Klimatet och andra svåra saker...

Jag har en tid intresserat mig för klimatet och hur det påverkar vädret. Men mest har jag funderat över hur det påverkar våra politiker.

Mänskliga rättigheter är tydligen svårare att påverka än vädret eftersom de flesta politiker tycks lagstifta och prata mer om klimatet än om människor det senaste året.

Kan Al Gore styra hela världen? Nej det tror jag inte. Men han är ett lysande exempel på hur skicklig marknadsföring kan skapa växande förmögenheter. Men då måste man ju ha en förmögenhet att satsa på marknadsföring. Och man måste vara lyhörd för vad vi människor längtar efter för att lyckas.

Vad kan vara bättre än en kommande katastrof som var och en kan bidra till att undvika? Suveränt bra affärsidé!

Att göra mänskliga rättigheter till en affärsidé tycks vara svårare. Kommande OS i Kina är bra, väldigt bra. Men olika politiskt engagerade människor försöker göra karriär genom att ha åsikter och skaffa sig en ny affärsidé där mänskliga rättigheter ska ge lika bra betalt som Al Gores klimatkampanj (överdrev nu, men poänger i den politiska karriären hoppas dom naturligtvis på)

Många  påstår att idrotten faktiskt skapar gemenskap och minskar fördomar om olika människor i världen. Och det tror jag att det finns många bevis på.

Kina är en kommunistisk diktatur. Ja visst.
Men den kanske blir mer demokratisk om den får bli en del av resten av världen? Kanske kan OS göra att kineser i allmänhet känner sig som världsmedborgare. Kanske kan deras förutfattade meningarna om västvärldens ondska minska eftersom den bjuds in?
Kanske minskar trovärdigheten hos diktaturens styrande som alltid pekat ut västvärlen som en yttre fiende? Kanske OS i Kina kan snabba på processen i Kina? En process som leder till ökade kontakter med omvärlden och minskar den gamla föreställningen om att "de gula" kommer att ta över världen.... en utveckling som västvärlden försöker stoppa... eller?

Jag tror att våra protester mot OS-arrangemanget i Kina snarare bekräftar klyftan mellan Kina och väst. Med våra referensramar så tror vi att en protest på en gata i Paris eller London kan hjälpa det kinesiska folket att få det bättre. Men det får troligen motsatt effekt i Kina. Vi jävlas med dom. Precis som de styrande påstått. Västvärlden är ond. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0