... Men varför säger du så nu, du fattar noll. ...Du ska inte komma här och tycka... o s v "

Trist läsning. Men intressant för en psykolog troligen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0