Träffat Idre Fjälls styrelse.

Idre Fjäll bjöd in till informationsmöte på Idre Kulturhus. Hela styrelsen var på plats och salongen fullsatt.

image273

Bakgrunden till mötet, enligt min högst personliga uppfattning, är att Idre Fjäll har utsatts för en ökande negativ publicitet. Det har bidragit till att även delar av den egna personalen och många boende i byn tror sig se att Idre Fjäll inte fattar hur man kan utveckla turismen i Idre.
Och de delar fritt och mer eller mindre högljutt med sig av sina åsikter.

Hur kunde det bli så?

Under några år har ett antal olika "entreprenörer" försökt dra nytta av Idre Fjälls framgångar och på olika sätt försökt få hjälp med investeringar i sin egen affärsidé.


Få av dessa "entreprenörer" hade orkat tjata så länge, eller ens försökt, om Idre Fjäll hade varit ett privatägt bolag med vinstintresse. Men eftersom det är en stiftelse med en glesbygdskommun som en av stiftarna så tror man att det finns pengar att hämta om man lockar med nya arbetstillfällen.


När en DN-journalist med egna ekonomiska intressen i området fick ett stort uppslag på DN´s kultursidor så tog det verkligen fart. Tre Toppar blev en idé som fick publicitet och ett oerhört fokus på Idre i media.

Och därefter blev det bara värre efter att regeringen sagt nej med hänvisning till lagen, men utan att kommentera projektets bärkraftighet eller påverkan på miljö, natur och klimat eller utveckling av regionen.

Regeringen fick till och med beröm för att man äntligen tagit klimatfrågan på allvar efter sitt beslut! Fattar någon sambandet?

Inte jag heller, men jag kan se att det populistiska beslutet lyckades. Regeringen fick ökad trovärdighet i klimatfrågan.


Den ena "entreprenören" efter den andra såg nu chansen att presentera alternativ till Tre Toppar och samtidigt tjäna hyggligt med egna pengar.


Både regeringen och NUTEK är ju nu i startgroparna för att ge stöd till varje form av alternativ till Tre Toppar.

Ungefär så låter min tolkning av bakgrunden till mötet. Beskrivet i all hast.


Men vad hände på mötet undrar kanske någon?


image274
Fullsatt och lite till. Den tomma stolen i bild är min.

image275
Jag pratade med några få i kaffepausen och efter mötet.

Det är fascinerande att upptäcka hur olika man kan uppfatta det som sägs. Otäckt egentligen. Men det visar väl hur svårt det kan vara med kommunikation.


Några gick hem tidigt för att det var tråkigt. Andra tyckte att Idre Fjäll saknade alternativ till Tre Toppar och "målat in sig i ett hörn". Staffan Derning har tydlig röst och behöver ingen mikrofon. Men vad det är han anklagar Idre Fjäll för har jag fortfarande inte fattat.


Bygg Himmelfjäll för f-n, med massor av kvadratmeter pistade nedfarter, och SLUTA konstruera problem utanför din egen kontroll! Sluta prata, underhålla, var oföskämd och gör något i stället!

Jag tycker att Idre Fjäll gjorde en bra insats. Kanonbra men inte lika roligt underhållande som när Staffan Derning hade sitt frälsningsmöte.


Återkommer troligen med intryck och kommentarer imorgon. Det fanns mängder av märkliga och intressanta diskussioner som borde kommenteras. Men en del får vi kanske läsa i Mora Tidning imorgon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0