Idre Fjäll igen...

Några eftertankar från Idre Fjälls informationsmöte i tisdags.


- Den igenväxande flygplatsen kom på tal.

Stig-Arne tog upp det beslut som kommunen tog när man sålde flygplatsen med tillhörande grustäckt till Jonny Granlund för många år sedan. Han undrade varför inte Staffan Derning köpte flygplatsen eftersom han länge hävdat att den var en förutsättning för satsningen på Himmelfjäll.

Staffan svarade snabbt och kort att han ångrade att han inte hann med i svängarna. Fick det nästan att låta som att vi hade haft flygtrafik till Idre om han varit på hugget.

Pyttsan! Han ångrar kanske att han inte kunde göra samma klipp som Jonny genom att sälja grus för att betala köpet och tjäna en hacka. Men för bygden hade det ju inte betytt mer än att vi hade haft en annan ägare till en igenväxande flygplats. Men det här kan Stig-Arne mer om än jag.


- Gabbe tog upp behovet av samverkan genom att var och en driver sina egna projekt och hur helheten blir bättre om man slutar hackar på varandra.

Men han ställde också krav på lokala inköp för att gynna bygden. Han nämnde något om soppåsar med fel färg som jag inte förstod.


Ulrika Messing svarade ,och tyckte som jag, att det var ett mycket klokt inlägg med tanke på alla olika aktörer som kräver att Idre Fjäll ska ändra sig för att de själva ska lyckas. Var och en driver sitt utan att hacka på andra. Jättebra tycker jag.

Idre Fjälls ledning undrade vad det kunde vara för upphandling som inte skulle ha gått rätt till och skulle titta djupare i problemet. Dom förstod kanske inte heller vad det var för soppåsar som nämndes.

Men om det skulle handla om att ett företag säljer bensin, ett annat säljer däck, och ett tredje reparerar bilar utan att konkurrera med varandra så blir jag orolig. Speciellt om det dessutom skulle handla om förväntningar på att Idre Fjäll ska låta vem som helst som vill marknadsföra och sälja sina skoterutflykter, driva skiduthyrning, bygga hotell eller annat, göra det på mark som, ägd eller arrenderad, är viktiga för Idre Fjälls affärsverksamhet.

Kanske återkommer jag med min personliga tolkning av fler saker som ventilerades på mötet.

Men det här var två exempel. Exempel där jag tror att publiken uppfattade det som nämndes på väldigt olika sätt.

Det är svårt med retorik. Att prata, lyssna och argumentera är ju lätt som en plätt om man inte är alltför blyg. Men att övertyga med god retorik är svårare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0